Nem a politikai bárhova-kapcsolódás erősítése a célunk, hanem az emberek, a közösségek fejlesztése

ritoknori_31_4

 

Nos, a választások eredménye nem várt hullámokat vert az adományozással is foglalkozó, segítő civil szervezetek körül is, így körülöttünk is. Sok támogatóban megkérdőjeleződött a munkánk értelme, eredményessége, hiszen az általunk támogatott, szegénységben élők a rendszer megtartására szavaztak, arra a rendszerére, amely nem képes megfelelő lehetőségeket, hatásokat adni az élethelyzetük megváltoztatásához.

 

 

Kaptam indulatos leveleket is. Elszomorított, mert azt hittem, ennél jobban meg tudtam értetni az emberekkel a probléma mélységét, összetettségét. És nyilván átgondolásra késztetett a céljainkat illetően is. De a gondolkodás eredménye az lett, hogy tartanunk kell magunkat a korábban lefektetett célokhoz. Nem a politikai bárhova-kapcsolódás erősítése a célunk, hanem az emberek, a közösségek fejlesztése, aminek a végén körvonalazódik a demokratikus részvétel kiteljesedése is.

A fejlesztésben pedig eszköz a krízishelyzetek kezelése is, ezzel indulunk, a megoldhatatlan helyzetek kezelésével, amivel lépésről lépésre húzzuk be az embereket abba a lehetőségrendszerbe, amit az alapítványunk kínál, az élethelyzetek javításáért. Ebben pedig a támogatók adnak segítséget, különféle adományokkal, amit mi egy jól működő, fejlesztő segítségnyújtási rendszerbe csatornázunk be.

Az a félelmetes leszakadás, a tudás-és képességhiány, a függőségben szocializálódott emberek viszonyulásai minket, terepi munkát végzőket még régóta sokkol, ám most úgy tűnik, ezzel a többségi társadalom csak most szembesült, a választások eredményével.

Jöttek persze a szemrehányó levelek mellett javaslatok is. Amiből érdekes elvárások körvonalazódnak. Például, hogy miért nem „dobtuk be” magunkat, és befolyásoltuk mi is azokat az embereket, akiket a kormánypropaganda tűpontosan célzott, tervszerűen, időben is ütemezett módon, a migránsoktól való félelemkeltéssel állított a Fideszre szavazók táborába. Nos, pontosan azért nem, mert mi nem akarjuk manipulálni őket, nem tartjuk etikusnak, mi a hosszabb távú „képessé tevésben” hiszünk. Amihez előbb le kell küzdenünk azokat a hiányokat, amivel ők felnőttek, és amelynek csökkentéséhez sem az iskolarendszer, sem a család, sem a társadalmi-politikai közeg nem adott elég muníciót számukra.

 

ritoknori_31_3

 

Ez a mi feladatunk, amiben most nem tartunk még ott, hogy a világlátás, az ismeret, kellő politikai rálátást adjon számukra. Ennek a menetét erőszakos, manipulatív módon befolyásolni nem etikus. Az, hogy más használ ilyen módszereket, nem jogosít fel minket is erre. Mert akkor mi lesz a vége?

Persze megtehettük volna, hogy mi is elkezdjük sulykolni, csak akkor segítünk majd nekik, ha nem erre, hanem arra a pártra szavaznak. De ott a másik kérdés, hogy melyikre is? Melyik adna biztosítékot arra, számukra is értelmezhető módon, nem csak a választások idején, hogy sikerrel kezeli a generációs szegénység, vagy a roma integráció kérdését? És hogyan? Melyik tesz meggyőző politikai szándékot a roma integráció mellé?

Vagy lehetett volna ezt rájuk bízni? Alapkészséghiányos emberekről beszélünk, akik abban szocializálódtak, hogy nekik mindig megmondják, mit kell tenni. És megmondták most is. Olyan emberekről beszélünk, akiknek az elsődleges és hiteles információforrás a tv. A „megmondták a tv-ben is, tehát igaz” hite náluk erős. Más pedig nincs. És abban megmondták, öt percenként ismételve, hogy kire kell szavazni, különben jönnek a nőerőszakoló, házfoglaló migránsok.

Persze, javasolták sokan, hogy egyszerű a dolog, meg kell tanítani nekik a tágabb média (amit a facebookon elérhetnek ők is) megfelelő értelmezését. Mintha ez csak egy elhatározáson múlna, mintha ezt eddig nem vettük volna észre… De hogy igazodik most el ebben egy tanulatlan ember? Még a tanultaknak is nehéz, olvasva a cikkeket, az igazságtartam értelmezése. Mert nagyon nem mindegy, hogy valaki a 444-ről, vagy a 888-ról tájékozódik, az index, vagy az origo facebook oldalán olvas valamit, nem beszélve a régi cikkek, vagy a hírcsárda híreinek a felbukkanásáról. Szerintem nincs ember, aki ne ugrott volna be egy-egy fals hírnek. Mégis, most elvárásként fogalmazzák meg jó néhányan a benne való hiteles tájékozódást.

 

ritoknori_31_2

 

Van még egy másik érdekes vonatkozása is a dolognak. Az Igazgyöngy kapcsolatrendszerében, fő célunknak megfelelően, sokpontú beavatkozásokkal, kríziskezeléssel és fejlesztéssel próbálunk elindulni valamerre, kifelé a gödörből. Sikeresen. Ami azt jelenti, hogy a nyolc évvel ezelőtti állapothoz képest jobban élnek az emberek, akikkel foglalkozunk. Nincs már mennyiségi éhező gyerek körülöttünk, javultak a lakhatási körülmények, van áram, bútor, könnyebb volt a tél, vannak munkahelyek, stb… Mi szégyellnénk a legjobban, ha nem lenne eredménye a munkánknak. Hála a támogatóinknak, miközben folyamatosan stabilizáljuk a családok helyzetét, bővítjük is a kört, egyre több családnál alapozva meg a fejlesztés elindítását.

Cikksorozatunk korábbi részei itt olvashatók

Kezeljük az állam működési hibáit, hiszen közhasznú, állami feladatokat látunk el. Igaz, állami támogatás ezek közül csak egyre van, az iskolánkra. De visszük a többit is, civil és céges adományokból.

 

ritoknori_31_1

 

Mindebből a szegregátumok lakói azt érzékelik, hogy nekik könnyebb, és van remény. Most az az elvárás, hogy ezt az érzést fejeljük meg azzal, hogy sulykoljuk: mi nem az állami rendszer vagyunk ám, hanem egy pont az állam által listázott, „ellenséges” civil szervezet? Tegyük ezt úgy, hogy közben azon is dolgozunk, hogy beépülve a helyi intézményi struktúrába segítsük azt? Ezt az ellentmondást hogyan lehet áthidalni?! Segíteni egy mélyen a társadalom minden szintjébe beágyazott probléma megoldását csak együttműködésben lehet. A szakpolitikai hibajelzéseink helyben nem gátolják az együttműködést, mert a működési hibákat mindenki érzékeli. Csak az intézményrendszer, a függőségi helyzete folytán nem meri jelezni. Mi ezt értjük, és nem is várjuk el tőlük. Amit tudunk, azt megtesszük, helyettük is.

Mert mi az ügyet, a generációs szegénységben élő gyerekek ügyét vállaltuk fel. Valaki azt írta: „Ezzel a választási eredménnyel a segítőiket köpték szembe.” De lehet ezt így értelmezni?

Talán, ha az adományozók a fentiek értelmében átgondolják ezt az egészet, átgondolják a hibáztatás vádját is. Mert nem a vidéken élő, szegény, nagy létszámban cigány emberek a hibásak. A megoldáson pedig együtt kell dolgoznunk. Ki-ki a maga céljai, lehetőségei szerint.

Az adományozás nem lehet politikai döntés. Alapjaiban amortizálja le a jelentőségét, ha azzá tesszük.

L. Ritók Nóra

A szerző az Igazgyöngy Alapítvány alapítója. Fotók: Igazgyöngy Alapítvány

 

tetszett_a_cikk3

 

 • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

  Komoly összecsapások voltak, a marslakók az épületeket is bontani kezdték, hogy kőhöz jussanak… egy iyen videó az semmi… pláne hang nélkül…

 • TZ

  Tisztelt PCBlog és Átlátszó!

  Először is: kösz a cikket, várom a folytatást!

  Továbbá: szeretnék némi adalékkal szolgálni (már magyar vonatkozásokkal), melyek feldolgozásával még árnyaltabbá tehető a kép. Egy fergeteges cikket szeretnék ajánlani: http://index.hu/kulfold/2017/02/03/orbant_is_eszkozkent_hasznalja_informacios_haborujahoz_a_kreml/ ) Ennek az elemzésnek legalább akkora utóhatása lesz, mint a korábbi, több részes feltáró cikksorozatuknak (KGBéla & Kiss Szilárd). Érdemes volna alaposabban is kutakodni a témában, a lengyelek, csehek közreműködésével – ugyanis a közvélemény tájékoztatásán túl komoly stratégiai szereppel is bírna, például a mi ellenünk irányuló akciók előrejelzésében!

  A cikk ajánlásán túl a következő két, ide illeszkedő jelenségre szeretném felhívni a figyelmüket.

  I.

  Fokozottan ajánlom a következő, nem túl régi cikk tényeit és megállapításait összevetni az Önök által közölt friss elemzéssel (és az előbb propagált cikkben megfogalmazott megállapításokkal, feltételezésekkel)!
  http://444.hu/2017/01/26/a-het-horrorsztorija-a-350-000-katonabol-allo-twitterbot-hadsereg

  Megjegyzés: a Népszabadság bezárása előtt egy szűk évvel már megjelent egy cikkük a Nol.hu-n, mely főként a hazai internetes trollkodást elemezte. Már abban a cikkben megjelent a kamuprofilok nagyüzemi gyártása mellett a “bot”-ok és mesterséges intelligenciák alkalmazásának pedzegetése. A Népszabadság bezárása előtt nem sokkal volt egy nagy port kavart interjú, mely egy egykori Fidesz-agitátorral készült. Rengeteg megdöbbentő tény hangzott el akkor, de egyen kicsit elsiklott mindenki: az egykori propagátor említette, már sok évvel korábban felmerült a Fidesznél is a mesterséges intelligenciák alkalmazása, s ezért meg is keresték a megfelelő cégeket, viszont, mert akkor még talán megfizethetetlenül drága volt a szolgáltatás nekik (akkorihoz képest mennyivel másabb a helyzetük=simán megengedhetik maguknak >>> tehát racionálisan kalkulálni kell már ilyenekkel is). Korábban gazdaságosabb lehetett számukra a “trollcsapat” (pl.: fideszes aktivisták, 888.hu), mára viszont átterelődhet a hangsúly a robot-propaganda felé! Ez egyébként összekapcsolható lenne a rezsim tömegbázisának, a megbízható alattvalók rétegének szűkülésével – hiszen kiiktatja az “élőerőt” erről a kényes területről. Tehát már saját emberekre sincs nagyon szükséges a hatalomnak, hogy az egész lakosságot manipulálva kordában tartsa azt!

  Viszont tekintetbe véve, mekkora kapacitást koncentrálnak az oroszok az információs háborújukra, esetükben még inkább tűnik kézenfekvőnek az ilyen “bot-hadseregek” alkalmazása, fejlesztése. Tehát a most ajánlott cikkben szereplő jelenség alapos okot szolgálna a “trollkodás” kritikusabb megítélésére is! Volna min elgondolkozni, és elszörnyülködni!

  II. (Nagyon remélem, hogy elolvassák az alábbiakat!)

  Az aktuális “big data” elemzés (és a korábbi hozzászólásom) mellé engedjék meg, hogy felhívjam a figyelmüket egy további, elsőre talán eltérő, de valójában nagyon is ide tartozó jelenségre!

  Nemrég lehetett olvasni egy másik, megdöbbentő cikket is: http://tldr.444.hu/2017/02/01/putyint-az-oroszok-2-szazaleka-akarta-elnoknek-aztan-felrobbantak-a-lakohazak-es-megvaltozott-az-orszag

  Ezt a mellbevágó elemzést érdemes lenne (csak egy “elmejáték” erejéig) továbbgondolni a következő, három hír alapján: http://www.atv.hu/kulfold/20150102-husegeskut-tett-putyinnak-20-ezer-muszlim-harcos valamint ez http://hvg.hu/vilag/20151121_Csecsenek_is_harcolnak_az_ISIS_oldalan és ez http://index.hu/kulfold/2013/05/04/az_al-kaida_titkos_haborui/

  Ezek után kellene feltennünk magunknak a kérdést: vajon nem Putyin csecsen vazallusai akcióztak akár Bostonban, akár Nyugat-Európában is? A vallási háttér, a nyelvi közeg, a kulturális ismeretek adottak, melyek tökéletesen lehetővé teszik az elvegyülésüket (mint olvashatták, rengeteg csecsen harcolt az ISIS oldalán, tehát egy csecsen könnyedén érvényesülhet akár a francia dzsihádisták között is – szíriai kamuútleveleket pedig bárki szét tud szórni a támadások helyszínén). Carnejevék (bostoni maraton robbantói) is csecsenek és elég meglepő módon rendkívül szabadon (fedetten) tudtak mozogni, szervezkedni (Oroszország és az USA között).

  Mennyi érdekesség! De miért ne tehetnénk fel magunkban egy félártatlan kérdést: vajon kinek használt a leginkább Európa megosztása, és kinek álltak ehhez a leginkább a rendelkezésére az eszközök? A nyilvános hírek alapján (tehát ez az, amiről tudhatunk) 20 ezer csecsen, muszlim elitharcosa (!!!) van Putyinnak. Vajon mire?

  Az előbbi felvetésem továbbcsavarva: vajon a mostanság CIA-“sorosgyörgyista”, “amerikai kreálmánynak” is aposztrofált terrorizmust nem hekkelték-e meg az oroszok? Nem lehet, hogy miként annyi más területen, szép rejtetten, itt is átvették a kezdeményezést? Amennyiben elfogadnánk ezt a felvetést, úgy milyen következményeket kapcsolnánk ehhez? Vessük mindezt össze az elmúlt két év történéseivel? Nem lehetséges itt is az átfedés? Az elmúlt időszakban napvilágra kerülő felismerések alapján nem lenne érdemes legalább egy keveset gyanakodni?

  Köszönöm, ha elolvasták, sok sikert a továbbiakra!

 • Gyöngyvér Kopp

  minden szavával egyetértek