Családok áram nélkül – indul az energiatakarékos villanyégő program az Igazgyöngy Alapítványnál

ritoknori_26_1

 

A 21. századi európai szegénység legkevésbé elviselhető eleme, ha nincs áram. A fogyasztói világ sok mindennel megajándékozta az embereket, ami az elektromos áramhoz kötődik, nemcsak a fénnyel, amit egy kattintással elérhetünk, hanem a hűtőszekrénnyel, mosógéppel, centrifugával, és a televízióval is. Talán ez utóbbi a legfontosabb, amit sokan nem értenek. Mert távol ettől a világtól nehéz érteni bizonyos dolgokat.

 

 

Napjainkban sok család bojkottálja is a tv-t, egyszerűen nincs, szándékoltan, van helyette más, olvasás, beszélgetés, családi élmények, mesélés, társasjátékozás, tartalmasan töltött együttlét. De ehhez kell szemlélet, tudás, másfajta világlátás, és a szegregátumok világában ilyet nem találni. Itt a tv közösségszervező erő, hiszen nincs más, és az esték e nélkül nehezen viselhetők a közös és zsúfolt élettérben. Ezt nézik hát, mindannyian. Ahol van áram, ott a tv az elsők között beszerzendő tétel.

 

ritoknori_26_2

 

Fontos a hűtőszekrény is, nem ilyenkor, télen, hanem nyáron, a nagy melegben. A régi praktikák már nem fellelhetők, nincsenek pincék, vagy kutak, amelyeknek hűvösébe leengedhető a romlandó étel. A boltok távol vannak, a bevásárlás a jövedelemhez kötötten egyszeri, tartalékolni kell belőle, ameddig lehet. A nagy tételben távolabbi boltban megvásárolt csirkefarhátat gyakran házakkal odébb tudják csak fagyasztóba tenni, ha van valahol, és van, aki kisegíti ezzel a másikat.

Többnyire nem ingyen, de hát semmi sincs ingyen, a szegénységben meg pláne nincs.

Ahol van a vízvezeték nélküli házakban keverőtárcsás mosógép, centrifuga, ott szerencsésnek mondhatják magukat. Ahol nincs, ott kölcsönkérik mástól, de ez sem szívesség, pláne ha pont ott romlik el, még konfliktusforrás is lehet. Ha sikerül kölcsönkérni, talicskán tolják el, majd vissza, használat után.

Ezzel véget is ért az elektromos áramhoz kötött eszközök listája. Ám ebből is nagy tartozások halmozódtak fel, a munkánk kezdetén az egyik legnagyobb feladat volt az áramszerzés legalizálása, a kártyás villanyórák felszerelése. Ma a legtöbb családnál, akiket segítünk, ez van. A felszerelésük nem volt egyszerű, ezt nem lehet részletre, és az ára kezdetben 70 ezer volt, ma már inkább 100 fölött van. De lépésről lépésre haladtunk, lettek ebben támogatóink, így neki tudtunk fogni. Kamatmentes támogatásként kapták a családok, amit visszafizettek. Egy faluban akkor kezdtünk egy új felszerelésébe, mikor a visszafizetésekből összejött egynek az ára. Így kicsit egymásra is figyelni kellett, hiszen sokan vártak a lehetőségre. Aztán lassan eltűntek az illegális vezetékek, az egymástól vitt áram. A házfalakon mindenhol megjelentek az új mérőórák. Annyit töltenek rá, amennyit tudnak, 2000-5000 Ft egy hónapig is elég lehet.

Ha nincs rátöltés, nincs áram. Spórolásra késztet, és odafigyelésre. Nagyon hasznos, mert nem halmozódik fel tartozás.

Persze érdekes ez is. Azok, akik az élet szerencsésebb felén élnek, ők energiatakarékos izzókat használnak. Tudják az életüket olcsóbbá tenni, ami egyszeri, nagyobb beruházással jár. A szegénységben erre nincs lehetőség. Amihez hozzájutnak, legyen az élelem, vagy bármi más, többnyire drágább, mert a szegregátumokban nincs verseny a boltok között, nincs üzlethálózat, nincs semmi.

 

ritoknori_26_4

 

A pénz pedig kevés a megélhetéshez. Ha kiég az égő, megveszik a legolcsóbbat. Ami hamar kiég, és nem is elég erős a fénye, de ezt érik el. Kevés pénzből mindig mindenből a legolcsóbb érhető el.
Pedig, ha energiatakarékos égők lennének, akkor a feltöltés a villanyórákra is tovább lenne elég. És világosabb is lenne a helyiségben.

Cikksorozatunk korábbi részei itt olvashatók

Most megkeresett egy támogató egy ötlettel. Elkezdett egy kis alapot létrehozni, amiből energiatakarékos izzókat vásárolhatunk. Ami sokkal tovább elég, de kevesebbet fogyaszt. Biztosan érezhető lesz, kaptunk már adományban párat, amit továbbadtunk, a családokhoz, így boldogan üdvözöltük a lehetőséget. Ha elindulunk egy körrel, és először mindenki kap ingyen egyet-egyet, hogy megtapasztalja, kipróbálja, a következőt adhatjuk majd úgy is, mint a villanyórákat, visszatérítendő támogatásként. Mert bevezetni csak így lehet itt valamit. Tapasztalatszerzéssel, megerősítéssel, lehetőségnyújtással. Elindulunk hát az energiatakarékos villanyégő programmal, 50 ezer Ft támogatással. Köszönet a támogatónak. Várunk még újakat is, hogy több családban segíthessünk.

L. Ritók Nóra

A szerző az Igazgyöngy Alapítvány alapítója. Fotók: Igazgyöngy Alapítvány

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Hangulatjelentő Mszmp

  Botrányos hirdetés!

  • Zoltán Nemcsényi

   Ha nem lennél hülye, vitáznák veled. Elmondanám, hogy nálam szegényebb rokonnak tavaly nyáron vittem kábé 5 ledes villanykörtét, összességében olyan 50-55 watt teljesítményben és úgy gyenge 5 ezer forint értékben. A sima villanykörte élettartama elvileg ezer óra. Ezeknek a ledeseknek 15-30 ezer óra. 2 szoba, fürdőszoba, előszoba. Karácsony körül kérdeztem, hogy vált be. Azt mondta, 8 ezer forint áramvisszatérítést kapott, levették 1500 forinttal a villanyszámláját az éves elszámolás után. 6 hónap alatt. Most a szolgáltató éves szinten olyan 52000 forintra saccolta a korábbi 72 helyett az éves díját. Ez nagyjából 30% csökkenés. Nem állítom, hogy mindez a ledes cucc miatt van teljes egészében, de az is benne van. Ehhez képest biztos többet jelent a 10%-os rezsicsökkentés annak, aki villannyal fűti a medencéjét és a kocsifelhajtóját. Ezt mondanám, ha vitáznék veled. De nem mondom, mert veled nem vitázom. Mert fideszes h.lye birka vagy.

  • Umann Tamás

   Mi ebben a hirdetés és mi a botrányos?
   Amint megjelentek a LED-ek azonnal áttértem, majd tízedét fogyasztja ugyanolyan fény mellett mint az izzó. Amennyiért annak idején egy 3 wattos LED-et lehetett venni, most egy tizenkét wattos kapható és már a sugárzási szög is jó.De a költség csökkenésen túl a kevesebb áram kevesebb levegőbe jutó széndioxidot jelent az nekem fontosabb mint a pénz.
   “kaptunk már adományban párat” A kezdeti 3 wattosakat nagyobbakra cseréltem és a régieket, pár új nagyobb teljesítményűvel együtt elküldtem az Igazgyöngynek.

 • lajosné varga

  A hozzaszolasod botranyos nepszerusitese Edesanyadnak! Sokan fogjak emlegetni.. :)

 • aser

  Hosszú évek óta LED-es világítást használok.
  Az akkori 6500 körüli villany számlám lecsökkent 5500 körülire.
  Vagyis van értelme LED-es lámpákat adni.