Szocio

Hajléktalanok, menekültek, mélyszegénység, társadalmi felelősségvállalás. Oknyomozás a magyar szociális szférában, minden, amit nem akartál tudni.

Egyéb

Kihűlni nem csak mínusz húsz fokban lehet – Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia alapítója a januári krízisről

 

A hajléktalan embereket segítő szervezetek már javában készülnek a januári krízisidőszakra. Adományokkal és önkéntes munkával mi is segíthetünk a rászorulóknak – hogy pontosan hogyan, arról Havasi Zoltánnal, a BBM alapítójával beszélgettünk.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

A Magyar Szociális Fórum (MSZF) adatai szerint a tavalyi, különösen kemény télen 171 ember fagyott meg Magyarországon. A hivatalos statisztikákat sajnos hiába keressük, mert – ahogy idén márciusban több lap, köztük a HVG is megírta – sem a Belügyminisztérium, sem az Emberi Erőforrások Minisztériuma, sem az Országos Rendőr-főkapitányság, sem az Országos Mentőszolgálat nem adta ki az erre vonatkozó adatokat.

Az MSZF közleménye szerint a kihűlés miatt meghalt emberek egyötöde fagyott meg az utcán. Valószínűleg azért „csak” ennyi, mert a kivételesen kemény tél miatt a szociális munkások mellett több civil szervezet is krízsisszolgálatot tartott: köztük a Budapest Bike Maffia (BBM) is, amely az Age of Hope gyerekvédelmi alapítvány munkatársaival közösen járta a budapesti utcákat.

„A legtöbb utcán élő ember nem kér”

„Az extrém, éjszakánként akár mínusz tizenöt-húsz fokos hideg miatt nagyon sok segítő szándékú ember keresett meg minket januárban, akik adományokkal, felajánlásokkal és önkéntes munkával is segítették a BBM kampányát. Több, mint három tonna tartós élelmiszert osztottunk ki a krízisidőszakban, és volt, hogy száznál is több önkéntes gyártotta velünk a szendvicseket a rászoruló embereknek. Sokan közülük maradtak is: többek között ennek is köszönhető, hogy ma már több mint nyolcvan állandó önkéntesünk van – mondja Havasi Zoltán, a BBM alapítója. – Jó látni, hogy mennyi jószándékú ember van ebben az országban. Több iskola is megkeresett minket azzal, hogy a diákjaik szeretnének nálunk önkénteskedni, és az itt élő külföldiek is nagyon aktívak – lassan annyian vagyunk, hogy sűrítenünk kell a programjainkat.”

Havasi szerint fontos, hogy aki segíteni akar, az nyitottan, együttérzéssel álljon a hajléktalan emberekhez. „A legfontosabb, hogy ki tudjunk lépni a komfortzónánkból. Sokan nem tudják, mire számítsanak, amikor találkoznak velük, vagy úgy gondolják, hogy mind levakarhatatlan, erőszakos kéregetők. Pedig ez nem igaz. A legtöbb utcán élő ember nem kér. Ha kap valamit, azt szívesen elfogadja, de kérni a világért sem kérne” – hangsúlyozza. Mint mondja, a legjobb, ha nem egyedül, hanem a barátainkkal, családtagjainkkal, szomszédainkkal összefogva, kisebb-nagyobb csapatokban megyünk ki „járőrözni” az utcára, így azok is könnyebben legyűrhetik a félelmeiket, ellenérzéseiket, akik tartanak az esetleges atrocitásoktól. „Vagy jöjjenek el hozzánk. A Bike Maffia közös főzésein, adománygyűjtésein, ételosztásain nem csak azt tapasztalhatják meg, hogy milyen jó érzés a rászorulókon segíteni, hanem egy jó hangulatú közösség tagjaivá is válhatnak, új barátságokat, ismeretségeket köthetnek, és megismerkedhetnek egy alulról szerveződő, független civil szervezet munkájával.”

A téli hidegben különösen fontos a szolidaritás

A novembertől áprilisig tartó krízisidőszakban különösen fontos, hogy odafigyeljünk az utcán élőkre. „Ha utcán, aluljáróban, egyéb közterületen fekvő embert látunk, ellenőrizzük, hogy száraz-e a ruhája, van-e alatta polifoam vagy matrac, van-e meleg takarója, hálózsákja. Ha úgy látjuk, hogy segítségre szorul, hívjunk szociális munkást, ha pedig úgy ítéljük meg, hogy közvetlen életveszélyben van, azonnal értesítsük a mentőket.”

Havasi szerint fontos, hogy a BBM-hez hasonló szervezetek a sajtóban és saját kommunikációs felületeiken is felhívják a figyelmet a krízisközpontok munkájára. „Tavaly mi is arra bíztattuk a támogatóinkat, hogy ha leromlott állapotú embert látnak az utcán, hívják a diszpécserszolgálatot. Januárban folyamatosan égett a vonaluk, éjszakánként többször előfordult, hogy hosszú percekig kellett váratniuk a telefonálókat, mert olyan sok hívásuk volt. Ami jó – hiszen ez is azt mutatja, hogy az emberekben megvan a segítőkészség és a tenni akarás.”

Mikor hívd a Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálatát?

  • Ha felszerelés nélküli, nedves ruházatú, felszerelésű vagy a szokásostól eltérő viselkedésű (pl.: régóta nem kelt fel a helyéről)
    emberrel találkozol
  • Ha információra van szükséged (tájékoztathatod a hajléktalan embereket arról, hogy hol tudnak enni, aludni, fürödni, ügyeket intézni, de pontos és aktuális információkat csak a diszpécserrel egyeztetve adhatsz)
  • Ha bejelentést szeretnél tenni a Diszpécser Szolgálatnál, a következő információkat add meg:
    • pontos helyszín
    • a bejelentett személy neme, kora, (neve, ha meg tudja mondani), körülményei, állapota
    • pontosan milyen segítségre lenne szüksége

Menhely Diszpécser telefonszám (Budapest): (06-1) 338-4186

Egy kis odafigyeléssel életet menthetünk

A BBM aktivistái mindent megtesznek azért, hogy rábeszéljék az utcán éjszakázó embereket arra, hogy menjenek fedél alá, sőt egy saját kiadványuk is van, amelyben megtalálható a szállók és melegedők listája. „Ennek ellenére sokan mégis az utcát választják: ők általában arra panaszkodnak, hogy a szociális intézményekben nagy a kosz, a zsúfoltság; megverik vagy meglopják őket. A szabad ég alatt viszont órák alatt kihűlhet egy alvó ember, ilyenkor egy kis odafigyeléssel, egy pohár meleg teával vagy egy takaróval szó szerint életet menthetünk” – teszi hozzá.

Havasi szerint már csak azért is fontos, hogy a hideg éjszakákon fokozottan figyeljünk a hajléktalan emberekre, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy a főváros nincs felkészülve a krízisidőszakra. „Igaz, vannak pozitív tapasztalataink is. Tavaly az egyik kerületi önkormányzat például anyagilag is támogatott minket”. Úgy látja, a rossz tapasztalatok ellenére is érdemes együttműködni az önkormányzatokkal. „Mint minden szervezet, egy önkormányzat is emberekből áll, és egy kis ügyességgel, kitartással meg lehet találni azokat a döntéshozókat, akik fontosnak tartják, hogy biztonságban legyenek az emberek az utcán” – hangsúlyozza.

Az adományozás nem lomtalanítás

Aki adományozni szeretne, annak érdemes előre felmérnie, hogy mi az, amivel valóban segíthet. „Mielőtt kipakolnánk a szekrény alját, vegyük fel a kapcsolatot a segítő szervezetekkel, és kérdezzük meg, milyen adományokra van szükségük. Mi ilyenkor télen főként sálakat, sapkákat, kesztyűket, meleg takarókat, hálózsákokat kérünk, mert a hidegben ezeket keresik a legjobban. A Facebook-oldalunkon egy folyamatosan frissülő listát is közzétettünk, hogy megkönnyítsük a segítő szándékú emberek dolgát. Mielőtt eljönnének hozzánk, ezt érdemes alaposan átnézni, hiszen nem vagyunk elosztóközpont, és azoknak az adományoknak a tovább-logisztikázása, amelyeket már nem tudunk befogadni, nem egyszerű feladat.”

Az olyan „extrák”, mint a fagyások, zúzódások, gyulladások kezeléséhez szükséges krémek, fájdalomcsillapítók, vitaminok, pezsgőtabletták, vagy éppen az egészségügyi betét és a tampon – igazi kincset jelentenek az utcán élőknek. „Ezekre nagy szükségük van az alultáplált, vitaminhiányos, sérülésektől szenvedő hajléktalan embereknek. Nem véletlen, hogy mindig nagy az öröm, amikor ilyesmiket osztunk” – sorolja Havasi.

Sajnos, olyan is előfordul, hogy a rászorulók számára teljesen értéktelen dolgokat adnak a civilek. „A legutóbb egy pár harisnyatartót kaptunk. Őszintén, mihez kezdjünk egy ilyen adománnyal? Az adományozást nem szabad összekeverni a lomtalanítással, fontos, hogy ne szakadt rongyokat, hanem jó minőségű, használható ruhákat hozzanak be hozzánk.”

A BBM-nél már javában készülnek a mínuszokra

A BBM vezetője bízik abban, hogy az idei tél nem lesz annyira kemény, mint a tavalyi. „Persze, kihűlni nem csak mínusz húsz fokban lehet, ezért a januári tapasztalatokból tanulva már javában spájzolunk: aktívan gyűjtjük azokat a dolgokat, amiket télen ki tudunk vinni az utcára. Ilyenkor rengeteg adomány fogy, hiszen gyakran előfordul, hogy ha hétfőn kiosztasz egy takarót, keddre eltűnik.”

Az Age of Hope-pal közösen ezen a télen újra krízisakciót tartanak, az önkénteseket és az adományokat a Károly körút 10. alatt található új főhadiszállásukra várják. „Az Astoriánál levő épületben akarjuk megnyitni az ország első »jótékonysági kocsmáját« is, amelyben a tervek szerint olyan hajléktalan emberek dolgoznak majd, akiknek a munka mellett a lakhatásban is segítséget nyújtanak. „Hosszabb távon igazi franchise-t építenénk a kezdeményezés köré: azt reméljük, hogy más belvárosi vendéglátó- és szórakozóhelyek tulajdonosait is rávehetjük arra, hogy hajléktalan embereket alkalmazzanak és mentorok bevonásával segítsenek a reintegrációjukban.”

Milyen adományokkal segítheted a BBM munkáját?

  • Takarók, hálózsákok, kéz és lábmelegítők, hőtartó (életmentő) fólia/izolációs fólia
  • Vitaminok, pezsgőtabletták.
  • Intim törlőkendők, testápoló krémek, kézkrémek, fekete nadálytő krém (zúzódásokra), körömvirág krém (gyulladásos panaszokra)
  • Recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók.
  • Betét, tampon
  • Kötött sál, sapka, vastag zoknik
  • Tartós élelmiszerek, készétel konzervek

Dávid Imre

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás