Élelmiszeradományokkal a gyermekszegénység ellen

IMG_5209

 

A mélyszegénységben sok minden hiányzik. Sok mindent nehezen visel a messziről érkező látogató, a ruha, cipő hiányát, a nyilvánvaló lakhatási szegénységet, de az élelem hiánya talán a legrosszabb.

 

 

A segítő szakma kétféle éhezésfogalmat használ, a kríziséhezést (vagy mennyiségi éhezést) és a minőségi éhezést. Előbbi a kutatások szerint 40-50 ezer gyereket érint Magyarországon, akikkel, ha nem is folyamatosan, de előfordul, hogy a hét végén, vagy a tanítási szünetekben nem jutnak élelemhez. Sok minden lehet a háttérben, a mi tapasztalatunk szerint ez leginkább az uzsora sújtotta családokban gyakori. A minőségi éhezésről (ami viszont egész országrészeket érint) akkor beszélünk, ha a gyerekek esznek ugyan, de fehérjéből, vitaminokból nem eleget, nem annyit, amennyi egy fejlődő szervezetnek kell, és, bár nincsenek lesoványodva, de visszamaradnak, értelmileg biztosan. Nem véletlen, hogy a szegregátumokban felülreprezentált a sajátos nevelési igényű gyerekek száma.

 

Kép 016

 

 

Mindkettőről vannak történeteim. A kríziséhezőről az a család jut most az eszembe, ahol, mikor megjelentem, reklámszatyorral a kezemben, a kisgyerekek őrült sivalkodásba kezdtek, az örömtől. Mert tudták, mi jön velem… nem először mentem hozzájuk. Nem volt jó érzés az örömüket látni. És nem vették le a szemüket a szatyorról, amíg ki nem öntöttem a tartalmát az egyetlen bútordarabra, az ágyra. És ahogy nekiestek a nápolyiszeleteknek…. azt nem lehet elfelejteni. Vagy azt a másikat sem, aki a kapott háztartási kekszet kis lábasba rakta, vizet öntött rá, és kanállal ette: „leves” -mondta nevetve, ezt „főzte” ötévesen, mert így, megpuhulva gyorsabban tudta enni. És többet ehetett meg így, mint a testvére. A sok hasonló torokszorító történet az Igazgyöngy körül már a múlté, bár folyamatosan bukkannak fel új esetek is. Az utóbbi években visszaszorítottuk ezt a kapcsolatrendszerünkben, de sok helyen, ahol nincs segítő civil szervezet, ma is élő probléma.

Segítenünk kell. Muszáj. Mert elgondolkozik az ember a minőségi éhezésen is, mikor azt látja, hogy egy hattagú család pénteken hat egész kenyeret vesz. Ami elfogy. Mert nincs más.

Az élelmiszeradomány alapvető a kríziskezelésben. „Túlélőcsomagokat” készítünk, amivel egy-egy hétvégén segítünk annak, akinek semmije sincs. Akiknél éhen maradnának a gyerekek.

A csomagok értéke 4-5 ezer Ft. Tartós élelmiszerek vannak benne, egy olaj, két száraztészta, cukor, liszt, és konzervek. Néha egy csomag leveskocka. Télen egy tea, citromlé. Vagy egy üveg lekvár. Egy-két zacskó keksz. Van, hogy egy-két tej is. Vagy egy zacskó rizs. Mikor mit tudunk adni. Ebből mindig kell, hogy legyen a raktárunkban. Mert bármikor kialakulhat olyan helyzet, hogy ezzel segítünk a legtöbbet. Sok kamatos pénzfelvételnek mentünk már így elébe, és sikerült megoldani egy-egy kilátástalannak tűnő helyzetet.

 

IMG_0342

 

A cikksorozat korábbi részei

L. Ritók Nóra: Adományozzunk iskolaszereket oda, ahol ez szeptemberben hiányozni fog!

L. Ritók Nóra: Háztartási gépek, mint adomány, avagy hogyan lesz igazi segítség az adományból?

L. Ritók Nóra: Hogyan adományozzunk? III. – Bútoradományok

L. Ritók Nóra: Hogyan segítsünk a gyerekeken? – II. rész

L. Ritók Nóra: A gyerekek segítése – I. rész

L. Ritók Nóra: Hogyan segítsek? – Hogyan adományozzunk III.

Hogyan adományozzunk II. – A ruhaadományok célbajuttatása

Hogyan adományozzunk? I. – Használt ruhák

Tanuljunk adományozni

A tartós élelmiszeradomány az egyik legfontosabb a gyerekszegénység elleni adományok között. Sokan segítenek ezzel. Van, aki megtölti a csomagtartóját és lehozza. Más átutalja az árát. Van, hogy cégek segítenek, pl. nemrég egy száraztészta készítő cég. Rosszul csomagolt, kereskedelmi forgalomba nem hozható, de adománynak továbbadható tésztával. Vagy valamivel, amiből egyszerűen túl sok halmozódott fel a raktáraikban. Édességgel. Ilyet is gyakran kapunk. Rostos ivólével. Tartós tejjel.

Minden jól jön. Van, aki még jobban akar segíteni, és azt mondja, egészséges alapanyagokat küld. Teljes kiőrlésű lisztet, magliszteket, zabpelyhet, hajdinát. Ezzel nehezen boldogulunk. Mert ezek elkészítésének tudása nincs meg a szegénységben. És az ízek is szokatlanok. Az külön feladat, hogy ezeket beemeljük. Még nem tartunk ott, hogy ez sikerüljön. Az egészséges táplálkozás nem a szegények táplálkozása. A táplálkozási szokások megváltoztatásáról beszélni itt utópia.

Előbb ne éhezzen senki. Jusson minden gyerek megfelelő mennyiségű és minőségű élelemhez. Elég fehérjéhez. Ez az első lépcsőfok. De még ezt sem léptük meg.

L. Ritók Nóra

A szerző az Igazgyöngy Alapítvány alapítója. Fotók: Igazgyöngy Alapítvány

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Bélády Samu

  Amikor Lázár gazda hazaérkezett, illett őt és sleppjét gazdagon megvendégelni!

 • ligeti77

  Kedves Csaba! A sort lehet folytatni a lázár embereként ismert juhász tünde által “vezetett” kormányhivatallal, szegedi székhelyű állami intézményként ők is bónus zsebét tömik évek óta.

 • takeshi kovacs

  vizualizáljuk, ahogy a képviselők elegánsan beletörlik a pörköltszaftos pofájukat a hugo boss öltöny ujjába. közpénzből.

 • Vidéki

  Lázár János többször elmondta, nem az övé a kastély.

  A cikkből megtudhatjuk, hogy “Tavaly szeptember óta ezé a cégé a legendás batidai vadászkastély. (Tulajdonosa, Bónus István érdekelt a Grosswiese Befektetési Zrt.-ben.)”

  Akkor miért kellett szóba hozni Lázár Jánost?

  Ilyen logikával azt is le lehetett volna írni, hogy a kastély nem Segesvári Csabáé.

  Bűzlik erősen a szarkeverés szándéka Segesvári Csaba részéről!

  • Zsigri Györgyi

   Valószínűleg azért hozták szóba, mert a kastély Lázár földjei közepén van, és nem Segesvári Csaba birtokán.
   Rogán Antal többször elmondta, hogy nem ült helikopteren, Lázár többször elmondtad, hogy hivatalos úton szállt meg luxusszállodákban egy titokzatos személlyel. Aztán kiderült, hogy jó nagy hazugság volt mindkettő, akkor az minek a keverése?

   • Vidéki

    Átlátszó, mint a Transparency International.

   • Klára Kabai-tóth

    Hagyd! Ez a munkaköri leírása szerinti teljesítés! A főnök megkérdezi: “nekem hiszel inkább, vagy a szemednek?” A válasz pedig nem kérdés!

  • Anna Madarász Madarász

   Azért lehet idehozni, mert a Lázár família földjei közepén helyezkedik el a vadászkastély. Stb.

 • Vidéki

  A hódmezővásárhelyi önkormányzat a napokban tette közzé az előző és a mostani városvezetés reprezentációs költéseit.

  A cikkből a nyájas olvasó nem tudhatja meg, hogy mekkorák a hódmezővásárhelyi önkormányzat reprezentációs költései havonta.
  A cikkből a nyájas olvasó nem tudhatja meg, hogy más városok önkormányzatainak vannak-e reprezentációs költései, vagy ez egyedülállóan hódmezővásárhelyi sajátosság-e?

  Nem messze vad oda Szeged,
  melyet Botka a szoci vezet!

  Kérem Segesvári Csabát, homályosítson fel bennünket, hogy a szegedi önkormányzatnak vannak-e reprezentációs költései, vagy ehelyett inkább Botka a tojásain ül és azokat költi-e?

  • Anna Madarász Madarász

   Vásárhely kisváros, Szeged nagyváros. Egyébként sehol sem helyeslem az ilyen traktát.

 • Szerencsés János

  ….piti kukackodás…járjanak biciklivel…a vendégeket a büffébe etessék…gondolom a libsi-komcsi városokban így csinálják…pfuj…patkányok

  • Polgár Attila

   Ön degenerált,viszlát a jövőben!

   • Szerencsés János

    ….kösz…viszont

  • Baumag

   Kukacoskodás? Akkor miért vagyunk Európában mindenben az utolsók? Vagy legyünk büszkék hogy a Fidesz-KDNP zabálásban az első?

   • Szerencsés János

    utolsók???…nem…amiben talán igen…a csukamáj olaj termelésben….a kirántott asztalfiók számában…és a bárányfelhők eregetésében…ezekben…talán…

    • Baumag

     Valószínű, hogy feleslegesen strapálom magam, tehát csak röviden. Babot Dél Afrikából, lencsét Kanadából, a szegény ember kenyerét a krumplit 300 forint körül, a környező országokból hoznak be, mert a mezőgazdaságunk amelyik a szocializmusban ellátta fél Európát. és Szovjetuniót már nem termeli meg.
     Az utak már baleset veszélyesen járhatatlanok, Budapesten tönkretették a Közlekedési Múzeumot, a Vidám parkot, a Magyar Rádiót,a Dagály strandot, az Erzsébet hídi alul, és felüljárót, a Malévot, tervezik a Déli pályaudvar lebontását, bezártak kórházakat, szülőotthonokat, azóta Budapest járhatatlan hétvégeken is, mert itt futnak, bicikliznek, felvonulnak különböző versenyeket rendeznek, mivel nincsenek WC-k sem, az emberek kénytelenek az utcán végezni a dolgukat, oda hányni. Tehát élhetetlen ez a városnak egyre kevésbé nevezhető szeméthalmaz.

     • Szerencsés János

      ….huuuuuuu haver…régen járhattál pesten…vagy börtönben vagy?…mert ez az állapot ami itt leírsz ez talán a 80-as években volt…nézz körül most is…de ha nincs módod..akkor figyeld a híreket…mennyi túrista jön…haver..ha az mond neked valamit…

     • Baumag

      Tisztelt Uram! Ha legközelebb Budapesten jár, kérem nézzen körül alaposabban.

     • Szerencsés János

      ….tud valami területet javasolni??

  • Anna Madarász Madarász

   Ha valaki hivatalos ügyben jár bármely önkormányzatnál, az egyen -igyon otthon. Ezt a sok milliót a város polgárai és cégei adójából fizették.

   • Szerencsés János

    ….igaz…de sajnos nem ez a “szokás”….majd meglátjuk hogy a jövő évi választásig mennyit használtak fel…..mert az új seprő addig fog tartani…

 • Tomity Szaniszlóné

  Ez a csoda kastély lázár janóé! Kis naiv hiszékeny magyarok? Mindent elhisz a magyar birka amit a fideSS beolvas leír neki!

 • Vidéki

  Kérdezze Seggesvárit!