Szocio

Hajléktalanok, menekültek, mélyszegénység, társadalmi felelősségvállalás. Oknyomozás a magyar szociális szférában, minden, amit nem akartál tudni.

társadalmi innováció

SozialMarie 2020: kiosztották a társadalmi innováció nemzetközi díját

Május 1-én 15 egyedi közép-európai társadalmi innováció vehette át a SozialMarie Díjat, és bár a nyilvános bécsi díjátadó elmarad, a ceremóniát élő internetes közvetítésben nézhetjük végig. A SozialMarie-díjjal 2005 óta minden évben 15 projektet tüntetnek ki, összesen 54 000 euró értékben. A verseny a pénzbeli elismerés mellett nyilvánosságot biztosít olyan projekteknek, amelyek új megközelítésmódokkal innovatív válaszokat adnak az aktuális társadalmi kihívásokra. A SozialMarie 2020 fődíjat a szlovák Project Home nyerte, a második helyezett az osztrák Volkshilfe – Essential Child Support lett, míg a magyar Nyomtass Te is! a harmadik díjnak örülhet. A közönség különdíját a látássérültek számára fejlesztett szolgáltatás, a Távszem kapta.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

Idén 16. alkalommal ítélték oda a társadalmi innovációt kitüntető SozialMarie Díjat 15 kiemelkedő projektnek. A szakértői zsűri 34 projektet jelölt a SozialMarie 2020 Díjra Ausztriából, Magyarországról, Csehországból, Szlovákiából és Horvátországból. A jelöltek között szerepelt többek között az Átltászó szocioblog egyik szerzője által vezetett szervezet, az Igazgyöngy Alapítvány egyik projektje is, A jelenben a jövőért – szülőkkel a gyerekekért, mely a szegregátumokban élők munkavállalási esélyein kíván javítani komplex programjával.

A Fődíjat a szlovák Project Home nyerte el, egy olyan önsegítő program a roma emberek és családok számára, mely saját otthonuk felépítését és egyben a társadalomba és munka világába történő integrációjukat támogatja. A házak építését az ügyfelek saját maguk finanszírozzák a partner bank mikrohitelén keresztül.

A második helyezett az osztrák Volkshilfe – Essential Child Support lett. Ausztriában minden ötödik gyermek veszélyeztetett a szegénység és a társadalmi kirekesztés által. Új megközelítés a projektben a családok aktív bevonása, felhatalmazása segélyek osztása helyett.

Az idei SozialMarie Díj harmadik helyezettje a magyar Nyomtass Te is! Projekt, mely 5.000 euró támogatásban részesült. A szamizdat hagyományok által ihletve az eDemokrácia Műhely Egyesület heti rendszerességgel publikálja négyoldalas hetilapját, mellyel a sajtószabadságért küzdve a legkevésbé informált kisvárosi lakosság körében terjeszti a független híreket. Célcsoportjuk az időskorúak, alacsony jövedelműek, szerény iskolai végzettségű és korlátozott internet-hozzáféréssel rendelkező vidéki népesség, mely sajátos társadalmi-kulturális háttere miatt nem fér hozzá a független weboldalak által közzétett információkhoz. A nyomtatott lapot civil aktivisták és önkéntes terjesztők juttatják el a vidéki közösségekhez.

„Projektjeink azt üzenik, hogy közösségeinknek van ereje. A szolidaritásról, a kölcsönös segítésről, valamint a társadalmi és nemzetközi egymástól tanulásról tesznek tanúbizonyságot.” – mondta az idei díjazottakról az Unruhe Privatstiftung alapítója, Wanda Moser-Heindl.

Moser-Heindl egy korábban készült interjúban így fogalmazott: „A kisebb díjakat kifejezetten azért találtuk ki, mert úgy éreztük, hogy a sok pályázat mellett a 3 fő díj nem elég, és szerettük volna a többi projektet is támogatni. Ezzel azt üzenjük nekik, hogy jó úton járnak, bátorítjuk őket, hogy folytassák.”

A további 12 nyertes projekt között ünnepelhetjük Magyarországról a Történelemtanárok Egyletének Tényleg!? – Történelmi legendaoszlató weblap projektjét, mely tudományos megalapozottságú ismeretek közzétételével cáfolja a neten terjedő áltudományos történelmi ismereteket. Az oldalon a történelmi témák széles spektrumában olvashatunk mítosz-cáfolatokat és vitaindító cikkeket, úgy mint a hun-magyar vagy a sumér-magyar rokonság, Károlyi Mihály és Trianon, Magyarország szerepe a második világháborúban, az 1956 forradalom, vagy a rendszerváltás legendája. A történelem rajongói különleges tanulmányok között szemezgethetnek a történelmi emlékezetről, a cigányok évszadairól, vagy az osztrák Trianonról. Ezen túlmenően az oldal egyik szerzője ötleteket ad középiskolai tanároknak ahhoz, hogy hogyan tudják hatékonyan segíteni a tanulókat az álhírek felismerésében.

Szintén a 2.000 euróval támogatott kisprojektek között találjuk a Kiútprogram Hálót adunk, nem halat – de ikrát igen! projektjét, amelyben a mélyszegénységben élők pénz és eszköz formájában kapnak kamatmentes hitelt,  valamint szaktudást és mentorálást az uborkatermesztéshez.

A további díjazottak Ausztriából, Csehországból és Horvátországból kerültek ki, például a StoP – Neighbourhoods Without Partner Violence és a Men’s Business (Ausztria) projektek a közösség erejére építkeznek, a Visits in the Dark és a Transkript online (Csehország) az érzékszervi fogyatékossággal foglalkoznak, míg a The Green Squad (HR) projekt erőssége az aktív állampolgári részvétel, végül a SozialRechtsNetz és a Workshops Against Fear 2.0 (Ausztria) a hátrányos helyzetűek jogi támogatásában mutatnak fel innovációt.

Az idei Audience Award nyertese, azaz a nemzetközi közönség kedvence és egy 1.000 eurós oktatási támogatás büszke tulajdonosa a TÁVSZEM magyar projekt lett. A vak embereknek gyakran van szükségük segítségre, a segítségnyújtáshoz azonban nem kell, hogy egy térben legyenek – a segítőnek csupán látnia kell azt, amit a látássérült személy nem. A Távszem szolgáltatásban ép látású szakemberek látnak a távolból a látássérült ügyfelek helyett. A szolgáltatást a látássérültek okostelefonon keresztül, egy akadálymentes alkalmazással vehetik igénybe. Az operátorok a telefon kameráján keresztül látják az ügyfél által mutatott helyet vagy dolgot és szóban tájékoztatnak a látottakról. Az ingyenes szolgáltatást jelenleg közel ezren használják, számuk folyamatosan nő.

A SozialMarie magyarországi fővédnöke idén Erős Barbara, a MagnetBank Társadalmi Hatás és Közösségi Kapcsolatok területének vezetője lesz, aki egy éven keresztül támogat majd egy általa kiválasztott projektet.

A SozialMarie Facebook-oldalát itt találják. A SozialMarie 2020 Díjátadóról készült videó elérhető ezen linken.

Vitrai Barbara

Megosztás