Szocio

Hajléktalanok, menekültek, mélyszegénység, társadalmi felelősségvállalás. Oknyomozás a magyar szociális szférában, minden, amit nem akartál tudni.

L. Ritók Nóra

Hogyan adományozzunk járványhelyzetben? – Karácsony korona alatt

A segítő szervezetek munkájában a karácsony minden évben kiemelt időszak. Ilyenkor az emberek többsége beilleszti az ünnepi készülődésbe a jótékonykodást is, szívesebben adnak, vagy dolgoznak azon, hogy olyan helyre is eljusson a karácsony üzenete, ahol egyébként ez a nap is olyan lenne, mint a többi: örömtelen és szűkölködő.

Támogatási kampány

Mindannyiunknak, akik évek óta szervezünk adománygyűjtést, kialakult már a maga struktúrája, kommunikációja, amit egyre rutinosabban működtettünk, ám ezt a Covid most alaposan keresztbe húzta.

Még csak egy megérzést tudok mondani, de azt hiszem, idén nem kapunk annyi karácsonyi adományt, mint a korábbi években. Ezt a jelentkezések alapján látjuk: a munkahelyi, iskolai gyűjtéseket sok helyen nem tudják megszervezni. Mivel sokan dolgoznak home office-ban, köztük nem lehet úgy lebonyolítani a gyűjtést, mint tavaly, amikor közösen készítették el a cipősdobozos adományokat. Az iskolák töredékében jelezték eddig, hogy próbálkoznak, de nem tudják, mennyit tudnak majd gyűjteni.

Azért reménykedünk, hogy lesz elég adomány. Időben elkezdtük kommunikálni, mert most az „utolsó pillanatos” adományozás biztosan nem fog működni. Idén mindent másképp kell megszerveznünk. Decemberben mindig nagyon sok látogató járt nálunk, egymást érték a támogatók, és sok közösségi rendezvényt szerveztünk. Például iskolákban, ahol testvérosztályok, testvériskolák, cégek, munkahelyi vagy baráti közösségek jöttek el az ajándékokkal, és adták át azokat a gyerekeknek, családoknak. Idén ezeket mind lefújtuk, sőt, azokat sem tudjuk megszervezni a járvány miatt, amelyeket mi bonyolítottunk le, akik ebben a térségben dolgozunk. Egyetlen meghívásra sem megyünk, nem utazunk, pedig ezekből a rendezvényekből több is volt, már hagyományszerűen. Közösségi összejövetel nélkül, felkereső jelleggel kell megszervezni mindent, ami jóval nagyobb logisztikát és még több időt igényel.

Ennek ellenére nagy lendülettel fogtunk neki a szervezésnek. Időben, egy hónappal korábban kezdtük el hirdetni az adománygyűjtést. A célokat ugyanúgy tartjuk, mint eddig: karácsonyt vinni minden családba, a gyerekeknek cipősdobozban vagy ajándékzacskóban ajándékot, a családnak tartós élelmiszert és szaloncukrot, és ha sikerül, egy-két zsugor brikettet is. Ehhez a hármas célhoz gyűjtünk támogatókat.

Fontos újra és újra elmondani, hogy ilyenkor nem használtruha és cipőadományokat várunk. Ezekkel, no meg a bútoradományokkal az év többi részében segítünk. Most ünnepet szeretnénk vinni, ahhoz hasonlót, mint amit minden, jobb anyagi helyzetben levő családnál megtartanak Szentestén.

A gyerekeknek 0-16 éves korig szeretnénk ajándékot adni, kornak és nemnek megfelelően. Várjuk bedobozolva vagy ömlesztve, amit majd mi és az önkénteseink osztanak szét. Lehetnek új holmik vagy használtak, de csak olyan állapotban, hogy ajándékként adhassuk őket. A gyűjtésnél, szállításnál mindenkitől azt kérjük, úgy tervezzen, hogy november 30-ig érjen ide hozzánk minden, hogy két hétig „karanténban” tudjuk tartani a csomagokat, ezzel is csökkentve a fertőzés kockázatát.

A családi csomagokba való tartós élelmiszer – cukor, liszt, rizs, olaj, száraztészta, konzervek, kekszfélék, tea, nutella, lekvár, szaloncukor – és a brikett esetén azt kérjük, hogy vagy a kéthetes karantén figyelembevételével, vagy közvetlenül az áruházláncoktól kiszállítással rendelve juttassák el hozzánk az adományokat. Ez utóbbinál fontos kérés még, hogy vegyék fel velünk a kapcsolatot és jelezzék, hogy tőlük mi várható, mert a kiszállításnál mi nem látjuk, ki volt a megrendelő, és nem tudunk visszacsatolni, megköszönni az adományt.

Már elindultak az első csomagok. Lassan, de telik a nagyterem. Azt is megköszönjük, ha valaki pénzbeli támogatást küld, és ránk bízza, hogy itt vásároljuk meg a dolgokat. Szerencsére itt is vannak nagyáruházak, ahol olcsóbban hozzájuthatunk a csomagokba valókhoz. A pénzbeli támogatás feltétlenül szükséges az ajándékok célba juttatásához is, most biztosan több lesz a benzinköltség, a felkereső jelleg miatt. A kollégák, önkéntesek biztonságára is ügyelnünk kell, ez is fontos, de további költségeket igénylő elem.

Fotó: Igazgyöngy Alapítvány

Tavaly, tavalyelőtt sokat jelentett a támogatási rendszerünkben a nyugdíjasoknak adott Erzsébet-utalvány, majd a rezsiutalvány is, melyeket sokan küldtek el nekünk. Előbbiből vásároltuk az élelmiszercsomagok zömét, utóbbi pedig a villanyszámlákat csökkentette, ami óriási segítség volt ez a családoknak. Idén nem lesz ez sem.

Nagyon szeretnénk, ha minden baj és gond ellenére sok családnak lenne az idén is örömteli karácsonya. Ez most még nagyobb összefogással valósulhat meg, mint eddig, és nagy türelemmel, lemondással, egymásra és magunkra is vigyázva. Ehhez szükségünk van mindenkire, aki érti a járványhelyzet miatti felelősséget, ám érzékeny a nélkülözők problémái iránt. Most, karácsonykor, és máskor is.

Álmodok egy olyan karácsonyról, ahol minden gyerek mosolyog. Ahol minden asztalon van ennivaló, és ahol mindenhol meleg van. Tudom, ez tényleg álom. De törekednünk kell rá, hogy egyszer majd valóság legyen.

L. Ritók Nóra

A szerző az Igazgyöngy Alapítvány alapítója. Fotók: Igazgyöngy Alapítvány.

Megosztás