Hogyan adományozzunk? Női dolgok

Balogh Ágnes 11, és Balog Szintia 11 közös rajza

 

Nos, a segítségnyújtás egy furcsa területéről írok most. Olyan részről, amit kevesen mernek kihangosítani, pedig részei az életnek, és így a nélkülözésnek is.

 

 

Gyakran megerősödik bennem egy-egy rácsodálkozó kérdés kapcsán, mennyire nem tudják elképzelni a problémától távol élők azt az életet, amit a mélyszegénységben megtapasztalhatunk. A minap kaptunk egy felajánlást, gázkonvektorok, radiátorok, bojler, mosogatógép, villanytűzhely is volt benne, és én sorban elmondtam, hogy nem kérjük, mert nem tudunk mit kezdeni vele, ugyanis abban a társadalmi csoportban, akikkel mi dolgozunk, ezek az adományok nem értelmezhetők.

Hiszen a kártyás villanyórát a villanytűzhely nagyon hamar leszívja, ahol meg nincs bent a víz, ott sem a bojler, sem a mosogatógép nem használható, és ahol nincs vezetékes gáz, csak egy fatüzelésű, rossz kályha, nos, ott nem a legjobb adomány a gázkonvektor sem. A kérdések, hogy akkor honnan veszik a vizet vagy mivel fűtenek, jelezték, hogy egyszerűen el sem tudja képzelni a felajánló, hogy élnek ma ilyen körülmények között emberek.

Azt hiszem, ebbe a területbe sem gondolnak bele a legtöbben. Abba, hogy a szegénység mindent meghatároz, a női dolgokban is. Sokaknak talán eszébe sem jut, mekkora gond lehet „azokon a napokon” az intim betét hiánya. Amikor ezzel szembesültem, egy iskolai hiányzás kapcsán, próbáltam kérdezni, hogy oldják meg?

Nem szívesen beszélt róla senki, de végül is információhoz jutottam: rossz lepedőből, ingből, puha, nedvszívó anyagokból hajtogatnak „betétet” maguknak. Ebbe persze nehéz belegondolni a tamponok, különböző méretű, nedvszívó képességű, ragasztócsíkkal ellátott betétek korában.

Egyszer, egy cégtől, nagyobb mennyiségű reklámbetétet kaptunk, sokáig gazdálkodtunk belőle, lehetett kérni egy helyi munkatársunktól, egy nőtől persze, a közösségi háznál, de vittünk magunkkal az iskolákba is, sok lány kérte ebben is a segítségünket. Mert ahol négy lány van egy családban, ott ez már nagy tétel. Pláne a létminimum alatt. Az iskolából pedig nem szeretne otthon maradni senki, e miatt. A hiányzást jegyzik, és következménye van.

Sajnos, ez az adomány már elfogyott, remek lenne, ha ebben egy gyártó vagy forgalmazó újra mellénk állna.

 

Temesvári Jázmin 8 é.

 

Aztán ott van a fehérnemű kérdése. Nyilván ilyesmit adományban nem kapunk, használt fehérneműt nem ad az ember. Néha, főleg a gyerekeknek, kapunk új fehérneműket, kis bugyikat, gatyákat, óriási az öröm, mikor ezeket oszthatjuk. Sajnos sokaknál kevés a váltófehérnemű, nemrég ellenőriztem a táborozók készleteit, bizony, fehérneműből volt a legkevesebb. Egy hétre egy bugyi, egy fehérneműváltás nem túl kecsegtető.

És bizony, volt nagylány, akinek nem volt melltartója, pedig akkora mellbőséghez már nagyon kellett volna. Mi vittük el a kínai boltba, és vettünk neki. Milyen boldog volt, mikor először megtapasztalta, milyen érzés az, ha tartja valami a hirtelen megnőtt melleit, és mennyivel kevesebben csúfolják az iskolában, főleg tornaórán, ha melltartót hord. Aki pedig látja a szoptatós kismamát, akinek melltartó nélkül folyton elindul a teje, eláztatva a pólóját, ezért inkább ki sem mozdul a házból, nos, az megérti, mit jelentenek ezek a dolgok.

Cikksorozatunk korábbi részei:

Hogyan adományozzunk? A könyvadományokról

Ösztöndíjak mint támogatások: esélyteremtés a gyerekekre irányulva, a családra építve

Adományozzunk lakástextileket, hogy élhetőbbé tegyük a mélyszegénységben élők otthonát

Élelmiszeradományokkal a gyermekszegénység ellen

Adományozzunk iskolaszereket oda, ahol ez szeptemberben hiányozni fog!

Háztartási gépek, mint adomány, avagy hogyan lesz igazi segítség az adományból?

Hogyan adományozzunk? III. – Bútoradományok

Hogyan segítsünk a gyerekeken? – II. rész

A gyerekek segítése – I. rész

Hogyan segítsek? – Hogyan adományozzunk III.

Hogyan adományozzunk II. – A ruhaadományok célbajuttatása

Hogyan adományozzunk? I. – Használt ruhák

Tanuljunk adományozni

Amikor nőgyógyászati szűrővizsgálatot szerveztünk az egyik szegregátumban, sokat gondolkodtunk, hogyan adjunk lehetőséget a tisztálkodásra előtte, anélkül, hogy megbántanánk bárkit. Végül a zuhanyzóba papírtörülközőt tettünk, hogy akinek otthon nem volt módja rá, itt megmosakodhasson előtte.

Fölösleges volt az aggodalmunk, mert mindenki tisztálkodott otthon. De erre is fel kellett készülnünk, mert valós probléma lehetett volna. A megoldás, mint később kiderült, a közösségen belül megelőzött bennünket, ők maguk szóltak azoknak, akikről azt gondolták, célszerű erre figyelmeztetni. A családokon belül ez megoldható volt.

 

baba

 

Szervezünk néha, ha ilyen jellegű adományt kapunk, körömápolással, sminkeléssel kapcsolatos női közösségi foglalkozásokat is, ezeket leginkább a fiatal lányok élvezik. Néha még hajat is vágunk, egy-két órára olyan helyzeteket teremtünk, ami mindenhol máshol természetes része az életnek.

Persze vannak álmaim velük kapcsolatban, mert sokan sosem voltak fodrásznál, kozmetikusnál. Nem használnak arckrémeket, testápolókat, kézfinomítókat, dezodorokat, meg sem tapasztalják ezeknek a termékeknek a kellemes hatását.

Nemrég egy nagyobb szappanadományt kaptunk, kecsketejes csodákat, sokat osztottunk ki belőle, és osztunk is még. Jóleső érzés volt látni, ahogy szagolgatták a finom szappandarabkákat. És persze ott van a másik nagy álmom, hogy a fogaikat rendbe hozzuk. Mert szinte mindnek hiányos elöl.

szappan

 

Persze tudom, ebből sok csak álom marad. Látom azt is, a fiatal lányok számára sok minden már természetes, ami az anyjuknak nem az. Mégis, ahogy felnőnek, ahogy belenőnek az asszonyszerepbe, a nélkülözésbe, pár év és elmarad minden. A nőiesség sokadrangú szempont lesz. A fiatalként gyönyörű, majd hirtelen megöregedő arcok beszédesek.

A szegénység mindent felőröl. A nőiességet is. Pedig az emberi méltósághoz ez is hozzátartozik. Hogy a női dolgokban ne legyen nélkülözés.

L. Ritók Nóra

A szerző az Igazgyöngy Alapítvány alapítója. Fotók: Igazgyöngy Alapítvány

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Ampelfrau

  Csak nem értem. A szoptatós kismama, aki otthon ül, mert nincs pénze melltartóra, meg a család, ahogy négy lány menstruál… ezeknek az embereknek mindig a gyerekszülés a válasz mindenre? Szarul megy- potty egy babó, éhezünk-potty egy babó, rohad a fogam-potty egy babó. És így rendezik be az életüket, adományt lesnek örökké? Persze minél több babó van, annál nagyobb jajveszékelést lehet csapni.

 • Kincso Emese Molnar

  Menstruacios cup a megoldas. 3000 HUF es soha tobbe nem kell betet, se tampon. Nagyon szivesen adomanyoznek par ilyet.

 • Iza

  Valos problemak, amire valos megoldas kell.
  Sajnos annak aki ezeket nem latta, vagy esetleg nem ebben nott fel, hogy tapasztalatbol tudja mit jelent, nehez elfogadni ezen gondok egyszeru letezeset.
  Egy kis utannaolvasassal talan erthetobb lenne az hogy “a nyomorusag anyja mindig terhes” vagy ahogy a statisztika mutatja minden civilizalt korulmenyekben felnovo gyerekre jut egy melyszegenysegben felnovo. A melyszegenysegi arany atlagban hiaba 10-25% (orszaga vallogatja) ha ennek nagyhanyada mindig kiskoru! Sajnos az ordogi korbol nincshogy kitorniuk ha nem kapnak megfelelo korulmenyeket arra hogy fejlodjenek. Es annak ellenere hogy egy reszuknek sikerul kitorni ebbol az eletmodbol, a hatramaradottak potoljak helyettuk is a letszamot.
  Arrol talan mar tul magas itt filozni hogy a nelkulozesben elok sokkal nehezebben tudnak “jo” donteseket hozni, nem azert mert nem eleg ertelemesek, hanem mert az alultaplaltsag masfajta dontesekre osztonoz.
  Lehurrogas helyett talan tukorbe kellene nezni es arra vallaszolni hogy mit tettunk azert hogy ezeknek a gyerekeknek jobb jovot biztositsunk, hogy minden gyereknek eselye legyen arra hogy “emberre” valhasson.

 • Nervoza a naíva

  Amennyiben szeretnék az Igazgyöngynek tárgyi adományokat küldeni ebben a témában, megtehetem? Ha igen, hova kellene vinni/küldeni?

 • Vidéki

  Letelepedési programok módos külföldieknek Európában
  Írta: Haszon – Készült: 2016. január 04.
  Angolul “residency by investment” programoknak nevezik ezeket, lényegük az, hogy vagyonos külföldek befektetnek az adott államban és ezért cserébe engedélyt kapnak arra, hogy ott éljenek és tevékenykedjenek. Ezek a befektetők nem válnak állampolgárrá rögtön, ez a kérdés országtól függ. Van, ahol akár egy év alatt is megszerezhetik az útlevelet (mint Bulgáriában), de
  MAGYARORSZÁGON 8 ÉV, SVÁJCBAN PEDIG 12 ÉV AZ ÁLLAMPOLGÁRSÁGI ESKÜIG, a befektetett pénztől függetlenül.

  Index – Gazdaság – Megvan, mennyien érkeztek a letelepedési …
  https://index.hu/…/megvan_mennyien_erkeztek_a_letelepedesi_kotvenyprogrammal/
  2017. dec. 7. –
  Magyarországon mindösszesen 6538 ilyen külföldi személy van.

  Ez egyáltalán nem olyan súlyos ügy, mint amit az ENSZ-ben is követelnek, hogy mindenki akinek eszébe jut, bárhol, bármikor letelepedhessen.

  Óriási káoszt okozna, ha mindenki akinek eszébe jut, bárhol, bármikor letelepedhetne.

  Példáául Svájcban magas az életszínvonal, Bangladeshben viszont alacsony. Bangladesh népessége 2017 nyarán a becslések szerint 165 millió fő.

  Mi lenne, ha a 165 millió betódulna Svájcba?

  Még az óriási erőforrásokkal rendelkező, hatalmas terűletű Egyesült Államok sem tudna elviselni egy ilyen népvándorlást.

  anitakomuveshez képest sokkal kisebb számokról tud az Index 2017. dec. 7-i száma.

  “Több mint fél évvel a letelepedési kötvényprogram felfüggesztése után a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) kiadta, hogy 6538 külföldi személy kapott letelepedési engedélyt befektetőként és további 47-en tartózkodási engedélyt, írja a Magyar Nemzet közérdekűadat-igénylésre hivatkozva.”
  “A BMH szerint például 6585 külföldi befektetői státuszban kapott letelepedési engedélyt, miközben a közvetítő cégek 6570 ember után jegyeztek le letelepedési állampapírt. A programmal messze döntően kínaik érkeztek, akik jellemzően nem maradtak nálunk, csak az EU-ba akartak bejutni. Számottevőbb arányban még főleg oroszok érkeztek így az unióba. “

 • agador

  Éppen ezt ne árazták volna túl? Ha már a sötétítés/világítótest bekötés, útépítés, minden dupla áron megy? A honlap készítés meg ötszázszoros áron, akkor a kamera sem maradhat ki.

 • László Kerekes

  Mire Te seggfej? Miért hazudtok állandóan? És főleg miért magatoknak?

 • agador

  Jó hülyének lenni?

 • Verus Rebellis

  Boldogok a tudatlanok…
  Figyu,a központi direktívában mást olvastál ?
  Ki az a TI ?
  A számok ? Azok nem hazudnak.