Szocio

Hajléktalanok, menekültek, mélyszegénység, társadalmi felelősségvállalás. Oknyomozás a magyar szociális szférában, minden, amit nem akartál tudni.

Egyéb

Segíts te is, hogy ne fagyjon meg senki!

 

A rendkívüli hideg halálos veszélyt jelent a hajléktalanokra és azokra, akik nem tudnak megfelelően fűteni az otthonaikban. De többféle módon is segíthetünk nekik.

Magyarországon néhány napja olyan hideg van, amilyenre az elmúlt években nem volt példa. A hőmérséklet egyes helyeken éjszakánként -20 fok körüli, de másutt is nagyjából -15 fok, és nappal sincs nagyon -7 foknál melegebb. Az emberek hőérzete az erős szél miatt még ennél is alacsonyabb. A hideg előreláthatólag jövő hét közepéig marad.

A rendkívül hideg időjárás halálos veszélyt a hajléktalanokra, és azokra is, akik nem tudnak otthonaikban megfelelően fűteni. Segíteni többféleképpen lehet. Néhány közintézmény és vendéglátóhely nyitott ajtókkal várja azokat, akik át szeretnének melegedni, de mi is átkopoghatunk a szomszédba, hogy ellenőrizzük, minden rendben van-e.

Ha pedig hajléktalant látunk az utcán, akkor hívjuk az őket segítő szervezeteket, melyek gondoskodnak az ellátásukról, és (amennyiben hajlandók bemenni) fűtött szállásra kerülésükről.

 

hajlektalansegitotelszamok

 

Segíthetünk azzal is, hogy ételt, teát, meleg ruhát, és takarókat adunk le a hajléktalansegítőknek, erre Budapesten két helyen van lehetőség:

– Food Truck Udvar (Bp., IX. ker., Üllői út 51.)
– Élesztő (Bp, IX. ker., Tűzoltó u. 22.)

Elindult továbbá egy országos kezdeményezés „Szabadfogas” néven, amelynek keretében kabátokat helyezhetünk ki, amiket elvehet az, akinek szüksége van rá. A fogasok helyszíne a szerveződés Facebook-oldalán található.

 

Megosztás