Hogyan adományozzunk? Segítségnyújtás a szegénységben megöregedőknek

15228101_1178563032236622_807796436_n

 

Az ember a szegénységben legkevésbé a gyerekek nélkülözését viseli el. Nyilván mi is miattuk megyünk a családokhoz, és próbálunk segíteni a sokszor számunkra is megdöbbentő helyzetekben. Aztán, ha már ott vagyunk, nagyon kell figyelnünk, mert az ember könnyen belecsúszhat abba a hibába, hogy ott segít, ahol hangos a segítségkérés. Ahol csend van, arra kevésbé figyel.

 

 

Az öregekre sokáig nem figyeltünk. Mert ők nem szólnak. Valahogy ők megszokták ezt. A keveset, a beosztást, a „nincs”-et is. Persze, ahol a támogatottjaink szomszédjában voltak, vagy épp befogadták őket egy-egy családba, ahol dolgoztak, amíg bírtak, ott próbáltunk segíteni nekik is.

Kaptak tőlünk ők is külön kis csomagot, ha a családnál jártunk, élelmiszert, kabátot, cipőt, bár gyakran nem láttuk már másnap rajtuk. Volt nagyon szomorú történet is, mikor a dolgozni már nem tudó öreg nem kellett senkinek, nem maradt más neki, csak az „elfekvő” a kórházban, meg mi.

 

20141204_144729

 

Akik maguk maradtak, azoknak nagyon nehéz. Néha még bogozgattuk, próbáltuk a távolabb élő gyerekeiket elérni, hogy mégiscsak az ő szüleik, nem hagyhatják ennyire magukra őket, de nem jöttek, nem voltak ott, mikor kellett, volt, hogy még a temetésen is csak mi álltunk a sír körül. Pedig olyan nincs, hogy valaki leéli az életét, és nincs senkije…

Mélyen gyökeret vert sérelmek vannak bizonyára a háttérben, amiket mi nem láthatunk, mi csak az öreget látjuk, aki már nem tudja ellátni magát, és mindegy, hogy ivott, vagy nem törődött rendesen a családjával, mégiscsak egy ember.

Kép 039

 

De valahogy ez az érzés nem működik. Sokkal inkább a „megérdemli”. Magára vessen. Sokan meg egyszerűen csak nem törődnek velük. Nem érnek rá az öregekre. Vagy nekik is anyagi gondjaik vannak. Nekik is megvan a maguk baja, ami fontosabb. Néha persze mennek. Mikor megérkezik a nyugdíj. Mert akkor hirtelen fontosak lesznek az öregek.

Tavaly különösen jól sikerült a karácsonyi adománygyűjtés. Gondoltuk, meglátogatjuk az időseket. Azokat, akik nem keresik a kapcsolatot velünk, de ott élnek, a kis falvakban. Egyedül. Volt, akinek a gyereke ugyanazon a településen él, az öreg mégis maga maradt a bajaival.

Cikksorozatunk korábbi részei itt olvashatók

A karácsony egy érzelmileg pozitív időszak nekünk is, ha van miből adományozni, örömöt, meglepetést vinni, az feltölt minket is. Ám azon a napon, mikor az öregeket látogatták végig a kollégáim nagyon csendesen jöttek vissza. Mert nehéz volt az ő örömüket megélni. A sírva hálálkodást a kis élelmiszercsomagért, pár szem szaloncukorért. Azért, hogy bementek hozzá, és vittek valamit. Karácsony előtt. Mert ajándékot, azt nem szoktak kapni. Senkitől.

 

20141204_144814 (1)

 

Ahová bejáratosak vagyunk, ott sok mindent látunk. A pénzét számolgató öreget például, aki az asztalon sorba rakja a recepteket. Mert tudja már, melyik mibe kerül, és rangsorolnia kell, mert mindre nem futja. Próbál dönteni, mi az, ami kevésbé fontos.

Vagy azt, aki egyedül él, villany nélkül, évek óta, de harcolnunk kellett vele azért, hogy segíthessünk neki, bemehessünk, és megnézhessük, miért nem tud fűteni. Mert bizalmatlan volt már mindenkivel.

Egy politikus mondta nemrég, hogy egy országot, egy nemzetet jellemez, hogy miként bánik az idősekkel, az elesettekkel, a rászorulókkal, mindazokkal, akik önhibájukon kívül nem tudnak gondoskodni magukról. Nos, nem állunk valami jól ezzel az öregek esetében sem.

Mivel segíthetünk rajtuk? Nem a használt ruhával, nekik az nem kell már. Ritkán fogadnak el egy-egy kabátot, pulóvert, csizmát. Inkább az élelmiszerrel, kis tésztából, cukorból, konzervből, lekvárból, kekszféléből, teából, kávéból álló kis csomag vihet örömöt az egyhangú napokba. Ünnepnapokon legalább. Karácsonykor, húsvétkor.

Vagy egy használt szemüveg(keret) is mekkora örömöt ad! Hányszor cseréltük, javítottuk már meg a megsárgult, megtört kereteket… Vagy váltottuk ki a gyógyszert. Vittünk tűzifát. Mert a tél sokszor kemény, és a tüzelőt egész télre be kell osztani. Volt, hogy az utolsó pillanatban találtunk öreget a kihűlt szobában. Tűzifa nélkül.

Más örömöt nem nagyon tudunk vinni. Pedig ötletem még lenne…. Mekkora meglepetés lenne egy-egy névnapi, vagy szülinapi köszöntés nekik! Erre még nem tudtunk szánni sosem. Ők meg nem is tartják számon. Minek tartanák. Senki sem köszönti fel őket.

Fontos lenne, hogy az életüket emberként fejezhessék be. Szerencsések azok, akik mellett ott a család a végén is. Akiket tisztességesen eltemetnek, és megőrzik az emléküket. Akiknek gyújtanak gyertyát a sírján, mindenszentekkor. De sokan vannak, akik egyedül maradnak öregségükre, és egyedül kell megvívni az utolsó csatákat is. A szegénység pedig egyaránt könyörtelen gyerekkel, öreggel. És nem lehet félrefordulni mindig. Nekünk például sosem megy.

L. Ritók Nóra

A szerző az Igazgyöngy Alapítvány alapítója. Fotók: Igazgyöngy Alapítvány

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Erzsébet Kollár

  Tyirityán Zsolt, ha jól emlékszem, két évet ült börtönben erőszakos cselekmény elkövetése miatt. A börtönben valóban az a “törvény”, hogy aki erősebb, annak több jár… Ezeket az “urakat” jobb lenne távol tartani a politikától. (És még egy dolog: Zagyva úr – ha már volt országgyűlési képviselő – talán tanulhatna, mert 8 általános iskolai végzettséggel csak Magyarországon lehet politikus, a munkahelyeken a tanult embereket keresik.)

 • Ágnes Párkányi

  én az óregjemiet segítettem 1956-óta. mavagyok a 73.-ikévemben és még mindíg van két beteg óreg hozzátartozom. óssze-vissza11 embert segítettem és láttam el önzetlenül. ez neveltetés! és empátia kérdése. no meg a mai társadalom és ppolitika hozzáállása!

 • Margo Hriczu

  A sok cigányfelzárkoztató pénznyelő programok helyett a magyar és valódi szegénységbem élő időseket kellene végre támogatni. Ezek az idősek nem mennek csapatosan és fenyegetve az önkormányzatot hogy rendszeres segéyke biztositva legyen , mert nekik az jár még akkor is ha életükbem nem vagy alig dolgoztak.A sok kisebbségi jogvédő a “számonkérés” kifejezést is hasznája és alkalmazza már a nemhiába születrtt kisebbséggel szemben!! Ne a többséget hibáztassák folyamatosan.

 • Vidéki

  “azt kifogásolták, hogy az egyik ügyvezető Wittinghoff Tamás polgármesterrel áll családi kapcsolatban.”

  Közbeszerzési eljárás nélkül privatizálta a helyi egészségügyi központot a budaörsi város vezetése

  Wittinghoff Tamás polgármester pályázat nélkül nevezte ki nevelt fia cégét.

  Az egészségügyi központot 15 éve az akkori szocialista városvezetés a Gyurcsány-kormány egészségügyi államtitkárának a cégére bízta.
  Az államtitkár ellen tavaly óta több százmilliós hűtlen kezelés miatt folyik eljárás, ezért kellett új vezetőt keresni a központ élére.
  Wittinghoff Tamás, korábbi SZDSZ-es politikus nem találja érdekesnek, hogy nevelt fia révén ő is kapcsolatba került a városi egészségügyet ellátó céggel.

 • Wittinghoff Tamás

  Kedves Vidéki! A vidékiek nevében is kikérem magamnak a nevet… A stílus sokkal inkább alpári. A vicc az, hogy a cikk szerint a város fideszesekkel üzletel, a fidesz állítása szerint én üzletelek rokonaimmal. Mindkettő állítás ócska hazugság. Az írásból mellesleg, “véletlenül kimaradt”, bár a cikk írója pontosan tudta, az eljárás során a szereplők felkutatásában semmiféle szerepem nem volt. Mint ahogy a város közbeszerzései minden esetben tökéletesen átláthatóak és szabályosak.
  Nem véletlenül nem írta le a lényeges részleteket, akkor a koncepció borult volna. Ennyit a tisztességes újságírásról. Lám, nem csak jobb oldalon ócska és manipulatív.
  L a s s a n í r o m, hogy Vidéki is értse, az ellátást, példátlan módon, úgy biztosítja a szolgáltató, hogy az a városnak egyetlen fillérjébe nem kerül. Semmiféle rokoni kapcsolatom az üzemeltetővel nincs, mellesleg azt sem tudtam, nem is érdekel, hogy fideszes szálak vannak a volt tulajdonosi háttérben. Ilyennel valóban kellene foglalkoznom?
  Az, hogy a cikk írójának a nevemet sem sikerül mindenhol jól írnia, kisebb slendriánság, mint egy több évtizeddel ezelőtti kapcsolatom okán átvenni a fideszes füllentést. Az említett orvost édesanyja és édesapja nevelte. Kétségtelenül ismerem őt és nagyon becsülöm azt, amit korábban önkéntes mentősként, majd orvosként, s később munka mellett karitatív tevékenység keretében tett, tesz.
  Még az is igaz, hogy van közöttünk üzleti kapcsolat. Az általa vezetett (nem budaörsi) magánklinikán, az ellátásért fizetek…

  • Vidéki

   Írja: “Az általa vezetett (nem budaörsi) magánklinikán, az ellátásért fizetek…”

   Mennyit? Ugyanannyit, mint a többiek?

   Rádi Antónia írta: “hogy a Jump-Consulting társtulajdonosa és egyik ügyvezetője, a szintén orvos Spányik András
   WITTHINGHOFF TAMÁS POLGÁRMESTER VOLT ÉLETTÁRSÁNAK FIA.”

   Rádi Antónia talán a fideszes füllentők kategóriájába sorolható?

  • Vidéki

   L a s s a n í rja, hogy “az ellátást, példátlan módon, úgy biztosítja a szolgáltató, hogy az a városnak egyetlen fillérjébe nem kerül.”

   Hogyan lehetséges mindez?
   Amikor Horváth Ágnes volt az egészségügyi miniszter.
   Akkor még lehetett fizetni a boldog pácienseknek VIZITDÍJAT, MEG KÓRHÁZI NAPIDÍJAT, MEG GYÓGYSZEREKRE 300 FORINTOS DOBOZDÍJAT.
   Akkor a kórházban ápolt betegek biztonságos széfekben tárolhatták arany és gyémánt ékszeriket, valamint vaskos bankjegy kötegeiket.

   Akkor a szintén SZDSZ-es Horváth Ágnes az egészségügyi miniszter fennen hangoztatta, hogy NINCSEN INGYEN EBÉD!

 • Vidéki

  Sikertörténet:

  “Voltaképpen ügyesen úszta meg az egészségügyi ellátás szétzuhanását a liberális mintavárosként is emlegetett Budaörs.”
  “A helyi egészségügyi központot a kétezres évek eleje óta egy magáncég, az Europ-Med Kft. működtette 20 évre szóló szerződéssel.
  A társaságnak 2003-tól fogva két tulajdonosa volt: a központ két vezető orvosa, Kovács Attila – aki 2007-ig négy hónapon keresztül egészségügyi államtitkárként is dolgozott, illetve az évek során csinos egészségügyi cégbirodalmat is kialakított -, valamint GAMAL MOHAMED.
  A többségi üzletrész Kovácsé.
  2016 tavaszán valami megtört, egy céges taggyűlésen Gamal doktor leváltotta Kovácsot a cég éléről.
  Kovács azt állítja, hogy amikor leköszönt, nem volt kifizetetlen számlája az Europ-Mednek.

  A hatályos végrehajtásokat csak 2017-ben kezdték ráterhelni a cégre (NAV, MKB Bank és egy beszállító kérésére). Illetve a legfrissebb hozzáférhető, 2016-os mérleg sem tűnik drámainak (Rádi Antónia számára):
  225 MILLIÓ FORINT A KÖTELEZETTSÉGÁLLOMÁNY, EGYMILLIÁRD FELETTI ÁRBEVÉTEL MELLETT.

  A saját tőke azonban az előző évi 233 MILLIÓRÓL DRÁMAIAN, 0,4 MILLIÓ FORINTRA APADT 2016 VÉGÉRE (tehát Kovács utolsó „teljes” évében volt 233).

  A felszámolást végül csak az idén márciusban rendelte el a bíróság – azaz ettől kezdve hivatalos a fizetésképtelenség veszélye.”

  De Wittinghoff úgy van ezzel: „MINDEN NAGYON SZÉP, MINDEN NAGYON JÓ, MINDENNEL MEG VAGYOK ELÉGEDVE!”