Kihűlni nem csak mínusz húsz fokban lehet – Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia alapítója a januári krízisről

Forrás: bbm.hu
Forrás: bbm.hu

 

A hajléktalan embereket segítő szervezetek már javában készülnek a januári krízisidőszakra. Adományokkal és önkéntes munkával mi is segíthetünk a rászorulóknak – hogy pontosan hogyan, arról Havasi Zoltánnal, a BBM alapítójával beszélgettünk.

 

 

A Magyar Szociális Fórum (MSZF) adatai szerint a tavalyi, különösen kemény télen 171 ember fagyott meg Magyarországon. A hivatalos statisztikákat sajnos hiába keressük, mert – ahogy idén márciusban több lap, köztük a HVG is megírta – sem a Belügyminisztérium, sem az Emberi Erőforrások Minisztériuma, sem az Országos Rendőr-főkapitányság, sem az Országos Mentőszolgálat nem adta ki az erre vonatkozó adatokat.

Az MSZF közleménye szerint a kihűlés miatt meghalt emberek egyötöde fagyott meg az utcán. Valószínűleg azért „csak” ennyi, mert a kivételesen kemény tél miatt a szociális munkások mellett több civil szervezet is krízsisszolgálatot tartott: köztük a Budapest Bike Maffia (BBM) is, amely az Age of Hope gyerekvédelmi alapítvány munkatársaival közösen járta a budapesti utcákat.

„A legtöbb utcán élő ember nem kér”

„Az extrém, éjszakánként akár mínusz tizenöt-húsz fokos hideg miatt nagyon sok segítő szándékú ember keresett meg minket januárban, akik adományokkal, felajánlásokkal és önkéntes munkával is segítették a BBM kampányát. Több, mint három tonna tartós élelmiszert osztottunk ki a krízisidőszakban, és volt, hogy száznál is több önkéntes gyártotta velünk a szendvicseket a rászoruló embereknek. Sokan közülük maradtak is: többek között ennek is köszönhető, hogy ma már több mint nyolcvan állandó önkéntesünk van – mondja Havasi Zoltán, a BBM alapítója. – Jó látni, hogy mennyi jószándékú ember van ebben az országban. Több iskola is megkeresett minket azzal, hogy a diákjaik szeretnének nálunk önkénteskedni, és az itt élő külföldiek is nagyon aktívak – lassan annyian vagyunk, hogy sűrítenünk kell a programjainkat.”

Havasi szerint fontos, hogy aki segíteni akar, az nyitottan, együttérzéssel álljon a hajléktalan emberekhez. „A legfontosabb, hogy ki tudjunk lépni a komfortzónánkból. Sokan nem tudják, mire számítsanak, amikor találkoznak velük, vagy úgy gondolják, hogy mind levakarhatatlan, erőszakos kéregetők. Pedig ez nem igaz. A legtöbb utcán élő ember nem kér. Ha kap valamit, azt szívesen elfogadja, de kérni a világért sem kérne” – hangsúlyozza. Mint mondja, a legjobb, ha nem egyedül, hanem a barátainkkal, családtagjainkkal, szomszédainkkal összefogva, kisebb-nagyobb csapatokban megyünk ki „járőrözni” az utcára, így azok is könnyebben legyűrhetik a félelmeiket, ellenérzéseiket, akik tartanak az esetleges atrocitásoktól. „Vagy jöjjenek el hozzánk. A Bike Maffia közös főzésein, adománygyűjtésein, ételosztásain nem csak azt tapasztalhatják meg, hogy milyen jó érzés a rászorulókon segíteni, hanem egy jó hangulatú közösség tagjaivá is válhatnak, új barátságokat, ismeretségeket köthetnek, és megismerkedhetnek egy alulról szerveződő, független civil szervezet munkájával.”

A téli hidegben különösen fontos a szolidaritás

A novembertől áprilisig tartó krízisidőszakban különösen fontos, hogy odafigyeljünk az utcán élőkre. „Ha utcán, aluljáróban, egyéb közterületen fekvő embert látunk, ellenőrizzük, hogy száraz-e a ruhája, van-e alatta polifoam vagy matrac, van-e meleg takarója, hálózsákja. Ha úgy látjuk, hogy segítségre szorul, hívjunk szociális munkást, ha pedig úgy ítéljük meg, hogy közvetlen életveszélyben van, azonnal értesítsük a mentőket.”

Havasi szerint fontos, hogy a BBM-hez hasonló szervezetek a sajtóban és saját kommunikációs felületeiken is felhívják a figyelmet a krízisközpontok munkájára. „Tavaly mi is arra bíztattuk a támogatóinkat, hogy ha leromlott állapotú embert látnak az utcán, hívják a diszpécserszolgálatot. Januárban folyamatosan égett a vonaluk, éjszakánként többször előfordult, hogy hosszú percekig kellett váratniuk a telefonálókat, mert olyan sok hívásuk volt. Ami jó – hiszen ez is azt mutatja, hogy az emberekben megvan a segítőkészség és a tenni akarás.”

Mikor hívd a Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálatát?

 • Ha felszerelés nélküli, nedves ruházatú, felszerelésű vagy a szokásostól eltérő viselkedésű (pl.: régóta nem kelt fel a helyéről)
  emberrel találkozol
 • Ha információra van szükséged (tájékoztathatod a hajléktalan embereket arról, hogy hol tudnak enni, aludni, fürödni, ügyeket intézni, de pontos és aktuális információkat csak a diszpécserrel egyeztetve adhatsz)
 • Ha bejelentést szeretnél tenni a Diszpécser Szolgálatnál, a következő információkat add meg:
  • pontos helyszín
  • a bejelentett személy neme, kora, (neve, ha meg tudja mondani), körülményei, állapota
  • pontosan milyen segítségre lenne szüksége

Menhely Diszpécser telefonszám (Budapest): (06-1) 338-4186

Egy kis odafigyeléssel életet menthetünk

A BBM aktivistái mindent megtesznek azért, hogy rábeszéljék az utcán éjszakázó embereket arra, hogy menjenek fedél alá, sőt egy saját kiadványuk is van, amelyben megtalálható a szállók és melegedők listája. „Ennek ellenére sokan mégis az utcát választják: ők általában arra panaszkodnak, hogy a szociális intézményekben nagy a kosz, a zsúfoltság; megverik vagy meglopják őket. A szabad ég alatt viszont órák alatt kihűlhet egy alvó ember, ilyenkor egy kis odafigyeléssel, egy pohár meleg teával vagy egy takaróval szó szerint életet menthetünk” – teszi hozzá.

Havasi szerint már csak azért is fontos, hogy a hideg éjszakákon fokozottan figyeljünk a hajléktalan emberekre, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy a főváros nincs felkészülve a krízisidőszakra. „Igaz, vannak pozitív tapasztalataink is. Tavaly az egyik kerületi önkormányzat például anyagilag is támogatott minket”. Úgy látja, a rossz tapasztalatok ellenére is érdemes együttműködni az önkormányzatokkal. „Mint minden szervezet, egy önkormányzat is emberekből áll, és egy kis ügyességgel, kitartással meg lehet találni azokat a döntéshozókat, akik fontosnak tartják, hogy biztonságban legyenek az emberek az utcán” – hangsúlyozza.

Az adományozás nem lomtalanítás

Aki adományozni szeretne, annak érdemes előre felmérnie, hogy mi az, amivel valóban segíthet. „Mielőtt kipakolnánk a szekrény alját, vegyük fel a kapcsolatot a segítő szervezetekkel, és kérdezzük meg, milyen adományokra van szükségük. Mi ilyenkor télen főként sálakat, sapkákat, kesztyűket, meleg takarókat, hálózsákokat kérünk, mert a hidegben ezeket keresik a legjobban. A Facebook-oldalunkon egy folyamatosan frissülő listát is közzétettünk, hogy megkönnyítsük a segítő szándékú emberek dolgát. Mielőtt eljönnének hozzánk, ezt érdemes alaposan átnézni, hiszen nem vagyunk elosztóközpont, és azoknak az adományoknak a tovább-logisztikázása, amelyeket már nem tudunk befogadni, nem egyszerű feladat.”

Az olyan „extrák”, mint a fagyások, zúzódások, gyulladások kezeléséhez szükséges krémek, fájdalomcsillapítók, vitaminok, pezsgőtabletták, vagy éppen az egészségügyi betét és a tampon – igazi kincset jelentenek az utcán élőknek. „Ezekre nagy szükségük van az alultáplált, vitaminhiányos, sérülésektől szenvedő hajléktalan embereknek. Nem véletlen, hogy mindig nagy az öröm, amikor ilyesmiket osztunk” – sorolja Havasi.

Sajnos, olyan is előfordul, hogy a rászorulók számára teljesen értéktelen dolgokat adnak a civilek. „A legutóbb egy pár harisnyatartót kaptunk. Őszintén, mihez kezdjünk egy ilyen adománnyal? Az adományozást nem szabad összekeverni a lomtalanítással, fontos, hogy ne szakadt rongyokat, hanem jó minőségű, használható ruhákat hozzanak be hozzánk.”

A BBM-nél már javában készülnek a mínuszokra

A BBM vezetője bízik abban, hogy az idei tél nem lesz annyira kemény, mint a tavalyi. „Persze, kihűlni nem csak mínusz húsz fokban lehet, ezért a januári tapasztalatokból tanulva már javában spájzolunk: aktívan gyűjtjük azokat a dolgokat, amiket télen ki tudunk vinni az utcára. Ilyenkor rengeteg adomány fogy, hiszen gyakran előfordul, hogy ha hétfőn kiosztasz egy takarót, keddre eltűnik.”

Az Age of Hope-pal közösen ezen a télen újra krízisakciót tartanak, az önkénteseket és az adományokat a Károly körút 10. alatt található új főhadiszállásukra várják. „Az Astoriánál levő épületben akarjuk megnyitni az ország első »jótékonysági kocsmáját« is, amelyben a tervek szerint olyan hajléktalan emberek dolgoznak majd, akiknek a munka mellett a lakhatásban is segítséget nyújtanak. „Hosszabb távon igazi franchise-t építenénk a kezdeményezés köré: azt reméljük, hogy más belvárosi vendéglátó- és szórakozóhelyek tulajdonosait is rávehetjük arra, hogy hajléktalan embereket alkalmazzanak és mentorok bevonásával segítsenek a reintegrációjukban.”

Milyen adományokkal segítheted a BBM munkáját?

 • Takarók, hálózsákok, kéz és lábmelegítők, hőtartó (életmentő) fólia/izolációs fólia
 • Vitaminok, pezsgőtabletták.
 • Intim törlőkendők, testápoló krémek, kézkrémek, fekete nadálytő krém (zúzódásokra), körömvirág krém (gyulladásos panaszokra)
 • Recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók.
 • Betét, tampon
 • Kötött sál, sapka, vastag zoknik
 • Tartós élelmiszerek, készétel konzervek

Dávid Imre

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Bereg Isztria

  Köszönet az alapos cikkért!

 • TZ

  Üdv Átlátszó & hazaffyatlan civilek!

  Engedjétek meg (vagy bocsássátok meg), hogy egy szerintem remek ötletet mutassak be mindnyájatoknak! Nekem a végére – miután figyelmesen elolvastátok – pusztán egyetlen kérdésem marad:

  MIÉRT NEM?

  Íme a javaslatom. Korábban már többször, több fórumon is jeleztem: Earthship Biotecture házakkal már nem csak a menekültek, hanem még inkább a hazai lakosság lakhatása is rendezhető lenne. https://www.youtube.com/watch?v=6odaW0qlVj8&t=4s

  Közös erőfeszítéssel megvalósíthatnánk egy sikeres építészeti rendszert, melynek lényege:
  – teljesen önfenntartó épületek építése;
  – minimális gépesítéssel, döntően kézi erővel;
  – hulladékok nagyarányú újrahasznosításával (autógumi, borosüvegek, sörös dobozok, …);
  – a megújuló energiaforrások házi hasznosítására támaszkodva;
  – közművesítés nélkül;
  – jelentős mértékben saját élelemtermesztéssel…

  A következő, rövid bejátszások (az első magyar nyelvű feliratozásával) vázolják fel magának a szerkezetnek a működési elvét: http://www.youtube.com/watch?v=aaZXtCtitqw http://www.youtube.com/watch?v=Xj5NO32ahB0

  A magam laikus szintjén vélem, két fő projektről érdemes a leginkább beszélni.
  1/a. típus: http://www.youtube.com/watch?v=GbqkbLkXW78
  1/b. típus: http://www.youtube.com/watch?v=wTqSpx0Vgv4

  2. típus: http://www.youtube.com/watch?v=mW9rnE6LzAM
  Erre a modellre hivatkoznak úgy rendszeresen: a “Phoenix”. Ez egy jóval nagyobb alapterületű projekt, szerintem rendkívül látványos, impozáns. A megépítése drágább lehet, és szerintem igazán a nagycsaládok tudnák hasznosítani. Mindenesetre szeretném a figyelmet felhívni az alábbi rövid bemutatókra:
  http://www.youtube.com/watch?v=0BOzpGd2HYo
  http://www.youtube.com/watch?v=OUqiq2oqZ4U

  Önfenntartó épületek, mert:
  – hálózatoktól függetlenek, tehát nincsenek számlák;
  – nem igényelnek közművesítést;
  – élelem termesztésére (pl.: zöldségek) is alkalmasak.
  Vagyis a felépítésüket követően – mely szintén jóval kevesebbe kerül – szinte nincs utólagos költségük. Roppant egyszerűen, hatékonyan, gyorsan (4-5 hét) lehetne rendezni a lakhatási kérdést! A hulladékok újrahasznosításával, ezért még olcsóbban. A “zöld energia avatatlan bajnoka” – Káder János – pedig felszabadultan lelkendezhetne! Egy épület (mely már tartós megoldást kínálna egy 5 fős családnak) kerülne kb.: 5 millió forintba – felhasználna kb.: 750 autógumit.
  Számoljunk:
  1 épület ~ 5 millió Ft ~ 5 fő ➜ 750 autógumi
  500 épület ~ 2500 millió Ft ~ 2500 fő ➜ 375 000 autógumi
  20 000 épület ~ 100 milliárd Ft (Orbán eddigi “kötvényesdije”) ~100 ezer fő! ➜ 15 millió autógumi
  40 000 épület ~ 200 milliárd Ft (Orbán “várfoglalása”) ~ 200 ezer fő! ➜ újabb 30 millió darab autógumi!
  100 000 épület ~ 500 milliárd Ft (Orbán eddigi “kerítésesdije”) ~ félmillió fő! ➜ közel 45 millió darab autógumi!

  Amint a fentebbi példákból is látszik, az Earthship modellek célzott hasznosításával már nem kizárólag a ránk jutó néhány ezer menekült lakhatása lenne véglegesen, kulturáltan, emberségesen megoldható, hanem akár több százezernyi magyaré is! (Lőrinc “kávépénzéből” megszüntethetővé válna hazánkban a nyomor, a kiszolgáltatottság.)

  Megannyi társadalmi réteg alapvető problémáját orvosolnák ezek az épületek: nagycsaládosok; alacsonyabb jövedelműek; fiatal családok; pályakezdő munkavállalók; közszféra hírhedten alulfizetett alkalmazottai, hitelkárosultak…
  Továbbá az EARTHSHIP-projekt kiemelt szerepet kaphatna a hozzánk kerülő menekültek lakhatásának megoldásában is. (A napi hírekben felbukkanó “menekülttáborosdi” költségeinek jelentéktelen töredékéből jóval nagyobb tömegeknek lehetne tartósan, véglegesen rendezni az emberhez méltó lakhatást.)

  Nézzétek meg, milyen esztétikus kivitelezésű ez a házi szélkerék: http://www.youtube.com/watch?v=g4ONahJ5cAQ – szemet gyönyörködtető és hasznos is).

  HAJLÉKTALANSÁG

  A hajléktalanság legfőbb problémája a hajléktalanság! Bármennyire is triviális, mégis épp ezt nem akarják kezelni – s eközben egy hajlék árának többszörösét fecsérli el a rendszer … a semmire!

  Gondoljatok bele: egy hajléktalan a sanyarú sorsa során mennyi kórházi ellátásban kell részesüljön (rendszeresen!), mennyi szociális támogatást kell rájuk fordítani, mekkora ellátórendszert kell üzemeltetni (hozzáteszem: megkérdőjelezhető hatékonysággal), mennyi terhet jelent a társadalomra a körükben (megérthetően) gyakoribb bűncselekmények kezelése (a legkiszolgáltatottabbak akár áldozatként, akár elkövetőként), mennyi költséggel jár a büntetés-végrehajtásban történő ellátásuk, a “reintegrációjuk”…

  A fentebbiekből már összejön akár több panel lakás ára is (nézzetek utána egy krónikus beteg ismerősötök – asztma, diabétesz, érszűkület, krónikus bronchitis, epilepszia, … – járulékos költségeinek illetve kalkuláljátok hozzá a rendszerben jelentkező költségeket is)!

  Mindez miért is!? Mert nincs otthonuk!

  Akkor miért nem kezeljük magát a problémát? A korábban valamivel bővebbre fogva próbáltam felhívni a figyelmet az Earthship Biotecture projektjeiben rejlő óriási lehetőségre, mely kiváló megoldást nyújtana a hajléktalanság felszámolásában is. A következőkben ezt szeretném három rövidfilmmel megtoldani, már a hajléktalanságra (elsősorban a magányos vagy gyermek nélküli, esetleg 1-2 gyermekes párokra) specializálva.

  Elsőként ezt az általános, pár perces bemutatót ajánlom, hogy jobban meg lehessen érteni az épület lényegét: https://www.youtube.com/watch?v=wTqSpx0Vgv4

  Az előbbi film folytatásaként szeretnék ajánlani két további kisfilmet, melyeken már ilyen (Simple Survival) épületek tekinthetőek meg. Ezek sem teljesen készek, a belső építészeti kidolgozottságuk nem teljes, illetve szándékosan “félkész”, mivel ezek bemutatóépületek. Céljuk, hogy ezeken lehessen valósan demonstrálni a képességeiket, a működési elvüket, lényegüket.
  https://www.youtube.com/watch?v=dGtQgkoOdpY&t=1s
  https://www.youtube.com/watch?v=pB3w9A_H56Y

  A két utóbbi kisfilm alapján már jobban elképzelhető, milyen épületeket lenne érdemes elkészíteni (a rászorulók, jövőbeli lakók aktív bevonásával). Nyilván, ebben az esetben a belső bútorozottságuk, elrendezésük már komfortosabbá tehető, igazodva lakói lehetőségeihez, igényeikhez, életkörülményeikhez – szem előtt tartva az emberségességet.

  Ezek a kulturált otthonok már valódi kiindulási pontként szolgálhatnának a hajléktalanok reintegrációjához, megkönnyítve a betanításukat, munkavállalásukat, a magánéletük rendeződését.

  Végezetül egy cikkajánló a legkitartóbbaknak: http://www.huffingtonpost.ca/2016/09/02/first-nations-earthship_n_11834780.html Ezen a kanadai portálon egy kanadai őslakos indián család megsegítéséről készült film, mivel az Earthship szervezett egy önkéntes házépítő akciót, s erről láthattok egy rövid videóbeszámolót a cikkbe ágyazva.

  Ja, és akkor az elején ígért kérdésem: MIÉRT NEM?

  [Kösz a figyelmet!]

 • Vidéki

  SENKINEK NEM KELL MAJD A HIDEG ÉJSZAKÁKAT AZ UTCÁN TÖLTENIE.

  Egy ember, aki az utcán él, nem tud tisztálkodni, fagy idején is csak egy szakadt paplant húz magára.
  Miért nem mennek be ezek az emberek a szállókra?

  Mert ott vannak szabályok, amiket be kell tartani és ők erre nem hajlandóak.

  Egy fizetős szállodában is van házirend, amit be kell tartani és amit a vendégek általában be is tartanak.

  Vannak olyan hajléktalanok, akiket emberjogászok felokosítanak arról, hogy nekik emberi joguk az, hogy bárhol fogyaszthassanak tudatformáló szereket, bárhova vizelhessenek,bárhova üríthessék anyagcseréjük salakját.

  Az emberjogász ” szakma” által interpretált jogállamiság azt jelentené, hogy ha a jogállam “toronyórát lánccal” is kínálna fel a hajléktalanoknak, akkor is azok úri kedvük szerint “hajlékukká” változtathatnák a közterületeket.

  JOGUK VAN A HAJLÉKTALANOKNAK MEGFAGYNI AZ UTCÁN!

 • http://www.htmp.hu Három Tarka Macska Párt

  FIDESZ otthon, miután mindent elvitt a végrehajtó. Egy devizakárosult a több tízezer áldozat közül…. https://uploads.disquscdn.com/images/68f921290ac6d8017763aa8fbdcb1e3522f08bfe3b5bbbb3745b482ace6762ff.jpg

 • Szakállasné Mariann

  Az ellátórendszerbe elfolyt pénzből lehetne pl kapszula “hotelt” építeni. A japánoknál már bevált. Egyszemélyes zárható. kis helyen elfér, hőszigetelt…ja az túl egyszerű lenne..