Szocio

Hajléktalanok, menekültek, mélyszegénység, társadalmi felelősségvállalás. Oknyomozás a magyar szociális szférában, minden, amit nem akartál tudni.

Egyéb

Zugló bocsánatkérése a kunyhódózerolás miatt

A zuglói önkormányzat 2011-ben hatósági eljárás és értesítés nélkül dózerolta le hajléktalanok kunyhóit. A bíróság tavaly ősszel hozott jogerős ítélete kimondta, hogy az önkormányzat jogsértést követett el, ezért kártérítésre és írásos bocsánatkérésre szólította fel. Mutatjuk a bocsánatkérő levelet.

Az akkor még a fideszes Papcsák Ferenc által vezetett XIV.kerületi önkormányzat 2011 októberében a MÁV Zrt. tulajdonában lévő területen élő, ott kunyhóban élő hajléktalanokat kilakoltatta, az építményeket pedig egyszerűen eldózeroltatta.

A Város Mindenkié (AVM) és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) támogatásával a hajléktalanok beperelték az önkormányzatot, 2014 októberében, szinte napra pontosan 3 évvel a bontás után a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében megállapította, hogy hogy a zuglói önkormányzat megsértette a kunyhóban élő emberek emberi méltóságát és az egyenlő bánásmódhoz fűződő jogait, amikor hatósági eljárás és hivatalos írásos tájékoztatás nélkül ledózerolta az otthonaikat. A bíróság ítéletében arra kötelezte az önkormányzatot, hogy írásban kérjen elnézést a jogszerűtlenül kilakoltatott emberektől, valamint fejenként 500 ezer forint (plusz kamat) kártérítés megfizetésére kötelezte mind a hat felperes felé.

Az ítélet helyben hagyta az elsőfokú bíróság határozatát, amely többek között így fogalmaz:

„Egyértelműen megállapítható, hogy az alperes hatóságként járt el, a felperesek és más a problémás területen élő emberekkel szemben a bontási munkálatok előkészítése során anélkül, hogy bármiféle szabályszerű eljárást indított volna, bármiféle jogorvoslati lehetőségről tájékoztatta volna őket. Konkrét véghatáridőt sem jelölt meg, mely időpontig kell a területet elhagyni. … A bíróság álláspontja szerint nyilvánvaló, hogy … az érdekérvényesítő képesség gyengeségét, hiányát kihasználva járt el az alperes. … A bontási munkálatokat … az alperes az emberi méltóság megsértésével hajtotta végre. A felpereseket megalázó helyzetbe hozta, amikor végig kellett nézniük, hogy mindennapi tartózkodásra szánt dolgaikat akaratuk ellenére szemétként kezelik.”

Ezen kívül az ítélőtábla már-már cinikusnak nevezte a Zuglói Önkormányzat jogi képviselőjének azt az érvét, mely szerint a kunyhókat életvédelmi okokból kellett elbontani, nehogy a felettük futó vonatsínekről egy szerelvény rájuk dőljön.

A bírónő a kunyhók bontását ahhoz hasonlította, mint ha az engedély nélkül árusító személy asztalát az önkormányzat alkalmazottja egyszerűen összetörné ahelyett, hogy azt megfelelő eljárás lefolytatása után távolítanák el.

A tavaly október óta a PM-es Karácsony Gergely által vezetett XIV.kerületi önkormányzat nemrégiben postázta a bocsánatkérő leveleket:

Balogh Ferenc bocsánatkérés

 

A bejegyzés A Város Mindenkié-blog cikkei alapján készült. Címlapkép Papp Dóra/AVM.

Megosztás