Szocio

Hajléktalanok, menekültek, mélyszegénység, társadalmi felelősségvállalás. Oknyomozás a magyar szociális szférában, minden, amit nem akartál tudni.

társadalmi innováció

Sozial Marie 2022: három magyar projekt is a díjazottak között

Az idén 18 éves nemzetközi SozialMarie társadalmi innovációs díj május 1-én egy online díjátadó ünnepség keretében került kiosztásra. Idén is 34 jelölt pályázott a 15 SozialMarie Díj egyikére, közülük az első helyezett 15 ezer, a második 10 ezer, a harmadik pedig 5 ezer eurós díjat nyert. A fejenként 2 ezer eurós díjban részesülő további 12 nyertes között pedig három magyar kezdeményezés is helyet kapott.

A SozialMarie egy társadalmi innovációs díj, melynek célja, hogy támogassa az építő jellegű kezdeményezéseket, és előmozdítsa a társadalmi innovációról folytatott párbeszédet. Az összesen 54 000 euró értékű díjat minden évben 15 kiemelkedő projekt kapja.

A SozialMarie független értékelői és nemzetközi zsűrije idén első körben 275 osztrák, magyar, horvát, cseh, szlovák és szlovén pályázatból választott, és jelölt ki 34 sikeres projektet. Ezt követően került kiválasztásra az a 15 projekt, melyet a rangos zsűri pénzbeli díjazással is elismert.

A 15 ezer eurós fődíjat a Red Flags Slovakia. Digital nevű szlovák kezdeményezés nyerte, amely az uniós és állami finanszírozású kormányzati informatikai projektekkel kapcsolatos információkhoz való hozzáférés nehézségeire hívja fel a figyelmet. Habár ezeket a projekteket közpénzekből fianszírozzák, kevés érthető információ áll rendelkezésre a hatásaikról és költségeikről. Ezen igyekszik változtatni Red Flags Slovakia. Digital, amely platformot és strukturált megközelítést biztosít az uniós és állami finanszírozású kormányzati IT-projektek értékeléséhez és ellenőrzéséhez, ezzel mintegy hozzájárulva a  korrupció megelőzéséhez. A szervezet emellett figyelemmel kíséri és támogatja az informatikai rendszerek működésének és fejlesztési költségeinek átlátható és méltányos finanszírozását a közigazgatásban.

A 10 ezer euróval járó második helyet az ausztriai Hobby Lobby kapta, ami szegénységben érintett gyermekek számára szervez szabadidős programokat. Ausztriában 350 ezer gyermeket és fiatalt fenyeget a szegénység. A megfizethetetlen iskolán kívüli tevékenységek miatt ezek a gyerekek ki vannak zárva a szabadidős tevékenységekből és az iskolán kívüli oktatásból.A Hobby Lobby ingyenes szabadidős tanfolyamokat biztosít, amelyeket önkéntes oktatók tartanak Bécs alacsony jövedelmű kerületeiben élő gyermekek számára. A helyi iskolákkal való együttműködés révén a program közvetlenül az alacsony jövedelmű gyermekek és családok igényeit célozza meg.

Az 5 ezer eurós díjat jelentő harmadik helyet a szintén ausztriai uugot.it TV nevű projekt kapta, mely az ausztriai, németül nem beszélő bevándorlók médiafogyasztását igyekszik megkönnyíteni. A helyi média és a hírek ugyanis fontos platformjai a társadalmi diskurzusoknak és az aktuális eseményeknek, az Ausztriában élő, németül nem beszélő emberek számára azonban a helyi televíziós hírekhez való hozzáférés elérhetetlen. Az Uugot.it.TV egy könnyen használható mobilalkalmazás és online eszköz, amely kattintható „intelligens feliratokat” generál németül és a felhasználó által választott nyelven. Az alkalmazáson keresztül tehát a németül nem beszélők is nézhetnek osztrák tévéműsorokat, és naprakészek maradhatnak a helyi aktuális eseményekkel kapcsolatban.

A magyar jelöltek idén is nagy számban képviselték a hazai társadalmi innovációkat: ebben az évben hét magyar projekt szállt versenybe a SozialMarie díjakért, közülük végül három projekt nyert 2 ezer eurót.

A díjazott magyar kezdeményezések egyike a FECSKE (Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoport) nevű, 2019 óta futó projekt, mely a fogvatartottak és családjaik számára igyekszik segítséget nyújtani információmegosztás, jogsegély és érdekképviselet útján. Munkájukra azért van szükség, mert Magyarországon a börtönök egyre zártabbak, és hangsúlyosabb szerepe van a fogvatartottak elszigetelésének, mint reintegrációjuknak. Ezért ma 17000 fogvatartott és családja kapcsolattartása, jog- és érdekérvényesítése erősen akadályozott. A 30 tagból álló lelkes hálózat egy önszerveződő mozgalom alapjainak megteremtéséért dolgozik, amely új irányokat teremthet a fogvatartottak érdekképviseletében. További céljuk, hogy változtassanak azon a képen, amit a közvélemény alkotott a börtön világáról. A projektben jelenlévő újszerű együttműködés más országok számára is példát jelenthet a sérülékeny csoportok képviseletében.

A szintén 2 ezer eurós díjjal jutalmazott másik magyar projekt az Etesd a dokit nevű kezdményezés. A 2020 márciusa óta futó projekt a gasztronómián keresztül környezettudatosabb, egészségesebb és szolidárisabb világ megteremtésére vállalkozik. A projekt alapkoncepcióját a koronavírus-járvány adta, amely miatt hatalmas terhelés hárult az egészségügyre, a lezárások miatt pedig a gasztrovállalkozásokra. A projekt célja, hogy a kényszerű bezárás ideje alatt is képesek legyenek hasznos társadalmi tevékenység elvégzésére. Mindezt pedig tápláló ételekkel, munkahelyteremtéssel és edukációval kívánják elérni.

Infografika a Befogadó Óvodák működéséről (forrás: SozialMarie)

A harmadik díjazott magyar kezdeményezés a Befogadó óvodák, ami szintén 2 ezer eurót kapott. A Rosa Parks Alapítvány által 2021 óta működtetett projekt alapját a romákkal szembeni diszkrimináció adja. A Befogadó óvodák célja olyan fenntartható integrációs modell és inkluzív óvodarendszer kialakítása a 8. kerületben, ami az óvodapedagógiai szemlélet és módszertan megújításával minden gyermek fejlődését támogatja, és képes kompenzálni a társadalmi és az etnikai származásból eredő hátrányokat. A projektbe  önkormányzati fenntartású óvodákat is bevontak, velük együtt inkluzív nevelési programokat dolgoztak ki, valamint a roma szülőket is támogatták abban, hogy az óvoda után ne válasszanak szegregált iskolát gyermekeik számára.

Gödri Rita

Megosztás