Szocio

Hajléktalanok, menekültek, mélyszegénység, társadalmi felelősségvállalás. Oknyomozás a magyar szociális szférában, minden, amit nem akartál tudni.

krízishelyzetben

Leégett a háromgyerekes, egyedülálló édesanya háza – hogyan lehet túlélni a krízist és újrakezdeni?

Egy érdi asszony élete legsúlyosabb válsághelyzetéből próbál kievickélni. Három gyermekét egy átmeneti otthon neveli, miközben elkezdte újra felépíteni a novemberben leégett házát.

“Minden porig égett, az egész életünk ott volt bent. Az egész harminc évem ott volt. Az első 3-4 hét mély depresszióban telt, fogalmam sem volt, hogyan tovább, nem tudtam, mi lesz. Lesz-e ház belőle” – emlékezett vissza Nikoletta arra a novemberi napra, amikor elpusztult a házuk Érd délnyugati sarkában, a város legszélén, ahol a Google Street View kameraautója sem járt még.

“A tüzet a konyhában lévő kályha okozta. Valószínűleg a kályhacső szétcsúszott. Biztosításunk sajnos nem volt a házon.” 

Februárra sikerült talpra állniuk

Nikolettát a szomszéd hívta, hogy tűz ütött ki a házban, és kérdezte, hol vannak. Akkor még az is kérdéses volt, hogy van-e valaki odabenn. A szomszéd értesítette a tűzoltókat, de akkor már a konyha teljesen leégett.

“Amikor hívtak, sokkot kaptam. Fel sem fogtam, amíg nem értünk oda a házhoz. Két értelmes választ nem tudtam adni a tűzoltóknak. Még a személyes adataimat sem tudtam megmondani.”

A ház 2018. november 18-án égett le. Az ingatlan vételárának részleteit még nem fizették ki, így a ház hivatalosan nem is volt az övék. A részleteket tovább kénytelen fizetni.

Nikolettának a 3, a 8 és a 10 éves gyerekekkel mennie kellett. Három gyermeke két apától származik. A két nagyobbik gyermekkel az apja nem tartja a kapcsolatot. Az asszony erre a válsághelyzetre élete legkeményebb időszakaként emlékszik majd vissza, ha túl lesz az egészen.

A legnehezebb időszakot – szűkös körülmények között – rokonoknál vészelték át. Nikoletta és gyermekei januárban tudták meg, hogy beköltözhetnek a Fészek Gyermekotthonba. Ez jelentette az igazi változást. Február 1-jén lépett be először Nikoletta és három gyermeke az első emeleti szobába Érden, a Karolina utcában.

“Akkor sikerült annyira talpra állni lelkileg és anyagilag is, hogy neki tudjunk állni a háznak” – jegyezte meg Nikoletta. A Fészek segített, hogy a legkisebb gyereket felvegyék a szomszédos óvodába. 

Az asszonynak felszabadult annyi ideje, hogy pénzt keressen. Két, részmunkaidős állásba ment el. 100-110 ezer forintot keresne havonta, ha az egyik munkahelyén kifizették volna a járandóságát. Erre jönnek még a tartásdíjak, a családi pótlék és a három gyermek után járó támogatás. “Most minden pénzt meg kell fognom” – mondta Nikoletta, aki július elején nyolc órás munkát vállal, és az is lehet, hogy mellette részmunkaidőben is dolgozni fog.

A nyári szünetben nem kell aggódnia, hogy mit kezdjen a két iskolással a két és fél hónap alatt. “Itt tényleg tudom, hogy jó kezekben vannak. Nem csak én, de a gyerekek is kapnak itt lelki segítséget.”

Nikoletta szeptember 1-ig kötött szerződést a Fészekkel. Addig el kellene készülniük a házzal a város szélén. A munkásokat a legkisebbik gyermek apja fizeti, az anyagköltség Nikolettát terheli. Elvileg két hónap múlva Nikolettáéknak ismét költözniük kellene.

A 14 fő befogadására alkalmas épületben egy, a Pest megyében egyedülálló intézmény működik. A gyermekek bántalmazás, családi problémák, hajléktalanság és más krízishelyzet miatt kerülnek az átmeneti otthonba. Indokolt esetben anyákat is befogadnak. 

A itt folyó szakmai munkát számos díjjal, kitüntetéssel ismerték el. A legmeggyőzőbb benyomásokat azonban a épületbe belépve szereztem meg. Kedvesség, nyitottság, jóhiszeműség – ezt tapasztaltam mindkétszer, amikor a Fészekben jártam.

Első éjszaka nem mert elmenni fürödni

Egy nyolcéves gyermek egy buszmegállóban szólított meg egy ismeretlen férfit azzal, hogy segítsen rajta, mert az apja rendszeresen veri. A férfi ismerte a Fészeket, a gyermek így került az átmeneti otthonba.

„Fogadtunk már be anyát is, aki az éjszaka közepén, mezítláb menekült el otthonról az agresszív férj elől, karján a gyerekkel”mondta tavasszal a Népszavának Nyitrai-Hell Szilvia programszervező. 

A többség nem ilyen drámai körülmények között érkezik hozzájuk: tanároktól, rokonoktól hallottak a lehetőségtől vagy a helyi gyermekjóléti szolgálat munkatársai ajánlották az otthont – jegyezte meg a napilap munkatársa.

A Fészek Gyermekvédő Egyesület nevelőszülői családok, volt állami gondozott fiatalok és az ő tevékenységüket segítő szakemberek egyesületeként jött létre 1993-ban. Mára több feladatot is ellát a gyermekvédelem területén, elsősorban Pest megyében, de tevékenysége az egész országra kiterjed. Az egyesület országos nevelőszülői hálózatot tart fenn és átmeneti otthont működtet.

Kevés a férőhely, ennek ellenére Nikolettáék elég gyorsan, február 1-jén be tudtak költözni a Karolina utcai házba. “Nikoletta az első pillanattól kezdve nagyon szimpatikus volt” – nyilatkozta az Átlátszónak Kisnémet Dávidné otthonvezető.

Nikoletta az első éjszaka nagyon meg volt ijedve. Nem mert elmenni fürödni, mert hogy addig a gyerekek egyedül maradnak. Meg kellett nyugtatni, hogy nyugodtan elmehet, nem lesz semmi baj. 

A gyermekek talpraesettek, önállóak, tudnak vigyázni magukra és a picire. Az otthonvezető megjegyezte: ha valamelyik gyerek megbetegszik, akkor az otthon alkalmazottai vigyáznak rá, ápolják, így Nikolettának sem kell kimaradnia a munkából.

Jellemző Nikolettára, hogy nem szívesen kér segítséget. Kezdetben a gyermekekre is átterjedt ez a félelem. Ám a gyermekek gyorsan alkalmazkodtak, Nikoletta szorongása azonban lassan oldódott – mondta Kisnémet Dávidné.

Az egyik legnagyobb szenzáció: a pesti mozgólépcső

A krízishelyzetbe került gyermekekkel pszichológiai tanácsadó foglalkozik az otthonban. Az olykor súlyos lelki traumákat átélt gyermekeken mellett olyanokat is gondoznak, akik ingerszegény környezetből érkeztek Karolina utcába.

Nemrég nyilatkozta az otthont fenntartó Fészek egyesület igazgatója, hogy olykor egy budapesti utazás is hatalmas élmény lehet az itt élő gyermekek számára. Sok gondozott gyermeknek nagy újdonság már csak az is, ha Budapesten mozgólépcsőzhetnek, mondta Báló Ottilia az erdmost.hu-nak.

“Az is probléma, hogy némely szülők néhány nem tudják, hogyan kell utazni. Nincs benne gyakorlatuk ugyanis. És azért nincs gyakorlatuk, mert drága az utazás. Jelentős költség BKK-jegyet venni egy négytagú családnak. Ezért nem mennek kirándulni, nem viszik sehová a gyerekeket” – mondta az Átlátszónak Kisnémet Dávidné otthonvezető.

Nikoletta legkisebb gyermekének óvodai elhelyezése nyitotta meg az utat azelőtt, hogy Nikoletta gondoskodni tudjon magukról, és belevághasson a ház újraépítésébe.

“Attól tartok, hogy a ház szeptemberig nem fog elkészülni, és ő is fél ettől. Szeptemberig kötöttünk megállapodást. De olyan még nem fordult elő, hogy innen mi valakit az utcára tettünk volna” – mondta az otthonvezető az Átlátszónak.

A falak már állnak és a koszorú is elkészült a kiégett ház helyén. Nikoletta a napokban fog megalkudni az áccsal, és megkezdik a tető építését.

Kis Zoltán

Fotó: a képeket a riport főszereplője készítette a kiégett házról tavaly novemberben

Megosztás