A polgármester lebontatná a nyomortanyát, hajléktalanság fenyeget egy súlyosan szívbeteg érdi kislányt

Erzsébet a bontásra ítélt vityilló előtt -- Kép forrása: Facebook - Csőzik László
Erzsébet a bontásra ítélt vityilló előtt -- Kép forrása: Facebook - Csőzik László

 

A súlyos szív- és tüdőbeteg kislány és nagymamája 2018 januárjában az eddiginél is nagyobb bajba került. Érd polgármestere arra kötelezte az asszonyt, hogy rombolja le azt az ablaktalan viskót a magaspart tövében, amelyben Natasával havi 51 ezer forintból nyomorogtak. A térség országgyűlési képviselője felajánlotta a segítségét, és így tovább él a remény: az egymástól elválaszthatatlan Erzsébetnek és Natasának nem kell az utcára kerülnie.

 

 

A jövő héten sorsdöntő műtét vár az Érd peremén élő nyolcéves Natasára. Natasa súlyos tüdő- és szívbeteg, iskolába, gyerekek közé a betegség miatt nem járhat. Szülei elhagyták, nyolc éve nagyanyja, Erzsébet neveli egy huszonöt négyzetméteres, ablaktalan, de tisztán tartott viskóban Érd peremén.

Natasát többször operálták, és lényegében steril körülmények között kellene élnie. A téli nagy hideg idején attól rettegtek, hogy tüdőgyulladást kap, ami végzetes következményekkel járhatott volna. A telet átvészelték, most viszont nem tudják, a műtét a kislány hol folytatja az életét.

Imre Anda újságíró blogján, az énriportalanyaim.hu-n azt írja, hogy Natasára és Erzsébetre valószínűleg hajléktalanság vár,

a vityillót ugyanis, amiben nyolc éve élnek, hamarosan el kell hagyniuk.

Az érdi magaspart mellett egy háromlakásos sorház egyik sarkán évtizedekkel ezelőtt a kislány dédapja felhúzott egy viskót, ami nagyjából egy szobából és a szobát elfoglaló ágyból áll.

Január elején Érd polgármestere levelet küldött Erzsébetnek, hogy június 30-ig bontsa el a viskót a körülötte lévő kerítéssel együtt.

Ha ennek nem tesz eleget, akkor az érdi polgármesteri hivatal beperli, majd a végrehajtási eljárásban bontják el az építményt. A végrehajtás, így a bontás költségeit pedig Erzsébetnek kell viselnie – olvasható a T. Mészáros András által aláírt felszólító levélben.

A levélben az is szerepel, hogy az utat szélesítik, és ez érinti az Erzsébeték által használt telket.

Imre Anda azt írja, és ezt a nagymama is megerősítette kérdésemre, hogy személyesen járt a hivatalban T. Mészáros Andrásnál, és elmondta neki, milyen helyzetben élnek a kislánnyal, be is mutatta Natasa egészségügyi papírjait. Ám a polgármestertől azt a választ kapta, hogy nem tud segíteni,

a városnak ugyanis nincsenek szociális bérlakásai. Vagyis Erzsébetnek és Natasának mindenképp költöznie kell, és maguknak kell megoldani a lakhatásukat.

Erzsébet egyedül nyilvánvalóan nem tudja megoldani a problémát. Önmagában is hihetetlen teljesítmény, hogy a nagymama képes havi 51 ezer forintból megélni a beteg kislánnyal – ennyi pénzből viszont sehol nem kapnak albérletet. „Anyaotthonba, vagy egyéb olyan szállásra, ahol többen laknak, pontosan Nati betegsége miatt nem mehetünk, hiszen most biztosítani kell számára az úgynevezett steril szobát” – nyilatkozta Erzsébet.

Télen, a legnagyobb hideg idején az RTL Klub forgatott náluk. A riportban elhangzik, hogy a tüdőgyulladástól rettegő Erzsébet arra kényszerült, hogy eltüzelje a bútorokat és a ruhákat. A viskóban, ahogy a szomszédos sorház többi lakásában, nincs vécé, az árnyékszékeket egy hosszú épületben helyezték el.

A napokban én is felkerestem Erzsébetet és Natasát. Mint kiderült, nem én voltam aznap az egyetlen látogató: először a százhalombattai Hajléktalanokat Ellátó Integrált Intézmény két munkatársa bukkant fel a sorháznál, körbejártak, majd nem sokkal később elmentek. Utánuk az érdi szociális gondozó központ két munkatársa jelent meg a viskó egyetlen szobája előtt, ők tudtak beszélni is Erzsébettel.

Bár a szociális ellátórendszer munkatársai láthatóan segítőkészek, Erzsébet mégis attól retteg, hogy elveszik tőle Natasát. „Az életem árán sem engedem” – mondja a nagymama. A félelme nem alaptalan, hiszen ha elvesztik a lakhatásukat, akkor a gyámügy biztosan intézkedni fog a beteg kislány intézményben való elhelyezéséről.

Még aznap emailben kérdeztem meg az érdi polgármesteri hivatal sajtófőnökét, Arató Zsoltot, hogy tervez-e bármilyen intézkedést a hivatal a nagymama és a kislány sorsának rendezése érdekében. Választ egyelőre nem kaptunk.

Az énriportalanyaim.hu-n közölt riport megjelenése óta Natasáék életében annyi történt, hogy felkereste őket Csőzik László önkormányzati képviselő – Csőzik volt a Fidesz-KDNP-s Aradszki András kihívója-, aki a Facebookon így tudósított a látogatásról: „Meglátogattam Natasáékat Érd-Ófaluban. A tüdőbeteg kislányt most engedték ki a kórházból, jól van, de sokat nélkülöz családjával. (…) Önkormányzati képviselőként azon leszek, hogy segítsem a családot a lakhatásuk megoldásában.”

„Most úgy tűnik, [a szegénység] április végén maga alá gyűrni őket. Ha csak a jóérzésű emberek, és néhány szervezet segítségével nem sikerül valamilyen lakhatási formát találni Erzsinek és Natinak.” – írta egy héttel ezelőtt Imre Anda a blogján. Az egyik ilyen szervezet, a Tündérpakk Alapítvány, akik a mellett, hogy gyűjtést indítottak a családnak, megpróbálnak lobbizni is Natasáékért:

„Felvettük a kapcsolatot Aradszki András képviselő-államtitkárral, hogy segítsen megoldani Natasa és nagymamája helyzetét. A most újraválasztott képviselő nyitott volt arra, hogy megoldást találjunk. Felmérte a helyzet komolyságát, és megértette azt is, hogy a nagymamának a kislánnyal együtt kell maradnia megfelelő körülmények között” – nyilatkozta Sevcsik M. Anna, az alapítvány munkatársa.

Kis Zoltán (Érd)

Natasáékat a Tündérpakk Alapítvány Magnet Banknál vezetett 16200120-18541478 számú számlaszámára történő befizetéssel lehet támogatni (IBAN:HU1816200120-18541478-00000000) A közlemény rovatba írják bele: Nati lakhatásáért

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Mariann Trombitás

  RTL ott forgatott? Nem tudott összedobni az ország egy lakásra valót szerencsétleneknek? De Juhász több mint százmilliót összekalapozott??? Vajna pénzéről nem is beszélve?! Mi az, hogy a polgármester nem tud segíteni??? Elmegy a Las Vegas kaszinóba – Timike biztos oda adja egyik gyémánt karkötőjét…. eme nemes célra. https://uploads.disquscdn.com/images/178029312c776c4268f690211e2dbef2f9e8d17b54f3fafc0bb102edd80c776a.png

  • salamander

   Sajnos ilyesmire nincs pénz…
   Timike pedig a megfelelő helyen feji a rendszert

   • Péntek Rézi

    Timike leszívja a rendszert.:)

 • Hangulatjelentő Mszmp

  Mariann ön mit ad? Nyakláca, gyűrűje, stb…

 • Pataki Bt

  Polgármester urat kéne orrba vágni!

  • salamander

   Polgármestert nem túl civilizált dolog megütni. :)

   • Pataki Bt

    Polgármesternek nem túl civilizált hagyni a gyereket!

   • Magamat Adom

    De célravezető lehet.

 • Alf

  Egy 60.000 (igen, HATVANEZEZRES, kétszer nagyobb mint néhány megyeszékhely) megyei jogú városban nincs szociális bérlakás?????

  NEMÁ!

 • Bálint László Hatfaludy

  Hát ha az önkormányzatnak egyszer nincs szociális célú lakása, akkor nincs, és mindegy, hogy miért nincs. Ettől függetlenül a Mélyen Tisztelt Polgármester Úr esetleg adakozhatna egy megoldást kereső alapítványszerűségnek a saját pénzéből, vagy létrehozhatna egy ilyent.Meg a TV munkatársak is.Ámbár szerintem nemcsak azon kell filózni jelen esetben, hogy legyen valami fedél a z érintettek feje felett, hanem azon is, hogy az fenntartható legyen havi 51.000 Ft-ból, és ha a kislány iskolába kezdene járni, hát tankönyvre is maradjon valami pénz, ergo nagyon összetett a kérdés.

 • Pál Kiss

  Ilyen rohadék polgár mestert még a világ nem látott!

 • Pál Kiss

  Mennyi ház , lakás van önkormányzati kezelésben? Miért nem segít ? Mert semmi érzés nincs az ilyen tuskó, gyökér rohadékba!