Szocio

Hajléktalanok, menekültek, mélyszegénység, társadalmi felelősségvállalás. Oknyomozás a magyar szociális szférában, minden, amit nem akartál tudni.

Egyéb

Hogyan adományozzunk? Segítségnyújtás önkéntes munkával

 

Sokfélék vagyunk mi, emberek, sokféle elköteleződéssel, szociális érzékenységgel. Így az is sokféle, ki, hogyan akar és tud segíteni a szegénységben élőkön.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

A legtöbb civil szervezet, ha ezt kérdezik tőle, mivel segíthetik a munkáját, azt mondja, szabad felhasználású pénzbeli támogatással.

Ez nyilván azért van így, mert mindannyian, főleg, akik a szegénységben és kirekesztettségben élők problémáival foglalkoznak, fenntartási gondokkal küzdünk, nincs pénz főállású, a munkát helyben elvégző munkatársak bérére, raktárbérlésre, szállítási költségre, útiköltségre, hogy eljuthassunk azokra a helyekre, a faluvégekre, ahol azokat találjuk, akik kiszorulnak mindenből, nincs pénz telefonra, kríziskezelésre, stb.

Mert aki szerencsés, és még sikerrel tud pályázni az uniós forrásokra, nos, ők sem erre tudnak pályázni, hanem programokra, amelyek épp ezeket a területeket hagyják figyelmen kívül, amelyek az alapműködéshez szükségesek.

 

14457311_1274623749229249_8803803337856114523_n

 

Ezekre pedig az 1%-is megkötésekkel fordítható, a működési célú pályázatok elérése pedig manapság erősen szelektált, nekünk pl. nem sikerül. A külföldi támogatások is projektpályázatokkal elérhetők.

Marad hát az, hogy az ember próbálja az alapműködést civil támogatásokból fenntartani. Ennek egy része a pénzbeli, vagy tárgyi adományokat jelent, más része, amibe sokan nem is gondolnak bele, a szolgáltatásoké, a speciális tudásé, amihez mi is csak pénzért juthatnánk hozzá.

Az élet minden területen produkál ilyen lehetőségeket. Az Igazgyöngy körül sok ilyen segítség csoportosul.

Vannak informatikai tudással bírók, akik segítenek a honlapunkon, vagy a közösségi oldalunkon, ha elakadunk. Mert nincs pénzünk rendszergazdára, de a digitális térben való megjelenésünk nagyon fontos, így érjük el az embereket, itt tudjuk az egyébként elszigeteltségben élőkkel végzett munkánkat megmutatni.

Itt a fotó, a video készítés, esetleg annak angol nyelvű feliratozása, alkalmazott grafikai és szerkesztői tudás, mind hiánypótló.

 

13.

 

Aztán ott a jogi területen dolgozók csoportja. Tanácsadásra sokszor szükségünk van, és nincs jogászunk sem. Más abban segít, hogy az angol nyelvű megjelenéseinkkel láthatók legyünk külföldön is.

Aztán ott vannak a pályázatok. Főleg a külföldiekben segítenek sokan, akik ilyen területen dolgoznak, mert nem látjuk jól a prioritásokat, nem tökéletes az angolunk, félreérthetően fogalmazunk, stb.

Vannak, akik egy-egy eset megoldásában segítenek, a Viberen, vagy skype-on beszélgetnek azokkal, akik bajban vannak. Mert a beszélgetésekre kevés időnk van. Volt már sok eset, családi gond, amin így lendültünk túl.

Cikksorozatunk korábbi részei itt olvashatók

Sokan segítenek azzal, hogy adománygyűjtési akciókat szerveznek nekünk vagy a munkahelyükön, vagy a lakókörnyezetükben. Iskolaszer, gyerekruha, játék, karácsonyi cipősdobozos ajándék, konyhai felszerelés… mindig, ami éppen kell. Eseményt szerveznek a facebookon, és lebonyolítanak mindent, a szállításig. Más az oktatást támogató programjainkhoz szervez gyűjtést.

Sokan a jótékonysági rendezvények megszervezését adják nekünk. Kiállítást, beszélgetést, adománygyűjtéssel párosítva. Vannak, akik az üzleti tervezésben, a gazdasági ügyeinkben segítenek tanácsadással, javaslattal. E nélkül sok veszélyes dologba futnánk bele. A bankcsőd óta ez különösen fontos terület.

No és ott vannak a speciális tudások, pl. az élelmiszerfeldolgozásban, a mezőgazdaságban, vagy a kézművességben. Aki ezen a területen dolgozik, és nem sajnál egy kis időt karitatív munkára, nagy segítséget adhat. Más táborozási, kirándulási lehetőséget szervez le. Vagy épp az adományszállításban tud segíteni, mert szállítmányozással foglalkozik. Coach, vagy szervezetfejlesztő, és ebben segít.

Vagy építész, és tanácsot ad a házjavításokban. Vagy jó médiakapcsolatai vannak, és segít ránk irányítani a figyelmet. Folytathatnám a sort. (Ha még nem mutattam volna, van egy ilyen tapasztalati listánk a honlapon.)

Ezer úton lehet elindulni, ami segítség lehet. Vannak, akik el is jönnek, mert tudják úgy szervezni az életüket. Bekapcsolódnak a közösségi kertművelésbe, a tanoda munkájába, vagy a tanodatáborokba. Vagy kitalálnak és be is tanítanak valamit a kézműves-projektünkben. Programot hoznak a közösségi foglalkozásokra.

 

dav

 

Így rakódik össze az alapítványunk esélyteremtő munkája, apró elemekből, segítségnyújtásokból, jó szándékokból, és tudásokból.

 

13734748_1239861746025612_349315629_n

 

Sokszor elmondom, hogy ezért a nehéz munkáért, amit itt végzünk, ajándék nekünk annak a sok remek embernek a figyelme, szeretete, segítségnyújtása, akik mellettünk vannak. Azt hiszem, ez is segít minket abban, hogy ne égjünk ki.

L. Ritók Nóra

A szerző az Igazgyöngy Alapítvány alapítója. Fotók: Igazgyöngy Alapítvány

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás