Sok recept nem került kiváltásra, mert nincs miből

ritoknori_27_3

 

Itt az influenzás időszak. A szegénységben a betegség csak fokozza a bajt, főleg, ha a megfázás, vírusfertőzés a hónap végére esik.

 

 

Az orvos hetente egyszer rendel a kis falvakban is, ha nagy a baj, akkor távolabb érhető el az orvos. De többnyire kivárják a rendelési időt. A vizsgálat után megkapják a receptet. Gyógyszertár nincs a faluban, de a falugondnoki szolgálat erre a napra szervez egy „patikai járatot”, begyűjti a recepteket, és kiváltja, majd szétosztja a gyógyszereket.

Amikor kezdtük a segítő munkát, az első télen érzékeltük, hogy ezen a területen nagyon nagy a baj. Sok gyerek került kórházba, megfázásból induló tüdőgyulladással, szövődményekkel. Mert sok recept nem került kiváltásra, nem volt miből. A gyerek maradt otthon, vagy meggyógyult magától, vagy kórházba került. Próbáltunk segíteni, kiváltani ott, ahol biztosan láttuk, nincs rá pénz. Csak a lázcsillapítót és az antibiotikumot. Nagyon hamar látványosan csökkent a kórházba kerülő gyerekek száma.

Cikksorozatunk korábbi részei itt olvashatók

Próbáltunk támogatókat is keresni ehhez, volt, hogy egy évig cégek is álltak mellénk, hiszen egy influenzás időszakban 100 ezer Ft fölé is ment az erre fordított összeg… Aztán kapcsolatba kerültünk a Gyermekétkeztetési Alapítvánnyal, és bekerülhettünk a kis faluval egy programba, a Szegények Patikájába, amiben támogatást kaptunk ehhez.

 

ritoknori_27_1

 

Nem volt egyszerű, nagy együttműködés kellett hozzá, a háziorvosé, a patikáé, az önkormányzaté, de sikerült összehoznunk, gördülékenyen működik.

Ez is szép példája annak, hogy helyben a megoldáskeresésben partnerré tehető mindenki. Ha van rá forrás, meg szervezet, aki összehozza, nem is olyan nagy összegből, előre tudunk lépni. Az eredmény pedig mindenképpen költségtakarékosabb, ha a minimum egy hetes kórházi kezelés mellé tesszük az összeget. És nem beszéltünk még arról, hogy mit jelent mindez a gyerekek egészségi állapotában, fejlődésében.

ritoknori_27_2

 

A szegénységmutatók tekintetében bevonható, és általunk mentorált faluban lassan egy éve működik így a program. De az Igazgyöngy Alapítvány több faluban jelen van. És a probléma máshol is ugyanez az ország szegényebb felén. A lakhatási szegénységben a hideg, a tél megnöveli a megfázás kockázatát. A mosakodás, a hajmosás, az átöltözés mind nehezebb. A körülmények nem kedveznek persze a gyógyulásnak sem, a fűtés mindenhol gond, és úgy tűnik, a tél most mutatja meg az igazi arcát, mikor már a tavaszi hónapok következnek. Ha gyógyszer sincs, a szövődményeket borítékolni lehet. A receptekre felírt antibiotikum és a lázcsillapító kiváltása állandó és egyre emelkedő tétel a kríziskezelésünkben.

Beszéltem a héten egy apukával, kérdezem, hogy vannak, mi újság. „Betegek a gyerekek” – mondja. „Ki tudják váltani a gyógyszert?” „Nem mindet.” – hangzik a válasz, és pontosan tudom, ez azt jelenti, egyiket sem.

Amikor először írtam erről, emlékszem, egy egészségügyi folyóirat is megosztotta az írásomat. Kérdeztem tőlük, látnak-e valami megoldást. A válasz az volt: nem. De a problémát ők is így érzékelik, látják. Ennyit tudtak tenni, hogy átvették a cikket. Hátha így több figyelem irányul rá.

Ennek már több éve. A döntéshozói figyelem pedig nem lett több. A szegénységben élő, beteg gyerekek problémája nem (sem) kerül fókuszba. Orvos meg, főleg a leszakadó térségekben azóta kevesebb lett. A megoldás marad hát a megoldást kereső civileknél. Az Igazgyöngy gyerekgyógyszer programja sok szegénységben élő gyereknek segít. Ha van miből, és kapunk ehhez segítséget. A szociálisan érzékeny emberektől. Akik átérzik, milyen lehet ez a helyzet. A probléma rendszerszintű kezelése pedig továbbra is várat magára.

L. Ritók Nóra

A szerző az Igazgyöngy Alapítvány alapítója. Fotók: Igazgyöngy Alapítvány

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Hangulatjelentő Mszmp

  Azok nem váltották, akik ingyen kapják? Na………..

  • Lovász Mariann

   Miért kapnák ingyen? Hol élsz te?

   • JFK

    A Marson! Na mars vissza..

 • Paul Huszár

  Jáááj, kezicssókulom, cigire is nehezen kápárjuk össze a pííízt,,,,

  • Zoltán Mészáros

   Mekkora seggfej vagy te.

  • Csécsy Kata

   legszívesebben azt kívánnám, hogy végig kelljen néznie, ahogy a gyereke vagy az unokája gyógyszer híján van és 38-39 fokos lázas – de nem kívánom, kizárólag a gyerek miatt, mert gyereknek ilyet nem kíván az ember

  • Katalin Gáspár Bucher

   http://nyomorszeleblog.hvg.hu/2010/05/04/a-cigi/ Ezt érdemes lehet talán elolvasni.

 • Gábor Császár

  Megható, aljas hazugság! A gyógyszerek többségét a hülye csomagolás miatt nem váltják ki. 14 szemes levél, 15 szemes, 50 – es és 60 – as. Minden hónapban felírják, de ha van még a jövő hónapra is akkor minek kiváltani?

  • Csécsy Kata

   Antibiotikum 50-60 szemes? Mégis melyik? És nyilván jobban tudja az okokat, mint az, aki ott dolgozik ezekben a falvakban.

 • Hangulatjelentő Mszmp

  Aki rászorul ingyen kapja, de a prolibulvár szokásához híven hangulatot szeretne kelteni, ráadásul egy öregecske cikkel! Gondolom ez van kiadva!!!

  • Csécsy Kata

   Nyilván jól ismeri az Igazgyöngy Alapítvány tevékenységét, azért írja ezt ilyen határozottan. A beteg gyereket sem képes kímélni?

  • Irén Fehérné Boros

   Tessék már a megfelelő rendeletet idemásolni, hogy ki jogosult és milyen módon ingyen gyógyszerre?

 • György Bancsik

  Egész pontosan ki kapja ingyen a gyógyszert? Nagyon kíváncsi vagyok. Akut gyerekbetegségre miért írnának fel minden hónapban gyógyszert?

  • Csécsy Kata

   Hol írja a cikk, hogy minden hónapban írnak fel gyógyszert? Olvasási készség?

 • Irén Fehérné Boros

  Milyen embernek nem nevezhető lénynek kell lenni, aki idejön és a leg kiszolgáltatobbakba rúg bele?
  Mégis miért? Pénzért, buksi simogatásért mert jó káder, vagy csak ennyire szánalmas a lénye?

 • Margo Hriczu

  A herbálra, cigire, italra, tetoválásra mindig van pénz, vajon miből ? Gyógyszerre, fűtésre,iskolai dolgokra nincs pénz, de lopott áram, tv, stb.az van , na és a közgyógy, igazolványra ingyen gyógyszer, ingyen ebéd, szinte ingyen utazás, sorolhatjuk klféle segélykéket, ami csak nekik jár. Úgy hogy a síránkozás, sajnáltatás helyett ideje volna SZÁMONKÉRÉSNEK, FELELŐSSÉGRE VONÁSNAK végre. Mert e nélkül csak a parazita életmódra fognak ezután is berendezkedni. mint munkaerő csak rejtett -magyarul soha dolgozni nem akarók -maradnak az idők végezetéig.!!.