Hogyan adományozzunk II. – A ruhaadományok célbajuttatása

IMG_0885

 

Az adományozók többsége nem látja az utat, és a hozzá kapcsolódó munkát, költséget sem, amivel az adománya célba ér. Pedig nem lenne rossz, ha tudnák ezt is, talán ez befolyásolná az adományok összeválogatását is.


 

 

Nézzük, hogy juthat el az adomány a célcsoporthoz?

Az egyik lehetőség, hogy postán, vagy csomagküldő szolgálattal érkezik az alapítványhoz az adomány. Szeretjük a csomagban érkező adományokat. Ezek mindig válogatott, tiszta, hasznos holmik. Az ember szinte érzi a szeretetet, figyelmességet, mikor kibontja. Aki szán a postaköltségre, meggondolja, mi kerüljön bele. A címekre visszacsatolunk egy köszönőlevéllel, ha van emailcím is a csomagban, akkor a célba juttatásról is kaphat majd fotót az adományozó.

Vannak fővárosi gyűjtőpontok is, hiszen a legtöbb adomány innen érkezik, ahol leadható az adomány. Ezekkel a helyzet változó. Az ellenőrzés nélkül „leöntött” adományok között mindig sok van, ami inkább szemét. Piszkos, szakadt ruhák, táskák, fél pár cipők, használt pelenkák, mindenféle rossz tapasztalatunk van már. Ahol a gyűjtőponton van átvevő, ott megint pozitívabb a kép, oda jobb, használhatóbb holmikat visznek. Innen le kell szállítani még a ruhákat vidékre.

Néha kapunk ehhez segítséget, máskor nekünk kell megoldanunk. Ennek a költsége nem kevés, (50 ezer forint fölött vállalják pl. tőlünk, 250 km-ről, kisteherautóval). Sokan nem viszik el a gyűjtőpontokra, kérik, menjünk érte, de ha a teherautó még címről címre bóklászik a városban, a fuvarköltség emelkedik, és sokszor már a fejünket fogjuk, mert nem éri meg ez a többletköltség.

Míg ezek egy-egy családból származó ruhaadományok, csoportosan is érkezhetnek ilyenek. Sokan szerveznek a munkahelyükön, az iskolákban, különféle csoportokban adománygyűjtést. Ezeket leggyakrabban zsákokba ömlesztik, vagy nagy szatyrokba, többnyire válogatás nélküli, de zömében jó holmikat kapunk így. Az ilyen gyűjtéseken a szervezők többnyire átvállalják a szállítás költségét, és megoldják, hogy lekerülhessen, ami nagyszerű dolog.

 

IMG_0889

 

Nagy segítség az adományokkal végzett következő lépéshez, ha méret, életkor szerinti címkézett csomagokat kapunk. (pl. 10 éves fiú, vagy 3 éves lány, 38-as női, L-es férfi, stb.) A ruhák az alapítványnál egy raktárba kerülnek, ahol fajta és méret szerint szétválogatják őket. Önkéntesek, vagy munkaviszonyban dolgozók. Ezután történik a családok szerinti csomagolás. Amikor valaki jelentkezik, hogy ruhára van szüksége, akkor megkérdezzük a méreteket és úgy készítünk csomagokat számukra.

Azokban a falvakban, ahol meg tudjuk oldani, ott kisebb raktárt használunk, és hetente lehet jönni ruháért a rászorulóknak. Fontos itt is, hogy mindenki olyan ruhát vigyen, amire szüksége van, és a mennyiséget is kontroláljuk, hiszen ezeknek a ruháknak is értéke van, amit szeretnénk, ha a rászorulók is értenének. E nélkül sok ruha a kályhában végezné, vagy más településen kezdenének kereskedni vele. Mi pedig nem ezt szeretnénk az adományokkal, hanem a ruházkodáson segíteni.

A cikksorozat további részei:

Tanuljunk adományozni

Hogyan adományozzunk? I. – Használt ruhák

A ruhák szétosztása nem egyszerű feladat, sok konfliktust gerjeszthet, ezért nagyon fontosak a szabályok, a következetesség, és a folyamatosság is. Az ugyanis, hogy nem egyszeri az alkalom, lassan beépül, és megnyugtatja az embereket.

Azokon a településeken, ahonnan folyamatosan érkeznek kérések, de kapacitáshiány miatt kevés családdal vagyunk közvetlen kapcsolatban, ott a családsegítőknek adjuk tovább a ruhás zsákokat, rájuk bízva a szétosztás módját. Sok önkormányzattal vagyunk így partneri kapcsolatban.

 

14690846_10154671316779468_2616420739409466286_n

 

És itt van még egy újabb költséget jelentő lépés, a célba juttatás, akár a családsegítőkhöz, akár a családokhoz kerül. Az alapítvány központjából a környező településekre. (Az Igazgyöngy Alapítványnál pl. 40 km-es körzetben dolgozunk.)

Mi, alapítványi dolgozók is folyamatosan adunk be ruhákat, akiknek gyerekei vannak, gyakrabban. Öröm látni, felismerni egy-egy ruhát, amit boldogan hordanak tovább azok, akiknek szüksége van rá.

Az adományokkal adminisztráció is van, táblázatba rögzítjük (nem darabonként, az képtelenség lenne, hanem kg-ra) a beérkező ruhaadományokat. Készítünk fotókat is, az adományok átvételéről, ezekkel emailen gyakran visszacsatolunk, de mindig kérjük, hogy ez maradjon a levelezésben, mert ez csak annak szól, aki szeretné látni, hogy jó helyre került.

Szóval, a fölösleges használt ruha összepakolása az első lépés, a második a segítő szervezethez való eljuttatás, a harmadik annak adminisztrálása, a negyedik a szortírozás, az ötödik a rászorulók igénye szerint a csomagolás, a hatodik a helyszínre juttatás, újabb adminisztrálás, majd a hetedik, a visszacsatolás.

Hét pont, mire a folyamat lezárul. Azt hiszem, ebből is látszik, mennyire fontos az első lépés. Elkeserítő, mikor a negyedik lépésnél a szemeteszsákok telnek meg, és külön fuvart kell fogadnunk, sőt, még a hulladéklerakóban is fizetnünk azért, hogy oda kerülhessen. A költségek előteremtése és racionalizálása fontos kérdés. Ezt sokan nem látják. Egy segítő szervezetnek ezt is elő kell teremtenie, a szállítást, a raktárbérlést, a csomagokkal dolgozó munkaerőt.

Ezért kérjük, mi, akik a többi hat lépésben dolgozunk a ruhaadományokkal, hogy az első lépésnél legyenek körültekintők. És azt is, hogy aki teheti, támogassa az adományok célba juttatását is.

L. Ritók Nóra

A szerző az Igazgyöngy Alapítvány alapítója.

 

tetszett_a_cikk3

 

 • acsipak

  A cikksorozat eddigi részeit sem ártana belinkelni.

 • Lánczi András

  ” postán, vagy csomagküldő szolgálattal érkezik az alapítványhoz az adomány”

  ok, milyen alapítvány és mi a címe?
  csak én nem látom?

 • gmihaly

  Ja, hogy holland állampolgárok ilyen, az iszlám országokban használatos nevekkel! Ügyes trükk, nem jött be! De az állampolgárságukra és nem az etnikumukra való hivatkozás önámítás, ami csak tetézi a bajokat.

 • Ludvig Jenő

  Nem azért, de ha valaki nem tudja, hogy Hollandiának XVI.századtól nagy gyarmatbirodalma volt, és napjainkban is ez az ország a liberális demokrácia hazája, akkor annak az embernek felesleges hozzászólni!

 • zsíroskenyér

  Az eset ironikusan pont azt biznyitja, hogy az elkövetők milyen jól integrálódtak a holland társadalomba. Teljesen mértékben úgy viselkedtek, mint a részegen garázdalkodó fehér keresztéby honfitársaik.

  • Dagimaczi

   De attól a tény még tény, hogy részben nem európai születésű faszkalapok voltak, hanem máshonnan jöttek.

   • zsíroskenyér

    De ez miért releváns információ? Shalon Sanyi téli olimpiai aranyérmét is úgy emlegetjük, hogy egy migráns nyerte az első történelmi olimpiai aranyat Magyarországnak?

    • Dagimaczi

     Nem, itt azt állították, hogy ” migránsok verték össze a pincért.
     Tény: Nem európai születésűek is voltak az elkövetők között.
     Innentől lehet a gyereket mosdatni, de minek?

     • zsíroskenyér

      Hol mostatja a gyereket az Átlátszó? Az origo vagy az Átlátszó cikkéből tudod az elkövetők származását? Ott van a cikkben, még az elkövetők neve is. Senki nem mosdat senkit, leírták, mi történt, ellenben az origoval, ami hazudik és félrevezeti a fogalmatlan parasztokat.

     • Dagimaczi

      Nem olvasok origót.
      Index/444 néha hvg, nagyon ritkán átlátszó, korábban még ezt a blogot is olvastam, de nagyon el van tűnve az indexről.

      A mosdatás konkrétan neked szólt 😀

      Állítás: Migránsok voltak
      Tény: egy részük nem holland születésű
      Konklúzió: tényleg migránsok voltak basszus.

   • Dr. Justice

    Egy volt holland nevű a csapatból! De szerintem az is muszlim csak az apja a holland.

 • Dagimaczi

  Hát izé, a migráns az azt jelenti, hogy bevándorló..
  Most azzal, hogy:”hogy a társaság két tagja korábban az iráni rendőrségnél dolgozott. A
  holland média szerint a csoport egy másik tagja marokkói származású,
  mert hivatalos dokumentumai szerint származási helyének Marrákest adta
  meg. A holland kommentárok szerint a csoportban vannak török-, illetve
  egy horvát származású férfi is.”
  Vagyis ezek itt Hollandiába vándoroltak be, akik befogadták őket..és most szégyenkezhetnek a viselkedésük miatt.
  Tehát olyan sokat nem tévedett az Origó (noha egy irtó gusztustalan portálnak tartom)
  u.i. a 444.hu ról jöttem:)

  • zsíroskenyér

   Szeretem, ha a szavak ugyanazt jelentik, ami az eredei jelentésük. Eredetileg a migráns szóban semmi dehonesztáló nincsen, a mai világban mindenki migráns, aki már nem ott lakik, ahol született. Ezeknek az embereknek holland állampolgárságuk volt, ott volt egzisztenciájuk, és holland turistaként mentek bebaszni Prágába. Ahogy mi is elmegyünk március 15-én és bebaszunk a cseheknél. Ebből uszító náci propaganfát csinálni a legdurvább gobbelsi propaganda! Az origo nem tévedett, hanem tudatosan hazudott!

   • Dagimaczi

    Mivel irán nem európában van, tehát aki onnan származik az bevándorló.

    • zsíroskenyér

     Köszönjük, Emese.

     • Dagimaczi

      Szivesen máskor is:)

     • zsíroskenyér

      De mit akartál ezzel mondani? Mert a hír szempontjából semmilyen jelentősége nincs az elkövetők származásának. Csak szólok, ha még van értékelhető agysejted az információ befogadására :)

     • Dagimaczi

      Dehogy nincs – nagyon leegyszerűsítve-

      Az állítás az, hogy bevándorlók követték el
      A tény meg az hogy tényleg azok követték el, mivel, például irán nem Európai ország.
      Ha már, hollandiai születésűek lennének, az más helyzet lenne.

     • zsíroskenyér

      Az origo “afrikai bevándorlókról” és “migránsokról” hadovál. Ez egyszerűen nem igaz, többféle helyről származnak ezek az emberek, és nem “migránsok”, hanem egyszerű holland turistaként érkeztek Prágába. A valósággal vitatkozol.

     • Dr. Justice

      Te tényekkel akarsz operálni! Ez nagyon veszélyes! :) Nem szeretik a liberók!

   • Dr. Justice

    Ezek nem hollandok. Soha nem is lesznek azok.

    Nem az origo hazudott hanem összes zsidó propaganda portál, a 444, az átlátszó, az index.

    Igazából szánalmas ez a gerinctelenség. Kénytelenek leírni hogy migráns de az ellenkezőjét állítják közben.
    Van az a pénz és nem is kell sok nekik! :)

    • zsíroskenyér

     Tehát Shaolin Sanyi sem magyar, hanem migráns, ha a náci logikád alapján gondolkodnék. A tények ellen küzdesz: holland állampolgárok, ott élnek, ott van egzsiztenciájuk, és mentek jöttek inni a csehekhez.

     • Dr. Justice

      Sosem fogják levetkőzni a primitív etnikumukat. Az IQ genetikus tulajdonság ami etnikumokra jellemző és öröklődik. A tanulással nem tudod megváltoztatni.
      A kultúra meg IQ függő.

      Ezek alsóbbrendűek. És nem csak azért mert melegítőalsóban utazik külföldre! :)

     • zsíroskenyér

      Ezért nem megy más senki élni Magyarországra a sok mocskos náci közé Inkább a magyarok is elmenekülnek onnan, most egyetértek :)

     • Dr. Justice

      Engem nem zavar ha elmenekülsz! Ez egy szuper hely! Szeretek itt élni, ez a hazám! :)
      Sajnos nálunk is egyre több az alsóbbrendű etnikum de szerencsére nem állampolgárok és nem ugyanaz a lépték mint Nyugat-Európában.

 • zsíroskenyér

  Egyébként, nézzétek meg a videót, az is nagyon tanulságos Mikor mar majdnem elment a csoport, a faszkalap pincerek kijottek es rendkivul rutinosan elkezdtek rugdosni az egyetlen ertelmes tagot, aki probalta elterelni onnan a tobbi barmot. Idiotak.

 • Dr. Justice

  A Londoni maratonra kirakott ásványvizet elviszik a betelepített néger majmok.

  http://www.origo.hu/nagyvilag/20180428-afrikai-migransok-lopjak-a-palackozott-vizet-a-londoni-maratonon.html

 • 59265358

  Szerintem minden erőszakos bűncselekmény elkövetőjét automatikusan ki kell venni bizonyos személyiségi jogok védelme alól. Igenis tudjuk meg legalább nagy vonalakban, hogy ki az az ember aki képes ilyen cselekedetekre. Tudjuk meg a származását és az előéletét is, legalább nagy vonalakban. Nem kellenek konkrétumok. Egyrészről ez egy társadalmi nyomást eredményezne, hogy a saját nemzetére is szégyent hoz a cselekedetével, másrészről én szeretném tudni, hogy ez az ember egész életében ebben a kultúrkörben nőtt fel (következtetés: baj van a kultúrkörrel, javítani kell a morálon, amin én magam személyesen is tudok dolgozni), vagy más hatások is érték más kultúrákból (következtetés: nagyobb hangsúlyt kell helyezni az onnan érkezők integrálására, amihez én vajmi keveset tudok hozzátenni).

 • Arcade Macho

  azt tudhatjuk, hogy az amelyik visszafogta az zsaru volt, viszont a szarmazasat nem tudjuk
  azt GONDOSAN elhallgatja a cikk hogy a ket retek aki gyakorlatilag meg akarta brutalisan gyilkolni a pincert az melyik volt… csak azt tudjuk hogy fitnesszedzo, de a JELENLEGI CIKK tudatosan terel / elhallgatja a szarmazasat
  mashonnan: “A két főgyanúsított egy testvérpár, név szerint Armin Nahvi és Arash Nahvi”

 • Arcade Macho

  nem ohajtom a Zsideszt vedeni, de mintha ok TUDATOSAN arra jatszottak / erveltek, hogy migrans az is aki ott szuletett, es ez alapjan bizonyitottak be hogy a terrorakciot tobbnyire migransok kovetik el
  szoval ha valojaban perzsak ezek az “oshonos hollandusok”, akkor ez pont az origo / fidesz altali definicionak megfelel es mehetunk tovabb, az ORIGO akkor igazat irt…

 • D.E. Vilsadvo Cat

  egy európai van köztük: P. Janssen
  a hollandok helyében nem lacafacáznék a bocsánatkéréssel

 • parádé

  Hollandok.Szerintem teljesen mindegy mikor vándoroltak be Európába,ez csak másodlagos szempont.A lényeg az,hogy nem kompatibilisek Európával ezek az emberek és ezt bárhogy lehet fűzni,bárhogy lehet magyarázni nem fog menni.Armin Nahvi, Bijan Kazemi, Sanferino, P. Janssen, Naoufel Sebbane, Pejman Kazemi és Arash Nahvi,két ember kivételével az összes mai népvándorló. A de tahó blog imádó beláthatja,hogy vannak itt “konfliktok” elég rendesen és akkor még be sem linkelem az olaszországi ámokfutásokat.Mintha a cigányokkal nem lenne problémánk,mintha egy szép,új világ venné kezdetét,ha betelepülnek ezek és az majd milyen jó lesz papíron.Senki nem veszi figyelembe a társadalmi változást. A de tahó blog szerzője valamiféle álom világban él(egyem a szívét) és hiszi,hogy pusztán számokkal majd milyen fas.a lesz egy új világ.Nem lesz az!Nem a mennyiség,hanem a minőség….. Ha folyamatosan fél-analfabéta emberekkel rakod tele az országot,abból nem profitálsz.Több lesz a szociális juttatásokra elköltött pénz maximum,arról nem is beszélve,hogy folyamatosan finanszírozni kell a belbiztonságért felelős szerveket.Egy hétre állítsd le a megfigyelésük.Csak egy hétre és nézzük meg mi történik.

  • zsíroskenyér

   Most, hogy a cigányok a Fideszre szavaznak, már nem kóser politikailag cigánybűnözésről beszélni, helyette jöttek “a migránsok”. Néhány év múlva ki lesz az ellenség? Zsidók már nincsenek, a cigányok fidesz-szavazók lettek, és migráns Magyarországon csak Fekete Pákó vagy a kemoterápiás kezelésre járó nő lehet. Ki lesz a következő bűnbak kudarcos életedért?

   • parádé

    Zsidók?:D Ne röhögtess… minden pénz megy arra,amire akarnak.Mi lesz a következő elégedetlenség?Hogy nem volt pénz pumpálva az egészségügybe?Véletlenül leszarta mindegyik politikai banda… Cigánybűnözés?Odaállt Gyurcsányotok mikor halálra verték a tanárt és előadta ő is cigány,mert nagy volt a felháborodás… Most komolyan,miért lenne jobb nekünk,ha olyan afrikai emberekkel terhelnénk meg magunkat,akik teljes mértékben analfabéták és tíz éves korukban egy karabélyt szorítottak a vállukhoz?Miért lenne az jobb európának?És neked ki lesz az utolsó bűnbak?Mikor összeverik fél Európát,mert védekezni nem tudó emberekkel lesz tele,majd örülni fogsz?Majd hiszed,hogy most minden rendben?Vajon miért lesz az jobb,ha már az úgy is vergődő Európa vég napjait éli majd?Neked az majd tetszik?

   • parádé
  • Balázs Molnár

   Nem tudom,hogy feltunt-e,de reszegen alltak neki balhezni….ahonnan jottek ott meg nem isznak alkoholt.segelyt meg mindig elsosorban az adott orszag allampolgarai kapnak mindenhol,nem a bevandorlok,angliaban is ugyanugy a benszulott videki feher kerul a legtobbe az allamnak mint magyarorszagon,de gondolom a tenyek olyan nektek mint a szakertelem….ocska bolsevik trukk.

   • parádé

    Te miről beszélsz ombre?A vidéki fehér ember maximum elégedetlenkedik dolgozni szeretne,hogy megélhessen.Már sok helyen dolgozik is,mert van meló.A félszerzetek meg jönnek és nem csak az adott ország pö..én csüngnek,hanem még jófajta tombolást is végrehajtanak.Egyszerűen hihetetlen,hogy emberek ezt nem látják… Mintha vadállatokat engednék egy tapírokkal telezsúfolt játszótérre.Jó húsi… Állami támogatás,bocsánat….

    https://www.youtube.com/watch?v=FEp88AC8134

 • Ákos Weress

  Helyesírás : A kerthelységbeN nem fogyaszthat…..stb. -be és -ben nem mindegy, bloggerkém..:)

  Tartalom : a fotókon láthatóan nem bennszülött hollandok láthatók, hanem füstös bevándorlók…ilyen kultúrát hoztak magukkal otthonról, mint a vidijón láthattuk. Hollandia bevándorlóország ..:)

  • http://www.dotoho.blog.hu Csehszlovák Kém

   Igazad van, tipikusan muszlim viselkedésforma hozott sörrel kocsmába menni, délután részegen, aztán kötözködni a pincérrel, amikor az beszól nekik, hogy ez így nem lesz jó. Ezek az emberek tökéletes példák arra, hogy működik az európai integráció, ilyen viselkedést vörös fejjel kötekedő angoloktól vagy vidékre látogató tökrészeg fradiszurkolóktól szoktam látni. “Mivan, bazmeg, nem tetszik, hogy van nálam sör? Gyere ki, játszuk le!”

   Az elütést javítottam, kösz.

   • parádé

    Én ilyet gyáva baloldali anarchistáktól látok.Akik földre visznek egy nőt,mert nem tetszik az,hogy kameráznak!https://www.youtube.com/watch?v=Nn5RtDC-roI

    Nagyon férfias!:)A húszkilósok húszan egy emberre. Előbb-utóbb pofán lesztek csapkodva.

    • GimmeJimmy

     Tusnádfürdőn meg a hajánál fogva rántottak le egy nőt.
     Na az is bátor dolog volt.
     http://mandiner.hu/cikk/20170722_letepertek_az_orban_beszede_alatt_sipolo_erdelyi_fiatalt

     • parádé

      Te is nagyon jól tudod,miről beszélek.Persze,a svédeknél is volt egy ámokfutó tömeggyilkos,de azért ez nem jellemző a svéd emberekre.Maszatoltok,próbáljátok mindenféle eszközzel elkenni a valóságot.Miért?Egy olyan banda áll az Európai fehér ember küszöbén,aki nem kér kegyelmet,nem arról hírhedt.:)

      Nem leszek ott állandóan,hogy védelmezzelek.Előbb-utóbb szembesültök a valósággal.:)Egy olyan svéd nőt,aki a végletekig védte az afrikai bandát,megerőszakolták,bestiálisan széttépték a vagináját,majd sokkos állapotban kórházba került nincs szó.Elképesztő… Na most,hogy miért akarja magára szabadítani ezt az Európai ember,nem értem.Majd nagyon jó lesz,ha a videón látható kretén afrikai “vendégmunkásokkal” közösködünk.Mert az Jó!

      Szándékosan tönkre teszik Európát.Nem azok mennek,akik szeretik a balfasz bandát.hanem ide importálják őket,hogy mi is szeressük őket!Mi meg hiába tiltakozunk,hogy nem szeretnénk őket,a neo libsik akkor is ránk kényszerítik.Nem veszik észre a balosok,hogy már ők lettek azok,akik ellen annyira ment a duma.Minden egyes játékszabályt áthágtok,Demokrácia?Az lesz,amit Ti szeretnétek.:) A Brüsszeli politikusok majd jól megmondják,kiket és miket fogadjunk be,ha nem,akkor jól megrendszabályoznak.Majd jól ráparancsolok a szomszédomra is,hogy kutya kötelessége befogadni néhány cigány embert,a két szobás lakásába.:) Elképesztő és nem érzitek…

   • transformer

    A Brexit miatt hamarosan az angol szurkoló is migráns lesz…

 • Feles Elek

  Hazug csúsztató banda vagytok, pont az csináljátok, amivel az origót megvádoljátok.
  A cikkben (kénytelen-kelletlen) beismertétek, hogy iráni és török migráns banda volt. Csak azért voltak “””holland állampolgárok””” mert befogadták őket (nem kellett volna).

  • zsíroskenyér

   Szerinted hányadik generációtól kezdve számít valaki igazi hollandnak vagy magyarnak? A nürnbergi törvények megfelelőek számodra vagy túl puhának tartod őket?

   Neked sincs négy színmagyar nagyszülőd, nyugodj bele, ahogyan senki másnak sincs egész Magyarországon vagy a Kárpát-Medencében.

   • parádé

    Itt nem generációkról beszélünk,de ezt ti is nagyon jól tudjátok,csak “mazsoláztok” a szavakon.Nagyon jól tudjátok kikről beszélünk és hiába próbáltok teljesen indifferens oldalra helyezkedni,Ti vagytok Európa fertelmei.Nem a migráns afrikai,aki elveszi egy másik ember életét,mert fogalma nincs arról,hogy mennek a szabályok itt Európában,hanem Ti,akik tisztában vannak az Európai értékrendekkel,ennek ellenére szabadítanák rá az afrikai pitbullokat az Európai őzikékre.Ti aztán rendesen egy fasztalicska banda vagytok… A de tahó blogot beleértve!

    • zsíroskenyér

     Ki az a “ti”? Azt ugye tudod, hogy például Hollandiába több száz éve vándorolnak be a gyamrataikról színes bőrű emberek? Vagy, hogy a mai magyar lakosság is bevándorlók leszármazotjai? Ki vagy mi dönti el, hogy valaki holland?

     • parádé

      Ja,a szökött struccok!:) Afrikai négerek feltétlenül országunk szerves részét képezték baszod.:) Nyilván járkáltak a szomszédos országokból,de ezzel nincs is baj.Elfogadták például a svábok a törvényeket,vagy a szlovákok.Na most egy kollégámat idézném,aki a légióban szolgált:Ezek nem embernek valók.:) Miért beszéltek félre?Miért csúsztattok?Nagyon jól tudjátok a frankót,ennek ellenére hülyének néztek mindenkit.Nonszensz apa,hülyeség… Persze,Hollandiából több száz éve… bla,bla,bla… Itt a Kárpátok alatt nem szaladgáltak zulu és tuszu harcosok,az kurva Isten.:)Mert ha mégis szaladgáltak volna,azokat íjjal kilőttük volna LÓHÁTON!:)Annyira idegesít titeket a magyarság,hogy ezt muszáj volt elsütni!:D

     • parádé

      A Ti alatt azt értem,aki régen is Magyarország ellenségei voltatok.Bolsevisták,Lenin fiúk soroljam?Állandóan fenyegetitek a magyarokat(vagy rátámadtok),hogy most aztán eltakarodtok,de nem,most sem,pedig a határok nyitottak és mégis itt szítjátok a feszkót. Egyébként elgondolkodtam ezen a de tahó barmon is.Már évek óta nincs Magyar honban a pali,de folyamatosan ezzel az országgal foglalkozik.Üti-veri,neki ez nem tettszik,az nem(mint valami ribanc) közben öt-hat követője van a fészbúkon(nagyon sikeres):) és ebből él.Undorodom tőle,mint valami csiga,nyálkás,ocsmány,csúszik mint a takony!:)

      Nekem van annyi gerincem,hogy nem prüszkölnék vissza,ha teszem azt Kanadában élnék(dolgoztam ott,illetve egy kicsit északabra,biztonsági emberként).

 • Petraeus

  marpedig az egyik pincer az aki hatulrol megloki azt a hollandot aki nagynehezen kilokdosi a tobbi balhezo haverjat, utana jon a rugas az egyik hollandtol majd szall be a buliba a feher ruhas pincer akit kesobb, mikor mar foldon van, osszerugdosnak es vernek. a csehek korrekt iteletet hoztak szerintem, a bekitoket elengedtek, az 5 csak verekedot enyhe buntetessel elkuldtek, azt a kettot akik viszont a mar foldon fekvo pincert szetvertek tok jogosan fogjak elitelni hosszabb buntetesre.
  dolgoztam kocsmaban es minket ugy tanitottak, hogy ha van olyan aki a csoporton belul bekit akkor hagyjuk, hogy rendezze le az, ha beavatkozol csak nehezebbe teszed a dolgat es nagyobb esellyel lesz balhe, az elso a konfliktus elkerulese, egyebkent hasonlo szituk naponta vannak minden komolyabb varosban csak ritkan durvul el ennyire a verekedes. a fo felelosseg mindenkeppen a hollandoke mert nem leptek le felszolitasra de a pincerek is tok foloslegesen csinaltak a feszkot, nem csak az felelps egy verekedesert aki kezdi hanem az is aki nem csak onvedelembol cselekszik.

 • Dr. Justice

  Jaj mindjárt sírok! :) Csak azt ne mondd hogy náci! Juj, juj, juj!

  Unalmasak a címkéitek. Menj keress egy széfszpészt és sírd ki magad! :)

 • Maki Hakapeszi

  És akkor mi van?

 • Dr. Justice

  Ne keménykedj mert a végén még elsírod magad! :)

 • 59265358

  Blokkold le. Én már rég leblokkoltam, nem látom amit ír, nem idegesít, nem pazarlom az időm arra, hogy reagáljak a faszságaira. :)
  Sokkal hatékonyabb így az élet.

 • Dr. Justice

  Nem drukkoltam neki. Nem érdekel a kori.
  De tény, hogy Shaolin Sanyi sem magyar. Egy félvér.
  De szerencsére nem néger vagy arab félvér.

 • zsíroskenyér

  Felőlem sírhatsz, ettől még igazam van, neked meg marad a kínos cinikus kommentelés. Get a life, troll

 • zsíroskenyér

  Ki kell, hogy ábrándítsalak: ő is “migráns”, másodgenerációs. A legveszélyesebb! Annyira, hogy nyert egy aranyat. LyuLy!

 • Dr. Justice

  Tagadd a tényeket! Az produktív! :) Eddig is sokat hozott a konyhátokra! :)

 • Dr. Justice

  Nem érdekel a közpénzből támogatott versenysport! :) Ezt meghagyom neked meg Viktornak! :)

 • zsíroskenyér

  Annak a több százezer holland utazónak egy jó része bevándorló-hátterű, mert ilyen a holland társadalom. Róluk sem hallottál semmit, tehát saját magad cáfoltad meg náci logikájú érved. A fideszesek ezzel a náci gondolkodással soha nem lesznek európiak.

 • Petraeus

  a csoport legenybucsun vett reszt, mibe fogadjunk, hogy a legtobb balhe pragaban es budapesten is legenybucsus csooportokhoz kotodik, szarmazastol es nemzetisegtol fuggetlenul….
  ez egy ilyen mufaj, marmint a legenybucsu…

 • Dr. Justice

  Árad a szavaidból a keserűség. Azért remélem sírni nem fogsz!

 • zsíroskenyér

  Vadász, vadász, te is csak szopni jársz ide.

 • zsíroskenyér

  Ugyanígy hőzöngenek a keresztények is, ha bebasznak. Ilyenek. A büdös parasztja Pesten se érti meg, hogy nem viszel be sört, mert csóringer és inkább kitölti az asztal alatt. Pincérként dolgoztam rágebben, tudod hány ilyen büdös parasztot láttam? Akkor ilyenek a keresztények? Ne legyél már ostoba fasz, hülyegyerek.

 • Petraeus

  de, be voltak baszva, legenybucsut tartottak, es ha te komolyan azt hiszed ehhez hasonlo konfliktusok, azaz bebaszott vendeg italt akar bevinni, nem fordul elo europaiakkal akkor te nagyon el vagy tevedve…

 • zsíroskenyér

  Mi van csicska náci, szarul érint, hogy leleplezték a hazugságitok? Verheted itt magad a földhöz, csapkodhatod magad, de nagyon alaposan helyreraktak itt most titeket! Az Átlátszó jobb, mint az ellenzék, együttvéve!

  El lesztek söpörve a gecibe, mint 1945-ben!

 • Dr. Justice

  Igazi liberálproli vagy. Se kellem, se szellem. Tájékozatlanság, műveletlenség, mocskos száj és mérhetetlen arrogancia!
  Sejthettem volna, hogy nincs túl magasan a léc nálad. Pincér:)

 • Arcade Macho

  es hany vert amugy agyon?
  latod most IGAZAN sajnalom hogy nem volt eddig reszed a te altalad felszopkodott multikultiban
  barcsak lett volna egy-ket marokkoi aki korhazba juttat

 • 59265358

  Szerintem ez a hozzáállás káros. Nem, nem érdemli meg a nyomort és a kiszolgáltatottságot! Egyetlen ember sem érdemli meg.

  Próbáld meg beleélni magad az ilyen emberek helyzetébe. Olyan probléma ez, mint elvárni a két-dimenzióban létező lénytől, hogy lássa meg a harmadikat. A te agyad és az övé között Grand Canyonnyi szakadék van. Az ő kicsi világa ennyi: |——-| és nem lát ki belőle. Meg kellene érteni az emberi elme működését.

 • 59265358

  Valószínűleg megszólalnak, itt-ott. Csak mivel nincs pénz az ellenzéki médiában, te nem értesülsz róla. :(

 • 59265358

  Szimpla szándékos félrevezetés.

 • Petraeus

  vilagos:) koszi a velemenyedet, de most mar menjel vissza a lyukadba rettegni.

 • Arcade Macho

  szerintem a böri szempontjabol lenyeges
  hogy meddig fognak bent rohadni, most mar megy az ajvekolas hogy huha de bocsanatot kerek de hat kerem alassan baszodna mar meg elmeletileg kickboxos, akkor verje jol meg, rendesen adjon neki egy ruhat de ez hogy vedtelen embert fejbe rugja ez felhaborito, az ilyet ki kellene vegezni, semmi helye Europaban

 • 59265358

  Nagyon felületesen olvastad el az írásomat. Nem azt írtam hogy beazonosíthatóságra alkalmas jegyeket soroljanak fel. Pusztán azt írtam, hogy szeretném tudni, hogy esetleg van-e összefüggés abban, hogy valaki afrikában szocializálódott és azért erőszakol meg egy nőt, vagy azért, mert ugyan európai származású, de egy szocializálhatatlan aljadék. A kettő között az a különbség, hogy nyilvánvalóan javításra szorul az integrációs program ha az előbbi az eset, és nyilvánvalóan súlyos társadalmi problémákat kell korrigálni ha az utóbbi. Ha te attól gyűlölni kezded az afrikaiakat mert kiderül, hogy bizony hiányos az integrációs program, az téged minősít. Én továbbra sem fogom gyűlölni őket ettől. Az amerikai feketéket se gyűlölöm azért, mert a szar társadalmi helyzetük folytán sok közöttük a bűnöző.

 • zsíroskenyér

  Hozzátéve persze, hogy a ló egy rendszertani fogalom, míg a holland egy adott területen élő emberek gyűjtő elnevezése.

  Bár nem akarlak holmi tényekkel összezavarni, ha hit a lényeg.

 • zsíroskenyér

  A cikk azt írja, aznap 15 fehér részeg cseh fiatal agyonvert két biztonsági őrt. De hát az téged már nem érdekel, a hit a fontos!

 • Arcade Macho

  van a ket GYILKOS
  azoknak Nahvi a nevuk, nos ok KIK? horvatok? torokok? iraniak? marokkoiak?
  ugy tunik hogy iraniak, nos igy igaza van a T. Csehszlotak kemnek hogy ugymond hergelt az origo az afrikai migrancsokkal ugyanis ezek kozelkeleti migrancsok :)))

 • Arcade Macho

  rugjal meg engem annyira amennyire az a pincer tette, aztan irasban kerek engedelyt hogy ugy kivegezhesselek ahogy az a Nahvi tette…
  legyszi ne csak a pofad legyen nagy, alljal oda egy RENDES fejberugas ele!!!

 • zsíroskenyér

  Azt elárulod, mi a jelentősége az eset kapcsán, hogy ki, milyen származású?

 • Ezusthold

  Tényleg valami gond lehet itt az értő olvasással. Az feltűnt, hogy a “GYILKOSOK” áldozata él?
  Persze az is lehet, hogy csak Galvölgyi “Túlélték, mégis meghaltak” kezdetű verséből merítesz szabadon.

 • Arcade Macho

  Ez a cikk miert kellett letrejojjon?
  Fontos a cikkironak a gyilkosok szarmazasa?

 • Arcade Macho

  te kocsog… megnezted volna a videot lathattad volna hogy a 15 feher reszeg kozul 1 LEFOGTA a masodik ort es nem bantotta, de volt egy piros ruhas g.ci ami a fekvo masodik orbe belerugott, nos kapucniban volt rossz volt a felvetel, de erdekelne hogy mi a szocializacios eletutja annak a piros melegitosnek

 • sanyibácsi lánya

  Dehogynem. Eszre se veszed, hogy mit irsz. Az afrikai helyett ird be hogy kovacs jozsi es olvasd el a sajat szoveged.

 • 59265358

  De pont ez a lényeg, hogy nem az van odaírva, hogy kovács józsi, hanem az, hogy egy magyar származású és magyar állampolgárságú férfi aki egész életében Magyarországon élt. Ebből hány van? Többmillió. Beazonosítható? Nem. Úgy gondolom meg lehet ezt oldani annélkül is, hogy konkrét személyeket fel lehessen ismerni. És nem is az a cél, hogy felismerhető legyen.

 • Ezusthold

  Hogy te mekkora balfasz vagy, aranyöcsém. Először teliszájjal bizonygatod, hogy RÉSZEG muszlimok balhéztak, aztán hogy a részeg európai ember azonnal megérti, hogy piát nem viszünk be (höhöhö, voltál te már szórakozóhelyen? Vagy esetleg ez eddig kimaradt? Remélem nem arról van szó, hogy nem iszol… nem lehet, hogy te muszlim vagy??), de a csúcs, hogy aztán még a képzelt magas lóról pislogsz le zsíroskenyérre, mondván hogy sejtetted h nincs magasan a léc, mert dolgozott pincérként.
  Én meg csaposként dolgoztam többször, so what? Ja, amúgy informatikus mérnök vagyok, de a szüleim nem úgy neveltek, hogy a markomat tartsam, és várjam a számba repülő sültgalambot, úgyhogy kb 14 éves korom óta rendszeresen dolgozom. Voltam mar szinte minden, csak akasztott ember nem.
  Te mit csinálsz amúgy, már azon túl h otthon ülsz, és hülyeségeket beszélsz? :) Most már igazán kiváncsiak vagyunk :)))

 • Ezusthold

  (Ha az utóbbi a munkád, akkor kérdésem tárgytalan)

 • Vidéki

  Lehet, hogy nem migránsok, csak sok bőrükben a melamin.

  Az elkövető (legénybúcsút tartó holland turisták) “névsora: Armin Nahvi, Bijan Kazemi, Sanferino, P. Janssen, Naoufel Sebbane, Pejman Kazemi és Arash Nahvi.”
  Régebben hollandok nem viseltek ilyen neveket

 • Vidéki

  Tulajdonképpen a pincér indíthatta verekedést azzal, hogy orrával öklön vágta az egyik érdemdús hollandust.

 • parádé

  Ejnye…:) Én zsoldos voltam a balkánon a kilencvenes években,de nem fenyegetőzöm a neten.:) Ez borzalmas.Kisfasz stílus ez,nem egy komoly pali értékrendje.:) Húsz éves vagy és angliában melózól,tekintve,hogy nem használsz ékezeteket,vagy játékos magyar kisgyerek vagy?Melyik?:) Legyél résen és ne fenyegetőzz a neten,mert bazi gusztustalan….:)

 • Vidéki

  Holland állampolgárok, sőt turisták voltak.
  Sőt a társaság egyik tagja az amsterdami rendőrségnél dolgozik az ún High Impact Crime részlegen, ahol lopásokkal és betörésekkel foglalkoznak.
  Meg kell emelni előtte a kalapot!

 • Funny kaplan

  Te fasz. Migránsok voltak, vagy nem voltak migránsok?

 • kakkerlak

  10+ éve nézelődök Amszterdamban, közben megjártam sok más nyugati nagyvárost stockholmtól luxemburgig. Gondolj amit akarsz, én még olyat aki azt állította magáról hogy muszlim, nem láttam inni. Zserbót, kókuszgolyót sem kóstolta meg muszlim cimbim a rum miatt (később persze csináltam mentest), ha beül velünk valahova leginkább menta-teát iszik meg spanglizik. Rengeteg arabbal ittam már együtt de azok nem voltak vallásosak egyik sem állította magáról, hogy muszlim lenne. Persze lehet, hogy 10 év alatt Amszterdamban nem találkoztam eléggel…

 • kakkerlak

  makimajom a jó kurva anyád

  érdemi válasz a másik böffentésed alatt találod te takony

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  Kalapot nem köll emelni, viszont az legalább előrelépés, hogy még a te véleményed szerint is “Holland állampolgárok, sőt turisták voltak.”

  Őszintén mondom, ilyen beismerést részedről még nem olvastam.
  Öregszöl?

 • Petraeus

  Vilagos:) aki buncselekmenyt kovet el az vagy migransok vagy cigany:) mondjuk az en hibam hogy a te fajtaddal leallok beszelgetni. Na menj es koszonj el a gondozodtol, lampaoltas van szamodra.