“Egy gyereknek nem lehet elmagyarázni, hogy miért nem ölelheti meg az édesapját“

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

 

Január óta tilos a testi kontaktus a fogvatartott és látogatói között, vagyis a hozzátartozók nem érinthetik meg a börtönben lévő szeretteiket a beszélőn. Se puszi, se kézfogás, semmi. Ráadásul év közben a börtönökben egy plexifalat is felhúztak a rokonok és a rabok közé, így beszélgetni is nehezen tudnak a látogatások alkalmával. A szabály becslések szerint negyvenezer gyereket érint a tizennyolcezer fogvatartott esetében. A szigorítások gyengítik a családi kapcsolatokat, pedig ha azok erősek, szabadulása után a fogvatartott nagyobb eséllyel illeszkedik vissza a társadalomba.

 

 

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) idén nagyon szigorú változtatásokat vezetett be a börtönökben:

 • a látogatók és a rabok a beszélők alkalmával nem érinthetik meg egymást
 • plexifalat tettek a látogatók és a rabok közé
 • a raboknak többet kell fizetünk a telefonokért, és a percdíjak továbbra is horribilisak

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a házastárs/szülő/testvér/gyermek nem ölelheti és nem puszilhatja meg a börtönben lévő hozzátartozóját, emellett alig hallják egymást a látogatások alkalmával, és ha a rabnak nincs elég pénze (vagyis ha a családja nem tud neki beküldeni), akkor telefonon sem tudnak beszélni.

Kapcsolódó cikkünk:

Brutális percdíjakért telefonálhatnak a rabok a Telekomnál, a Helsinki kiperelte a börtönmobil-szerződést

A kapcsolattartás szabályainak szigorítását a BVOP azzal indokolta, hogy nagyon sok tiltott tárgy kerül be a látogatóktól. Tiltott tárgynak minősül pl. a mobiltelefon, a drog, a szúró- és vágófegyver, de az a gyógyszer is, ami bódulat kiváltására alkalmas (pl. Rivotril).

Fontos tudni azonban, hogy a látogatók a börtönbe lépéskor rögtön átmennek egy detektorkapun, a fogvatartottakat látogatás előtt és után is megmotozzák az őrök, a beszélőhelyiségben pedig kamerák és őrök is vannak. Tehát nagyon kicsi az esélye annak, hogy egy látogató bármilyen tiltott tárgyat észrevétlenül bevihessen és odaadhasson egy rabnak, és nála se találják meg azonnal.

Sőt, mint az a BVOP saját tájékoztatásából is kiderül, a tiltott tárgyak jellemzően csomagban kerülnek be az intézetekbe. 2016-ban 1459 tiltott mobilt találtak meg, míg idén már 1680-at. Felmerül a kérdés, hogy  tényleg ennyire egyszerű kijátszani akár a csomagküldést is, hogy közel 2000 telefon jut be? Nincs ebben sem mulasztás, sem szándékosság az ellenőrzést végzők részéről, akik a csomagokat fémdetektorral is átvizsgálják, és kibontva ellenőrzik annak tartalmát? Azt ésszerűen mindenesetre senki nem gondolhatja, hogy a leírt módon zajló beszélőkön kerül be ezernyi tiltott mobiltelefon a börtönökbe.

Fontos (lenne), hogy várja haza valaki

Az viszont köztudott szakmai körökben, hogy a rabok reintegrációja szempontjából nagyon fontos a család. Akit várnak haza a szerettei, a felesége, férje, gyerekei, szülei, testvérei, az a büntetése leülése után sokkal nagyobb eséllyel illeszkedik vissza a társadalomba, keres munkát, próbál “rendes ember” lenni.

Aki gyökértelen, akinek nincs hova és főleg kihez hazamennie, az inkább lesz visszaeső, aki újabb bűncselekmény(eke)t követ el, és valószínűleg ismét börtönbe kerül.

Egyértelmű, hogy a társadalom számára minden értelemben rosszabb egy visszaeső bűnöző. Veszélyt jelent vagyontárgyakra és/vagy testi épségre, a rendőrségnek pénzbe és időbe telik nyomoznia utána, a börtönbüntetése pedig szintén közpénzbe (ellátás, intézmény fenntartása, őrök fizetése stb.) kerül.

A társadalom érdeke tehát az, hogy az elítéltek ne “vaduljanak el” a börtönben, és szabadulásuk után be/vissza tudjanak illeszkedni a kinti életbe. Ezt különböző reintegrációs programokkal segítik odabent (tanulás, munka, sport, színjátszó szakkör stb.), de a legfontosabb kapaszkodó egyértelműen a család.

Erről beszéltek a bv-parancsnokok is 2015-ben azon a balassagyarmati börtönkonferencián, amin az Átlátszó is részt vett, és ezt támasztják alá a civil szervezetek segítségével megvalósult különböző reintegrációs programok tapasztalatai is.

Kapcsolódó cikkeink:

“Gumibottal és szögesdróttal senkit nem fogunk tudni visszavezetni a társadalomba”

Szeretet nélkül képtelenség élni – Mesekör a balassagyarmati börtönben

Kirepülünk kicsit a falak közül – a Börtönrádió szabadon

Az érintés megtiltása, a beszélgetés és telefonálás nehezítése nagyon erősen rombolja a családi kapcsolatokat, és ebből félő, hogy semmi jó nem fog kisülni hosszútávon. Az érintettek lelkében egész biztosan komoly károkat okoz, és örökre nyomot hagy.

Ráadásul a szigorítások bevezetése után nemsokkal a BVOP több más civil szervezettel egyidőben kitiltotta a börtönökből a Magyar Helsinki Bizottságot (MHB) is, amely már 2002 óta folyamatosan vizsgálta, hogy milyen körülmények között élnek a fogvatartottak.

Mostantól tehát könnyen előfordulhat, hogy egy fogvatartott problémája egyáltalán nem, vagy csak nagyon sokára jut el a családtagjaihoz. Jó példa erre annak a fiatalembernek a története, akiről november végén, a Helsinki börtöntémában tartott estje után a 444 írt. Az előzetesben lévő fiút társai brutálisan megverték, de hazatelefonálni sem tudott, mert nem volt 35 ezer forintja a tőle elvett és megrongált bv-mobil cseréjére, ezért a szülei csak hetekkel később, a beszélőn tudták meg, hogy mi történt vele.

Jobban mondva akkor látták, hogy a fiút annyira megverték abban az időszakban, amíg nem hallottak felőle, hogy még a szemét sem tudja kinyitni, és eltört az állkapcsa, a fél arca pedig lebénult. A fiatalembert a decemberi tárgyalást követően kiengedte az előzetesből a bíróság, és most orvoshoz jár, hogy felépüljön a bent szerzett sérüléseiből.

Nehezebb a jogsegély

Persze lehet azt mondani, hogy megérdemli, aki bent van, de azért érdemes belegondolni abba, hogy senki nem tudhatja, mikor viszik be az ő hozzátartozóját, vagy akár őt magát. Akár ártatlanul is, előzetesbe, ahol hónapokig is bent tarthatják, amíg lezárul a nyomozás az adott ügyben.

Ön küldene be csomagot a házastársának/gyermekének/testvérének? Szeretné megölelni és megpuszilni a családtagjait a havi egy-két láthatáson? Az érintettek száma százezres nagyságrendű (fogvatartottak, családtagjaik, barátaik). Ki szerint érdeke az a többségi társadalomnak, hogy a börtönbe került bűnösök (vagy ártatlanok) elhalt kapcsolatokkal kerüljenek ki a börtönből a szabad életbe? Kinek lesz az jó?

A fogvatartottak életkörülményeit és a velük való bánásmódot évekig figyelő, mára azonban a BVOP által kitiltott Helsinki Bizottságnak feltettünk néhány kérdést a megváltozott börtönkörülményekkel kapcsolatban:

A börtönbeli kapcsolattartás szabályainak szigorítása (érintkezés megtiltása, plexifal) óta hány panaszt kaptatok a témában?

MHB: Erre sajnos nehéz pontos választ adni. Az ügynyilvántartási rendszerünk alapján 32 darab írásbeli panasz érkezett a kapcsolattartás szigorításával kapcsolatban, a telefonos és személyes megkereséseket viszont nem regisztráljuk tematikusan. Fontos még megemlíteni, hogy a kapcsolattartás szigorítása nagyjából egy időben került bevezetésre az MHB és a BVOP közötti együttműködési megállapodás felmondásával. Ennek okán a témában hozzánk beérkező panaszok nagyobb számban a hozzátartozóktól jöttek illetve jönnek, akik főleg telefonon keresnek fel minket (eddig kb. 40-50 megkeresés).

Illetve ehhez még azt fontos hozzátenni, hogy a kapcsolattartás szigorítása nem csak a testi érintkezés tilalmát és a plexiüveg felszerelését jelenti, november óta a csomagküldés szabályait is szigorították. A csomagban már nem lehet gyógyszer, gyógyhatású készítmény, tisztálkodószer, étel és dohánytermék sem.

Mik a leggyakoribb panaszok?

MHB: A büntetés-végrehajtással kapcsolatos panaszok közül még mindig legtöbb a túlzsúfoltsággal, illetve a megalázó, embertelen elhelyezési körülményekkel kapcsolatban érkezik hozzánk. Emellett sokan írnak a nem megfelelő egészségügyi ellátás, a fogvatartotti letéti számláról (un. „spejzkártya”) történő levonások, és a túl magas mobil percdíjak miatt, illetve a kapcsolattartásos panaszok mellett szintén új problémát jelent a fogvatartottaknak és családjaiknak a 35.000 forintos „óvadék” zárolása, ami a bv-s mobiltelefon használatának feltétele.

Mit tudtok tenni ezekkel a kapcsolatban? Tudtok-e egyáltalán bármit tenni, segíteni a panaszt író fogvatartottaknak/családtagoknak így, hogy ki vagytok tiltva megfigyelőként?

Az Emberi Jogi Tanácsadó Irodánk keretében ugyanúgy működik a jogi segítségnyújtás, ahogyan eddig: a fogvatartottak számára rendelkezésre álló panaszeljárással és jogorvoslati lehetőségekkel kapcsolatban adunk tájékoztatást, bizonyos esetekben ügyvédi segítséget.

Ez a gyakorlatban azt jelenti például, hogy kikérünk iratokat a bv-től, ha van rá kapacitás, az ügyvéd bemegy beszélőre, amikor szükséges, jelzést küldünk a bv felé. Ha mindez nem megoldás, akkor kapacitástól függően perindításhoz vagy tanácsot adunk, vagy abban képviseletet látunk el. Hozzá kell tenni viszont, hogy csak pár ügyvéddel dolgozunk, akik nem csak fogvatartásos ügyekkel foglalkoznak, (pedig fogvatartottból is van 18.000), így értelemszerűen az esetek töredékében tudunk csak ügyvédi segítséget biztosítani.

Ami jelenleg nehézséget okoz:

 • ehhez egyre inkább a hozzátartozók bevonása szükséges (pl. az egészségügyi dokumentáció, nevelési anyag megszerzéséhez), ami jelentősen lassítja a folyamatot, tehát elnyúlik a jogsértő állapot fennállása
 • akinek nincs olyan hozzátartozója, aki közreműködne, az kevesebb eséllyel tud hozzánk fordulni / annak sokkal nehezebb gyors és hatékony segítséget nyújtani
 • amennyiben sürgős segítségre van szükség (pl. a Helsinki-esten is bemutatott bántalmazott fiú ügye), szintén nem megoldott a helsinkis ügyvédekkel való azonnali kapcsolatfelvétel

“Embertelen, hogy még egy puszit sem adhat nekünk”

Dr. Tarnai Dóra, a Helsinki Bizottság Emberi Jogi Tanácsadó Irodájának munkatársa kérésünkre küldött néhány névtelen részletet a hozzájuk érkezett panaszlevelekből is. Ezekből látszik, milyen érzés a hozzátartozóknak, hogy nem érinthetik meg börtönben lévő szeretteiket.

„Tudtommal a reintegrációt kellene alapul venni, ami arról szól, hogy a családjától, szeretteitől ne szakítsák el az embert, és minél  hamarabb visszasegítsék őket a  társadalomba. A fogvatartottak nem ölelhetik magukhoz a gyermekeiket, nem adhatnak szeretteiknek, szerelmeiknek sem egy csókot, sem ölelést, amit én és minden más kapcsolattartó és fogvatartott felháborítónak tart ezek alapján, ahogy ennek működnie kellene!  Az én véleményem szerint ez nem nevezhető reintegrációnak.”

„Havonta kétszer egy órát tölthetünk el a testvéremmel. A terem, ami a beszélők helyszínét képzi, egy hideg, pinceszagú, elképesztően rossz akusztikával rendelkező helyiség, nagyon nehezen lehet hallani egymást, szinte kiabálni kell.. (..) Mindezt tovább tetőzte az, hogy betiltották a testi kontaktust. Most már nem tudjuk őt megölelni, megpuszilni, ami neki biztosan még sokkal nagyobb fájdalom, mint nekünk.”

„Most márt egy plexi elválasztót is szereltek az asztalok közepére. Túlzás nélkül állíthatom, hogy kiabálni, nyújtózkodni kell, ha hallani szeretnénk egymást. El lehet képzelni, mennyire kulturáltan fest, ha bent van a teremben 10-20 fogvatartott és hozzájuk fejenként 3-4 kapcsolattartó.”

„… bevezették az „érintés nélküli látogatófogadást” (se puszi, se ölelés, se csók, se kézfogás stb.), ezt követően pedig bevezetésre került az, hogy plexifal lett felhúzva a látogató és az elítélt közé. Mindez különösen kiskorú látogatók esetében visszafordíthatatlan károkat okoz a kapcsolatban.”

„Amikor megérkeztünk a látogatásra, az ügyeletben lévő őr hivatalosan közölte, hogy a testi érintkezés tilos. Ez engem teljesen ledöbbentett, összetört, rám úgy hatott, mintha én is bűnt követtem volna el.„

„hosszú utat teszek meg a két gyermekemmel a beszélőre, de az ottani parancsnokság nem engedélyezi, hogy átölelje és megpuszilja gyermekeit a fogvatartott élettársam. Ez embertelen, hogy még egy puszit sem adhat nekünk, de még a kezét sem foghatjuk meg.”

„Sem a beszélő elején, sem pedig a beszélő végén nem lehet a fogvatartottat megpuszilni, megölelni. Én 120 km-t utazok, hogy láthassam testvéremet, és ha csak egy pillanatra is, de megölelhessem.”

„Eddig páromat folyamatosan látogattunk gyermekemmel, aki 22 hónapos. Ha valóban bevezetésre került ez az új látogatási szabály, akkor ezentúl a hátralévő 9 hónapban nem tudjuk meglátogatni páromat, akadályoztatva leszünk a személyes kapcsolattartásban, mivel úgy gondolom, hogy egy 22 hónapos gyermeknek nem lehet elmagyarázni, hogy ő miért nem ölelheti meg édesapját, miért nem köszöntheti egy puszival. Mivel páromat nem szeretném semmilyen kellemetlen helyzetbe hozni emiatt a szabály miatt, így nem látogatjuk meg ezentúl. Úgy érzem ezzel ő is és mi is kényszerhelyzetbe vagyunk állítva.”

Erdélyi Katalin

 

tetszett_a_cikk3

 

 • József Antal

  Helyes!
  Aki börtönben van szenvedjen, hogy megbecsülje az igazságot!
  Ámen

  • József Antal

   Az a baj, hogy szenvedés helyett kitanulja jobban a bűnözést és jobban él mint egy közalkalmazott!!!
   Plexi helyett kötelet kellene bevezetni.
   Meg az utolsó vacsorát.

   • Aby Aby

    éjszaka kazamata, hajnaltól estig munka. kőbánya, aszfaltozás 16 órában. emberi jog ? eszükbe sem jutna. látogatás ? az sem. kihajtanám belőlük a szuszt is. de még köcsögelni sem lenne erejük.

    • Shayiskhun

     Azzal mutatnánk csak igazi erkölcsi magaslatot. Merthát ugye a másik jogait sárbatiporni lehet, meg rabszolgaként kezelni, ha elég jók az indokaid. Esetleg el is adhatnánk őket munkaerőnek, mondjuk vasutat építeni Szibériába

 • Mészáros Jenő

  Nem kell annyira igyekezni, hogy bekerülhessen a börtönbe. Ez szabadon választott.
  A bűnözés veszélyes, kockázatos szakma. Aki ezt választja, tudjon róla, mi a jutalom érte. A bűntársai, a családtagjai is.
  A börtön nem gyógyszanatórium.

  • Gergely Sándor

   Majd ha véletlenül Te is belekerülsz egy felületes nyomozás és néhány hamis tanúvallomás következtében – aztán megkérdezik a véleményedet a ‘szabadon választás’-ról…… akkor is ugyanezt fogod mondani?

  • Shayiskhun

   Ez egy orbitális marhaság. Mi az, hogy szabadon választott? Aki bekerül egy elrontott DNS vizsgálat miatt mondjuk előzetesbe 2 évre, az is szabadon választotta? Vagy aki egy hibás ítélet miatt van ott. Ő is így döntött nem? Vagy amikor évtizedekkel később kerül elő egy új bizonyíték, és jaj hát pech, hogy közbe öngyilkos lett a börtönben…

 • Sarolta Csóka

  A büntetés célja nem csak a bűn megtorlása, hanem cél az elítélt “átnevelése”, a későbbi visszaeséstől való megóvása is. Ez így nagyon embertelen!

  • József Antal

   Az emberteleneket nem a plexi hanem a kötél neveli át.
   Ez történelmi tény. Tény!!!

  • Urakura

   Nem ,ez nagyon is emberi,mert teljesen logikátlan,értelmetlen.

  • Shayiskhun

   A büntetés célja egyáltalán nem a bűn megtorlása.

 • Ampelfrau

  A könnyeimet törölgettem, míg olvastam az édesanya szavait, akinek a legfelháborítóbb dolog nem az, hogy a purdé már most jobban otthon van a börtönben, mint édesapukája a munka világában, hanem az, hogy most így nincs ölelkezés. Milyen gonosz ez a világ az ártatlanokkal. Tessék már elmesélni, apuci mi miatt ül?

  • Shayiskhun

   Ezt a részt hol olvastad?

 • Аттила Юхас

  a bűnöző minden szigorral felel és még csak azért is megfosztják attól amivel egy embert el lehet rettenteni az a szerettje vagy a gyermeke tíltása. ha már megcsinálta a bűnt? viselje is ennek a szankcióit.ez ilyen egyszerű.majd többet nem csinál ilyet.ennyi.ezért börtön a börtön és nem kollégium mint ahogy volt anyósom is mondta.a Szita Bence gyilkosa nálunk Kalocsán zene tv-vel mulatta ( átmulatta) az időt holott TÉSZ-es volt.Na és akkor mi van? a börtön az börtön és nem kolesz! Ennyi Ámen! ha már megcsinálta viselje is el!!!

  • Shayiskhun

   google fordító ftw

 • Zoltan Szalai

  szívem szakad meg,mindjárt rámtör az együttérzés… főleg azok iránt akik visszajáró “vendégek”

  • Shayiskhun

   És talán ők sem járnának vissza. De mi a helyzet a másik csoporttal?

 • Urakura

  Nácik volnánk a javából,ez itt így van rendjén…

  • Knerten

   A magad nevében beszélj.

   • Urakura

    Rólad tettem említést.Vagy mégsem?

    • Knerten

     Azt írod, hogy “nácik vagyunk”, pedig csak te vagy náci, meg egy-két elvtársad.

     • Urakura

      Knerten egy degenerált náci.Így OK?

     • Knerten

      Van az a helyzet, amikor valaki akármit mond (ír), azzal már csak saját magát tudja minősíteni. Úgyhogy OK.

 • Péter Molnár

  Kiváncsi vagyok, hogy ezért jár-e majd plusz kártérítés. De gondolom, majd megtudjuk. Ha a zsúfoltságért jár, akkor gondolom ezért is. Remélem, akik egyetértenek ezzel a törvénnyel, majd boldogan fizetnek az elítélteknek egy kis plusz zsozsót a szabaduláskor. Ja, én is fizetni fogom. Nem tudom, milyen bűnökért ül az elítéltek többsége. Biztosan van ilyen is meg olyan is, aki reménytelen meg aki még visszatérhetne egy normális élethez. Ezek a szigorítások mindenkire ugyanúgy vonatkoznak és embertelennek meg értelmetlennek (az elitéltek szivatásán kívül) hangzanak.

 • Péter István

  Viszont, ha mindegy szálig kiirtanák a bűnözőket, nem volnának ilyen gondok. Egyébként sem a mocskos bűnözőkkel kellene már annyit foglalkozni, hanem az áldozatokkal, a megnyomorítottakkal és a meggyilkoltak árváival.

  • Lolka Bolka

   Valoszinuleg meg sosem mozdultal ki a tanyarol ahol elsz es a vilagot csupan a tv kepernyojerol, vagy a tehenszaros gumicsizmak arnyekabol sikerult megismerned. A bortonokben nem csupan gyilkosok es mas eroszakos cselekmenyert elitelt emberek vannak, akiket te kiirtanal. Rentgeteg johiszemu, atvert ember, penzbuntetesuket kifizetni nem tudo, vagy epp artatlanul elitelt ember tolti ott a mindennapjait. ..akiket te kiirtanal. Jobb lenne a vilag, ha az olya lelki nyomorekokat irtanak, mint amilyen te vagy.

   • Aby Aby

    szerintem a tanyasi tehénpásztor 99%-ban becsületes. az ártatlanul elitéltek, igen sajnos azok is vannak, de százalékában elenyésző. pénzbüntetésüket kifizetni nem tudók nem igen hiszem, hogy hosszú évtizedekig szállásolják őket a böriben.

    • Shayiskhun

     Valóban, becsületes. Csak általában eléggé beszűkült nézete van a világról. Többnyire életükben nem láttak még börtönt messziről sem. És persze nem csak a tehénpásztorok.

  • Gombolyag Kutyaházi

   Szép, keresztényi gondolatok. Mellesleg a bűnözés újratermelődik, mint a hülyeség is. Nem lehet kiirtani. Csak az egész fajunkkal együtt, úgy igen.

   • József Antal

    Úgy van!
    A bűnöző fajt ki kell írtani.
    Atilla a hun nagykirály megtette.
    Az újszülött és az aggastyán is meghalt a bűnös népből, törzsből.

    • Gombolyag Kutyaházi

     faj, mint ember. cakk-pakk. Mellesleg Attilával sem jártam volna szívesen ugyanabba a csehóba.

    • Shayiskhun

     Te teljesen hülye vagy bazmeg

  • Aby Aby

   mondom én, vissza hozni a tajgetosz rendszert. hadd hulljanak a férgesei. mennyivel több pénz maradna értelmes dolgokra egy országban. ja, bocsánat a férgeknek is vannak jogai ! basszus !

  • Shayiskhun

   Azzal azért úgy világosabb pillanataidban tisztában vagy, hogy az a bűnöző, akire a regnáló hatalom rámondja? Ha hoznak egy törvényt, hogy nem lehet mondjuk 2 lábbal közlekedni, akkor mindenki aki mégis megteszi, az bűnöző, és be fogják zárni. Gondolom akkor rögtön csálén állna a szád, és máris nem lenne olyan kurvajó ötlet “mindegy szálig kiírtani a bűnözőket”.

 • Jusztina Kulya

  Gondolt arra valaki,ha beülünk az autónkba,egyik lábunk a sírban,a másik a börtönben?Nem a bűnözőket akarom védeni!

  • József Antal

   Ne vezess, szuka!
   Majd a kamionosok felszednek a legalizált zónába.

 • Citrusgirl

  Megbízható forrásból tudom, hogy a kisgyerekek ruházatában, pelenkájában elrejtett SIM kártya, nyugtató, kábszer mindennapos jelenség volt a BV-ben. a beszélőre érkező anyuka nem engedte a gyereket átvizsgálni a személyiségi jogai miatt, Ebből lett elege az országos parancsnoknak.

  • József Antal

   Így van!!!
   Normális szülő nem ül börtönben.
   Ha mégis ülne nem engedné, hogy a gyerekeit behozzák a börtönbe.
   A libcsik megint a bűnözőket védik a normális emberekkel szemben.

   • Shayiskhun

    Melyik része a “normális emberekkel szemben”? Milyen joghátrányt okoz a normális embereknek, ha megérinthetik egymást a beszélőn?

    • József Antal

     Ó, te szerencsétlen libcsikek!
     Te akarsz hülyének nézni?
     Reggelire sem ennélek meg.
     Pfujj!!!
     Elmagyarázom az egybites, fizetett agyadhelyények:
     Nem lehet egyénként élni egy államban. Nem, ám!
     Mily meglepő, mi libcsikém?
     Ha államot akarsz, foglalj földet, áldozd fel érte a gyerekeidet, az életedet.
     Te eleve szaporodásra képtelen vagy!
     Na. Az adott államban az egyénekre közös játékszabályok érvényesülnek.
     Mindenkire! Ha nem náci vagy!…ahogy mondanátok.
     Na, most: a közös szabályok ellen vétessz akkor bűnhődnöd kell! Ha nem akkor náci vagy…bejön a szöveg, érted ugye?
     Nem lehetsz übermensch.
     Vétkeztél, bünhődj!
     Kötelezően.
     Itt már szarrá is aláztalak.

     • József Antal

      …hogy végleg megalázzalak:
      Ezek a szabályszegők nem kapnak kiváltságokat hiszen nem nácik…vagy szerinted a börtönlakók übermenschek?
      Mi a társadalom elvárása?
      Szabályt szegtél van rá kötelező szabály amit be kell tartanod. Hiszen nem vagy náci, hogy rád ne vonatkozzon. A társadalom ellen vétettél ami az adott országot fenntartja így kötelező megváltoznod.
      Amire előre lefektetett szabályok vannak.
      Bűnhödnöd kell, hogy megváltozz!
      Ha tetszik ha nem!

     • József Antal

      Normális ember = jogkövető egyén az adott társadalalomban azaz az adott társadalom miatta és csakis miatta fejlődik.
      Joghátrány: az elvárt, normális jogkövetkezmények nem következnek be. Azaz: a normális ember nem látja értelmét az adott állam normakövetkő magatartásának az előnyét.
      De iure et de facto: ő is normaszegővé válik, az adott tátsadalom azonnal széthullik. Lásd, Németország.

 • Papa

  Elolvasva a felvezető cikket, és a “tartalmas, emberi” hozzászólásokat ösztönözném ErdélyiK-t, hogy készítsen írást a tőlünk civilizáltabb világon működő börtönkörülményekről. A hozzászólók egy része nagyon nem emberi megnyilvánulásokat ír, pedig bármelyikünkkel előfordulhat, hogy ott találja magát. Igaz, kedves Mészáros Jenő!! Pl: egy közuti baleset okán……és a családtagjai? Biztos, hogy átgondolta a hozzászólását?

  • Mészáros Jenő

   Nem tervezem a börtönéletet. A családtagjaim se. Persze minden megtörténhet.
   Tudomásul kell venni, hogy a büntetés nem a bűnözők kedvezményeiről szól.

   • Papa

    Persze! Én sem erre gondoltam. De arról sem, hogy a családi kapcsolatokat tovább rombolja a kelleténél. A gyermekkel való találkozás már nem büntetési kategória, hanem szerintem megtorlás. Arra pedig nem ítélte a bíróság.

    • János Kocsis

     A börtön a büntetésről szól. Szóval ha szenved, megérdemli. Sajnáljak egy gyilkost, erőszaktevőt? Miért? nem tette volna amit tett, nem lenne börtönben. HA meg oda került szenvedjen csak. Megérdemli.

     • Shayiskhun

      Nem csak gyilkosok meg erőszaktevők vannak a börtönökbe, birka. Te mennyire tartod magad veszélyesnek a társadalomra, ha teljesen ismeretlen, vadidegeneknél elégtétellel tölt el, ha szenvednek?
      Egyébként meg a gyereke mondjuk nem követett el semmit, ő is szenved, ráadásul ez károkat okoz a lelki/szellemi fejlődésébe.

     • Urakura

      Ne fáraszd magad,nem értik.A betűket látják,a szavakat ismerik,-ennyi…

     • A Nagy Senki

      Aha! Te is valami írástudó elfogulatlan “bentlakó” vagy igaz! Én mint áldozat, nem érzek szánalmat egyikőtök iránt sem! Ha tehetném, szemet szemért alapon viszonoznám minden tettüket!

 • Citrusgirl

  Közúti baleset gondatlan okozása miatt extrém ritka esetben szabnak ki letöltendő börtönbüntetést. Ha nem volt ittas, nem lépte túl a megengedett sebességet, első alkalommal áll bíróság előtt, akkor még a halálos kimenetelű közúti baleset gondatlan okozása miatt is csak felfüggesztett börtönt lehet kapni. Utoljára az a nő kapott 3 évet, amiből jó magaviselet esetén 1 év 3 hónapot kell leülnie, aki Érden elsodorta az iker babákat. A bíróságon nem ismerte el a felelősségét a balesettel kapcsolatban, több ügyvéd ismerősöm is azt mondta, hogy ha egy szemernyi megbánást tanúsít, még kevesebbel megúszta volna. (két csecsemő halt meg) Szóval az nem igaz, hogy aki vezet, az fél lábbal a börtönben van…

  • Shayiskhun

   Nem csak baleset miatt lehet a börtönbe kerülni

 • Virág Cserepecske

  Természetesen most is a keresztények mutatnak “jó” példát megbocsájtásból, szeretetből és hasonló krisztusi erényekből.

  • Citrusgirl

   Mi köze van a tiltott tárgyak bekerülésének a börtönbe a megbocsátáshoz. Aki betartja a viselkedési szabályokat a börtönben, rendesen dolgozik, bekerül (kötelezően) egy reintegrációs programba, először kimehet a kapun kívül 2-3 órára a hozzátartozóival, ha időre visszatér, hétvégi eltávozást kap, a BvV bíró az utolsó hónapokat reintegrációs őrizetre változtathatja, ami azt jelenti, hogy egy jeladóval a lábán hazamehet az utolsó néhány hónapra. feltéve, hogy nem volt fegyelmi ügye a büntetése alatt. Mindig azok a hozzátartozók rohangálnak a jogvédőkhöz, akiknek a hozzátartozója nem került be a reintegrációs programba a magaviselete miatt. aki normálisan dolgozik, betartja a szabályokat az kaphat kedvezményt, reintegrációt, a kiszabott büntetés akár felét is elengedhetik.

   • Shayiskhun

    Ez egy oltári baromság. És ha ez szerinted reintegráció, akkor meg még ostoba is vagy te magad is.

    • Knerten

     Szerinted mi lenne a reintegráció?

  • Knerten

   Ennek most itt mi köze a kereszténységhez? Már azon kívül, hogy “természetesen” a kereszténygyűlölő átlátszó.hu-nak MUSZÁJ volt egy ilyen képet betennie ehhez a cikkhez?

 • Xepi 589

  Nem vagyok a mai bárány és nem is voltam, de a 80 – as években ,hol voltak a ” EMBERISÉG JOGAI ” nem voltam jó ember, mindig a kőtél két oldalán táncoltam!!!! De soha nem adtam ki embereket amit ami a napig nem teszek meg !!! Lehet,hogy ezért is szopok .
  Az elvem még mindig ” ÉLNI ÉS ÉLNI ” hagy elvén működik !!!! Nem leszek és nem is voltam áruló !!!
  A nyolcadik kerületben nőttem fel !!!!!

  • Shayiskhun

   És ez most kit érdekel? Oo

 • János Kocsis

  Helyes hogy a gyerek nem érhet a szülőhöz. Helyes, hogy szenved miatta a szülő és a gyerek is. Szenvedjenek. Sokat. Abból talán tanul a kölyök, hogy ne kövesse el azt amit a sittes szüleje. Mert nem akarja hogy az ő gyereke is átélje. A börtön a büntetés helye, nem a rehabilitációé. Szenvedjen bent annyit, hogy soha ne akarjon visszakerülni. HA egy gyilkos, erőszaktevő, rabló, pedofil vinnyog, a szívem repdes, mert végre nem csak az áldozat szenved.Szenvedjen csak, a családjával együtt, ha már elkövette amit elkövetett. Ha meg ártatlan volt, és csak ráhúzták, kapjon tisztes kártérítést. De egy bűnözőt sem fogok megsiratni. Mindig az volt az álláspontom, hogy egy gyilkost akkor lehetne szabadon engedni, ha visszaadná az áldozata életét, vagy az erőszaktevő tenné semmissé az áldozata szenvedését. Addig viszont csak azt kapják amit kiérdemeltek. Illetve jóval kevesebbet.

  • Shayiskhun

   Hát te valami ritka idióta vagy

   • János Kocsis

    Majd ha a lányodat megerőszakolják, fiadat megölték, akkor mond hogy nincs igazam. Tele a tököm azzal, hogy mindenki a bűnözőket ajnározza, de senki nem emel szót az áldozatokért.

   • Urakura

    Nem ritka, normális sajnos.

  • Jucus

   Rémisztő, hogy milyen buta és sötét vagy!

   • Knerten

    Nem sötét, csak van igazságérzete.

  • Fischer Anna

   Egyetértek. Szenvedjenek a bűnözők. És hasznos, ha szenvedésüket mások is látják, legyen ez mások számára visszatartó, elrettentő. Ma a bűnözőket közpénzen etetjük éveken át, ha meg nem találják megfelelőnek a börtön-körülményeket, még kártérítést is kapnak. Kérdezem: melyik nyugdíjas vagy dolgozó ember kap kártérítést, ha nem megfelelő körülmények között lakik?

   • Tancsa János

    Gondolom nőnek tartod magad… pedig nincs jogod hozzá ilyen ordenáré hozzáböffenés után.

 • Éva Koleszár

  Na vajon miért nem lehet..??….kedves hozzátartozók,lehet gondolkodni rajta,részemről no komment

 • Ati Wellhello

  Kocsis János te igazi barom…:) nem is érted mirol szol ez az egesz… baszki teged csuuzlival etetett anyad!?)

 • Attila Erdős

  És most lássuk mit kívánunk az autó tolvajoknak?!!!!! A magam részéről homokfúvott üveget a beszélőn!

 • Knerten

  Az elkövetők jogait védik a Hell-sinkiek, a TASZ-kalapok, az Amnéziás Internacionalisták. Csak az áldozatok jogait nem védi senki.

 • Péter Kiss

  Nem kellett volna börtönbe kerülni…, akkor kellett volna a gyerek ölelésére gondolni, mielőtt pl. megöltek valakit… Mert akit megöltek, azt sem ölelheti már meg a családja… És amit elloptak, azt sem foghatja már meg a gazdája… Miért nem tudják tisztességesen felnevelni a gyerekeiket, Akkor nincs plexifal. Ezek az intézkedések feltehetően azért vannak, mert egyesek visszaéltek a helyzettel, hogy a hozzátartozójuk megölelhette őket.
  “Mivel páromat nem szeretném semmilyen kellemetlen helyzetbe hozni emiatt a szabály miatt, így nem látogatjuk meg ezentúl. ”
  És ezzel kinek okoznak hátrányt, nem a börtönőröknek, hanem a fogvatartott hozzátartozónak, mert akkor még csak nem is látja a fiát, a fiú meg az apját.
  Erről a feleségről eszembe jutott a roma asszony, aki bement a falunkban a polgármesteri hivatalba segélyért, aztán amikor nem kapott, akkor oda ültette a gyerekét az egyik asztalra, aztán közölte, hogy “akkor neveljék fel maguk!” Ha nincs segély, akkor nem érdekli a gyerek…

 • Mészáros Jenő

  Minden bűnöző annyi szánalmat (se) érdemel, amennyit ő és kiscsaládja mutat az áldozatai irányába.