Segíts te is, hogy ne fagyjon meg senki!

fagyfagy

 

A rendkívüli hideg halálos veszélyt jelent a hajléktalanokra és azokra, akik nem tudnak megfelelően fűteni az otthonaikban. De többféle módon is segíthetünk nekik.

Magyarországon néhány napja olyan hideg van, amilyenre az elmúlt években nem volt példa. A hőmérséklet egyes helyeken éjszakánként -20 fok körüli, de másutt is nagyjából -15 fok, és nappal sincs nagyon -7 foknál melegebb. Az emberek hőérzete az erős szél miatt még ennél is alacsonyabb. A hideg előreláthatólag jövő hét közepéig marad.

A rendkívül hideg időjárás halálos veszélyt a hajléktalanokra, és azokra is, akik nem tudnak otthonaikban megfelelően fűteni. Segíteni többféleképpen lehet. Néhány közintézmény és vendéglátóhely nyitott ajtókkal várja azokat, akik át szeretnének melegedni, de mi is átkopoghatunk a szomszédba, hogy ellenőrizzük, minden rendben van-e.

Ha pedig hajléktalant látunk az utcán, akkor hívjuk az őket segítő szervezeteket, melyek gondoskodnak az ellátásukról, és (amennyiben hajlandók bemenni) fűtött szállásra kerülésükről.

 

hajlektalansegitotelszamok

 

Segíthetünk azzal is, hogy ételt, teát, meleg ruhát, és takarókat adunk le a hajléktalansegítőknek, erre Budapesten két helyen van lehetőség:

– Food Truck Udvar (Bp., IX. ker., Üllői út 51.)
– Élesztő (Bp, IX. ker., Tűzoltó u. 22.)

Elindult továbbá egy országos kezdeményezés “Szabadfogas” néven, amelynek keretében kabátokat helyezhetünk ki, amiket elvehet az, akinek szüksége van rá. A fogasok helyszíne a szerveződés Facebook-oldalán található.

 

 • acsipak

  Mondjuk a szerveződés FB-oldalán én nem találtam semmit, de biztos az én hibám, hogy nincs FB-regisztrációm…

 • Estimaterful

  Soros papa beindult! Még, hogy nem igaz az, hogy alapitványa által támogatott médiaelemek, civilek kavarogépek! Ez olyan, mint, ha azt látom, hogy a falevél zöld, soros papa megmagyarázza, hogy az a zöld bizony kék! Szégyen!

 • Ági33

  Bokros 500 napos programja hasonló lenne:

  https://www.youtube.com/watch?v=U20YTFex15Q

 • Esztre

  Nekem tetszik, és logikus is, de azt gondolom, hogy nem kivitelezhető sajnos. Szerintem nehéz lenne találni független jelölteket, mert a többség igyekszik távol tartani magát a politikától, tehát aki tényleg képes és alkalmas lenne részt vállalni ebből, az nem törekszik ilyen szerepre. Akik mégis hajlandóak lennének a cél érdekében aktív szerepet vállalni, azokat viszont vagy nem lenne túl nehéz kompromittálni valamilyen párthoz való kapcsolódással – hiszen valószínűleg eddig is hangot adtak véleményüknek – vagy csupán szerencselovagok, akik kihasználják a lehetőségeket. Ezen kívül nagyon nagy a bizalmatlanság a társadalomban – itt vagyok mindjárt én is :) . Azért szeretném ha meg tudnának győzni arról hogy nem jól látom, de ami még jobb, szeretném látni, megtapasztalni, hogy működik, drukkolok.

 • Heindl Péter

  Valóban hasonló, csak az 500 napot 50 napra kell rövidíteni, mivel 500 nap már közös kormányzást jelent közös kormányzati programmal. Valójában csak a nyolcpárti választási törvény szerinti választás kiírására kell szorítkoznia az elektorok tevékenységének. Másfelől a dolognak csak akkor van hitele, és akkor lehetnek biztosak a választók, hogy szavazatukkal nem legitimálják a NER-t, ha az elektor-jelöltek ígértet tesznek: ha a törekvésük vereséget szenved, nem ülnek be a NER-be díszellenzéki képviselőnek.

 • Heindl Péter

  Független jelöltet az elmúlt évek rendszerellenes demonstrációinak aktivistái között bőven lehet találni akkor, ha – mint ahogy arról írtam – itt nem ellenzéki politikusokat jelölünk, hanem “elektorokat”, akiknek a vállalt feladata mindössze néhány szavazás a fentiek szerint.

 • Mongol Janos

  igen…a ripacs-kártevő gyurcsány életműve…