Hogyan adományozzunk? – Nyugdíjas adakozók

erzsébet utalvány külföldről

 

Az egyenlő kedvezmények rendszerét éljük, az adózástól a gyerekek ingyenes tankönyvéig. Nyilván sokakban fogalmazódik meg, miért egyforma ez a topfizetésekből és a közmunkabérből élők esetében, mennyire van jelen a szociális érzékenység ebben az egészben.

 

 

Ugyanez volt tavaly a nyugdíjasok esetében, a karácsonyra adott Erzsébet utalványokkal, amit mindenki megkapott, még azok is, akik külföldön élnek és ott olyan üzlet sincs, ahol levásárolják azokat.

Sokan nem érezték ezt normálisnak, igazságosnak, és inkább úgy döntöttek, továbbadják azt segítő szervezeteknek. Persze voltak közöttük olyanok is, akiknek jól jött volna, mégis, a nem várt dologra úgy tekintettek, mint egy plusz lehetőségre, amivel ők is segíthetnek, és továbbadták ők is. És persze külföldről is sokan elküldték, hiszen nem tudtak mit kezdeni vele.

19126042_1312583442124810_2000479564_o

 

Ezért tudtunk mi is, az Igazgyöngy Alapítványnál rekord segítséget adni tavaly karácsonykor a rászoruló családoknak, sőt az egész új évre beoszthattuk ezt a támogatást, így biztos háttér volt a krízishelyzetekben számunkra, hiszen volt mihez nyúlni. A nyugdíjasok támogatása így csatornázódott be a gyerekszegénység kezelésébe, átívelve generációkon, társadalmi különbségeken, kontinenseken, áthidalva társadalmi igazságtalanságokat. Az idén, látva a híradásokat, már tudjuk, hogy a kormány megint tervezi az Erzsébet utalványos akciót. Talán várható majd, hogy ehhez társul újra a szolidaritás is.

Nemrég érdekes kéréssel keresett meg egy nyugdíjas. Elérte azt a kort, hogy ingyenes utazásra jogosult. Ő viszont úgy érzi, erre a kedvezményre nincs rászorulva, viszont tőlünk is olvasta, hogy sok, szegénységben élő gyereknél a bérlet megvásárlása is gondot jelent, és ez is becsatornázódik az iskolai lemorzsolódás komplex problémájába, főleg középiskolás korúaknál. Ezért eszébe jutott, hogy nem lehetne-e valahogy összekapcsolni a kettőt?

Nyilván remek lenne, bár a rendszeren belül nem látom megoldhatónak a kedvezmény „átruházását”. Mivel azonban mi is támogatunk középiskolás gyerekeket bérletvásárlással, természetesen civil felajánlásokból, a civil segítő rendszerben átláthatóan, akár tömegesen is, alakíthatónak tartom. Mert a mienk más szabályokkal dolgozik, itt a megoldáskeresés, a személyes kapcsolattartással sokkal erősebb, mint a hivatalokban.

 

IMG_5209 (1)

 

Mert itt e mögött konkrét gyerekek, családok, követhető és igazolható bérletárak, a gyerekek mentorálása van, ami biztosíték is arra, hogy a támogatás a lehető legjobban hasznosul majd. Nevesített támogatás, a bérlet árával, követve a hozzá kapcsolódó teljesítményt, és visszacsatolva annak, aki adja. Szükség esetén egyéb megerősítésekkel, fejlesztésekkel megtámogatva. Mert a lényeg, hogy tényleges hatás legyen.

Azt hiszem, az egész szegénységkezeléssel az a baj, hogy minden család, személy, egyéni problémát, sajátosságot hordoz, ami nem intézhető rideg szabályok mentén. Mert abból mindig kilógnak, hol itt, hol ott, és a hivatali protokoll ezeket úgy kezeli, hogy vagy elintézhetetlennek nyilvánítja, vagy úgy, hogy az a terület már nem az ő dolga, hanem másé.

A hivatali rendszer ágazatai egyébként sem illeszkednek pontosan, az a bizonyos szociális háló akkora hézagokkal működik, hogy abban lassan már nemcsak személyek, hanem tömegek tűnnek el, vagy legalábbis maradnak kezeletlenül a problémáikkal, sérülve tovább, egyre inkább elveszítve a lehetőségét is annak, hogy visszaforduljanak a lejtőn.

Cikksorozatunk korábbi részei itt olvashatók

Ma, nem véletlen, hogy a szegénység kezelésben épp a civilek érik el a leginkább rászorulókat. Ha jellemeznem kellene ezt a munkát, akkor a problémaérzékenységet, a személyességet, és a kreativitást emelném ki.

A civil segítő rendszerek sem működnek azonban támogatás nélkül. A nagy dilemma persze megvan, hogy miközben az állam egyre kevésbé képes megoldani ezt, és mi, civilek egyre profibban próbáljuk, egyre inkább halad arrafelé, hogy az állam még kevésbé foglalkozik vele, hiszen tudják, nem lesz baj, a civilek megoldják majd.

De mi nem tehetjük, hogy várunk a baj növekedésére, addig, amíg el nem éri az állami rendszer ingerküszöbét. Mert akik most vannak bajban, most szenvednek, azokon most kell segíteni. Nekünk civileknek. Összefogással, bepótolva a rendszerbe, ahol kell. Onnan, ahonnan lehet. És remélni, hogy egyszer majd a rendszer is változik.

L. Ritók Nóra

A szerző az Igazgyöngy Alapítvány alapítója. Fotók: Igazgyöngy Alapítvány

 

tetszett_a_cikk3

 

 • KZoltán

  Thrifty ants bailing out their own anteater.

 • Attila Schwarz

  sóhaj…

  http://si.wsj.net/public/resources/images/BN-HD950_GKPENS_G_20150227115651.jpg

  Azért felnézhettek volna a gyrosos pultból és ha már rájuk omlott az ország kicsit foglalkozhattak volna a gazdasággal is, na meg az áfát is illene befizetni az eladott piták után.

  • Zoltán Pogátsa

   Ad 1.) ez azután van ugye, minekután a görög GDP ÖSSZEOMLOTT a megszorítások miatt. Azaz nyugdíjkiadások per GDP tört nevezője
   Ad 2.) A görögök 10 évvel tovább élnek mint pl a litvánok, azaz ő nyugdíjkiadásaik mindig nagyobbak lesznek.

   1.) This after Greek GDP collapsed due to austerity, thus the denominator of the debt / GDP ratio.
   2.) Greeks live 10 years longer than Lithuanians on average, so their pension expenditure will always be much bigger.

   • Attila Schwarz

    1. This picture is still more relevant. The average pension in ’09 was 1350 euros while its 850 euros as we speak. If only they could foresee the simple economic relationship between an outrageous social expenditure and a forthcoming bankruptcy, they’d never be in this situation right now. No responsible country awaits for the black knights of IMF to cut such a budget.

    2. The lithuanians want to live 10 years longer just like the greeks, but they cant afford it. Compare the standard of living, the health care system, the outgoings on healthy food just to name a few factors and you will see your argument is contraproductive at best.

    • Zoltán Pogátsa

     1. As I said: there was NO outrageous expenditure. But facts don’t seem to move you.

     2. My argument is solid. :) I do not see why it would be counterproductive. :)

     • Attila Schwarz

      Look, this is not a matter of argument. As soon as a country goes bankrupt due to its short run unsustainable budget theres three subjects: expenditures, revenues and debt payments. The greek budget was one of the most generous social expenditure-wise, yet the worst in collecting taxes in the entire EU. The payments and interest rates were no higher than the EU average, so I think its kinda obvious where we should look for outrageous expenditures.

      2. The hungarians are 3 cms taller than the greeks, so we should get at least 5% more pensions right? The point is: if you cant afford 3 million pensioners, each worth 1300 euros every month, then you wont afford them even when you take loans out from every civilised country on Earth. I wish we could get over this and start discussing real and actual problems.

     • KZoltán

      Elöljáróban leszögezem, hogy a történelmüket tekintve a balti országokkal teljesen szolidáris vagyok. De azt azért szeretném tisztán látni, amikor a gazdasági adataikkal példálóznak, hogy az orosz ajkú kisebbség, amely nem kapta meg az állampolgárságot, hogyan szerepel a statisztikájukban!

     • Andy, the jay

      Hello.
      I hope, you have some data about
      – How much money moved to offshore accounts in the few years in Greece, and in Germany, and for example in Luxembourg or Cyprus?
      – How much taxes were not paid to the budgets in these countries in the last few years?

 • KZoltán

  Ez a táblácsaka a lényeg http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/9/98/Current_account_balance_with_the_rest_of_the_world%2C_2004%E2%80%9314_%28%C2%B9%29_%28EUR_billion%29_YB15.png ! Még hogy a németek (meg a kis németek) fizetnének! Ömlik a pénz Németországba. Az más kérdés, hogy nem a német adófizetőkhöz, de azt nekik maguknak kell elrendezniük. Amíg a fizetési mérleget nem hajlandóak kiegyenlíteni, addig nem fog működni a valutaunió.

 • hoci nesze

  X

  • KZoltán

   Ennyit Hayek és a ‘díszes’ bécsi iskola elméletéről.

  • Commenter

   Az adósság/GDP arány egészen 2007-2008-ig 1994-től kezdve 100%-on stagnált, lényegében az volt a penge éle, de lassabb növekedéssel nem lehet konvergálni az unió centrumországaihoz, a lemaradás, pedig munkaerő kiáramlással jár.

 • http://blog.erdely.ma/arus_zsolt/ Árus Zsolt

  Tegyük fel, hogy valóban bombát akart készíteni, s fel akarta robbantani december elsején. Mitõl lesz ez az alkotmányos rend felforgatása, illetve a nemzetbiztonság veszélyeztetése? Ettõl lesz ez az egész nagy hatósági felhajtás mindenképp nevetséges (de ugyanakkor veszélyes is). Az ilyen hozzáállásal elõbb utóbb csak kiprovokálnak valamit, s félõ, hogy ez is a cél.

  • Bear BBQ

   Nagyon elszúrta sri a kommunikációt az tény, kár…

 • Scenkhyalfi

  Sima hatalmi provokáció az egész, kellett valami a románok ünnepére.