Szocio

Hajléktalanok, menekültek, mélyszegénység, társadalmi felelősségvállalás. Oknyomozás a magyar szociális szférában, minden, amit nem akartál tudni.

Egyéb

10 ember, aki szembeszállt a hatalommal

 

„Hétköznapok hősei” címmel adventi kampányt indított a Helsinki Bizottság. A jogvédő szervezet karácsonyig tíz olyan ügyfele történetét mutatja be a nyilvánosságnak, akik kiálltak az igazságtalanságok ellen, és a szabadságjogok mellett. Ez a tíz bátor ember a saját ügyén keresztül nem csak saját magáért harcol az állammal, hanem azért is, hogy mindannyian egy jobb, igazságosabb országban élhessünk.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

A 1989-ben alapított Magyar Helsinki Bizottság (MHB) 1994 óta nyújt ingyenes jogi segítséget az ügyfeleinek, akik többségükben fogvatartottak vagy menekültek.

Rajtuk kívül azonban képviselnek olyan embereket is, akik az igazságtalanságok melletti kiállásukkal, vagy a szabadságjogok megvédésével kapcsolatban kerülnek szembe a hatalommal, vagyis a magyar állammal. Az idei adventi időszakban az MHB honlapjának aloldalán 10 ilyen ügyfelük történetét mutatják be Reviczky Zsolt portréfotóival a “Hétköznapok hősei” c. kampány keretében, mert úgy gondolják, hogy ezeknek az embereknek az elszántsága erőt és példát adhat mások számára is.

Vannak köztük olyanok, akik direkt mentek szembe a hatalommal, szánt szándékkal harcolnak jogi eszközökkel egy hivatalos döntés ellen egy sokak számára jelentéktelen, de iránya és üzenete miatt mégis fontos ügyben; mások pedig akaratlanul keveredtek olyan ügyekbe, amelyek nem csak róluk, hanem általánosságban az állampolgárok szabadságjogairól szólnak.

Ami közös bennük, az a bátorság, hiszen egyikük sem fél kiállni az általa helyesnek vélt elvekért, ez pedig sokszor egy tökéletesen működő demokráciában sem könnyű. Egy olyan illiberális irányt követő országban, mint a mienk, pedig kifejezetten nagy eltökéltséget kíván, hiszen itt, aki “visszabeszél”, az pikk-pakk minimum bajkeverőnek, de leginkább nemzetáruló Soros-bérencnek van titulálva. Vannak azonban, akiknek olyan erős az igazságérzetük, hogy minden rizikót vállalnak azért, hogy egy jobb és szabadabb hely legyen Magyarország.

Szembetűnő, hogy a tíz bemutatott ügyfélből heten nők, az ő kurázsijuk különösen fontos lehet egy olyan országban, ahol sokan (a döntéshozók között is) a főzés-szülés-kussolás szentháromságot tartják a női lét értelmének és helyes útjának.

A kalendárium az Antall József Tudásközponttól kirúgott Szert Boglárkával indult december 6-án, és ugyanezen a napon sajtótájékoztatón mutatkozott be a kampány két további résztvevője.

“Az ügyek mindig összekapcsolódnak azokkal, akik felvállalják őket” – mondta Zádori Zsolt, az MHB sajtósa.

Karlik Cintia civil aktivista, a Budapest Pride szóvivője idén végleg megelégelte, hogy a világ boldogabb részein vidám hangulatban, szabadon megtartott felvonulást Budapesten évről-évre kordonok közé szorítja a rendőrség. Az esemény napján ezért egy új útvonaltervet adott be a rendőrségnek, aminek így nem volt lehetősége kordonokat felállítani. A menetbe emiatt útközben bárki becsatlakozhatott, a felvonulók vidámak voltak, rendbontás nem történt.

A rendőrség azonban pénzbírságot rótt ki Karlik Cintiára, mert szerintük a szóvivő megsértette a gyülekezési szabályokat azzal, hogy nem a korábban leadott (és gondosan korbekordonozott) útvonalon vezették a tömeget. Karlik bírósági tárgyalása december 13-án lesz, a jogi képviseletét Fazekas Tamás látja el.

Videós beszámolónk a felvonulásról:

Kordonok nélkül vonult a Pride a szabadságért Budapesten

Zsák Ferenc, a Tiszántúli Természetvédők Társulatának (TTT) elnökének ügye ennél jóval bonyolultabb. A TTT 2011-ben megtámadta a győri Audi-gyár egy tervezett beruházásának környezetvédelmi engedélyét.

Ezután megkereste egy ügyvéd az Auditól, hogy “tárgyaljanak”, és végül – miután a hatóság elutasította Zsákék fellebbezését, és ők beadtak egy újat – megállapodtak abban, hogy az Audi a Natura 2000-es területet érintő beruházás miatt öt év alatt összesen 200 millió forint kompenzációt fizet, amit a TTT egy másik hasonló természetes élőhely kialakítására ill. helyreállítására fordít. 2011 májusában az Audi és a TTT aláírta az erről szóló, ügyvédek által ellenőrzött támogatási szerződést, Zsák pedig ezt követően visszavonta a beruházás felülvizsgálatára vonatkozó kérelmét.

Az Audi azonban egy fillért sem fizetett, hanem feljelentést tett, és Zsák Ferenc ellen eljárást indított a Nemzeti Nyomozó Iroda. A büntetlen előéletű férfi 15 napig szabadlábon védekezhetett, majd 112 napra előzetes letartóztatásba helyezték. Ott rendkívül rossz körülmények között, kemény bűnözőkkel egy cellában tartották, és látogatót sem fogadhatott, csomagot sem kaphatott. Az előzetes miatti ügyét Strasbourgig vitte, és a magyar állam meg sem próbált védekezni: még az ítélet előtt 6.500 euró kártérítés (kb. 1,9 millió forint) kifizetéséről egyezett meg vele a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

Az Audival kötött szerződés miatt azonban a bíróság bűnösnek ítélte Zsák Ferencet, és vesztegetés miatt jogerősen két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Ezt jóváhagyta a Kúria is annak ellenére, hogy a jogerős ítéletben is szerepel, hogy Zsáknak az ügyletből semmilyen haszna nem származott volna, a pénzt természetvédelmi célokra, a közjó szolgálatába akarta állítani. Vagyis vesztegetési ügy is, meg nem is.

A bírósági eljárás során megismert iratanyag szerint Zsák telefonját végig lehallgatták, és az Audi részéről három olyan ember kereste meg az ajánlattal, akik együttműködtek a nyomozóhatósággal. Gyakorlatilag csapdába csalták, ami finoman szólva sem nevezhető tisztességesnek, arra azonban jó volt, hogy leszedjék a témáról, és ne zavarja az Audi beruházását.

Zsák Ferenc jogi képviselője, Tóth Balázs (aki az Átlátszó jogi csapatának is tagja) kiemelte, hogy a hatvanhoz közelítő férfi, aki környezetvédőként a bíróság szerint is a társadalom számára nagyon hasznos tevékenységet folytatott, az ítélet miatt most priuszos. Hiába van több diplomája, nem dolgozhat még évekig. Tóth elmondta, hogy a strasbourgi bírósághoz fordultak Zsák ítélete miatt, bár nincs garancia, hogy a végén nyerni is fognak.

“Azt tudjuk ígérni, hogy elmegyünk a falig. Akik beleállnak egy ilyen történetbe, azokat az utolsó pillanatig fogjuk az összes lehetséges fórumon képviselni.”

Ezt már a sajtótájékoztató végén Fazekas Tamás mondta, aki szerint több ilyen, a mostani kampányukban bemutatott 10 példaképhez hasonló ember kéne, mert egyre kevesebben vannak, akik felvállalnak egy-egy ügyet, és ezzel közösségeket mozgatnak meg, védik a társadalmat, tesznek az országért, kiállnak másokért.

A Helsinki Bizottság bátor embereket bemutató, rendhagyó adventi kalendáriuma a 10 hétköznapi hőssel a szervezet Facebook-oldalán és a www.helsinki.hu/hetkoznapokhosei oldalon követhető figyelemmel.

Erdélyi Katalin

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás