Hogyan adományozzunk? III. – Bútoradományok

IMG_0231

Sokat tanultunk már ezen a területen is. Ma már fotót kérünk előbb, és pontosan tájékozódunk. Mert ebben a történetben is minden előfordult már velünk.

 

 

A lakhatási körülmények sok mindent meghatároznak. A mélyszegénységben sokszor találkozunk nagyon lehangoló helyzettel.  A gyerekeknél, ha megkérdezzük, hol alszanak, lehet még hallani, most, a 21.századi Európában is, hogy „lábtól” fekszenek a többedmagukkal megosztott ágyban.  Sok szobában más bútor alig van. Talán még egy szekrény, vagy polc. Asztalt, székeket nem látni. A tél végére pedig ami van, az is eltűnik. Mert, ha nincs mivel fűteni, akkor lekerül a szekrényajtó, majd a polcok, végül a szekrény is, vagy az ágy lábai, kerete. Mert a hideg diktál, és előfordul, hogy más megoldás nincs.

Sokat dolgozunk azon, hogy a lakhatási körülmények alakuljanak. Sok bútort adunk, és követjük is, hogy ne a tűzön végezze, hanem más megoldásokat kínáljunk a hideg túlélésére. Pl. a nyári tüzelőkészítést, a biobrikett programot.  Az Igazgyöngy Alapítvány kapcsolatrendszerében levő családoknál már, hála az adományozóknak, látványosan jobbak a lakhatási feltételek, mint amiket ezeken a szintén a kapcsolatrendszerünkben készült fotókon látni.

Honnan van a bútoradomány? Költözésből is (külföldre mennek, és nem viszik magukkal, vagy itthon költöznek, és nem fér be az új lakásba), bútorcseréből (kinőtte a gyerek, vagy már elkopott, megunták, másikat vesznek), de az adománybútorok nagy része hagyatékból származik. Nekünk talán még jobbak is ezek a régi bútorok, mint a bútorlapból készültek, hiszen „rendes” fából vannak, masszívabbak, nehezebbek, jobban bírják az igénybevételt.

Ám a hagyatékbútoroknál más szempontok is bejátszanak. Néha elgondolkodom, ki segít kinek?

Kép2

A bútoradományoknál a legnagyobb gondot a szállítás jelenti. Ami sokszor többe kerül, mint a bútor maga, hiszen ezek a régi, „retrós” politúrozott  bútorok nem igazán képviselnek piaci értéket, és aki túl akar adni rajta, nem talál rá vevőt. Az elhunytak után szeretnék hamar kiüríteni a lakást, de ez nem mindig esik egybe a városi lomtalanításokkal, az elszállításnak meg ára van, amit szeretnének elkerülni. Szólnak hát a segítő szervezeteknek, hogy vihetik, ingyen is, ha kell.

Sokat tanultunk már ezen a területen is. Ma már fotót kérünk előbb, és pontosan tájékozódunk. Mert ebben a történetben is minden előfordult már velünk. Egész lakás berendezését ajánlotta fel valaki, megszerveztük a teherautót, plusz szállítómunkásokat is, mert a tulaj jelezte, ő nem tud pakolni. Aztán ott kiderült, a kis utcába nem lehet teherautóval behajtani. A lakás a harmadikon van, a bútorok egy részét szét kellett szedni, mert nem bírták a szűk folyosón lecipelni máshogy. Az adomány egy komplett lomtalanítás volt, 70 ezerbe került a fuvar nekünk, és annyira rosszak voltak a bútorok, hogy nagyobb részük az összerakást sem bírta ki. A tulaj még nevetett is, mikor a fuvarozó szóvá tette, hogy ez szerinte kinek lesz jó….és azt mondta: „maguk a legolcsóbbak…maguk semmibe sem kerülnek…ha itt kérek meg bárkit, pénzért viszi csak el.”

Ma már nem szaladunk bele ilyesmibe. Mindenre rákérdezünk, és bizony, gyakran kiderül, a segítő szándék minimális, viszont az illető szeretne gyorsan és költségek nélkül megszabadulni az öreg bútoroktól. Már udvariasan elutasítjuk a „meghalt egy idős rokon, és a lakásából mindent maguknak adunk…nem volt már túl precíz az öreg, nem bírta az utóbbi években rendben tartani a lakást, kicsit rumlis…”. Vagy „van egy óriási kanapénk, nagyon masszív, és nagyon nehéz…több ember kell hozzá…és amióta itt van, azóta a folyosót azóta átépítették….már adtam volna másoknak is, de nem bírták kivinni. Maguknak adom, csak vigyék el innen.” stb.

20141204_144814

Ha pedig (és a legtöbb esetben már így van) kellene a bútor, akkor jön a mérlegelés, megéri a lehozni a 70 ezres fuvar és rakodási költséggel, nem lenne egyszerűbb itt és olyat venni a használtbútor- kereskedésben, ami kell… Mert nem franciaágy kell, hanem kihúzható kanapé, nem vitrines kisszekrény, vagy vállfás nagy, hanem polcos, faajtós, amibe jobban tudnak pakolni a szűkös helyen. És nem igazán tudunk mit kezdeni a dohányzóasztalokkal, cd-állványokkal, nagy, karfás fotelekkel, pihenőágyakkal, amelyek túl sok helyet foglalnak el a lakótérből. Pedig ezeket is jó szívvel adnák.

No meg itt van a másik dolog, az ágymatracok. Ezt is gyakran cserélik a lakásokban, és szívesen adnák… de ágykeret nélkül. Eleinte elfogadtuk, de már nem tesszük. Egy franciaágy-matrac ezeket a kis lakószobákat félig elfoglalja, keret nélkül hamar tönkremennek, feláznak, eldeformálódnak, ám utána nem tudnak vele mint csinálni. Szétvágni nagyon nehézkes, a rugósakat szinte képtelenség… Elszállítani a hulladéklerakókba a szegregátumokból túl nagy költség.

A cikksorozat további részei:

Tanuljunk adományozni

Hogyan adományozzunk? I. – Használt ruhák

Hogyan adományozzunk II. – A ruhaadományok célbajuttatása

L. Ritók Nóra: Hogyan segítsek? – Hogyan adományozzunk III.

L. Ritók Nóra: Hogyan segítsünk a gyerekeken? – II. rész

L. Ritók Nóra: A gyerekek segítése – I. rész

Mi hát a segítség? Összeköthető-e a kettészakadt világ, hogy ami ott már senkinek sem kell, de itt meg nagyon jól jönne, megoldható legyen? Áthidalható-e a valahogy a távolság?

Nyilván a legnagyobb segítség az, ha valaki az adományozása mellett a szállítással is számol. De az is érthető, hogy ezt nem teheti meg mindenki. Egy láncszem pedig itt hiányzik. Az, hogy aki a szállítással tudna segíteni, megtegye. Nekünk is van a kapcsolatrendszerünkben ilyen, akit évente egyszer-kétszer megkérhetünk. De biztosan több ilyen szerepvállaló kellene. (Nekünk most is van egy bútorfelajánlásunk, ami szállításra vár… és a helye is meglenne. ) A sok szállítással foglalkozó cég, ahol biztosan vannak „üres” járatok is, beszállhatna ebbe.  Plusz költség így minimális lenne, „csak” egy kis összehangolás kellene. Egy emailváltás….vagy egy koordináló felület, ahol a segítő szerveztek szállítási kérései fent vannak, és a szállítmányozással foglalkozó cég választhatna olyat, ami útjába esik.

És persze, az adományozók részéről is van lehetőség hatékonyabbá tenni ezt az egészet: ha nézik a fogadó részt is, vagy a fogadó-koordináló szervezetet. Megkérdezik, lefotózzák, megbeszélik velünk, szükséges-e, tudjuk-e hasznosítani?  Nem csinálnak árukapcsolást: „adom az ágyat meg a szekrényt, de csak ha mindent visznek…” No meg, ha az adományozó szándéka segítő, és nem ebbe csomagoltan tulajdonképpen segítségkérő. Ha tisztességes és empatikus. Megoldáskereső, és nem sértődötten számonkérő. Mert az adományozás egy hosszabb történet, ami nem ér véget azzal, hogy „felajánlom”. Sokak munkája kell még ahhoz, hogy az adomány célba érjen.

L. Ritók Nóra

A szerző az Igazgyöngy Alapítvány alapítója.

Fotók: Igazgyöngy Alapítvány

 

tetszett_a_cikk3

 

 • http://varosjaro.blog.hu/ városjáró blog
 • Csilla Botár

  El kellene látni az adományozottakat is néhány tanáccsal. Mondjuk segíthetnének elcipelni a bútorokat.Volt idő, mikor mi is elfogadtunk adományokat. Volt amit használtunk, amit továbbadtunk, amit eltüzeltünk. Nem húztuk az orrunkat, hogy ez nekünk nem kell, nem elég jó. Most gyakran adományozok. Ruhát, cipőt, ételt. Van aki szívesen fogadja. Aki meg nem, azt nem kínálom semmivel többé. Ez így egyszerű, működik.

 • 2002

  CENTIMÉTER 😀

 • Sakjamuni

  A bolsevizmus a győzelmének köszönheti hogy sikeresen meg tudta gyilkolni maradéktalanul mind a 100 millió ártatlan áldozatát, a cselákok meg a Felvidék magyar többségű területének az újbóli megszerzését köszönhetik neki.
  Aki ennek örül, az hitvány féreg.

 • Maki Hakapeszi

  Sztálin mennyivel lett jobb nekünk,mint Hitler?

 • Regina Patrona

  Az Orbán-rezsim nem náci és nem fasiszta – annál sokkal rosszabb és jóval veszélyesebb. Két magyar katolikus NGO elemzése az Orbán-rezsimről: http://docdro.id/vDX4R6l;
  Rezümé: http://docdro.id/Zs8QlYX és http://docdro.id/c4hAGqC;
  vö. hozzá pl.: https://youtu.be/0gPKu24FFLI; https://youtu.be/Nrn9p00oVQc; https://youtu.be/4Y0Z52L8QxA; https://youtu.be/xrwrllJiX3Y
  Eb ura fakó, Ugocsa non coronat.

 • http://bircahang.org maxval bircaman bircahang.org

  Ma van Európa napja.

  Ezen a napon, 70 évvel ezelőtt a brit és az amerikai csapatok végleg szétzúzták a német és orosz erőket, s liberális demokráciát vezettek be az egész kontinensen. Aztán betiltották a halálbüntetést, bevezették az egyneműek házasságát, s megalapították az Európai Úniót.

  Örök dicsőség a 30 millió amerikai és brit katonának, akik életüket adták az Únióért!

  • zsíroskenyér

   Az, hogy Putyin-troll vagy, mindenki érti, de mit fogsz csinálni, ha Bulgária, ahol élsz, is belép az EU-ba? 😀 😀 😀

   • http://bircahang.org maxval bircaman bircahang.org

    Belépett 10 éve.

    • zsíroskenyér

     Nahát, milyen érzés az EU-ban élni, miközben azt szapulod? Miért nem mész inkább Moszkvába?

     • http://bircahang.org maxval bircaman bircahang.org

      Nem politikai alapon választom meg lakóhelyemet.

      A hiteles ember mindenhol az. Lehetnék a bolygó legsötétebb helyein is – pl. Amszterdam drognegyedében vagy San Francisco homoktanyáin vagy a Vatikánban Francisco Conchita Buziglio Wurst Borgia római ellenpápa lakása előtt -, ez semmin se változtatna…

     • zsíroskenyér

      Lehetnél Moszkvában ellenzéki tüntető, akiből Putyin szandárjai verik ki a szart fényes nappal, mert más politikai véleményen vannak, ugye? De neked valami miatt mégis jobba az EU-ban élni, ki érti ezt?

     • http://bircahang.org maxval bircaman bircahang.org

      Miért lennék orosz ellenzéki? Egyrészt nem vagyok orosz, másrészt ellenzem az orosz ellenzéket.

      A hiteles embernek mindenhol jó, mert a lelke szabad.

     • zsíroskenyér

      Egyetértesz azzal, hogy embereket szarrá vernek fényes nappal Putyin-zsandárjai, mert más politikai véleményen vannak?

      Igazad van, hiteles Putyin-troll vagy!

     • http://bircahang.org maxval bircaman bircahang.org

      Nem vernek senkit szarrá. Az erőszakos, jogsértő tüntizőket a rendőrség beviszi, míg lenyugszanak. Ahogy mindenhol máshol a világon.

     • zsíroskenyér

      Hazudsz. A putyini diktatúra rendőrsége kegyetlenül összevert embereket.

     • http://bircahang.org maxval bircaman bircahang.org

      Csak a liberális médiák nedves álmaiban. A valóságban nem.

 • Kereszturi József

  A magyar parlamentben tegnap nácik sokasága tett esküt a törvényhozói munkára.

  • Gyzoltan

   Igazad van! Tudom kikre gondoltál!
   Azokra, kik az Engesztelés Napján a zsinagógában a Kol Nidre ima keretében egyezséget kötöttek a Mindenható Istennel, hogy bármely eskü, fogadalom, vagy kötelezettség amelyet a következő 12 hónapban tesz, az érvénytelen, semmis!
   Az eskü ne legyen eskü.
   A fogadalom ne legyen fogadalom.
   Az ígéret ne legyen ígéret.
   Ne legyen semmilyen érvénye.
   Ne legyen semmilyen következménye.

   • Gyzoltan

    -majd elfelejtettem: az átkaid szálljon vissza a fejedre, a fejetekre!

 • Gyzoltan

  A Szövetségesek kiváló amerikai tábornoka Patton tudta az igazságot, melyet ki is mondott:”-a rossz oldalon harcolunk!” Jutalmáról rövid úton gondoskodtak: amerikai zászlós temetést, díszsírhelyet kapott, egy megrendezett “baleset” után! Az amerikai elnökségre is esélye volt…

 • Vidéki

  Bőtös Botond beteg, szenvedélyes agya kihagy, ami a tényeket illeti.
  “Csak a szépre emlékezem!” szerepelt a sláger első sorában. Bőtös Botond is így vagy ezzel!

  1945 május 8-a volt a győzelem napja. Németország feltétel nélkül kapitulált de ezután még sok védtelen civilt gyilkoltak meg és megölésük nem számított háborús bűnnek, a gyilkosokat nem állították bíróság elé!

  Ami Bőtös Botondnak “Felszabadulás” volt, az Raoul Wallenbergnek az elpusztulást jelentette!

  Raoul Wallenberg svéd diplomata a második világháború éveiben Magyarországon zsidók ezreit mentette meg a deportálástól. 1945. január 13-án Wallenberg szovjet fogságba került.

  Utoljára 1945 jan. 17.- én látták utoljára Budapesten szovjet hatóságok társaságában, majd 1947-ben Moszkvában a Ljubyanka börtönben halt meg keserves kínzások közepette!

  Máig nem tudjuk, miféle bűnt követhetett el, amivel kiérdemelte a felszabadítók haragját és ennek következtében a kínos halált?

  A németek kitelepítése a németség lakóhelyéről való tömeges kitelepítése, tervszerű etnikai tisztogatás volt a második világháború után, amit a legtöbb helyen sok halálos áldozattal járó, brutális kegyetlenséggel hajtottak végre.

  A háború után a Szovjetunióban és néhány más országban az egész német népet felelőssé tették és a kollektív megtorlást alkalmaztak velük szemben. Ezekben az országokban a németeket látványosan megbélyegezték, majd Németországba szállították vagy meneteltették őket, a kitelepítés során olyan körülményeket teremtve, amelyek között a jelentős részük (gyerekek, öregeket, nők is) életét vesztette. Gyakori volt a fizikai erőszak és kivégzés.

  A kitelepítést kísérő tömeggyilkosságok miatt egyesek az eseményeket népirtásnak nevezik.

  A németek közül az 1945 májusától augusztusig tartó csehszlovákiai “wilde Vertreibung”, “divoky odsun” (vad kiűzés) keretében 750 ezer főt, az 1946–1948 közötti marhavagonokba zsúfolt transzfer során pedig 2-2,2 millió németet telepítettek Németország amerikai, brit és szovjet zónáiba. (A lipcsei pályaudvaron mintegy 400 ezer szudétanémet holttestét égették el a fertőzésveszély miatt).

  Jugoszláviában A NÉMET LAKOSSÁGOT A MAGYAR LAKOSSÁG EGY RÉSZÉVEL EGYÜTT HALÁLTÁBOROKBA DEPORTÁLTÁK ÉS OTT NAGY RÉSZÜKET TERVSZERŰEN MEGGYILKOLTÁK.

  A keleti területeken a németség halottainak száma
  (akik az etnikai tisztogatás következtében pusztultak el)
  a Bajor Tudományos Akadémia becslése szerint a Győzelem Napját követő 3 év alatt 3 millió.”(Wikipédia)

  A szovjetek által „felszabadított” Pozsonyban a cseh kommunista párt elnöke 1945 április 5-én meghirdette a kassai kormányprogramot, eszerint a magyarok – az igazolható „antifasiszta élharcosok” kivételével – mind háborús bűnösök.

  (1945) április 30-án megkezdték a magyarok és németek internálását Pozsonyban: a kitelepítettek 15-20 kilogramm ingóságot vihettek magukkal, minden másukat elkobozták.

  Az ideiglenes magyar kormány hiába tiltakozott a szovjeteknél és a Szövetséges Ellenőrző Bizottságnál is. A győztes hatalmak áldásukat adták a Benes-dekrétumokra.

  1945. augusztus 2-án… kiadott 33. elnöki dekrétum – a korábbi kassai programmal összhangban – a háború fő felelőseinek kikiáltva automatikusan megfosztotta a magyarokat állampolgárságuktól (mindössze 3 százalékuk tarthatta meg), ezzel a nyugdíjuktól, állami járadékoktól, állami, később magánalkalmazotti státusaiktól, betiltották a magyar nyelv használatát a közéletben, kizárták a magyar hallgatókat az egyetemekről, feloszlatták a magyar kulturális egyesületeket, befagyasztották a magyarok bankbetétjeit. Elkobozták, majd csehek és szlovákok között osztották szét a németek és magyarok földjeit.

  A Győzelem Napja elbánt sok millió oroszországi menekülttel is.

  Az a Churchill, aki az 1930-as években még az oroszok részvételével kívánta megmenteni Oroszországot és Európát a bolsevizmus borzalmaitól, 1944 októberében utasította a hatóságokat, hogy kezdjék meg a volt szovjet állampolgárok kiszolgáltatását Moszkvának.

  Annak ellenére, hogy pontosan tudta, milyen sors vár a deportáltakra. Brit alapossággal azonban nemcsak a jaltai határozat megfogalmazása szerinti volt szovjet állampolgárokat szolgáltatták ki – 1945. szeptember 7-ig 2,3 millió személyt – a moszkvai állambiztonsági szerveknek, hanem gyakran olyan orosz emigránsokat is, akik még a polgárháborúban, a fehérek oldalán szerzett érdemeikért magas rangú brit kitüntetésben részesültek.

  A nyugati szövetségesek – amint ezt Nyikolaj Tolsztoj kutatásai bizonyították – közel ötmillió személyt adtak ki 1944–46 között Moszkvának, tudván, hogy nagyobb részüket azonnal kivégzik, a „szerencsésebbek” pedig örökre eltűnnek a Gulag mélységes bugyraiban.

  • http://anonymand.blogspot.com anonymand

   “”Csak a szépre emlékezem!” szerepelt a sláger első sorában. Bőtös Botond is így vagy ezzel!” – akárcsak te, Sir Robin!
   Hosszas felsorolásodból kimarad kis hazánk.
   http://www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20130715-a-svabok-kitelepitese-magyarorszagrol.html

   http://napitortenelmiforras.blog.hu/2016/02/09/a_svabkitelepites_margojara

   Persze lehet, ami másnál bűn, az nálad erény.

   • Vidéki

    Úgy teszik tenni, mintha tetszene tudni róla, hogy a németek kitelepítése a potsdami konferencia határozatai alapján történt.

    A SZEB nyomására történt a magyarországi németek kitelepítése is, valamint többszázezer magyar kitelepítése Csehszlovákiából.
    1946 és 1948 között legalább 185 ezer német nemzetiségit fosztott meg állampolgárságától, valamint ingó és ingatlan vagyonától, s telepített ki az éhező és romokban heverő Németországba.

    Szövetséges Ellenőrző Bizottság : nk. kat. testület az 1945.jan.20-i →magyar fegyverszünet feltételei végrehajtásának szabályozására és ellenőrzésére. No-ban és ált. a legyőzött országokban is ~ vette át a fő hatalmat. A ~ tagja: a Szu., az USA és NBr. a szovjetek által megszállt országokban az USA és NBr tagoknak nem volt jogosultságuk a döntéseket mmeghatározni.

    A Szövetséges Ellenőrző Bizottság (SZEB, elnöke Vorosilov marsall volt) követelésére történt a magyarországi németek kitelepítése is és a megszállók által létrehozott magyarországi bábkormánynak muszáj volt engedelmeskedni a megszállók parancsának.

    Akkoriban a megszállt Magyarországnak követnie kellett a Szövetséges Ellenőrző Bizottság utasításait, amely a megszállt országban a főhatalmat gyakorolta.

    “A SZEB 1946. január 25-i ülésén készült jegyzőkönyv szerint a SZEB amerikai tagja, Key tábornok és szovjet elnöke, Vorosilov marsall tiltakozásul felszólította a kormányt, hogy ne használja “a SZEB utasítására” kifejezést. UGYANAKKOR VOROSILOV ÓRIÁSI NYOMÁST FEJTETT KI ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY AZ ELRENDELT TELJESKÖRŰ KITELEPÍTÉS MINÉL HAMARABB MEGVALÓSULJON ÉS LEZÁRULJON.
    Ezzel akarta ugyanis elősegíteni, hogy Csehszlovákia gyorsan kitelepíthesse az ottani magyarokat Magyarországra.” (Wikipédia)

    “Potsdami határozat:
    Mielőbb békét kötni Magyarországgal

    Ki kell telepíteni a magyarországi németeket

    1945. augusztus.” ((Közli: Népszava, 1945. augusztus 3. 1. o.)

    • http://anonymand.blogspot.com anonymand

     Tévedsz felebarátom!
     Mégpedig azért, mert én nem arról írtam néked, hogy miért, hanem arról, hogy mit “felejtettél” ki.
     Mert te is a “Csak a szépre emlékezem!” sláger szerint írtad meg bejegyzésed.
     Még egyszer: nem miért, hanem miért nem (ejtettél szót a hazai kitelepítésekről)?

     • Vidéki

      Ja, vagy úgy?

 • Mindenyssa Zdenko

  Hogy rohadnál meg ott, ahol vagy, Csehszlovák kém…

 • http://www.vasalobolt.hu Csepp a tengerben

  Csak jelezném semilyen háború sem jó mert annak azok látják a kárát akik nem tehetnek semmit sem ellene

 • zsíroskenyér

  Jellemző, hogy az ún. “ellenzéki” pártoknak sem sikerült megemlékezni erről a napról. Ebben az országban nagyon sokan politikai képviselet maradtunk az egypárti szélsőjobboldali diktatúrában.

  • Gyzoltan

   Degenerált!
   Az egységes cionista Európában gondolkodó, azt hangoztató Orbán rendszerét nevezed szélsőjobboldalinak?
   Neked csak az lenne demokratikus, ha 1919 kommunista-zsidó biztosai feltámadnának, s halomra akasztanák a magyarokat, mint anno tették?

   • zsíroskenyér

    Mennyit kapsz ezért a trollkodásért? Vagy te orbán hasznos hülyéje vagy, és ingyen csinálod?

    • Gyzoltan

     Vitathatatlan! -nem tévedtem!
     -melyik 19-es gyilkos volt a nagyapád, dédapád?

     • zsíroskenyér

      A nagyapámat a komcsik bebörtönözték, kuláknak mondták.
      – És te kaptál egy trafikot, hogy ilyen lelkesen tolod a szélsőjobb propagandát?

     • Gyzoltan

      Nos, nálam tétel, hogy a harminc-valahány százalék “Igen” alapján nem tekintem legitimnek EU tagságunkat!
      Másrészt nem vagyok híve az embereket megosztó, szembefordító pártoknak, pártoskodásoknak! -amint a vallások is az emberiség megosztását szolgálják, csak gondolj a vallásháborúkra…
      A politikai koordináta-rendszer meg már régen felborult, felborították! Például a nemzetközi karvaly zsidó tőkét kiszolgáló Gyurcsány-kormányt baloldaliként erőszakolják ránk. holott…
      -csak óvatosan a szélső bal-jobb jelzőkkel…

   • Sebestyén István

    Makimajom ! Azt megelőzve (kb 500 áldozat) küldte az úri Magyarország keresztény-konzervatív kormánya vágóhídra a majd egy millió polgárát .

    • Gyzoltan

     -mintha kissé erősen eltúloznád a számokat, s főleg nem küldte!
     Magyarországnak még magát megvédeni sem volt ereje, lehetősége, nemhogy a részben betolakodó hódítókén, illetve a régió, nálunk menedéket talált zsidóit megmentse attól, amiért a zsidóság már jó másfél évszázada mindent elkövetett, bűnhalmazokat tetézve! Ti harcoltátok ki magatoknak!

 • Gyzoltan

  A “győztes” angolok embertelensége közismert! -már az Első Világháború kapcsán szó volt a németség kiirtásáról, de legalább a német férfiak ivartalanításáról…
  Aztán a második fordulóban ezt a gondolatot megkísérelték megvalósítani, Németország porig bombázásával, totális megsemmisítéssel… (Hamburg, Drezda!)

  • Visnyei László

   Mondok (írok) egy másik várost:London…

   • Gyzoltan

    -amely Coventryvel együtt válasz volt Berlin, és más civil német célpontok barbár angol bombázására…
    A német légierő folyamatosan kizárólagosan angol katonai célpontokat támadott mindaddig, míg az angolok a vadász-légvédelem összeomlása miatt, eszkalálták a légiháborút! -így maradhatott talpon a vadász légvédelmük…

    • Sebestyén István

     A V2-es rakéták mint céloztak, agyas ?

     • Gyzoltan

      Jóltájékozottságod, ismereteid lenyűgözőek!
      Tedd szépen őket időrendbe…
      A rabbid még nem szólt, hogy a sületlenségeiddel ne járasd le jobban a zsidóságot?

 • Gyzoltan

  -töröltem!

 • trollolo2

  Pártunk és kormányunk – mocskos diktatúra már ez, fosnak a néptől, ha nem előre megvett statiszták vagy lengyel vendégtüntetők előtt kell megszólalni https://uploads.disquscdn.com/images/16e737ed7a28ca8c8d5e979ab87584c28638e6723cdfc6f5fc95749c50cd2270.png