Sikerdíj szociális innovátoroknak – a SozalMarie, és ami mögötte van

sm_dijatado_

 

A SozialMarie-díjjal 2005 óta minden évben 15 projektet tüntetnek ki. Az 54 000 eurós összdíjazású verseny a pénzbeli elismerés mellett nyilvánosságot biztosít olyan projekteknek, amelyek új megközelítésmódokkal innovatív válaszokat adnak az aktuális társadalmi kihívásokra. Tavaly az Átlátszó KiMitTud-projektje nyerte a második fődíjat. A díj mögött álló Unruhe Alapítvány bécsi irodájában beszélgettünk az alapítóval, Wanda Moser-Heindllel és a program vezetőjével, Misovicz Annával a társadalmi innovációról, sikerességről és a díjazás szempontjairól.

 

Hirdetés

800x600_Januar2

 

 

Átlátszó: Mi a célja a SozialMarie-díjnak, mi a célcsoport, kik pályázhatnak?

Misovicz Anna: Olyan projekteket keresünk, amelyek már önállóan működnek, tehát már futó projekteket díjaz a SozialMarie. Ki vehet részt? Magánszemélyek, cégek, civil szervezetek, ez elég nyitott. Az volt a cél, hogy ez egy közép-kelet-dél-európai díj legyen, ezért Ausztriából, Magyarországról, Csehországból és idén már Szlovákiából fogadunk jelöléseket.

Á: Több területről is lehet pályázni – mi köti össze ezeket a projekteket?

 MA: Egyrészt, hogy van egy meglévő társadalmi problémára reagáló új ötlet, másrészt, hogy a projekt újszerű módon vonja be a célcsoportot. A harmadik a megvalósítás módja, ahol szintén lehetnek újfajta megoldások. A legtöbb projekt a szociális szektorból jön, de lehet pályázni technológiai innovációval is, ha az egy társadalmi problémára reagál.

Á: A társadalmi innovációnak rengeteg területe van a közszolgáltatásoktól a kutatáson át az open source-innovációig. Az alapítónak mi volt az eredeti szándéka, illetve most mi az elképzelésetek, a díjjal milyen területeket kívántok támogatni?

MA: Amikor a díjat Wanda Moser-Heindl 2005-ben megalapította, akkor az innováció még nagyon a technológia szférához kapcsolódott, a társadalmi innovációról nem esett szó. Wanda viszont úgy gondolta, hogy ez fontos szféra: sokszor nagyon gyorsan változik a társadalom, mindenféle krízisek jönnek, amelyekre az állam általában nagyon lassan reagál. Viszont a művészetben, vagy a szociális szférában nagyon gyorsan megszületik valamilyen alternatív ötletet, ami reagál a problémára .

Á: Milyen konkrét területekre gondolsz?

MA: Ezek a szférák ma már nem feltétlenül szétválaszthatók, gyakran több területről érkező önkéntesek dolgoznak együtt egy projektben. A tavalyi első helyezett például, a „Displaced”, egy jól működő, komplex megközelítésű menekült-projekt volt – akkoriban a menekültek kérdése nagyon fontos téma volt, de a probléma ma is velünk van. Ausztriából nagyon sok menekültprojektet neveztek, míg Magyarországról vagy Csehországból csak egy-kettőt. Ebből egyébként az is látszik, hogy politikailag hogyan kezelik az adott országban ezek a témákat.

Á: Szerinted mi volt az oka annak, hogy Magyarországról nem nagyon pályáztak menekülttémával, miközben 2015-16-ban itt is rengetegen foglalkoztak a menekültek segítésével?

MA: Mivel az volt a politikai üzenet, hogy minél gyorsabban át kell űzni ezeket az embereket az országon, a civil szervezetek csak azzal tudtak foglalkozni, hogy akik a határon vagy az országban vannak, azok némileg emberségesebb körülmények között tudjanak létezni. Ennél tovább nem nagyon jutott egyik szervezet sem, ilyen körülmények közt nem tudtak tartósan működő projekteket létrehozni.

Á: A pályázati kiírásnak vannak kitüntetett szempontjai, vagy mindig az dönt, hogy az adott évben milyen területről érkeznek pályázatok? Mondanál példát a díjazott projektek közül, ahol megjelentek ezek a szempontok?

MA: A tavalyi első díjas Displaced – Space for Change-projekt azért nyert, mert hibrid formában tudott működni: nemcsak a menekülteket vonta be, akikért az önkéntesek dolgoztak, hanem más csoportokat is, és az ő együttes energiájukból születtek nagyon klassz dolgok.

Volt itt Bécsben egy régi irodaépület, amit megkapott az Iparművészeti Egyetem, de a felújításig egy évre odaadták a Vöröskeresztnek. Ők a szükséghelyzetben elkezdtek működtetni itt egy átmeneti menekültszállót, de az épületben nem volt semmi, nem voltak szobák, még zuhanyzó se volt. Oda beraktak 800 embert. Az épület elég központi helyen van a belvárosban, gyorsan híre ment a dolognak, és hamarosan különböző civil kezdeményezések indultak itt.

Először a TU (Technische Universität Wien) építészet szakáról jött két tanár, akik egy szeminárium keretében elkezdtek a házban dolgozni. Az volt a céljuk, hogy a helyet a menekültekkel együtt, és az ő szükségleteik figyelembe vételével tegyék lakhatóvá. Jött elég sok diák is, akik a szemináriumra jártak, ők is beléptek ebbe a projektbe, az pedig egyértelmű volt, hogy a Vöröskereszttel is együtt kell működni.

Rajtuk kívül voltak más civilek is, akik valahogy oda kerültek, és mindenféle dolgot kitaláltak, és jöttek tolmácsolni az ex-menekültek, akik már jó pár éve itt élnek – nagyon sokszínű társaság verődött össze. A projekt alatt sikerült zuhanyzókat létesíteni, egy kulturális kávézót beindítani, egy óvodát létrehozni; volt egy wood workshop, ahol mindenféle bútort készítettek együtt a menekültekkel. A Displaced olyan keretet tudott teremteni, amelyben nagyon sok kezdeményezés össze tudott érni. Szerintem ezért díjazták a projektet, mert ilyen sokféle területről érkező ember ugyanazért a célért dolgozott együtt a menekültekkel.

Á: Térjünk vissza a kezdetekhez. Wanda, amikor a SozialMarie-díjat alapította, milyen projekteket szeretett volna támogatni?

Wanda Moser-Heindl: Először is nagyon fontos, hogy mi nem támogatunk projekteket, hanem díjazzuk őket. Ezzel azt mondjuk, igen, jó munkát végeztek, mások is tanulhatnak tőletek, folytassátok! A kisebb díjakat kifejezetten azért találtuk ki, mert úgy éreztük, hogy a sok pályázat mellett a 3 fő díj nem elég, és szerettük volna a többi projektet is támogatni.

Ezzel azt üzenjük nekik, hogy jó úton járnak, bátorítjuk őket, hogy folytassák. Itt nagyon erős, határozott emberekre van szükség, akik tudják, hogy az innovatív projektek gyakran megbuknak, ezért nagyon bátornak és motiváltnak kell lenniük, hogy belevágjanak. Nagyon fontos, hogy visszajelzést kapnak tőlünk, hogy jó munkát végeznek. Ezt általában egy cégnél, vagy máshol nem kapják meg. Ezen kívül nyilvánosságot biztosítunk.

 

Wanda Moser-Heindl "Anpacker"Foto: Clemens Fabry
Wanda Moser-Heindl “Anpacker”Foto: Clemens Fabry

 

MA: A díj nagyon hasznos lehet, ha ezeket a szervezetek támadják, például mert új módszerekkel dolgoznak. Akkor érvelhetnek vele, hogy lám, mégis jó az, amit csinálunk. A díj révén komolyabban veszik őket…

WM-H: Mondhatják azt, hogy itt van ez a díj, megnyertük, most kérünk pénzt – így találhatnak szponzorokat a projektjükhöz. Tulajdonképpen ez egy névjegykártya, amit felmutathatnak, ugyanakkor motivációt is ad, hogy keressenek további szponzorokat.

Á: Beszéltünk már egy menekült-projektről, amely 2016-ban fődíjat nyert, de a korábbi években rengeteg fiatalokat célzó projekttel pályáztak. Erre mondana példát?

WM-H: A “Social Net Conference for Probation” elnevezésű projekt a fiatal bűnelkövetőket célozta Ausztriában, nagyon innovatív projekt volt, 2014-ben fődíjat nyert. Ezek a fiatalok általában kisebb lopásokért, dealerkedésért, hasonlókért kerültek börtönbe vagy előzetes letartóztatásba, ahol nagyon nehéz dolguk volt, nagyon sok durva dolgot tanultak, és gyakran inkább bűnözők lettek, mint előtte.

Egy osztrák NGO, amely a fogvatartottakkal dolgozik, megfogalmazta a “social network” programot: megkérdezik ezektől a fiatalemberektől – csak fiatal férfiakat vontak be a programba-, hogy mi az, amit igazán akarnak, ha kiszabadulnak a börtönből. Mit kezdenének az életükkel? És azt is megkérdezik, hogy ki az, aki támogatni fogja őket ebben? Ez a nehezebbik része a kérdésnek. Miután tehát a fiatal kitűzte a célt maga elé, meg kell találni azt az embert, aki végigkíséri őt ezen az úton.

Ezek a fiatalok általában nehéz helyzetű családból jönnek, legtöbben azt mondják, hogy nem ismernek senkit, őket senki nem szereti. Végül azért mindig akad valaki erre a feladatra – ekkor készítenek egy nagyon pontos, lépésről-lépésre megfogalmazott tervet a kitűzött cél elérésére. Majd leülnek egy háromórás konferenciára, ahol ott vannak a mentorok, az NGO-tól egy moderátor, a börtön képviselője és az állam részéről valaki, és együtt megtárgyalják a tervet.

A Social Network Conference eredménye, hogy ebben az évben a fiatalok 75% szabadulása után nem került vissza a börtönbe. A díj utóélete is érdekes, mert az osztrák igazságügy-miniszter, miután tudomást szerzett a díjról, elindította a projektet egész Ausztriában.

Á: A tavalyi díjazottak között volt több magyar projekt is, például a Bagázs telepi projektje, amit a Prezi is támogat.

WM-H: Két éve a Prezi alapítója volt a fővédnökünk. Mi aktív patronnak hívjuk ezeket az elismert embereket: minden évben felkérünk egy-egy fővédnököt Ausztriából, a Cseh Köztársaságból és Magyarországról, és most már Szlovákiából is, hogy válasszon egyet a 15 nyertes projekt közül, amit abban az évben támogatni fog. Nemcsak pénzügyileg lehet támogatni – az idei osztrák fővédnökünk, Josef Hada komikus például a Conclusio nevű projektet választotta, és vállalta, hogy projekt helyszínén megtartott rendezvény teljes bevételét a szervezetnek adja.

MA: 2016-ban a magyarországi fővédnök Mautner Zsófi volt, aki az Integrom nevű projektet támogatta. Ez egy roma projekt, amely segít a munkanélküli romáknak munkát találni. A 2017-es év fővédnöke pedig Junghaus Tímea művészettörténész lesz. A fővédnöki megbízatást a május 1-jei díjátadón fogja átvenni, ahol azt is bejelenti majd, hogy melyik nyertes projektet választotta.

Á: Szó esett már menekült-projektről, ifjúsági projektről, roma-projektről, és említetted, hogy a több hajléktalan program is nyert SozialMarie díjat.

MA: Igen, a Nota Bene Szlovákiából 2015-ben nyert második fődíjat. Ebben a projektben hajléktalan embereket alkalmaztak londínerként egy vasútállomáson.

WM-H: Ó, ez egy nagyon vicces projekt volt. A hajléktalan emberek nem annyira buták, mint egyesek gondolnák, csak nem volt szerencséjük az életben. Az egyik hajléktalanokkal foglalkozó szervezet észrevette, hogy van egy vasútállomás Pozsonyban, ahol rengetegen szállnak le olyanok, akik Nyugat-Európában dolgoznak. És itt ez a vonatállomás, ahol nincs se lift, se mozgólépcső, ők meg megérkeznek a hatalmas bőröndjeikkel, és át kell szállniuk valahogy.

Úgyhogy ez a szervezet kitalálta, hogy hajléktalan embereket fog alkalmazni londínerként, hogy a csomagokat cipeljék. Alapítottak egy NGO-t, amelyik legálisan alkalmazta a hajléktalanokat; sőt, csináltattak nekik gyönyörű egyenruhát, olyat, amilyet a hotelekben viselnek a londínerek, és a dolog működött, és fejlődik azóta is.

MA: Az utasok pedig gyakran kérnek útbaigazítást, más információt a hajléktalanoktól, akik ettől fontosnak érzik magukat. Úgy érzik, olyasvalamit csinálnak, ami értékes, szükség van a munkájukra. Ez sokkal több, mint egyszerűen újságot árulni az utcán, amit nagyon sok helyen csinálnak.

WM-H: Ez egy win-win szituáció. Adott egy probléma, hogy az utasoknak nehéz bőröndöket kell cipelniük, és adott egy másik probléma, hogy a hajléktalan embereknek munkát kell adni. És erre születik egy rendkívül intelligens, új megoldás.

 

Még öt napig van nyitva a SozialMarie, a legrégebbi európai társadalmi innovációs díj 2017-es pályázati lehetősége. A SozialMarie idén tizenharmadik alkalommal tünteti ki és viszi a nyilvánosság elé az Ausztriában, Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában megvalósuló 15 legjobb társadalmi hatást generáló innovatív projektet. A díjazottakat a SozialMarie szakértői zsűri választja ki, a nyilvános díjátadóra 2017. május 1-jén kerül sor Bécsben.

Pályázati határidő: 2017. január 24. 23:55

Pályázat benyújtása és fontos információk itt

 

 Á: Követik valamilyen módon a nyertes projekteket?

WM-H: Néhány projektet követünk, de az összeset nem tudjuk, hiszen rengeteget díjaztunk tíz év alatt. De időről időre kiküldünk egy kérdőívet a szervezeteknek, hogy megtudjuk, hogyan haladnak a projektjükkel. Legutóbb a tízéves évfordulón, 2015-ben mértük fel a szervezeteket, és nagyon érdekes visszajelzéseket kaptunk. Például megtudtuk, hogy nagyon sokan újabb innovatív projekteket indítottak, miután megnyerték a díjat, de kiderült az is, hogy a nyertes projektek 75 százaléka még mindig működik, vagyis fenntarthatónak bizonyult.

Á: A KiMitTud 2016-ban elnyerte a második fődíjat a SozialMarie-n. Ez a projekt hogyan illett bele a társadalmi innovációs tematikába?

MA: Egyrészt a téma aktualitása miatt. A zsűri mindig figyel arra, hogy mennyire aktuális a probléma, és mennyire aktuális a megoldás módszere. Ami még közrejátszhatott a döntésben, az az, hogy a KiMitTud esetében is sokrétű projektről van szó – vannak benne újságírók, jogászok, civilek, ez is egy több szférából dolgozó projekt, egy sokrétű együttműködés.

Az is fontos szempont lehetett, hogy ez egy online platform, amihez bárki hozzáférhet. A célcsoport is elég heterogén, és a módszerek is sokfélék: van benne képzés-edukálás, információátadás, esélyteremtés az információhoz való hozzáférésre – ezek az aspektusok egyszerre, együtt tudnak működni. Általában az ilyesmi az, ami a zsűrit meggyőzi.

Á: Lehet, hogy éppen ezért olyan kevéssé barátiak a hivatalosságok a portált üzemeltető Átlátszóval.

MA: Wanda szokta mondani, hogy ha van egy innovatív ötleted, sok ellenséget szerzel, hiszen a többség legtöbbször nem akar változást.

WM-H: Igen, azt mondják, hogy mi mindig így csináltuk, továbbra is így akarjuk csinálni. Egy innovatív megoldás nyugtalanná teszik őket, kisebb káoszt generál.

Á: Ezért nevezte el az alapítványát annak idején “Unruhe Stiftung”-nak? (unruhe = nyugtalanság, forrongás, lázadás)

WM-H: Nem, akkor nem gondoltam erre, csak egy vicces szó volt, “unruhe”, de mára felnőtt az alapítvány a nevéhez.

Vitrai Barbara

Januári előfizetési akció!

Januárban minden huszadik régi és új előfizetőnket megajándékozzuk egy Átlátszós pólóval. Részletek itt.

 • szerintem

  Ez Európai Unió mindig is egy hangsúlyozottan gazdasági vállalkozás volt, és az is marad, nincs mit ezen csodálkozni.
  A magyar “jóléti állam” leépüléséhez egy szavuk nem volt, de a reklámadó miatt persze mindjárt szót emeltek. Tojnak ezek az “eu-s állampolgárokra”, csak legyen meg a profit.

  • Norbert Timmel

   mondjuk a szavuk nem volt ez így nem igaz, de azért ez eléggé kettős mérce; először is az EU kompetenciáit szigorúan szabályozzák a szerződések, ahol ezeket a kompetenciákat igen csak szűkre szabták pont a “szuverenitásukat” (hatalmukat) féltő tagállami vezetők… és bizony szemben a kereskedelmi és versenyjogi szabályozásokkal, a szociális, fiskális és úgy általában mindenféle “jóléti” területekre semmilyen jogköre nincs….
   az EU nem egy külső entitás, hanem mi vagyunk, és a választott vezetőink, és olyan az EU amilyené tesszük, amennyi kompetenciát adunk neki. nem várhatjuk el, hogy egy demokratikus redisztributív rendszerekkel is bíró országként működjön, ha egyszer jogilag nem kiáltjuk ki azzá.
   óriási képmutatás pl pont azon nacionalisták/populista politikusok részéről számonkérni pl az EU hiányosságait, akik amúgy felelősek érte, megvétózzák a további integrációkat, reformokat, kompetencia bővítéseket.

   • szerintem

    Természetes, hogy vannak olyan kompetenciák amiket szívesebben megtartanak maguknak a nemzetállamok, döntési jogokról kevés esetben szeretnek lemondani – mint mindenki. Elég fura lenne, ha mondjuk a magyar “szociális rendszert” az EU Parlamentben alakítanák ki, hiszen fogalmuk sincs a magyar viszonyokról. Ennek ellenére törekedhetnének közös szociális minimum elvárásokra (mint ahogy gazdasági minimumokat is elvárnak), ami túlmegy azon, hogy “emberi jogok”.

    Amúgy milyen szavuk volt hozzá? Rákerestem, de nem találtam a hírre eu-s reakciókat, ellenben ha pl. a reklámadót nézzük kb. a második link az, hogy az EU eljárással fenyeget a reklámadó miatt.

    Nem számonkérem ezt a “viselkedést” EU-n (na jó, a szívem mélyén igen), hanem tényeket közlök: az EU bevallottan egy gazdasági vállalkozás. Más kérdés, hogy idővel csapódtak hozzá olyan értékek meg jelszavak, mint pl. az Európai Szociális Modell; látjuk, hogy ezeket mennyire veszik komolyan.

   • Laci

    Pont az a lényeg amit írsz,csak más aspektusból. Egyszerűen nem kellene semmit tenni az Eu nak hogy a szociális rendszerek stb lenullázódjanak. Csak hagyni kell a vadkapitalizmust tombolni. Annyira ismerős ez, mert mintha már lejátszódott volna,csak persze más keretek között. Ezt a megállapodást megszívná az Eu de az USA társadalma is,hiszen hamar eljönne az idő hogy kiélesedne a verseny. Persze nem a technológia lenne a verseny éle,az már ma is adott és elég drága.Hanem a környezet védelmének a lenullázása (Kínai szint) a társadalmak szociális lenullázása. Kinek lenne ez jó?Jahh a multiknak? Nekem az az érzésem hogy ha létrejön, azzal a kronológia teljesen analóggá fog válni. Az az, sorra tör felszínre majd a sok kommunista és szocialista burjánzás. Minden technológiai és gazdasági rendszer lepörgi magát egyszer. A mai ezt már vagy 15 éve megtette, és csak azok a folyamatok tartották életbe amelyek a válságot is okozták. Tévedés azt hinni hogy ez egy pusztán pénzügyi válság. Ha nem adósodott volna el agyig minden és mindenki,már rég vége lenne annak amit ma még erőltetni szeretne a mainstream. Egy komoly paradigma váltás lenne szükség, de képtelen a fenntarthatóság miatt a nagytőke eggyel vissza lépni az opportunista mivoltja miatt.Ha megvalósul a TTIP az lesz a globális kapitalizmus exponenciális hanyatlásának első napja. Miért? Mert az utolsó csepp effektus lesz a társadalmakkal szemben. Az az,vagy Elisium szerű élet,vagy keményen burjánzó kommunista rügyfakadás a jövő. l

 • Laci

  A helyzet nagy primitív.Van az USA nagytőke ami terjeszkedni szeretne, és az Eu ban is akadnak. Gyakorlatilag megosztoznának az Eu s társadalmak vérén. Az Eu s nagytőke tudja hogy az Európai országok nem akarnak eltávolodni a szociálisan érzékeny társadalmi berendezkedésüktől, és akkora ellenállásba ütköznének ami bicskatörő! Ezért ahogy az illusztris rajz is ábrázolja,kell az USA faló. Hiszen ha a kényszer alakítja a helyzetet már nincs ki ellen az utcára menni az Eu társadalmainak,és itt a pont a mondat végén. Persze visszacsinálni nem lehet, mert ugye a globalizálódás egyesek szerint elkerülhetetlen fejlődés.

  • peterjosvai

   sarkosan ill radikálisan fogalmazol – de amit leírsz, az szerintem is stimmel …

   pontosan így látom, hogy a globalizáció utolsó NAGY lépése …
   BTW, a globalizálódás természetes folyamat, de a globalizáció (amit a nagytőke művel, kihasználva a globalizálódás természetes folyamatait s az azok által teremtett lehetőségeket) NEM :)
   azaz, a globalizáció 2 dolgot takar: a globalizálódást és a globalizációt kihasználó nagytőke globalizációt …

   a TTIP a tőke globalizációs terjeszkedésének ULTIMATE nagy lépése lehetne …
   de nem lesz az, mondom wishful üzemmódban .) sőt, ha bekövetkezne, akkor is vissza lehet csinálni, mert ez nem “természetes” fejlemény … hanem a balansztól való extrém elrugaszkodás

   • Laci

    Pedig nem vagyok radikális. Úgy fogalmaznék hogy hektikusan centrum vagyok. Az az, nem langyosan mérsékelt mindenben, hanem van amiben radikális amiben liberális és van amiben konzervatív. Sokkal borúsabban látom a helyzetet. És nem azért mert depresszív a jellemem, hanem mert ez a tapasztalat. A nagytőke ma már akkora hogy azt vesz meg amit akar, miközben a szabad verseny pontosan általa ledöntött elveire hivatkozik. A tapasztalat az hogy a faék és externália mentes vegytiszta közgázzal magyaráz, miközben kifinomult kooperatív és nem kooperatív játékelmélet rendszerivel működik. Azt vesz meg amit vagy akit csak akar. Nem véletlen az hogy a TTIP tárgyalásokból a démosz teljesen ki van zárva miközben a demokráciát osztva ugyan azok a vezetők a nagytőke számára nem kedvező folyamatokat torpedózzák. Sajnos mindent képesek a média segítségével és pénzzel elérni. Nyilván igazad van a balansszal kapcsolatban, hiszen a világ minden tekintetben az egyensúlyra épül. Ha túlhalad valamely irányba valami, akkor egy kis kilengéssel vissza áll az egyensúly állapotába minden. Ez jól nyomon kísérhető a történelem alakulásából. Ilyen túllengés volt a 19sz végi és 20sz elei gazdasági eseményekre a kommunizmus elterjedése, ami természeténél fogva nem lehetett tartós, hiszen csak immunválasz volt. De ma más a helyzet! Ma tisztán látszik hogy a nagytőke mindenre képes a hatalma megtartása érdekében. Hiszen gyakorlatilag az opportunizmusával a saját életfeltételeit is öli, még sem képes a mérsékletre. Úgy látom hogy az utolsó globalizálódási folyamat után a hatalmi ágak egy kézbe összpontosításával akarja a helyzetét megszilárdítani. Hiszen ma is általános hogy a nagytőke érdekei miatt robbannak ki háborúk, vagy játszanak a tűzzel a kormányok. Szerintem mindenkit megvesznek Kg ra akik a döntéseket hozza, és azután csak tengernyi véráldozattal lehet csak képes egy egy lokalitás harcban. Ráadásul feleslegesen, mert míg a nagytőke vezérelt hatalom pillanatok alatt reagál, egységes szinte világszintű összehangolt társadalmi megmozdulás ami több egy egy transzparens utcára cipelésénél, nem igazán releváns. Szinte semmi esélye hogy a fejlett világ társadalmai egységesen lépjék át azt a határt ami bármiben akadályozná a nagytőke vezérelt erőszervezeteket.

   • ingyenebed

    nem a globalizáció az extrém, hanem a vámok, a mesterséges piacvédelem.

 • Mogyorósi István

  Nem ez az első USA bepróbálkozás. …de ennyire direktben még nem tették. Fikarcnyival sem különb a legfőbb riválisainál (ruszkik, kína, japán)

  • ingyenebed

   télleg nem különb? akkor költözz az oroszokhoz.

   • Mogyorósi István

    Nem érted? Nehéz? Te csak akkor vagy boldog ha szaros a szád?

 • Fidusz

  “a befektetők profitjának védelme érdekben a nemzetállami
  igazságszolgáltatási rendszeren kívüli arbitrációra bízná a vitás
  kérdések eldöntését.” – Ezt George Monbiot, a Guardian újságírója csak “offshore” bíróságoknak nevezi, rendkívül találóan.

 • Fidusz

  Mondj nemet Te is a trójai egyezményekre!
  #StopTTIP! #StopCETA
  https://stop-ttip.org/alairas/

 • Fidusz

  A Capaldo-féle tanulmány magyar nyelvű összefoglalója:
  TTIP: Széthullás, munkanélküliség és instabilitás, Európában
  http://ase.tufts.edu/gdae/Pubs/wp/14-03CapaldoTTIP_ES_Hungarian.pdf
  A teljes anyag: http://ase.tufts.edu/gdae/Pubs/wp/14-03CapaldoTTIP.pdf

 • Miklós

  Az utóbbi idők nagy tőkekoncentrációja, a társadalmi egyenlőtlenség súlyosbodása komoly veszélyt jelent a demokratikus intézményekre. A lobbizók köre egyre szűkül, és egyre befolyásosabb lesz. Tetszik az összefoglalás a negatívumokról. Azt hiszem a Bizottság optimizmusa nyugodtan besorolható a motivated reasoning kategóriába.

  • Nevem Van Petrovics

   lehetünk ilyen öntudatosak, csak úgy tűnik a Föld sok egyéb részén alkalmazott értékrend sokkal kívánatosabb ár/érték arányú javakat képes előállítani, mint az európai öntudatra épülő jóléti modell. Igaz ez az európai fogyasztókra is, mert itt is úgy gondolkodnak az emberek, hogy minél olcsóbban, de minél jobbat akarok”.
   Egyéb szempontok századrendűek a fogyasztói döntésekben. (pl. : akkor is hazait veszek, ha az kicsit rosszabb, de 30 %-kal drágább)
   Ha pedig nem akarunk versenyezni azokkal, akik magasabb rendű(nek hitt) érveinket nem fogadják el, akkor nem marad más választás, mint magas falakat emelni ( vámok, adminisztratív tilalmak,.stb. )
   Akarunk falakat, vagy versenyezni hajlandóak vagyunk ? Választani kell.

   • Miklós

    Szerintem falak nélkül nem lehet, nem szabad versenyezni. Ez olyan, mintha megengednénk a lökdösődést, doppingolást, stb. egy futóversenyen. Akkor a végén nem tudnánk megmondani, hogy aki győz azért győz-e, mert ő a leggyorsabb, vagy másért. A kérdés az, hogy az adott ár-érték arány hogyan áll elő. Egy helyes diagnózishoz, a helyes társadalmi modellhez, a valóságot kell keresnünk. Szerintem itt egyáltalán nem az USA és Európa ellentétéről van szó. A demokratikus intézmények veszélyeztetettsége az USA belső problémája is. Olyan ez, mintha egy szívbeteg, kövér ember akarna másokat helyes életvitelre tanítani. Van mit tanulni az USA-tól, de nem ezt.

    De nem is valami kapitalista-kommunista ellentétről van szó, mindkettő hamis rendszer, az egyik egy nyílt vagy burkolt diktatúra, a másik pedig egy pozitív visszacsatolású rendszer, ami szükségszerűen összeomláshoz vezet. Az, hogy eddig nem bukott el teljesen, bár bukásokat produkált bőven eddig is válságok formájában, az azoknak a negatív visszacsatolású, demokratikus intézményeknek köszönhető, amelyek a stabilitást célozzák. Szerintem mind a kapitalizmus, mind a kommunizmus irreleváns a jövő szempontjából. Talán akár azt is lehetne mondani, hogy egyedül az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata releváns, az, hogy ennek megvalósításház közeledünk, vagy távolodunk tőle.

    • Nevem Van Petrovics

     “De nem is valami kapitalista-kommunista ellentétről van szó,”
     manapság valóban összemodósnak az “izmusok”, teljesen összemosódott mára a közbeszédben a politikai baloldal és a jobboldal értelmezése is, így nehéz operálni ezekkel a kifejezésekkel, csak félreértésekhez vezet ezek használata. Jellemzővé vált mára, hogy akik magukat a külvilág felé jobboldalinak nevezik, közben teli szájjal szidják a tőkét és a tőkést, extra profitot emlegetnek, a bankok ellen gyűlöletkampányt folytatnak,…. az ötvenes évek hangulatát idézve. Közben kikérik maguknak a kommunista jelzőt.
     De ha visszatérünk e kifejezések hagyományos, eredeti értelmezéséhez, akkor azt kell mondjuk: De bizony, itt kapitalista-kommunista ellentétről van szó a téma kapcsán.
     Igyekszem lerántani a leplet arról a jelenségről, amikor a külszínen, a jelszavak szintjén tőkés gazdasági rendet hirdetők konkrét gazdasági döntési helyzetekben tartalmilag klasszikus baloldali értékrendet propagálva igyekeznek a társadalomban kiszélesíteni a szolidaritás alapú elosztó rendszereket, a privát szektort egyre jobban kiszorítani arra hivatkozva, hogy a zembereket meg kell védeni a gaz nagytőke ármánykodásától.
     A szociális piacgazdaság valóban ötvözi a kapitalizmust a szocializmussal, de nem mindegy milyen arányban. Nagyon nem mindegy.
     A magyar közbeszédben egyre intenzívebb a törekvés arra, hogy ezt az arányt erőteljesen el kell tolni a szocialista elemek irányába. A transzatlanti megállapodás körüli vita kapcsán végső soron éppen erről folyik a vita, ide szüremlik le a sok technikai részlet vitája..

     • Laci

      T Blair kezdte azzal az izmusok összekuszálását amikor a munkáspárt sora közzé beengedte a nagytőke liberális nézeteit. Na innen teljesen bután kusza minden. A tőke az opportunista és ez így van rendjén. Csak ugye akkor nem értem hogy miért az adókból kell kimenteni a bankokat, és miért kesereg a tőke hogy nincs beruházás mert nincs megfelelő fogyasztás? Igen, nincs, mert megy a munkaerő kizsigerélése meg az offshore, meg a szociális és jóléti rendszer leépítése, stb stb. Aki engedni képes az csak a tőke lehet, mert ha a munka értéke még élénkebben lecsúszik az = még kevesebb fogyasztás > beruházás > tőke és munkajövedelem. Ezt csak a tőke képes egy paradigmaváltással megoldani ami neki is jó. Csak hogy túl opportunista. A Transzatlanti megállapodás soha nem fog létrejönni, mert az USA csak azt hajlandó elfogadni ami a számára hasznos kizárólag. Nekem nem kell a GMO és nem kell hogy egy amcsi cég írja elő a gazdaságszerkezeti normáimat. Ezen az Eu csak bukhat, ahogy Mexikó is bukott hatalmasat. Ha leépíti az Eu a szoc rendszerét azzal olyan munkanélküliséget generál amibe beleroppan az Eu és sorban pattannak ki az országok. Ez nem fog bekövetkezni.

     • Miklós

      Szerintem a legutóbbi HVG-s TGM cikkben vannak ehhez kapcsolódóan érdekes gondolatok. Nem gondolom, hogy a tőke működését szidni kellene, ez olyan, mintha a macskát azért szidnánk, mert ragadozó. De ez nem jelenti azt, hogy a kérdést nem kell kezelni. A kapitalizmus természetes társadalmi rendje a plutokrácia. Ezekben vannak demokratikus intézmények, és az arányok valóban fontosak. Valódi demokráciát akkor fogunk majd látni, amikor sikerül végre az arányokat eltalálni. Az erő nem teremt jogot, egy többségnek sincs joga úgy torzítani a társadalom felépítését, működését, hogy a kisebbséget kirekessze, ellehetetlenítse, nem választhat a saját érdekeit előtérbe helyezve olyan utat, amely nem teszi lehetővé mindenki számára a szabad életet, képességeinek megfelelő munkát… Szerintem van még mit fejleszteni…

    • Nevem Van Petrovics

     “Szerintem itt egyáltalán nem az USA és Európa ellentétéről van szó.”
     Az USA működik, többek között azért, mert egységes. Európa gyenge és egyre gyengébb, többek között azért, mert nem egységes, a gazdaságaikban annyira szerte ágazó érdekek csontosodtak meg, amik szétfeszítik a hatékony működést. Az nem fog működni, hogy az európaiak egy transzatlanti együttműködés keretében a saját hatékonytalan, betegeskedő, sete-suta mechanizmusaikat akarják az USA-ra ráerőltetni. Egyenlőre nekünk volna több tanulnivalónk az USA-tól, arcoskodás helyett azt a működő értékrendet kellene inkább elfogadnunk, ami náluk bevált hosszú távon. Szerénységre egyenlőre nekünk van okunk, nem nekik.

     • Laci

      Megnyugtatlak az USA sem működik. 2 éven keresztül iszonyat nyomtatás volt az USA ban, és mi az eredmény? A nagy semmi! Éppen hogy nem nőtt a munkanélküliség és nem rongyolódtak tömegesen le a cégek. Az idén a abbahagyták a nyomtatást és haloványan kamatot emeltek, és úgy romlanak a paraméterek hogy szerintem a nyáron ismét nyomtatni lesznek kénytelenek. Az Eu esetében meg minden állam nacionalista mint a gép és csak a szavak szintjén hirdetik az igét. De semmivel nem muzsikál rosszabbul mint az usa, max csak látszatra. A nagy büdös igazság hogy a rendszer akadt meg. Egyszerűen kiesett a fogyasztás a neoliberális és a globális hatások miatt, így a rendszer nem működik. Sőt már vagy 15 éve csak a fedezetlen hitelek tartották életben. Milyen működő értékrend? Az kb Ronald Reagennel távozott, amikor a nagytőke elkezdte kizabálni maga alól a fogyasztást, a csökkenő reálbérekkel, a munkanélküliséggel, a munka kiszervezésekkel, az off shore al, stb. Nem pénzügyi válság van, ez nagy nagy mese, hanem rendszer válság.

     • Miklós

      Szerintem attól a kérdéstől sosem lehet eltekinteni, hogy mi mennyibe kerül, és hogy ki fizeti a számlát. A Gini-index nekem azt mutatja, hogy az USA el van maradva Európa mögött, és hogy a demokrácia intézményeit nem lehet ad hoc kezdeményezésekkel helyettesíteni, ez a kapitalizmus természetéből nagyon egyszerűen belátható. De nem csak a belső visszásságokat kell vizsgálni, hanem a külsőket is. Számomra az elefánt működése a porcelánboltban nem érték, és az sem szempont, hogy az elefánt élvezi-e a dolgot. Nem lehet szemethúnyni a fölöt, hogy ebben a működésben milyen szerepet játszik ázsiai gyerekek munkája, és hogyan lesznek sivataggá, kifosztottá afrikai országok…ebben viszont ismét nem egy USA-Európa ellentétről beszélünk, vagy ha azt tennénk, az elég nagy képmutatás lenne. Pusztán arról van szó, hogy most akkor előre megyünk, vagy visszafelé.

     • Szabóné Turay Katalin

      Sajnos, téves az a nézet, hogy az USA működik. Az USA recseg-ropog, nagy gazdasági bajok vannak, több iparág a csőd szélén áll, az egészségügy vagy fizetős, vagy a minimális ellátást nyújtja sok millió állampolgárnak. Az USA nem egységes, nagyok a társadalmi, vallási és etnikai feszültségek. Úgyhogy miindaz amit leírtál, egy téves alapvetésből indul, így az egész eszmefuttatás téves!

    • Nevem Van Petrovics

     “Szerintem itt egyáltalán nem az USA és Európa ellentétéről van szó.”
     Gazdaságfilozófiai értelemben, de bizony. Lényegesen eltér az európai felfogás az amerikaitól, előbbi a jogi irányításnak ad prioritást, utóbbi a gazdasági logikának, ami nagyságrenddel kisebb bürokráciát, központi ellenőrzést kíván ahhoz, hogy szabályozott keretek között haladjon a gazdaság fejlődése. Amikor egy gazdaság fejlődését a jogász társadalom kezébe adják, jogi észjárással gondolkodó emberek irányító funkciót kapnak támogató funkció helyett, abból jó nem sülhet ki. Jogászokat nem szabad a vezérlőpulthoz engedni.

     • Miklós

      Ez egy nagyon érdekes gondolat, és a gondolat kedvéért persze lehet ezen tűnődni, de ha a valóságba való átültetésre gondolunk, akkor már nyilvánvaló, hogy nem állja meg a helyét. A gazdasági működést a jog fölé helyezni nagyon gáz. Ráadásul a jog, melynek célja az igazságszolgáltatás, mai szintjén, etikai szempontból igen gyenge szabályozás. Amit a jog nem enged az valószínűleg igazságtalan, de attól, hogy valamit a jog nem szabályoz az még nem lesz igazságos. Különös, hogy John Rawls óta az USA, mintha pont az ellenkező irányba menne, de lehet, hogy ez csak a Reagan-féle turbulencia eredménye. Kívánom nekik, hogy kerüljenek ki belőle, valósítsák meg álmaikat, lehetőleg mások álmainak a szétrombolása nélkül!

     • Miklós

      Amennyiben jog alatt a bürokráciát értjük, sajnos valóban vannak jogszabályok, amelyekről ordít, hogy megalkotójának halvány fogalma sem volt az üzleti környezetről, amelyben azt alkalmazni kell. De akkor is, szerintem csak előre lehet menekülni, ahogy a minőségügyet sem építjük le azért, mert valaki nem tud egy működő rendszert összerakni.

   • Laci

    Elbukásra ítélt versenybe felesleges belemenni. Tévedés azt hinni hogy az amcsik vagy az európaiak akartak versenyezni Kínával meg Koreával stb. Nem a társadalom rajongott a versenyért hanem a nagytőke a saját érdekeit szemelőtt tartva. És mit ért el? Kifogyott a fejlett társadalmak adta fogyasztás, mert nincs ma már meg a jövedelme hozzá. De ok, ha még többet el akarsz vonni, azzal még kevesebb fog jutni, és ennek mi lesz a vége? A globális kapitalizmus kb úgy 10 évig működött, amíg a munkanélküliséget elnyelte a tercier szélesedése. Aztán jöttek a fedezetlen hitelek a rendszer működőképességének látszat megteremtésére. De ma már semmi nem maradt. És erre az a válasz hogy versenyezzünk élesebben, kiszorítva sok sok fogyasztást és annak a következményeit? Mind, te visszalépnél 10et hogy előre léphess 5 öt? Mert a te versenyszemléleted kb ennyit jelentene. A falak jönnek, és ennek már meg vannak az első jelei is! “nagyon helyesen”

    • Nevem Van Petrovics

     “Nem a társadalom rajongott a versenyért hanem a nagytőke a saját érdekeit szemelőtt tartva ”

     A verseny nem a nagytőke érdekét szolgálja, hanem a végfogyasztók érdekét. Ezen szerinted van bármi elvitatható ??? A fogyasztó alap célfüggvénye a világon mindenhol: a lehető legjobbat megkapni a lehető legolcsóbban.

     A verseny, így a Transzatlanti Megállapodásban implicit kódolt verseny a mindenkori optimális egyensúlyt biztosítja az elérhető hasznosság és az érte fizetendő közvetlen és közvetett költségek (pl. kockázat) között.

     A verseny biztosítja a fogyasztók számára, hogy ők maguk külső adminisztratív irányítás, kényszer nélkül maguk dönthessenek egyéni prioritásaik szerint arról, hogy hol találják meg az egyensúlyi pontot a fenti kettő között.

     “Elbukásra ítélt versenybe felesleges belemenni.”
     Úgy érted, hogy Európa esélytelen lenne eleve egy versenyben a maga jelenlegi túlszocializált értékrendjével, magas arányú állami szerepvállalásával ? Valószínűleg ígen.
     Csak ebből tévedés lenne azt a következtetést levonni, hogy jó irányba halad Európa, és kerüljük el inkább a versenyt más kultúrákkal a gazdasági érintkezési pontokon. Szerintem saját magunkat ásnánk be egy gödörbe, amiből aztán már nem tudnánk később kimászni.

     • Laci

      Ohh! Szóval szerinted az opportunista tőke nem a nagyobb piaci részesedés miatt versenyez hanem a fogyasztók miatt? Teljesen fordított megállapítás. Hiszen Az okot és az okozatot kevered. Az ok hogy a tőke jól járjon, és csak az okozat hogy látszólag a fogyasztó is jól járt. Persze ez csak a látszat, hiszen nagy árat kell fizetni a fogyasztónak az olcsóbb árakért. Ma már az Eu ban csak elvétve létezik textilipar és szintem minden ipari tevékenység volumene csökken. Az meg egyszerűen nem igaz hogy a megszűnő alacsonyabb hozzáadott értékek megszűnésével magasabb hozzáadott értéket megtestesítő munkák jönnek létre. Egy ideig működött de már régen nem működik. Gyakorlatilag a tercier nőtt meg, aminek az alapja a jóléti társadalom. Igaz hogy az USA nem kifejezetten szociális alapú, de csak nézd meg mennyi pénzt öntött a gazdaságba a FED hogy működjön! Az nem beavatkozás a piaci működésbe? Igen, lehet lefaragni a szoc kiadásokat, és fizetőssé tenni mindent, csak azt nem tudom akkor ki fog fogyasztani? A Tőke?

     • Miklós

      Erről a “túlszocializált”-ról jut eszembe, hogy vannak akik teljesen felvillanyozódnak azon, ha másokon spórolhatnak, de ha a saját elképzeléseikről van szó, akkor gondolkodás nélkül kidobják a többszörösét az “ablakon”. Van pazarlás a közszférában, de az szerintem nem a szociális juttatásokban van. Ráadásul az, hogy egy adott korban egy adott társadalom mit értékel, és hogy ez az egyes állampolgárok képességeihez hogyan illeszkedik, vagyis, hogy ki milyen eséllyel, mekkora jövedelem megszerzésére lesz képes, az esetleges. A megoldás pedig nem az, hogy gazdasági menekülteket csinálunk azokból, akik kevésbé tudnak illeszkedni. Magyarul, egy egyenlőtlen, torz társadalomban, ellehetetlenült életek árán jutnak mások nagy jövedelemhez, az pedig a minimum, hogy ezt a társadalom valamilyen módon kompenzálja. Sajnos a szociális támogatás csak sovány vigasz, mert amit biztosít, az a közelében sincs annak az életnek, amikor valaki a képességeinek megfelelő, megbecsült munkát végezhet, amit szeret.
      Nem mindenre a verseny a válasz. Néha elég a józan ész, az átláthatóság, az elszámoltathatóság.
      Miért vesznek fel állami pozícióba olyan ismerőst, akinek nincs végzettsége, és végeztetik el vele állami pénzen a szükséges tanfolyamot, amikor van olyan jelentkező, akinek eleve meg van a végzettsége?
      Miért dől a meleg télen az állami intézmények ablakain keresztül a szabadba?…
      Csak oda kellene figyelni…

 • ingyenebed

  az USA megy előre, Európa meg marad le.
  sztem abszolút bejött az konziknak az a régi félelme, hogy a jóléti állam erkölcsileg korrumpálja a társadalmat.
  nem árt ide egy kis Amerika, legalább felébrednek az népek a szendergésükből.
  egyébként meg megy itt a rinyálás ezerrel, de egy konkrét kifogás el nem hangzik.
  csak a nagy általános komcsi szöveg, hogy így a rohadt globalizáció, meg úgy a rohadt Amerika.
  mi a bajuk urak?

  • dtihi

   Az USA megy előre de nem a gazdaság terén hanem a gyarmatosítás terén. A gazdasági mutatóik folyamatosan romlanak ( a GDP viszont nő, mert a számukra előnyös szerződéseknek és agresszív “demokrácia exportnak” köszönhetően ennek ellenére jobban élnek mint az indokolt lenne) ezért kitalálták más országok gazdasági eredményeit, nyersanyagait elsikkasztva (furfanggal pl. TTIP, erőszakkal: arab tavasz, stb) biztosítják anyagi forrásaikat

 • Mogyorósi István

  Az USA-nak akkora arányú az államadóssága, hogy ha azt arányában csak tizedével közelítenénk meg mi, már csődről vizionálnának, és legmélyebb bóvliba sorolnának minket.
  Az USA egy naaagy gazdasági lufi, ami bármikor kipukkanhat. Ha nem így lenne, akkor a pénzhatalmasságok (pl. Rockefellerek, Wartburgok) nem olyan finoman nyerészkednének a válságon, mint ahogyan azt mostanság teszik.
  Ami az USA-ban megy, az már jó ideje nem nevezhető liberálisnak. Az valami korcs képződmény.
  Aki a legalapvetőbb részleteket is képtelen észrevenni, az előbb tanuljon, mielőtt osztaná az észt!

 • Gergely Kóródy

  A nagytőke nem egy személy. A nagytőkés igen, de némely tőkével nem rendelkező CEO-nak nagyobb hatalma van mint a legtöbbjének

 • Emery B.

  Alig várom,hogy megszülessék az egyezmény és Európában megtanulják végre hogyan kell, lehet, érdemes, dolgozni.Minden termékük szolgáltatásuk messze jobb.Nagyszerű ország dübörögnek a közösségi kezdeményezések az organikus gazdálkodás stb.

  • Sándor Molnár

   Emery B., ingyenebed! Az USA a liberalizmus, és a demokrácia bajnoka, a világ megmentője! Eltekintve az indián őslakosság kiirtásától, az afrikai őslakosok rabszolgának behurcolásától, Pearl Harbor lebombáztatásától, A WTC tornyok önkezű lerobbantásától! A ll. Vh. óra általuk kirobbantott ~ 50 kisebb- nagyobb háborúról nem is beszélve. Az előbbi 2 úr által elhintett óhéber, farizeus szöveget már odaát, a kellően lebutított néppel is egyre nehezebb megetetni. Szégyelljék magukat kozmopolita, globalista, multikultis, nemzetvesztők! Legfeljebb állampolgárok, de nem magyarok!

 • Rózsa Sándor

  ~valahogy ezek,a”nagysikerű-díjazott”szociális innovátorok,nem akarnak Szabolcs-Szatmár-Bereg-megyébe,megérkezni…~ahol is igencsak-nagy-szükség-lenne-rájuk…~és,felzárkóztató-programjaikra…

 • Magenta

  Ha saját megmozdulás, ott mindig “százezrek” vannak, az egyes ellenzéki tüntetéseken pedig a képeken, videókon látható hatalmas tömeg is csak pár ezer ember – szerintük.
  Csak a szokásos hazudozás, nincs itt semmi látnivaló…

 • Krottendorf

  Hát nincs más hátra, mint április 8-án megszámolni a szavazatokat, hátha az elég pontos képet ad majd a pártszimpátiákról.

  • Ne tudd ki!

   Én már beneveztem a számlálásba a DK delegáltjaként. Sajnos se az orbán, se a Soros nem fizeti, igaz, legalább ebédet és kávét azt adnak nehogy éhen haljunk, vagy elaludjunk. Viktorka nem bírná sokáig az izgalmat, ezért serkenteni kell a számlálást!

 • Oszkar Kovacs

  Mert nem Soros szállította repülővel.

 • meszaroslorinc@onbox.hu

  https://www.mapchecking.com/ én ennek a segítségével néztem meg, és szinte pontosan ugyanennyi jött ki.
  Ajánlom ezt az oldalt: https://www.poynter.org/news/online-tool-makes-checking-crowd-sizes-easier Ez pont ezzel a témával foglalkozik.

 • Éva Konok

  Volt,hogy azt mondták valamelyik rendezvényükre a Kossuth téren,hogy 2 millión voltak.Úgyhogy én nem hiszem el sose amit állítanak!Bár a tény az,hogy sajnos tényleg sokan voltak.Bár most egy kicsit megnyugodtam,hogy azért jóval kevesebben!

  • Csilla Katona

   Ne reménykedjen Éva. Ott voltam, nagyon sokan voltunk. Valóban több százezren.

   • Péter Mód

    Szerintem volt az 2 milliàrd is. Legalább!

    • Ne tudd ki!

     Nem azt tárgyaljuk, hogy mennyibe került nekünk ez a békemenet, ezért ez az információ nem ide való!

   • Hegyi Zerge

    akkor nem kell idegeskedni 😀 vagy de? 😀 😀 annyian voltak mint a nyűvek….remélem úgy is érnek véget

   • Szabina Zoltán

    Kedves Csilla, maga viszont reménykedjen…de nagyon, hogy az a “több százezer” el is menjen szavazni április 8.-án….és, hogy az imádott fidesze egyáltalán elérje a parlamenti küszöböt…

    • Erdei Zoltán

     Vagy legalább a buszokat elérje… :)

    • cserhati remete

     Ha az âltala becsült létszám tízszerese szavaz a Fideszre, akkor sem lesznek elegen.

     • Kalocsai József

      Pataki apád téged is csókútat. Mennyit írt ? Több százezret. Ha annak a tízszerese szavaz rá, akkor az több millió. Akkor sem lesznek elegen ? Miért ? Mennyi az ország szavazásra jogosult állampolgárainak száma ? Mennyi megy el abból szavazni ? S akkor a több millió szavazat nem elég ? Na kezd el elölről a számolást, hátha rájössz, hogy hol rontottad el, s akkor talán nem írsz legközelebb ekkora hülyeséget.

     • cserhati remete

      Kétszázezernél nem hiszem, hogy többen voltak.(Ennél többre legfeljebb a hívők becsülték.)
      Ha ennek a tízszerese szavaz rájuk, az nyilvánvaló vereség.

      Disqus ezt írta (időpont: 2018.03.26., H, 21:37):

     • Kalocsai József

      Jobb ha tudod, hogy még a ti médiátok is a HVG 500 ezren felülre becsülte. Akkor most kezdj el szorozni, ha sikerül.

    • Mihály Nagy

     Elég lesz nekik, ha az a “több százezer”, aki a Kossuth téren volt elmegy a fideszre szavazni … 😀
     /Lehet, hogy ott volt az országból az összes fideszes? – De jó lenne, ha a többi embernek tényleg megjött volna az esze … :) /

   • Mária

    Mi az, hogy több százezren? Hol állt az a több százezer?

   • János Hunyadi

    Milyen módszerrel számolt?

   • fikusz

    😀😀😀

   • Kerekes Gabriella

    A Kossuth térre és a környező mellékutcák nyitott részére összesen nem fér el százezernyi ember. Jól ismerem a környéket, ott nőttem fel.

    • login futása

     Ahonnan Csilla érkezett, egy focicsapat már tömegnek számít.

    • Kalocsai József

     Most nem fér el, mert a mosásban összement a tér és a környék, viszont 2006-ban, mikor a ti médiátok, a HVG számolta ki hogy mennyien férnek el, akkor 520 ezret írtak. Tehát 12 év alatt a tizedére zsugorodott a hely. Hogy van ez, saját magatokkal is ellentétbe kerültök ? Hamár olyan jól ismered a környéket. Olvassad a HVG-t. http://hvg.hu/itthon/20061006kossuth

   • pireza

    Kedves Csilla, egyenként megszámolt mindenkit? Csak mert ott, a tömeg közepén, elég nehéz megbecsülni. Legfeljebb annyit lát, hogy “sokan” vannak. A légi felvétel viszont nem hazudik.

   • Mukibacsi

    Hiába mondod, akik itt kommentelnek azok egyike se volt ott. Csak az imádott médiájuknak hisznek. :) Én is ott voltam, senki nem fizetett érte, tehát ez is baromság, de ezt te és én, és mindenki, aki ott volt pontosan tudja.:)

    • https://www.youtube.com/watch?v=0nVlwL9nn-A MKKP – Szavazz a győztesre !

     Jaja, azok a kurva tenyek meg a szemet logika, hogy a rohadt libsik altal kitalalt matematikarol ne is beszeljunk :(
     20 millio magyar volt ott, en lattam!

     • Kalocsai József

      …és ezt a kezelőorvosodnak is elmesélted ?

    • Kalocsai József

     Annak se hisznek. Ezek saját magukkal is ellentétbe kerülnek. Az ő médiájuk, a HVG számításának sem hisznek. Nincs olyan akinek hinnének, csak szajkózzák a hülyeségeket, amit még maguknak sem hisznek el. http://hvg.hu/itthon/20061006kossuth

   • David

    Kedves Csilla!

    Kétkedve hiszem, hogy több százezren lettek volna. De még ha így is volt… Nem egy nagy teljesítmény, ha az emberek már nem maguktól mennek, hanem oda kell vinni őket.

   • budai

    Biztosan sokan voltak. De azt tudta, hogy a lengyelek nem szavazhatnak? 😀

   • törzsmókus

    én is ott voltam 2002-ben, és csillogó szemű tizenévesként elhittem Philipnek, hogy kétmillió.
    aztán tavalyelőtt voltam Krakkóban az IVTn Ferenc pápa miséjén, ahol tényleg kétmillióan voltunk.
    azóta tudom, mekkorát füllentett Philip.

 • Rubeola

  Én ott voltam 2002-ben és akkor nagyon sokkal többen voltak, az Alkotmány utca végig tele volt, a Bajcsiig. A Kossuth tér is egészen tele volt mindkét oldalon egészen a rakpartig illetve az Igazságügyi minisztérium előtti rész is, a Falk Miksa és a Balassi utca majdnem a Jászaiig. Szintén tele volt a Nagy Imre tér, és a Nádor utca. Akkor volt több százezres tömeg, a mostani ennek töredéke. Bár így is kétséget kizáróan sokan voltak. Azt is érdemes megemlíteni, hogy akkor nem volt szervezett buszoztatás. Nagyságrendileg most 800-1000 busz érkezett a határon túlról és vidékről, ez átlagosan 40 fővel számolva mintegy 30000-40000 ezere ember. Tehát Budapestről és az agglomerációból nem sokan érkeztek, maximum 20 ezer ember. A szerző becsélese szerintem közel áll a valósághoz. 60 legfeljebb 70 ezer emberről lehetett szó.

  • László Kerekes

   Ne hazudj!
   Kibaszott hazugok vagytok, de miért magatokkal szemben?

   • login futása

    Ezek a fideszes érvek mindig csodálattal töltenek el.

    • ZᴇᴍᴇʟʏɪˍMɪʜᴀʟʏ

     Ugye? A Pripjaty mocsara sem sugároz annyira, mint a fidióta “értelme”. 😀

   • __r__

    Soros Soros Soros!

   • Tüske Zsófia

    maga meg kettyós, hogy képtelen megkülönböztetni a kettőt egymástól.

   • Rubeola

    Miben hazudtam? Csak azt írtam le, amit 2002-ben láttam többed magammal. De redelkezésre állna a képek, vissza is lehet nézni.

  • Én

   Majdnem teljesen egyetértek, kivéve a 2002-es buszoztatással. Az akkor is volt, csak nem ennyire szervezetten, illetve az egész tömeg arányához képest még jobban elenyésző. Egyébként több százezer akkor sem volt, inkább 150, max.200 (akkor is kiszámolták a területre), ami persze hatalmas szám ekkora országban.

  • Tüske Zsófia

   az a helyzet, hogy tíz ilyen is sok, szégyen az egész országra nézve

 • Tibor Borda

  Békemenetre már csak a hülyék és orbi megszállottak mennek

  • Kerekes Gabriella

   Meg aki baksisért elmegy oda.

  • Dr. lugoss bela

   Meg a szerencsétlen közmunkások, akiknek busszal kellet feljönniük, különben ugrik a minimál bér.

  • https://www.youtube.com/watch?v=0nVlwL9nn-A MKKP – Szavazz a győztesre !

   Nana. En tavaly is, iden is teljesen jol szorakoztam rajta.

   • Tibor Borda

    Erre csak annyit hogy korábban még videón is láttam miként a roma ember azzal dicsekedett hogy Ő orbán szemináriumokra jár ;hozzátéve hogy felesége elvált a gyerekek állami-gondozásba kerültek ,csak mert Ő is csak szórakozni ment !!!!!!!

 • tanárúr

  A szerző nagyon precízen számol. ( 2,5 ember/ m2). Vagyis két lábra álltak és felegyenesedtek. Ezek, szerencsétlenek a világukat sem tudták. 😀

 • halálosztó PzKpfw Maus

  majd a szavazáskor ott leszünk faszkalap.
  ti meg elkotródtok végre végleg.

  • login futása

   menjetek is, tegyetek bizonyságot a butaságotokról, hogy egy tolvaj seggét nyaljátok.

  • cserhati remete

   Ki? Hova?

   • Dr. lugoss bela

    Azt mondja, hogy a szavazáskor faszkalapként lesznek ott. Mit nem lehet ezen érteni? :)

   • Tüske Zsófia

    vissza a házsongárdi temetőbe

 • Zsolt Balogh

  A szlovák szagértő újabb okoskodása:)
  Akkor tegyük mellé a netadós képeket ott állítólag 50e ember volt

 • Schlage Franz
  • Laszics

   Persze, hogy könnyebb összeszámolni!. Itt nem mozognak, hanem ülnek (Hihi)

  • Sebaj, Tóbiás!

   Origo, mint forrás??? Ne viccelj már! Normális ember azt az oldalt nem nyitja meg!

   • Mukibacsi

    Tévedsz! Csak az ostoba ember engedi meg magának azt a luxust, hogy nem tájékozódik minden oldalról, mert hajlamos lesz beszűkülni és tévútra viszi a saját imádott propagandája. Ezért nézz M1-et és N1-et 444, 888, Alfahír, Magyaridők..stb… MINDENT! És akkor talán elmondhatod, hogy kicsit tájékozottabb vagy.

    • Tüske Zsófia

     maga épp, amint tájékozódik…. juhhé. hiányzik a szabad nép félóra, mi?

     • Mukibacsi

      Mondjuk ezt az átlátszóponthu-t nem tartom nagyon mérvadónak – ez ratyibb, mint a Tibi atya

     • Tüske Zsófia

      mégis itt b.ssza a rezet….

     • Mukibacsi

      Kitekintés…. semmi egyéb. Gondoltam ez itt most VALAMI, de inkább semmi.

    • Sebaj, Tóbiás!

     M1,888, Origo,TV2, ECHO TV sajnálattal nem fér bele abba a világba, mely számomra a hírszolgáltatást jelenti.

   • Kalocsai József

    Így van. Normális csak ezt nyitja meg, mert ez a HVG. http://hvg.hu/itthon/20061006kossuth Ja, hogy ez a sajátjuk ? S még ezután is koppan ? Pedig a sajátjuk. Jobb ha semmit nem nyit meg. =D

 • Gyorgy

  Érdekes, hogy összement a Kossuth tér. A HVG korábbi becslésében még közel 130 000 négyzetméteres volt és közel 500 000 ember fért el rajta.

  http://hvg.hu/itthon/20061006kossuth

  • Thomas

   Kedves György! Az Ön által linkelt cikk 2006-ban írodott. Ha jól emlékszem 7 évvel később (2013-ban) építették át a Kossuth teret (a fenti cikk is ír erről). A régi és a mostani állapotot is láttam személyesen (napi szinten) és össze se lehet hasonlítani a terület nagyságát (2013 előtti/utáni). Nekem még a fenti, majd 60 ezer ember is soknak tűnik, nem hogy a több száz ezer. Nézzük el a Fidesznek: a matematika soha sem volt az erősségük. Emlékszünk még a Rákay Philip által hangoztatott 2 millió főre? Ahhoz képest már jobban becsülik meg a tömeget :)

   • Kalocsai József

    2006 óta úgy beépítették, hogy már nem is tér, hanem csak terecske. De írjad csak nyugodtan, vannak akik beveszik, s még bégetnek is neked, hogy fél millióról 60 ezerre csökkent a férőhelyek száma.

 • József Alapi

  BB
  SZÁNALMASAK VAGYTOK!!!!

 • Dani Tibor

  Pedig ha a Magyar Idők azt írja, hogy sok százezer, akkor az sok száz ezer!

  • trollolo3

   😀 😀 😀

  • Tüske Zsófia

   Gajdics már a nyíregyházi főiskolán lévő kisz-tagságot is húsz éven át vizionálta túl. persze ott rángatóznia még mindig jobb volt, mintha dolgozni kellett volna mennie a korosodó ifjúgárdistának.

  • Kalocsai József

   De a HVG szerint is több, mint félmillió.http://hvg.hu/itthon/20061006kossuth

 • Mukibacsi

  Nem a békemenet számlálgatása fogja adni április 8-án a tutit, hanem a szavazócédulák. Az ellenzéki rendezvényeken töredék ember volt. Gyurcsány gyakorlatilag azóta is csak a piába tudja belefojtani a hülyeségét, Vona beszéde nem volt semmilyen, az N1 TV(az meg egyébként mi?) gyakorlatilag kizárólag a színpadot mutatta végig, szemérmesen nem mertek megfordulni, mert kiderült volna, hogy tán 200 ember se volt rá kíváncsi. Nagyerekek! Nem kell itt matekozni, csak gondolkozni, hogy melyik párt tudja megszólítani a szavazóbázisát és melyiknek VAN szavazóbázisa. Aki meg kicsit is elgondolkodik a Hódmezővásárhelyi időközin, annak inkább azon kéne sakkoznia, hogy mi lehetett a célja annak, hogy hagyták nyerni a Márky-Zay gyereket. Na lesz itt pofára esés de nem kicsi! :)

  • trollolo3

   Elfelejted, hogy ezek az emberek nem önszántukból mentek a Kossuth térre, a közalkalmazotttakat a fidesz kirúgással fenyegette, ha nem mennek el Pestre vonulni, és rengeteg lengyelt is idehozattak. Jó, ha 10 ezer ember kiment erre a rendezvényre önként. A fidesz összeomlott, menekülnek a patkányok.

   • Mukibacsi

    Fehér ember nem felejt. Ezt csak az ellenzéki média által megvezetett emberkék nyalják be, hogy fizetett emberek voltak a felvonuláson. Számokkal lehet bűvészkedni, de a március 15-16-án leállt és elhallgatott a teljes ellenzéki média és a liberális Facebookon is rohadt nagy csend volt. Megdöbbenés. Ettől nem kell nagyobb lakmuszpapír, hogy bizony, bizony…. és amikor kicsit kezdtek föleszmélni az emberkék, akkor sem igen tudták a nyögéstől erősebben artikulálni a Békemenet sikerét Ez a lényeg. Ebben van a velő.

    • trollolo3

     A cikkben fehéren feketén le van vezetve, hogy hazudott újra a kormánysajtó, ez nem bűvészkedés, hanem a tények és az értelem szeretete, ahogy azt a Felvilágosodás óta használjuk. Elég volt a fideszes kamuból és tömjénfüstből, végre egy felület, ami Spinozaként tartja a magyarok elé a lámpást!

     60 ezer ember? Hát az nem olyan sok, főleg, hogy állami pénzen buszoztattátok az embereket Lengyelországtól Romániáig, Budapestre.

     • Tüske Zsófia

      ennek a fajtának te tényekkel hiába jössz. hívő szegény.

     • Mukibacsi

      Inkább hiszek, mint behunyom a szemem és beledugom a homokba. De a matematika az egzakt dolog. :)

     • Tüske Zsófia

      vizet prédikál, közben bort nyakal és gyurcsányozik. schőn.

     • István Tiszai
     • Teresa Di Vicenzo

      Matematika!!! Mukibácsi, ne nevettesen! Magának egy egyszerű szorzást nem sikerült abszolválnia.

     • Kalocsai József

      Ilyeneket ne mondj nekik, mert azt hiszik, hogy káromkodsz.

     • Kalocsai József

      A ti fajtátoknak, akiknek a minimum 520 ezer az hatvanezer. Vakítsátok inkább egymást. Megérdemlitek. http://hvg.hu/itthon/20061006kossuth

     • Bándy Anna

      Kikérem magamnak! Saját költségemen utaztam!!!!!!!!!!!! Senki nem
      kényszerített, senki egy fillért sem fizetett!! Az emberek 90%-a nem
      szervezett busszal érkezett, zászlókat, transzparenseket szintén saját
      költségen. Fogja fel úgy, hogy a szervezett buszokkal utazók, a mi
      adónkból, sok minden amivel pedig én nem értek egyet, és pedig az
      önökéből. A videón jól látható, milyen kevesen voltunk.
      https://www.youtube.com/watch?v=XPE-XstvEM8

    • Tüske Zsófia

     na, ne túlozzék…. fehér ember? velő tényleg van a békemenetben. a legaljasabb kádárista seggnyalók ott nyomták a molinót. a bérborz stefka elvtárs, bencsik elvtárs, a munkásőr, a szarosszájú bayer, aki a saját fajtájának legundorítóbb gyalázója, a kicsit túlexponált alcsúti szaroscsizmás…. csupa békebeli káder…. mögöttük az erdélyiekkel, akiknek hiányzott már a tapstéren nyomulás és a Conducatornak tiszteletet adó éljenzés. kis ország vagyunk, csőcselékünk csak egy van.

     • Mukibacsi

      Milyen kádáristáról beszélsz? Gyurcsány ugyanolyan KISZ-titkár volt, mint bármelyik, na hagyd a süketelést. Senki nincs, aki ne abból az időből indult volna. Még Vona is szopta az a tejet, de mindegy. Számolgass inkább.

     • Tüske Zsófia

      és? ő legalább nem váltott többször köpönyeget. mint ahogy a munkásőr egyenruhát csinos világoskék zsinórosra cserélő önjelölt bencsik vitéz. és a bérborz sem a kisztitkár kategória. hogy a szochazás őskomcsi kövér elvtársat, aki mostanában chestochovai zarándoklaton a Fekete Madonna előtt vezekel a lengyel testvérekkel már szendén hallgassuk is el…. tuggyuk ugyan, a mi komenyistánk jó komenyista, és a belülről bomlasztás történelmi tény még a vamzereknél is, de azért ezekért ENNYIRE lelkesedni nem comme il faut… ha csak valaki nem az ávóban nyomta valaha és emiatt ismeri a dörgést.

     • Mukibacsi

      Mármint Gyurcsány nem váltott köpönyeget? Bocs, de nevetek….. Szétverte az mszp-t, megalakította a dk-t, most megint csinálja a fesztivált és már újra az mszp-összefogásra játszik. Molnár pedig az ő embere. Azért nyírták ki Mesterházyt, Tóbiást is, mert ők nyíltan tagadták Gyurcsányt. De most majd újra összenő, ami összetartozik Gyurcsány-Molnár-mszp. Tényleg nagyon nem vagytok képben na.

     • perverznyúl

      Oké! Legyen igazad! Nem kádáristák, hanem III/III-as , III/II-es volt ügynökök, tartó tisztek.
      Szita Károly, a NO1 G…! Stumpf István, Tasnádi László……S még Pintér olajozót nem is említettem.Vagy ki ne hagyjuk Boros Pétert, Scnitt Palit, Semjén Zsóti Rénfővadász.

     • Tüske Zsófia

      népünk színe-virága ők.

     • Mukibacsi

      Nem is értem hogy a francba sikerült a FIDESZnek 2x is 2/3-dal választást nyerni? Talán azért, mert valamit rohadtul rosszul csináltak…… ha netán most is nyernek, akkor meg már tényleg teljesen elleszek képedve :)

     • perverznyúl

      Maradjunk csak egyenlőre a kádáristáknál! Bocs! Ügynököknél, tartó tiszteknél.Tudod! Janibátyád rendszerét ezek xarháziak tartották hatalmon. S most? Újra előjöttek a férgek. Xar idők jönnek rájuk! Hidd el!

     • István Tiszai

      Maguk miatt nyer a bolsi Orbán választást és a az orbáni új választási rendszer miatt.
      Elég 30-35% választó a 2/3-hoz.
      Maguk követik ezt a rabló tógert tűzön vízen át.

     • Kalocsai József

      Téged meg majd a bantunéger migráns fog követni ha nem a fityisz nyer, s majd jól ánuszon rak.

     • Tibi Pokrócz

      Azok akiket a fidesz be csempészet vagy azok akiket pénzért beengedtek?

     • István Tiszai

      Inkább ők mint a rabló, naplopó fideszesek!
      Agyatokra ment a migránsozás.
      Szánalmas, rablás pártoló orbánista vagy mint a többi.
      Menj inkább melóni,ne a nép adójából élőskdjél rajtunk,.

     • Kalocsai József

      Bizony, csak az az egy, ahova te is tartozol.

     • Tibi Pokrócz
    • István Tiszai

     Maga hazudik.
     2012-ig fidesz párttag voltam.
     TUDOM.
     Igen is állami dolgozóknak JAVASOLT kimenni orbáni demonstrációkra!!!
     Kb. úgy megy ez mint a kádár-érában a május 1. felvonulás, aki nem megy ki, lehet abból RETORZIÓ.

     • Kalocsai József

      Igen. …és csak orvosi igazolással lehetett távolmaradni, amit a fityisz irodában lehetett lepecsételtetni. =D

     • Mukibacsi

      Én meg soha sem voltam semmilyen pártnak a tagja.

   • Kalocsai József
   • Bándy Anna

    Kikérem magamnak! Saját költségemen utaztam!!!!!!!!!!!! Senki nem
    kényszerített, senki egy fillért sem fizetett!! Az emberek 90%-a nem
    szervezett busszal érkezett, zászlókat, transzparenseket szintén saját
    költségen. Fogja fel úgy, hogy a szervezett buszokkal utazók, a mi
    adónkból, sok minden amivel pedig én nem értek egyet, és pedig az
    önökéből.

    https://www.youtube.com/watch?v=XPE-XstvEM8

  • Tüske Zsófia

   honnan tudja, hogy az ellenzéki rendezvényeken töredék ember volt, ha a békemenetet preferálta? és azt, hogy gyurcsány piás? magából indul ki talán?
   nem kellene inkább a saját térfelén – mondjuk – az EP képviselője, deutsch tamás és orbán barátja, habony kokainfogyasztásával foglalkozni? el is hiszem, hogy zavarja a matek, a fideszesek többsége olyan, mint Fridolin, a pimasz borz anyja. Kettőig tud számolni, ami annál több, az már csak sok. ezért nem veri ki a magafajtában a biztosítékot a disznószerelő rablásai és az egységnyi hülye debreceni polgi besült pénzmosási kísérlete. az ilyen szemében nálunk az uborkatolvaj bűnöző, a milliárdokat rabló maffiózó ügyes. a keresztény értékrend nagyobb dícséretére.

   • Mukibacsi

    Onnan, hogy van internetem és utólag megnéztem valamennyi tudósítást. Lejjebb írtam valahol, hogy minden oldalról tájékozódni kell ahhoz, hogy valamelyest képben legyen ebben a nyomorult világban az ember. Nagyon tetszettek mellesleg a hasonlatai, kár, hogy indulati tényezőként szőtte bele és nem objektivitás-vezérelten. Csókolom kezeit.

    • Tüske Zsófia

     abszolút indulatmentesen írtam azt, amit, de örvendek, hogy tetszett. a tájékozódási forrásaival kis gond van. 888? az a nyuggerrugdosó kokós dezinformációs portálja. de ha maga az ifjúgárdista gajdicsottótól, vagy a prostisrácoktól, az őskomcsi bérborztól akar tájékozódni, hát…. én szóltam, ha ilyeneket követ, előbb-utóbb körbeforog, oszt már csak azt kell mondania, ninó-ninó és mehet a csuti szobatársának.

     • Mukibacsi

      Na! örülök, hogy olvassa ezeket is! Így kell! Minden oldalról tájékozódni és mindent elosztani kettővel és meglesz valahol az igazság is középen .

     • Tüske Zsófia

      olvassa az, akinek két anyja van. egy komcsi és egy mindentelhisz.

     • Mukibacsi

      Nem azt mondtam, hogy HINNI kell, hanem azt, hogy olvasni és értelmezni. De úgy látom, hogy felesleges, mert a fenti 3 mondatban is megakadt az értelmezéssel. Kezét csókolom!

     • Teresa Di Vicenzo

      Jajaj. Mukibácsi ne tessen szorozni meg osztani, mert az magának nagyon nem megy.

     • Kalocsai József

      Érdekes. A ti médiátok 520 ezret ír ? Neki sem hisztek ? Mert akkor ezek szerint még saját magatoknak sem. http://hvg.hu/itthon/20061006kossuth

     • alehet

      Ha elolvasnád, látnád hogy abba a régi cikkbe bele volt számolva a térre csatlakozó 5 utca, ami jelen esetben nem áll fenn, ráadásul más most a tér felépítése, és nem is volt tele maga a tér sem.

     • Bándy Anna

      Ott voltam, saját szememmel láttam, tele volt!

      https://www.youtube.com/watch?v=XPE-XstvEM8

     • Tüske Zsófia

      nekem- nekünk(?) és még kicsodának? nincs médiánk. Engem nem érdekel, hogy hányan voltak a béketüntetésen, az már inkább, ki mindenki, aki nem Magyarországról jött ide. Ahogy az még inkább, hány hamisított ajánlólistát fogadott el a választási bizottság, jelentős számú halott aláírásával tetézve.
      Én nem vagyok mindentelhisz nagymama, aki hittel csüngene bármilyen formáción. A fidesz ordas hazugságait még az első kormányzásuk idején észleltem. És ez mára csak fokozódott.

    • István Tiszai

     Maguk miért a nép adójából menetelnek?
     Nincs pénzük?
     Lefizetett menetelők?
     Vidékieket, erdélyieket. lengyeleket INGYEN hozta a fidesz és nem pártkasszájából fizette, hanem a büdzséből, fel Budapestre.
     Maga ezt miért fogadja el?
     Erkölcse van egyátalán a fidesz szavazónak?

     • Bándy Anna

      Kikérem magamnak! Saját költségemen utaztam!!!!!!!!!!!! Senki nem kényszerített, senki egy fillért sem fizetett!! Az emberek 90%-a nem szervezett busszal érkezett, zászlókat, transzparenseket szintén saját költségen. Fogja fel úgy, hogy a szervezett buszokkal utazók, a mi adónkból, sok minden amivel pedig én nem értek egyet, és pedig az önökéből.

      https://www.youtube.com/watch?v=XPE-XstvEM8

     • István Tiszai

      Maga hazudik. Tele volt a környék Puskás Akadémai autubuszokkal Toborozták vidéken a facebook-on ingyen budapesti útra.

     • Mukibacsi

      Van. És tolluk is, amivel be fogják vésni az x-et áprilisban. Ennyi.

  • David

   Egyik pár sem szállíttatott közpénzből (igen, a Te meg az Én adóforintjaimból) ezreket a saját rendezvényére. Ha akkora lenne a támogatottság, a Fidesznek sem kellett volna ehhez folyamodnia. Lesz bizony pofára esés áprilisban, csak nem olyan, mint amire te gondolsz.

   • Kalocsai József

    Nehogy borogatni kelljen az arcotokat a pofára esés után. =D

    • David

     Látom könnyen tanul a vezírtől. Ha már nincs semmi ésszerü érv, jön a fenyegetés.

     • Tibor Kőhalmi

      Hát igen bajok vannak, nem kévés az úriembernél.:)

     • Kalocsai József

      Látom, a te szellemi képességeid sem haladják meg a pártfogoltadét.

     • Kalocsai József

      Mi abban a fenyegetés, ha visszájára fordítottam a felettem általad leírt pofára esést ? Te sem kapsz agyrákot, mert a rákos szövetek éhen halnának a fejedben.

     • David

      Hatalmas poént biggyesztettél a végére. Egyedül sikerült összehoznod, vagy volt aki segített?

  • aser

   Már kinyomtatták a sokmillió Fideszesre szavazó céduláját is?

   • Csaba Bárány

    Fiúk!!! Itt egy másik fizetett Fideszes hozzászóló!! Úgy mint ahogyan az Álmos Éber a hozzászólások elején. Szinte bűzlik. :(

    • Kalocsai József

     A bűzt azért érzed, mert közel van az orrod a szádhoz.

   • Kalocsai József

    Dehogy nyomtatták. Még csak a lüke ellenzék sárga céduláinak nyomtatásánál tartanak. =D

 • Gábor Molnár

  A Kabát Peti sem számolhatta volna jobban…..

 • Mukibacsi

  Margit híd teljes hossza: 607m – TÉNY, Amikor a menet már elérte a Pesti hídfőt, még több, mint kétszer annyian el sem indultak. Egy sorban kb 70-85 ember fér el és tömöttek voltak a sorok. Jó minőségű fotókon lehet látni és számolható is. 2 embert számolj 1m2-re (tehát kevesebbet, mint amit az itteni matematikus a cikkben!) Alul becsléssel is tehát 2000m(menet hossza) x 2 (ember/m2) x 75(sorban lévők száma) Ez összesen 300000, azaz HÁROMSZÁZEZER ember! És ez nem tartalmazza azt a tömeget, amelyik nem Budáról indult, hanem becsatlakozott a pesti oldalon. Na ezen lehet variálni, hogy ez hány fő volt. De a “több százezer” semmiképp nem kérdőjelezhető meg szerintem. Na további kellemes matekozást! :)

  • trollolo3

   Szerintem egyébként 600.000 voltak, alulbecsülöd az orbánista tábort :(

  • Tamás Toth

   ne annullálj minimum 10 000 000 alsó hangon

  • aser

   10 millió magyar,5 millió erdélyi,10 millió lengyel=25 millióan voltak,oszt jó napot!

   • Kalocsai József

    Kár, hogy te nem mentél el, mert akkor 6-tal többen lettek volna.

    • aser

     Birka azért nem vagyok!

     • Kalocsai József

      Én ökörre gondoltam. =D

    • aser

     Birkák azért nem vagyunk!

  • Fodor Attila

   Mukibácsi… ha számolgatni tetszik legalább tessék érteni kicsit a matekot, mert amit számolni teszett – ne tessék megsértődni – az teljesen rossz. Lentebb leírom a helyeset az ön verziójában is azért, de kezdjük az elején. Ha 1 sorban 70 ember férne el, az mennyi is lenne 25 méter szélességet felosztva?… kb. 35 cm… ennyi helyen elfér széltében egy ember? Nem, én legalábbis nem, lehet Ön igen bár engedje meg, hogy azt mondjam szerintem Ön sem, de még egy gyerek sem. Soronként max 35-el volna értelme számolni, de egyszerűbb az amit a cíkíró ír a m2-re leosztott mennyiség. A legnagyobb jóindulattal egy mozgó tömeg egy 60x60cm-es raszterben tud közlekedni és akkor az full tömött esernyők, hátizsákok nélkül (egy esernyő kb 80cm átmérőjű). Ez a reális helyigeénye egy álló szoros tömegnek, nem hogy egy mozgónak, ahol nem megyek a másik hátában, hogy ne rugdossam a sarkát. És ezzel a 60×60-as raszterrel jön ki az a 2,5ember/m2 (ezt már nem kell felszorozni az 1 sorban állókkal csak a m2-el. Ha 2.000 méter hosszú lett volna a sor tetszik tudni annak hol lett volna vége? A Bem térnél, de ez nem így volt, tessék a mellékelt képet megnézni, remélem nagy felbontásban lesz látható (a drive-os linken biztos ott lesz, ha a képet közben törlik) (amúgy 2.000m hosszan x 25m szélességgel az 50.000m2 x 2,5 ember/m2 az akkor is csak 120ezer ember lenne és az tömött álló sor, egy átlagos szék ülőfelülete mondjuk 50x50cm ehhez tessék viszonyatani hogy én 60×60-al számolok most, szerintem belátható hogy az egy nagyon sűrűn sétáló tömeg lenne), a képen látszik, hogy már a Fekete sas utcát elhagyta a vége, mikor az eleje a kép bal alsó sarkánál van ott a molinó csücske még épp látszik a “AZ felirat kezdete. De ne felejtsük el, hogy a hídnak a teljes szélessége a 25 méter, nem a használható aszfalt+járda felület… tehát a két szélén a korlát plusz mindkét oldalon a korlát a járda és az úttest között még akkor nincs leszámolva, ráadásul az északi járdát nem is használták ki teljesen az emberek, ez szintén látszik a fotón. Szóval a margithíd 607m-erén mozgó tömeg max 30-ezer ember mert én 60×80-as helyigénnyel számolnék egy embernek a séta miatt, ami még mindig jóindulatú egy mozgó tömegre, ez a képről szintén látszik hogy van ahol lazább van ahol sűrűbb a tömeg (senki nem totyogott a másik háta mögött szorosan, vagy lépett egyszerre katonássan a másikkal, hogy ne rúgjon a sarkába az előtte haladónak). Mindez tiszta placcon lenne ennyi egyenletes sűrűségű tömeggel, pedig a menet vége nem olyan tömött mint az eleje … szóval szerintem ez a 30.000 ember volt kb a Margit hídi menetben összesen a Fekete sas utcáig, de legyen 40.000! A pesten becsatlakozott tömeg nem hinném hogy volt 20.000 ember (az egy Groupama aréna teltházas létszáma majdnem kb. szóval azért az eléggé érezhető lett volna ha ott egy 20ezres tömeg ácsorog, konkrétan elakadt volna a békemenet) 60 ezres becsélés nagyon is jó indulatú. Ez tiszta matekkal kiszámolható. És ezen nem kell megsértődni, a kormány túloz, mert ez a dolga, ugyan ez volt az Internet adónál ellenzéki oldalon, ott is 100-ezres tömeget is emlegettek, a kormánypárt meg 10ezret, az igazság a 2 között szerintem olyan 20-30 max 40ezer körörül lehetett. Szerintem a reális szám maximum összesen egy 40-ezer ember és ne feledjük hogy az egy hatalmas tömeg 2 Groupama aréna teltházas mennyisége ha visszonyítjuk a képeket hogy egy telt házas groupama arénát kiterelnék a Kossuth térre… Ugye! Máris érezhető, hogy az azért szépen elfoglalná a Teret, nem hogy 2 ilyen tömeg (ez ebből a szempontból nézve is érezhetően reálisabb szám)… szóval azért legyünk reálisak, 5 Arénányi ember (100e) nem volt ott, ezt egyik kép sem támasztja alá, nem hogy 10 arénányi (200e) vagy 15 arénányi amit Ön tetszik itt mondani (300e)… akkor nagyon kicsi lenne az az Groupama aréna! :) Egyébként az aréna felső sora simán van olyan hosszú mint a margit híd, az alsó sora is van vagy 400m és ott egy oszlopban 33-34 szék van azt hiszem tehát kb megfelel a margit hídon egy sorban elférő emberekkel kb, persze vannak lépcsők meg vízszintes közlekedő részek, de az egy rendezett szoros raszter, szóval egyáltalán nem irreális, hogy a groupama aréna nézőtere azért elég jól megtöltené a margit hidat.

   Békemenet:
   https://i0.wp.com/nemzeti.net//contents/imagestore/e/e01/e0171781f3133ddff73890aa5fd247067989cd1d.jpg

   Groupama belülről
   https://ulloi129.hu/wp-content/uploads/2014/08/PANO_20140810_185438.jpg

   Békemenet drive-on:
   https://drive.google.com/open?id=17a_Zc8DrAdPiJqUZtZTjWgJRSUAru9lR

  • Teresa Di Vicenzo

   Az ugye nem gond, hogy hibásan számolsz?
   Kezdjük avval, hogy ha a 25m széles hídon 75-en állnának egy sorban, akkor egy emberre jutna 33 cm. Vállszélesség+kabát, nagyon alsó hangon is minimum 60 cm kell. Ami legfeljebb 41 ember.
   A számolásod ezen felül azért is téves, mert rossz adatokat szorzol össze, a végső mértékegység sem stimmel:
   m x db/m2 x db = db^2/m, ahelyett hogy darabszámot kapnál.
   Nem véletlenül számol a cikk úgy, hogy összterületet oszt egységnyi területre eső darabszámmal: m2 x db/m2 = db.
   Azaz a te számaid (meg a híd szélessége) alapján:
   2000m x 25m x 2db/m2 = 100000 db.
   A másik módszer a lépéshossz és az egy sorban menetelők figyelembevételével lehetséges. Vegyük az átlagos lépéshosszt 65 cm-nek+ 10 cm, hogy a lábak ne akadjanak össze (és akkor nagyvonalú voltam). Azaz:
   2000m ÷ 0,75m × 41db = 109333 db.
   Nem vettem figyelembe, hogy számosan visznek táblát, zászlót, hogy a villanypóznák, korlátok miatt eleve nem a teljes szélességet lepi be a tömeg. Meg hogy ránézésre jóval ritkábban állnak, mint amivel számoltam. Ettől persze kétségtelenül sok ember volt, de a matematika nem NER-kompatibilis, hogy kényünk-kedvünk szerint alakítsuk a szabályokat.
   Hát így.

   • Kalocsai József

    Pataki apád üdvözöl. De ha a saját médiátokat elolvasod (HVG), akkor más eredményt kapsz. Ti becsapjátok saját magatokat is ? http://hvg.hu/itthon/20061006kossuth

    • Teresa Di Vicenzo

     Nem a hvg alapján számoltam, hanem Mukibácsi logikája szerint, az általa megsaccolt menethosszal, szorzójával.
     Egyszerű matek, de neked nyilván ez is valami brüsszeli ármány.
     És olyan roppant szemfüles vagy, hogy egy 2006-os cikket hozol példának?

     • Kalocsai József

      Te tényleg ilyen zseni vagy ? 2006-ban még 520 ezren fértek el, de azóta a tér és környéke úgy összement a mosásban, hogy mostmár csak 20 ezren ? …és ezt neked be lehet adni ? Fogadd sajnálatom.

     • Teresa Di Vicenzo

      A számok téged nagyon megzavarnak.

     • Teresa Di Vicenzo

      Reklamálj a hvg-nél.
      Én arra hívtam fel a figyelmet, hogy Mukibácsi Margit-hídi -mondom, MARGIT-HíD – számításai rosszak, és a saját logikája mentén milyen reális számok jönnek ki. Ez elemi matek (tudod: szorzás, osztás), nem érzelmi saccolás, mint nálad. Ha ez sem tetszik, az iskolában reklamálj, hogy nem elég fideszbarát a matematika.
      Kár hogy nemcsak a számokkal, de a szövegértelmezéssel is gondjaid vannak, de ezt a problémádat sem tudom megoldani.

     • Kalocsai József

      Kénytelen voltam 2006.-os példát felhozni, mert azt a HVG, vagyis a ti médiátok számolta ki. Ha annak sem hisztek, akkor ezek szerint saját magatoknak se, csak lökitek a kamu cikkeket, okosabbak akartok lenni a józanul gondolkodóknál, áltatjátok magatokat is a dezinformációk alapján, s terjesztitek is. A brüsszeli ármány ti magatok vagytok, akik azt sem tudjátok, hogy nektek, magatoknak mi lenne a jó.

     • Teresa Di Vicenzo

      Reklamálj a hvg-nél.
      Én arra hívtam fel a figyelmet, hogy a TE BÉKEMENETELŐS ELVTÁRSAD számításai rosszak, és a saját logikája mentén, a SAJÁT SZÁMAI alapján milyen HELYES eredmény jön ki (ha nem csak találomra szoroz össze össze nem illő számokat). Ez elemi matek, mégha neked már ez is magas (tudod: szorzás, osztás), nem érzelmi saccolás, mint nálad. Ha ez sem tetszik, reklamálj Sziszinél, hogy nem elég fideszbarát a matematika. Ő majd segít. Lehet, beírják az alaptörvénybe is, hogy 2×2=12.
      Kár hogy nemcsak a számokkal, de a szövegértelmezéssel is gondjaid vannak, de ezt a problémádat sem tudom megoldani.
      Nekem meg aztán édesmindegy, hogy 20-an vagy 20 trilliárdan voltatok kinn. Ilyen funkcionális analfabétából egy is nagyon sok. Szóval megintcsak ne nekem vergődj.

     • Teresa Di Vicenzo

      Nem kénytelen voltál, hanem csak simán benézted. Funkcionális analfabétákkal megesik.
      Meg hát olyan is van ám, hogy 2006-ban többen mennek el, mint 2018-ban, még ha ezt képtelenség is egy fideszes agycsökevénnyel felfogni.

   • Mukibacsi

    A békemenet egységnyi szélességre vetített ember/sor levezetésed azért hibás, mert a Margit-híd a vonuló összes tömeg hosszának legfeljebb 1/3-ad része. Én középarányossal számoltam. A híd gyakorlatilag egy szűkítő szerepet játszik a rendszerben. Előtte is és utána is sokkal szélesebb volt a tömeg. Ez a fotó világosan megmutatja(ha nem butítja ée a Disqus…), hogy itt például jóval több ember van egy sorban, mint amennyivel te számolsz. De közben már teljesen mindegy az egész, mert mindenki számára kiderültek a hozzávetőlegesen pontos adatok, amik ugyan nem lesznek mérvadóak a szavazáson, csak legfeljebb szignifikánsak! 😀 https://uploads.disquscdn.com/images/13bb4e488059c30e6cb5c468c0434c43ef33b7ada040c5f4fe742711a828fd34.jpg

    • Teresa Di Vicenzo

     Nem kell a mellébeszélés. Akár a Holdig is érhetett a sor. Számolni akkor sem tudsz.

     • Mukibacsi

      Nem csak számolni, de gondolkodni is tudok. Viszont te egyikben sem jeleskedsz, vagy szándékosan titkolod. Ez legyen a te problémád. :)

     • Teresa Di Vicenzo

      Úgy, úgy. Szerencsére pont annyira tudsz gondolkodni mint számolni. “Négyzetdarabszámperméter”.
      Ha nem tudnám, hogy fideszes vagy, azt gondolnám, hogy fideszes vagy

     • Mukibacsi

      Mondhatsz, amit akarsz. Már más a gumicsont. Sokszor egyszerűen kell fogalmazni, hogy megértse az egyszerű ember is. Az alkoholista és az agysebész szavazata is egyet ér. Ha nem tudnám, hogy Fideszes vagyok, akkor is a Fideszre szavaznék, mert eszem ágában sem lenne ahhoz a csürhéhez tartozni, amelyikből dől a hazugság, meg a gyűlölet. Lásd Facebook kretének. Ha nyerne az ellenzék, ezeknek mindnek felkopna az álluk. De nem fog. Lesz munkájuk ápr8 után is. :) Nahelló.

  • Adamik János

   Ahülyéket a matek nem zavarja.

  • Kalocsai József

   Ezt már korábban megírta a HVG, ami az ő médiájuk. http://hvg.hu/itthon/20061006kossuth

 • Tamer Link

  Valahol várható volt ez! Gyakorlatilag ha jó alaposan megszámolják, akkor csak néhányan lézengtek a téren! Ahogy a költő írta: “Sekély e kéj”. Mi most ott voltunk és mivel novemberben volt szerencsém látni egy telt házas Wembley meccs előtt és után a tömeget, ezért ez itt csak egy önvigasztalós számolgatás! Sok sikert hozzá, amennyiben ez kell a lélekemeléshez!

  • trollolo3

   Tamer Link, a Barcelona stadionjába férnek el 100 ezren, nézzed meg szépen – soha nem volt háromszor-ötször ennyi ember ott az Orbán beszéden, gondolkozzál már, fidesztroll. https://uploads.disquscdn.com/images/cb88b389ee8f16dacca5d9435cd688b8198ab68bdddd08740843a8034b34aa46.png

   • Tamer Link

    Mit nem értesz? Orbán nem a Barcelonával játszott a Camp Nou-ban!
    Ui.: Ott voltál a Békemenetben és láttad a tömeget? Ha igen, akkor nem állítanál ilyeneket, ha nem akkor értelmetlen amit mondasz!

    • Kalocsai József

     Ő csak Barcelonában volt, a Kossuth teret nem ismeri. http://hvg.hu/itthon/20061006kossuth

    • Kalocsai József

     Honnan tudná ezt a troll ? “”Tömeget” meg még csak akkor látott, amikor a kétfarkú kutyák meneteltek. Arról hitte ő azt, hogy az tömeg.

    • Tibi Pokrócz

     Én láttam a tömeget. Ez nem igaz hisz nem is volt tömeg! Kádár temetésén többen voltak. Nézd meg videón. Viktornak is meg kellene halnia ha tömeget akartok! Boldog tömeg!

     • Tamer Link

      Nem láttalak pedig a fehér botodat és a vakvezető kutyádat biztosan észrevettem volna!

     • Tibi Pokrócz

      Ha a hajad kiszedted volna a szemedből vagy legalább megmostad volna láttál volna! Jó a migráns képed! Ez te vagy?

     • Tamer Link

      Csepergős esős idő lévén, sapka viselése ajánlott volt! Nem láttad? Fehér bottal nehéz is!

     • Tibi Pokrócz

      Ezt nevezed sapkának? Ez valami teritő nem? Jamaicai vagy? Gondolom te is letelepedési kötvénnyel jöttél be! Cserébe felvonulgatsz Viktorkának! Ja legalább tudom,hogy félsz a víztől!

     • Tamer Link

      Csak, hogy tudd! A morva őseim már itt várták a magyar őseimet!

     • Tibi Pokrócz

      Ha vak lennék nem látnám milyen hülye vagy!

  • Kalocsai József
   • Teresa Di Vicenzo

    Ide is leírom, hogy egy funkcionális analfabéta vagy.
    Az általad belinkelt cikket képtelen vagy értelmezni.
    A hvg nem valós tömeget becsül meg, hanem a Kossuth-téren és a környező utcákon összegyűjthető, LEHETSÉGES, maximális embertömeget.
    Ezzel szemben – figyelsz? – a fenti cikkben a 2018. március 15-én valójában összegyűlt tömeget becsülik meg az általuk lefedett terület alapján. Mindenki hozott volna magával még egy embert, akkor többen lettetek volna. Ez most így sikerült.

    • Tibi Pokrócz

     Hiába, mert szegény nem érti!

 • Álmos Éber

  Néhány évvel ezelőtt az Operaház elé szervezett tüntetésükön az úgynevezett baloldaliak, saját sajtójuk szerint, legalább százezren voltak. Leírták, hogy az Oktogon és az Opera között ennyi éhező, sovány szimpatizánsuk fért el. Bem apó szobra és a Parlament között jóval nagyobb a távolság, amit megtöltött a valószínűleg elhízott Fidesz-tábor, mert őket csak 50-60 ezerre saccolta a “független” média. Magyarbarát lengyelek is voltak, talán kicsivel többen, mint az antidemokratikus ellenzék luxemburgi, andorrai vagy Maldív-szigeteki frontharcosai. De bizakodjatok április 8-ban, mi is azt tesszük!😊

  • Henry Case

   Mit szeretnél? Jobban áll a cerka, ha 300-nak hazudod a 60-at? Jobban dagad a honfiúi kebel, hogy többen örülnek annak, hogy Orbán áll a tökükön? Már nem elég, ha a valóságot mondanátok fennhangon az összes, közpénzen etetett médiában? Mindenképpen hazudni kell? Nagyobbat, többet, sokat, mert különben megremeg a láb és elkopik a rendszer? Szánalmas.

   • Álmos Éber

    A cerkára és Orbán tökére gondolom, nem kell reagálnom. A választásnak egyetlen tétje a rám, ránk erőszakolt bevándorlás, illetve annak megakadályozása. Én elutasítom egy idegen kultúra rámtelepedését, arra szavazok, aki ezt megakadályozza, függetlenül attól, hogy 300 vagy 42 ezren voltak a hídon.

    • Zoli

     Elég szomorú, ha beveszed ezt a maszlagot.

     • Csaba Bárány

      Nem látjátok fiúk!!! Ez az Álmos Éber csak egy Fidesz által fizetett hozzászóló!!!
      Kattincsatok rá! :) Az egész ilyen tele van velük. Engem letiltottak, és megfenyegettek nemrégen. Miután lelepleztem egyiket. Itt küldök egypárat. :( https://uploads.disquscdn.com/images/5c951b5f96def4485f63a4feb31bd7ac54b9ef33dc36ec2a5ca38d1a21e95141.jpg

     • Kalocsai József

      Bizony, már milliárdos a gyerek, olyan jól dotálja őt a fityisz. =D Nem kell irigykedni, csúnya szokás. De nagyobb szopás lenne rátok nézve is a kormányváltás. Sikongatnátok utána, mint a fürdős kurvák. Ti kezdenétek elsőnek támadni az “új-régi” kormányt.

     • Kalocsai József

      Ti meg majd mást fogtok bevenni, ha mégis igaza van. De az nagyon keserves lesz nektek. (sajnos nekünk is)

     • Zoli

      Eltévedtél büdös bogár. A Duna korzón kínálgasd magad. Lehet, a kedves mamád is megteszi, igyekezz, le ne maradj! :DD

     • Kalocsai József

      Lehet hogy te büdös bogár vagy, de úgy látom, hogy még a fejed is üres. Ki kínálgatta itt magát ? Ha debil vagy, akkor inkább ne szólj hozzá, ha értelmesen nem tudsz. De az is lehet, hogy a te mamád már megtette, attól lettél ilyen fogyatékos.

    • Teresa Di Vicenzo

     Arra a 20000-re gondolsz, akinek a kötvényhozamát te fizeted vissza? Ritka okos lehetsz.

     • Kalocsai József

      Nem csak én, te is. De visszafizetted már a gyurcsótány által felvett, s szőrén szálán eltűnt IMF hitelt is, aminek a te adód is, meg a magánnyugdíjalap is a kárát látta.

     • Teresa Di Vicenzo

      Ebben is tévedsz.
      De nem kezdem magyarázni olyannak, aki egy 2018-as eseményhez 2006-os cikkre hivatkozik. Felesleges. Neked jó lesz a fidesz, pont az ilyenekre számít.

     • Tibi Pokrócz

      A magánnyugdíj megtakarításokat a fidesz elvette okoska!

     • Kalocsai József

      Elvette ? Ha ilyen nagytudású vagy, akkor fogalmaznod is kéne tudni. Ki vette el ? A gyurcsótányotok zsebében landolt, aki felvette az IMF hitelt, s az szőrén-szálán elpárolgott, majd a fityisz a magánnyugdíjalap megtakarított összegéből, meg a nép adójából azt visszafizette, okoska. De ha még ezt sem tudtad, akkor inkább tájékozódni kellett volna, mielőtt az általad bevett dezinformációkat hangoztatod.

     • Tibi Pokrócz

      Te nagyon buta! A cigány vezéretek vette el. Látszik,hogy neked nem volt! Azon sem csodálkoznék ha munkád sem lenne ezért nincs nyugdíj megtakarításod! A ország adóssága soha nem volt ilyen magas te nagy tudású! Most az Oroszoktól akar több száz milliárd kölcsönt felvenni! Ez olyan baromság mint a kamu rezsicsökkentés! Persze az ilyen nagy tudású emberek elhiszik!

    • Gaaze

     A kommented fogalmazása alapján egy értelmes, iskolázott ember vagy. Teljesen komolyan gondolod azt, amit leírtál? Valós problémának tartod ezt a betelepítést?

     • dabolczi52

      Hát nagyon hülyének kell lennie annak aki a betelepítés problémáját megkérdőjelezi!

     • Kalocsai József

      Ennek ellenére azért vannak ilyenek. Nem tudom hol élnek, tán a mesevilágban, s ki sem nőnek belőle.

     • Tibi Pokrócz

      Ezért telepített be jo pár migránst cigány vezéretek :)

     • Kalocsai József

      Te nem ? Akkor bajban vagy.

    • Pál Gálik

     Szerintem a “f@sszopó” kultúrát nem feltétlenül kell megvédeni.
     Pláne, hogy maga Orbán ismerte be ország világ és a tv nyilvánossága előtt, hogy évek óta hazudozik a menekültekről milliárdokért, hogy félelemben tartsa a lakossságot.

     • Kalocsai József

      Nem téveszted te össze a gyurcsótánnyal ? Öszöddel ? Vagy amnéziában szenvedsz és vizionálsz ?

     • Pál Gálik

      Én szenvedek amnéziában? 😀 😀 😀
      Öcsény nem volt olyan régen. Akkor találta azt mondani az aranytorkú vezér, hogy nem is csodálkozik az őcsényiek hozzáállásán, mert már annyit hazudoztak nekik a migránsokról….és melyik is az a párt, amelyik pénzt nem sajnálva évek óta uszít és szítja a gyűlöletet ellenük?
      Pár hónap múlva már azt is le fogják tagadni a rajongók, hogy leszámolással fenyegetőzött, miként azt a vallomását is elfelejtették, hogy összesen annyi baja volt a Kádár rendszerrel, hogy nem ő ült Kádár székében, mert egyébként a diktatúra nagyon is megfelelt neki.

      Az internet nem felejt. A youtube-n még mindíg meg tudod keresni 😀

    • Kalocsay Imre

     Ez a baj bekajáljátok az Fidesz propagandát ! A migráns kérdést pajzsként maguk elé tolva a háttérben gátlástalanul elvégzik a piszkos az országot és lakóit tönkretevő ügyleteiket ! Ez a választások igazi tétje ,hogy folytatódik-e tovább ez.

     • Kalocsai József

      Nehogy azt hidd, hogy irigylem a vezetékneved végéről az y-t, de a gondolkodásmódodat se.

     • Kalocsay Imre

      Hát én sem a te gondolkodásod ha csak az orrod hegyéig látsz a narancsködben!

     • Kalocsai József

      Nem ismerem a narancsködöt, mivel nem vagyok fityiszes. Hogy az orrodig sem látsz, az legyen a te bajod. Migráns kérdés nem pajzs, ha mondjuk nem vennéd észre, már a befogadó országok is rájöttek, hogy korunk legfőbb veszélye. Csak felvilágosítlak: ott tartunk, hogy a Visegrádiak mellett már az Osztrákok és az Olaszok is kezdik elismerni a fityisz bevándorlás politikájának a helyességét. De ha vársz még egy keveset, akkor hallod majd, hogy egyre többen fognak változtatni az EU nyugati országaiból a hibás bevándorláspolitikájukon. Csak idő kérdése. Ha véletlen nem így lenne, akkor neked jajj (velünk együtt), mert a kvóta alapján mi leszünk a nyugat szemetesládája, mert pont az olyan migriket fogják ideirányítani, akikkel ők sem bírnak, akiket el kell tartani, s akik magas közbiztonsági kockázatot jelentenek számukra. Mert véletlen se gondold, hogy a beilleszkedni tudókat fogják ide deportálni, annyira azért nem hülyék. Az EU-val szembeszállni a fityiszen kívül egyik itthoni párt sem mer, mindegyik benyal neki.

     • Kalocsay Imre

      Ne edd már meg ezt a maszlagot,hogy Orbán Viktor az egyedüli nagy megmentő ! Kérdezem én: Pl. Horvátországot,Szlovéniát kerítés nélkül miért nem lepték el a migránsok ?

     • Kalocsai József

      Azért mert 2015-ben ők is elkezdték a kerítés építést. Lehet hogy kicsit hiányosan tájékoztattak téged, de a tény az attól még tény marad. http://www.origo.hu/nagyvilag/20151202-szaz-kilometer-kerites-epult-horvat-szloven-hatarra.html http://migracio.mandiner.hu/cikk/20160630_horvatorszag_is_keritest_epit_a_szerb_hatarra

    • Henry Case

     Akkor mi az összefüggés aközött, hogy nem szeretnél idegen kultúrát – az amúgy egyáltalán nem homogén, más kultúrák jellegzetességeit magába olvasztó, a török hódoltság idején szinte teljesen kiirtott, majd utána németekkel és szlovákokkal feltöltött – “magyar” néppel keveredni és aközött, hogy 300-nak hazudod a 60-at, amit itt képviselsz?

    • Tibi Pokrócz

     Na akkor nem a fideszre szavazol gondolom? letelepedési kötvényes migráns vagy a fidesz által be csempészet migránsok miatt gondolom.

    • Mihály Nagy

     😀 😀 😀

   • Kalocsai József

    Te lehetsz szánalmas. Mit ír a HVG, az általatok oly nagyra becsült médiátok ? Ezek szerint ő is átver benneteket. http://hvg.hu/itthon/20061006kossuth

    • Henry Case

     Hogy jön ez ide?

     • Kalocsai József

      Nagyon egyszerűen. Olvasd el mit írtál fentebb, s olvasd el a rá adott választ. Utána nyisd meg ezt a linket, http://hvg.hu/itthon/20061006kossuth s olvasd el a hely befogadóképességéről szóló médiátok szerinti 2006-os cikket. Ha te is azzal jössz, hogy azóta összement a tér és környéke a mosásban, akkor nem lehet téged sem komolyan venni.

    • Teresa Di Vicenzo

     Neked ezt olyan nagyon nem sikerült értelmezned, hogy én sírok helyetted.
     Ez a hvg-s cikk, amit nagyon benéztél, mert 2006-os, csak azt taglalja, hogy hány ember férHET el egyáltalán a téren és a környező utcákon, a legnagyobb, 4 fő/m2 sűrűségben, azaz maximális kihasználtsággal.
     Azóta a teret eleve átépítették. Másrészt m2-ként 4 ember reálisan túl sok, kevesen szererik, ha idegenek a nyakukba lihegnek órákig, ezért a 3,5x-es szorzó reálisabb (amivel a fenti cikk számol). De nyilván te szereted az akol melegét, és tiltakozni fogsz emiatt a botrányosan alacsony szórzószám miatt. Úgyhogy ezért nem kell külön reklamálj.
     Az meg hát külön botrány, hogy idén nem töltötték meg a birkák a környező utcákat, de ezért sem a hvg vagy az átlátszó a hibás. Sokkal inkább o. viktor gyanúsított. Úgyhogy ezért meg nála reklamálhatsz majd a beszélőn.

     • Kalocsai József

      Biztos lehetsz benne, hogy jobban sikerült értelmeznem, mint neked azt a 2006-os HVG cikket. Mint azt tudjuk, már az akkori 520 ezres befogadóképessége a térnek és környékének alábecsült volt. De akkor még 520 ezret elismertek. Mostanra a mosásban ez úgy összement, hogy csak 60 ezer lett belőle. 4 év múlva már csak 5 ezer lesz belőle, ha így folytatják. De a fröcsögésedre megnyugtatlak, hogy a környező utcák is tele voltak, úgy feltorlódott a tömeg. Sőt, még friss képet is küldök neked, hogy érzékeld a valóságot. https://uploads.disquscdn.com/images/12397b473f9ee9617e414fe8cc000d04bee432d95bedb02b2eb0a09050998e1f.jpg

  • Teresa Di Vicenzo

   Izraelből már a kutya sem jött?

  • Kalocsai József
  • Tibi Pokrócz

   Ne felejtsük el a letelepedési kötvényes migránsokat és a fidesz által be csempészet migránsokról sem!

 • Farkas-Káló György

  Teljesen mindegy mennyien voltak!! Kár ,hogy erre pazarolták az idejüket és nem a hősöket ünnepelték!! Bár a számukra I.Don Vitya is hős! A számháború majd április 8.-án eldől. Reméljük, hogy annyian szavaznak a fideszre ahányan a birkameneten voltak!!!!

 • agador

  Mindig ez van. Így jött ki 2002-ben is a kétmillió, ami igen jót tett Philip zsebének.

  • rebur

   Szerintük kétmillió után akkorát buktak, akkor a szerintük kétszázezeret követően mekkorát fognak?…??

   • Kalocsai József

    Az a 200 ezer megfelel 600 ezernek is. http://hvg.hu/itthon/20061006kossuth Nyisd meg a linket, s olvasd el a médiátok, a HVG 12 évvel ezelőtti becslését a hely befogadóképességéről. Ha véletlenül nem tudnád megnyitni, akkor ideírom: 520 ezer.

 • István Tiszai

  CEU tüntetés hasonló nagyságú volt, ott 70.000-80.000 tippeltek.
  Itt is ez a reális szám.

  • Kalocsai József
   • trollolo3

    A fotókat látod, hogy a mostani Békemeneten részt vevpk a tér harmadát terítették csak be??

   • budai

    Akárhányszor linkeled be a 2002-es “kétmilliós” képet, azzal épp azt bizonyítod, hogy az akkor kb. 500ezerre tehető létszámnál milyen sokkal kevesebben voltatok most. Neked is annyi eszed lehet, mint KósaLalinak, aki akkor árulja el magát legjobban, amikor meg akarja magyarázni.

    • Bándy Anna

     Ott voltam láttam a saját szememmel.
     https://www.youtube.com/watch?v=XPE-XstvEM8

     • budai

      Ezt láttad a saját szemeddel? Ez a fideszes média propagandavideója. Több pontról felvett, összevágott (akár többször ugyanazokat, az útvonal különböző pontjain mutató) videó, ráadásul azzal a hülye címmel, hogy minden eddiginél többen… Ilyen marhaságot még a Sötét Szilárd sem mert állítani.
      Vajon miért nincs egyetlen olyan kép sem, ahol a beszéd alatt ÁLLÓ tömeg látható? A Kossuth téren készült felvételeken 6-7 perc környékén látható, hogy a tér közepe annyira üres, hogy folyamatosan tudnak jönni az emberek befelé.

    • Kalocsai József

     Te csak nézel, vagy látsz is ? Ez nem egy 2002-es kép, hanem a HVG 2006-os cikkének a linkje, amiben leírja, hogy szerintetek 520 ezren férnek el a téren és környékén. De ha esetleg még olvasni is tudsz, akkor veselkedj neki a link megnyitásának, s olvasd el, hogy 12 évvel ezelőtt mit írtatok, s akkor rájössz, hogy mennyire ültél fel a médiátok mostani “csúsztatásának”.

 • trollolo3

  Ez egy óriási pofáraesés a Fidesznek, mindent a Békemenetre tettek fel, hogy visszvegyék a kezdeményezést, erre kiderül, hogy egy jókora átverés az egész, gyakorlatilag az ellenzéki ügyek mentén hasonló, ha nem nagyobb tömegek gyűltek össze tavaly is, a CEU mellett.

 • lzscartman

  5 millijójan vótak.

  • dabolczi52

   Nyugtatgassátok csak magatokat – mi akkor is a Fideszre szavazunk

   • Lucilla

    Szíved joga. Tedd azt, ha neked jó diktatúrában élni.

   • zsíroskenyér

    Sokan lesztek, de nem elegen 😀 Szopni fogtok! Orbán megy a börtönbe

    • Kalocsai József

     Valószínűbb, hogy te fogsz a rúd rosszabbik oldalán állni.

 • istvanka

  Reménytelen a “nemzetes szél ellen ” élni normális életet!

  • Kalocsai József

   Bizony, bizony, az csak a normálisaknak lehetséges.

   • Tibi Pokrócz

    Akkor neked nem megy!

    • Kalocsai József

     Én inkább úgy veszem észre, hogy neked nem, azért állsz be sivalkodni az alulképzettek közé.

     • Tibi Pokrócz

      Tévedsz! Nem állok be a fideszesek közé!

 • Pal Attka

  Arról már nem is beszélve, hogy “sikeresebb” felvételeket is betoltak a régi szép birkamenetekről. Aki nem vak, láthatta :)

  • Kalocsai József

   Nem mindenkinek olyanok a módszerei mint a tiétek. Fogadjuk, hogy már ezt a képet is elküldtétek Brüsszelbe, Budapesti ételosztás a szegényeknek címmel. https://uploads.disquscdn.com/images/12397b473f9ee9617e414fe8cc000d04bee432d95bedb02b2eb0a09050998e1f.jpg

   • Pal Attka

    No persze . Homályos mint egy Mars-felvétel ! 2018-ban, a digitális technika csúcskorában ! Jól esik hülyének nézni a zembereket. Hát persze,sokan vannak akiket lehet is :)

    • Kalocsai József

     Te biztosan nem hiányzol közülük.

 • http://konc.kinja.com/ Klinkerhoffen

  Ugyanezt megcsinálnád a kétfarkú kutyákok rendelkezésre álló képanyagaiból is!? :)
  Annyi adalékot szolgáltatnék a számolgatáshoz, hogy a kutyákok a Blahára érve lehettek a legtöbben. Az Astoria felé menet, az esőben sokan lekoccoltak, és az Erzsébet térre a tömeg eredeti méretéről 60-70%-ra zsugorodott.

  A Fidesz-média kétezer főre saccolt minket, miközben a körúton szerintem karcoltuk a 8-10 ezer főt.

 • Tekvando Felsőházy

  A “milyen százezrek” gumicsontot bedobva, itt a nagyszerű alkalom, és lehetőség, hogy végre kiéljétek a Fidesz frusztrációtokat!

 • Endre Hídvégi

  Bőtös Botond te tényleg ennyire hülye vagy?

  • Kalocsai József

   Dehogy. Te csak a töredékét látod a hülyeségének.

 • BObama Hungary

  Egyetlen pártnak sem vagyok az elkötelezettje és nem is érdekelnek.
  Tényszerűen viszont megállapítható, hogy számháborúktól függetlenül jelentős számú kormányt támogató honfitársunk vonult fel. Tetszik vagy nem, ez történt. Nem keresem az magyarázatokat mert értelmetlenség lenne, de az nem állja meg a helyét, hogy elvakult vezérelv vezette volna őket.
  Tudomásul kell venni, hogy a Fidesz támogatottsága nagy és ezt a szidalmazások – mellébeszélések – kitalációk – féligazságok – igazságok – tények nem befolyásolják.
  Ha egyszer az ellenzéki oldal hívására hasonló tömegek jelennek meg a tereken, akkor talán történhetnek változások, ez a feladat vár a változtatást ígérgető pártokra.

  • Mihály Nagy

   A Lengyelek mióta is “honfitársaink”?
   (Az Erdélyieket nem merem megkérdezni …)

   • BObama Hungary

    Nem hiszem, hogy néhány lengyel turista, néhány száz erdélyi jelentősen hozzájárult a tömeg méretéhez.

    • Mihály Nagy

     “Lengyel turista”, “néhány száz erdélyi” … – Hááát igazán (de őszintén!!!) megnevettettél. 😀 😀 😀

     • Kalocsai József

      8.-a után nem lesz ilyen nevetős kedved. =D

     • Tibor Kőhalmi

      Mert mi lesz 8-a után??

     • Kalocsai József

      Ezt sem tudod ? 9.-e.

     • Tibi Pokrócz

      Ez sem nyert! Ő azt kérdezte mi lesz 8-a után! A válasz 9-a!
      Nem volt a szám után pont!

     • Kalocsai József

      Nem volt bizony. De azért én megértettem, hogy mit is akart kérdezni, még akkor is, ha nem tud helyesen írni, s én helyesen válaszoltam rá.

     • Mihály Nagy

      Én bízom benne, hogy neked nem. :)
      (Gondolom Hódmezővásárhely után sem tudtál őszintén nevetni? …)

     • Kalocsai József

      A szezon, meg a fazon. Hmezővásárhelyen csak egy időközi polgármester választás volt. Na és akkor ?

     • Mihály Nagy

      Vigasztald csak magad…, magatokat …. 😀
      /Hidd el, kezd az emberek szeme kinyílni … – Na persze van akinek ez nem sikerül … :( /

     • Kalocsai József

      Szép dolog bízni, de mint a példa mutatja, neked nem jött be. Lehet hogy most csalódtál, de túl fogod élni, meglátod. A ki nevet a végén játékot ezúttal vesztetted. Túlzottan én sem nevethetek, mert a választékban csak szarkupacok voltak, de legalább én a legkisebb rakást választottam. Habostorta nem volt az étlapon.

     • Mihály Nagy

      Meglepődve látom, hogy a káröröm neked annyira fontos volt, hogy kb. egy hónap távlatából is képes voltál előkeresni a hozzászólásomat, hogy te “nevethess a végén”…
      (Fordított esetben nekem biztosan nem jutott volna ilyen az eszembe … – Ezt így utólag is elhiheted!!!)
      Nem szeretném letörölni a mosolyt az arcodról, de hidd el velünk együtt te is meg fogod szívni, ennek a hatalommániás, arrogáns, tolvaj bandának az uralkodását … :(
      Most még azt hiszik a fideszes választók, hogy győztek, miközben ők is, meg az egész ország, a nagy vesztese ennek, ami itt most történt/történik … :( :( :(
      Hidd el, kúrva nagy az a “rakás”, ami mellett te kiállsz, és amit választottál …
      A remény azért megvan (orbán sem tart örökké …), a nép ébredezik, és egyre inkább kezd látni … :) /Persze te egyenlőre(?!) nem a látók közé tartozol … :( /
      – A szombati tüntetés például reményt ad, hogy nem az egész ország lett elvakítva … – csak a kisebbik fele …
      (A tüntetésen voltunk annyian, mint a ti a híres “békemeneteteken” …)

     • Kalocsai József

      Az az egy hónap távlat nálam csak annyit jelent, hogy ilyen ritkán nyitom meg az email fiókomat, s csak ilyenkor látom, ha valaki válaszolt a hozzászólásomra.

     • Ferenc Wolford

      Matek megy?

     • Mihály Nagy

      Köszönöm kérdésed: Igen
      (Talán jobban is mint neked. /Olykor igyekszem tanítani is …/)

     • Bándy Anna

      Kedves Mihály Nagy, pont ahogy mondja, 90%-ban határon innen magyarok voltunk, saját költségemen utaztam, nem kényszerített senki.

      https://www.youtube.com/watch?v=XPE-XstvEM8

     • Mihály Nagy

      Kedves Bándy Anna! Én egy percig se vitattam, hogy voltak olyanok is mint ön.(Én is saját költségen utaztam a diákok mellett kiállni …)
      És azt tudja kedves Anna, hogy a “Béke(!)menetüket” szervező Bájer Zsolt “lepatkányozta” a másképp gondolkodókat? (Azon apropóból, hogy ezt megelőzően, – a “Béke(!)meneten” – a regnáló miniszterelnök(!) megfenyegette a másképp gondolkodókat?)
      Ezt nevezik önök “Béke(!)menet”-nek ??? … :( :( :(
      Ilyen erkölcstelen, tolvaj banda mellett áll ön ki … – Sőt még büszkén vallja is, hogy fizetett és érte … :( :( :(

     • Kalocsai József

      Vegyünk 200 ezer embert alapnak. Csak azt kívánom neked, hogy amennyivel kevesebb volt, annyi dollár teremjen a zsebedben, viszont amennyivel többen voltak, annyi dollár adósságod keletkezzen. Ha egy ilyen kívánság valóra válhatna, életed végéig nem másznál ki az adósságból. http://hvg.hu/itthon/20061006kossuth

     • Mihály Nagy

      Ha figyeltél (?), én számokról egyáltalán nem beszéltem …
      Tőlem akár 200 ezren is lehettek …
      (Úgy hogy ne kezd számolni a dollárjaidat … – meg az enyéimeket se …)
      De azt mondtam, megkérdőjeleztem, hogy a résztvevők egy része milyen machinációkkal jutott oda … /közpénzből … :( /

   • Ferenc Wolford

    1848 óta… bunkókám!

    • Mihály Nagy

     Kedvedért megnéztem az értelmező szótárt.
     A “honfitárs” jelentése: “Azonos országból származó személy.”
     Akkor hogy is van ez? Ki is a bunkókám?
     (Vagy 1848-ban Magyarország egyesült Lengyelországgal? – És azóta is egy ország vagyunk? – És mit szólnak ehhez a Szlovákok?)
     Szóval: Mielőtt “bunkókám”-ozol előtte nézz magadba, netán tájékozódj!
     /De nehogy azt hidd, hogy haragszom. Te csak hoztad az elvakult fideszesek színvonalát … :( /

    • Tibi Pokrócz

     Tudod mit jelent a honfitárs te sötét gyalog?

  • Ildikó Kristófné Kovács

   Ott a pont!

  • zsíroskenyér

   Igen, sok tízezer ember, ahogy a cikk is segít összeszámolni, nagyjából hatvanezren lehettek. Mint ahogy láthattad a sok száz-ezer buszt a rakaprton, ami felcipelte őket.

   • tollas

    A cikk a tömeg nagyságának letagadásában segíti azokat, akik azt hiszik nyerhetnek április 8-án.

   • Kalocsai József

    Hányan férnek el a Kossuth téren ? 60 ezren ? A akkor a ti médiátok, a HVG 10 évvel ezelőtt miért 520 ezerre becsülte ? Látom te is jóllaktál az etetésnél. Inkább a cikketeket olvasd el,s akkor rájössz, hogy még egymást is etetitek. http://hvg.hu/itthon/20061006kossuth

  • Sasszem

   Nem ér, a kurmánypárton kívül senkinem nincs lehetősége ingyen utaztatni az embereket

  • Lajos Incze

   baromság. a cikk pusztán azzal foglalkozik, amivel foglalkozik. mennyien lehettek ott, és mennyit állít a propaganda. hogy te már ennyitől is telekakálod a védőfóliádat, az a te dolgod.

   • BObama Hungary

    Én is csak azzal foglalkozom, hogy a számolgatásnak semmi értelme. Kakálni pedig Te szoktál, hiszen már ettől is fosol, ha valaki leírja, hogy szedjetek össze hasonló mennyiséget.

 • dabolczi52

  Engedd meg hogy a saját szememnek higgyek!!

 • Imre

  Ingyé út Pestre….

 • Pista bá’

  Hát persze. 😀 60 ezer. 2.5 kilométer hosszan, 40 méter szélesen 60 ezer ember menetelt a már eleve megtelt Kossuth térre. 😀 Maradjunk a 200-250 ezerben.

  • Kalocsai József
   • zsíroskenyér

    A cikkben lkátható fotók alapján láthatod, hogy a tér közepe telt csak meg. A fenti fotón ez látható. A Kossuth es Ráküczi szobrok felé már nem állt senki.

    • tollas

     Én a Rákóczi szobortól délre álltam, több ezer emberrel együtt. Egy idő után még azokra a zöld területekre rá kellet engedni az embereket, ahová előtte nem akarták, de túl sokan voltak.
     Az itteni komcsi agitátorok vágyai szerint biztos. Az a helyzet, hogy egyre kevesebben vagytok.
     De végül is ez egy nagygyűlés volt, nem számháború. Utóbbiban lehet, hogy jobbak vagytok, főleg ha az 1848 és 1956 számok kilövéséről van szó.

    • Kalocsai József

     A fenti fotón tényleg ez látható, viszont az a fenti fotó nem mostani. Ez a mostani. https://uploads.disquscdn.com/images/12397b473f9ee9617e414fe8cc000d04bee432d95bedb02b2eb0a09050998e1f.jpg

   • Panka Misinszki

    Ez a fotó tuti nem a mostani Békemeneten készült, !! A fotó felett a linken látható is, hogy 2006. 10. 06.-án készült!! De más árulkodó jel is van a fotón, hogy ez nem a mostani menet volt!

    • budai

     A cikk 2006-ban íródott – a másnapi nagygyűlés előtt! Akkor mikor készülhetett a kép? 😉

     • Kalocsai József

      2006-os cikk és mostani képet raktam alá. De szerintetek 2006-óta úgy összement a mosásban a tér és környéke, hogy már csak a tizede ember fér el. Ti sem gondoljátok komolyan, ugye ? A saját médiátok, a HVG szerint akkor még 520 ezer ember fért el. Gondolkodjál, ha nem esik nehezedre.

     • Kalocsai József

      Kicsit feljebb leírtam neked. De ne tévedj el, ez a mostani cikk 2018-ban íródott, viszont 2006-os fényképet pirossal bekarikázva raktak alá.

    • Kalocsai József

     Megmagyarázom neked is. Az eredeti cikket most közölte a ti médiátok a HVG. Alá rakták a 2006.-ban készült fényképet, ahol még tényleg nem voltak olyan sokan. Viszont ami képet itt a hozzászólásotok fölött én raktam fel, az friss kép, fölé pedig a HVG 2006-os becsléséről szóló cikk linkjét raktam, (tehát a link nem a mostani képet datálja, nem a képhez tartozik) mégpedig azért, hogy bemutassam nektek a HVG etetését. Szerintük 2006-ban 520 ezer ember fért el a tér és környékén, ami mostanra – összement a mosásban – 60 ezer férőhelyre zsugorodott össze. Tehát ilyen hiteles a HVG, így próbál beetetni titeket, ti meg eszitek, s még osztjátok is a baromi nagy kamu adatot. Máskor legyél kicsit figyelmesebb, nyisd meg a linket, s akkor talán te is rájössz, hogy miről is van szó. Aztán ha azt is elolvastad, és átgondolod a 2006-ban leírtakat, s a mostaniakat, akkor rájössz, hogy mennyire b@sztak át.

   • budai

    Te tényleg olyan hülye vagy, hogy ideraksz egy 2002-ben készült képet?! Akkor nem csodálkozom, hogy fideszes vagy.

    • Bándy Anna
    • Kalocsai József

     Tényleg összezsugorodott az agyad ? Megmagyarázom, hátha megérted. Az eredeti cikket most közölte a ti médiátok a HVG. Alá rakták a 2006.-ban készült fényképet, ahol még tényleg nem voltak olyan sokan. Viszont ami képet itt a hozzászólásod fölött én raktam fel, az friss kép, fölé pedig a HVG 2006-os becsléséről szóló cikk linkjét raktam, mégpedig azért, hogy bemutassam nektek a HVG etetését. Szerintük 2006-ban 520 ezer ember fért el a tér és környékén, ami mostanra – összement a mosásban – 60 ezer férőhelyre zsugorodott össze. Tehát ilyen hiteles a HVG, így próbál beetetni titeket, ti meg eszitek, s még osztjátok is a baromi nagy kamu adatot. De ha te ekkora birka vagy, hogy hagyod magad így megvezetni, akkor legyen ez a te gondod. Csak utána ne sivalkodjál, hogy mennyire b@sztak át.

   • Lajos Incze

    az máskor készült, azóta átépítették. azt kéne most bemutatnod, hogy acikkben bekeretezett helynek csaknem a tízszeres áll most rendelkezésre, és megmutatnod, hogy hol.

  • David

   Nem mintha bármi múlna ezen. Elég nagy szégyen, ha már ezt a kétes mennyiségű embertömeget is oda kell vinni, nem maguktól mennek.

   • Ildikó Kristófné Kovács

    Eddig még senkinek nem sikerült ekkora “kétes mennyiségű embert” megmozgatni! Egyébként nem kellett vinni, magunktól mentünk!

    • David

     Kedves Ildikó!

     Valószínü volt, aki valóban önszántából ment. Az azonban bosszant, hogy közpénzből vitték szervezetten, akár külföldröl is a résztvevők egy részét. Mindezt csak azért, hogy a Fidesz “erőt fitogtasson”, majd március 15-e alkalmából megfenyegesse mindazokat, akik más értékrendet vallanak, mint önök. Abban igazat adok, hogy senki sem mozgatott meg ekkora tömeget (közpénzből sem), bár eddig nem is nagyon volt hasonló próbalkozás.

     • Andras Pinter

      Te mennyi embert ismersz akit “odavittek”? Honnan veszitek hogy akár egy ember is odament akarata nélkül ?Miért nem lehet ,hogy valaki elmegy és támogat valamit amiben hisz.Ez ugyanúgy jogában áll mint a neten keresztül valótlanságokat állítani. Vasárnaponként elmegyek a templomba is. Oda is visznek??? Oda is erőszakkal ,félelemből megyek? Nem! Azért járok oda ,mert hiszek benne .-Ezt pedig hadjátok meg nekem.

     • David

      Szíve joga mindenkinek oda menni, ahová akar. Csak nem az én pénzemen.

     • Andras Pinter

      Te pénzeden?? ??????Akkor én most lógok neked ??

     • David

      Nalátod. Viktor apád kölcsön adott a nevemben. És sok más adófizető nevében.

     • Andras Pinter

      Ok. Te nyertél. Csak az a gáz hogy tömegközlekedéssel mentem (megvettem a jegyet bizisten) Megittam pár sört is ,sőt még kajáltunk is utána Úgyhogy jó sokkal jövök nektek adófizetőknek. Igérem megadom .Részemről ennyi. TE nyertél .

     • Tibi Pokrócz

      Meg ittál pár sört? Ezek szerint józanul te sem bírtad :)

     • Bándy Anna

      Saját pénzemen utaztam!!!!!!!!!!!!!!!!! Kikérem magamnak!!!!!!!!!!!!!!!!!
      A
      résztvevők 90%-a nem szervezet busszal utazott, próbálja úgy felfogni,
      hogy a szervezett busszal utazók, a mi adónkból jöttek, sok minden más
      amivel én nem értek egyet, pedig az önök adójából. https://www.youtube.com/watch?v=XPE-XstvEM8

     • David

      Kedves Anna! Ne próbálja elhitetni velem, hogy a jelenlévők 10%-a utazott Budapesten kívülről, illetve külföldről. Ugyanis az ország bármely pontjáról ingyenesen lehetett eljutni a békemenetre. Hihetetlen mennyiségű pénz folyik el ( lsd.: kvóta népszavazás), feleslegesen. Milliárdokat költ a kormány mindenféle látszatintézkedésre, népszavazásra, mindeközben ezreket engedtek be a letelepedési kötvénnyel. Természetesen a profitot itt is lenyúlták, majd ezt is fizethetjük vissza kamatostul. Amig önök a békemeneten hallgatták a “csakafideszvédimegazországot” monológot, addig Brüsszelben ismételten ennek az ellenkezőjét támogatta a kormánypárt. Szemfényvesztés az egész látszatkormányzás, ilyen maffia még sosem irányította az országot mint most.

     • David

      Légyegében teljesen mindegy mennyien voltak és ki pénzén, mert három hét múlva végetér a rémálom. Végre fellélegezhet az ország lakossága.

     • Imre Hegedűs

      Kezdjük ott hogy honnan veszi a 90%-ot, – másrészt azt nyilván nem vonom kétségbe hogy volt, aki meggyőződésből volt ott. De engedje meg hogy az állampénzen folytatott pártpropagandával ne értsek egyet. Pártfüggetlenül.

     • Bándy Anna

      Saját pénzemen utaztam!!!!!!!!!!!!!!!!! Kikérem magamnak!!!!!!!!!!!!!!!!!
      A résztvevők 90%-a nem szervezet busszal utazott, próbálja úgy felfogni, hogy a szervezett busszal utazók, a mi adónkból jöttek, sok minden más amivel én nem értek egyet, pedig az önök adójából.

     • Imre Hegedűs

      Hozzátéve ehhez hogy külföldieknek – legalább a lengyeleknek – nálunk nincsen szavazati joga…

     • szőlősi

      Az jutott az eszembe ? hogy döntenél akkor ha kapnál egy 10ezer dollár értékű íngyenzsetont LasVegas-ba , de az odaút és vissza út 10500 dollárba kerülne csak ?

     • veszeloy

      Természetesen nem “a más értékrendet vallókat fenyegették meg”, hanem azokkal szemben emlegetett O. elégtételt, akik megalapozatlan állításokkal, valótlanságok terjesztésével kívánnak politikai előnyhöz jutni.

    • trollolo3

     A CEU melletti menetben 80 ezren vonultak fel, többen voltak, mint a maguk lengyelekkel és románokkal felturbózott Békemenetén.

    • Imre Hegedűs

     Ismét: attól hogy ön magától ment – voltak ott bőven ingyen odaszállított, részben külföldről érkezett vendégek is.

  • zsíroskenyér

   Lehet ilyet állítani, de tudnod kéne bizonyítani is. Ha igeazad lenne, a Fidesz.hu tele lenne ilyen fotókkal, de sajnos nem találunk ilyet. KI van mosva az agyad, de egy pillanatra gondolj arra, lehet azért nem találsz ilyen fotókat, mert tudták vágyálmad lefotózni :)

  • Gábor Werli

   Maradjál…

  • Lajos Incze

   az útvonaltervező szerint a bem tér – jászai mari tér távolság 1.5 km, és a 40 méters szélesség is jócskán eltúlzott, nem láttuk, hogy a híd oldalárok lógnának alá a bayerzombik, szóval maradjon a hivatalos 25 m. tehát a te 200-250 ezred úgy viszonylik a valóságos számhoz, ahogy egy nerközbesz ár a piacihoz.

 • Greengo

  A kommunizmusban is hatalmas tömegeket mozgattak állami pénzen. És láthatjuk mivé lett. Ez a rendszer is a lejtőn van már. Kár számolgatni olyan dolgokat, aminek nincs racionális értelme. A békemenetet a kormány “megnyerte” a hozadéka ismeretlen, a költségét az adófizetők kipengetik. A választás azonban már egy kicsit más lesz, hogy azt megnyeri-e a fidesz, arra nem vennék mérget.

  • zsíroskenyér

   Már miért “nyerte meg” a Békement? Több százezer emberről beszéltek, kiderült, hogy a tavalyi CEU-n többen voltak, mint most a Kossuth téren. Aminek a fele külföldi, ráadásul.

   Orbánék elvesztették már az utcát is, bétüntetőkkel és megfélemlített emberekkel nem nagy kunszt megtölteni a Kossuth ter negyedet.

   • Greengo

    A megnyerte idézőjelben van – higgyék azt, hogy megnyerték – és az előtte lévő mondatban írtam, hogy racionális értelmet nem nyer az egész békemenet.

   • Bándy Anna
    • trollolo3

     Ez egy összevágott anyag.

   • Bándy Anna

    Nem vagyok megfélemlítve, kikérem magamnak, saját költségen utaztam, nem kényszerített senki.

    • Futrinka

     És mit értél el vele?

    • Imre Hegedűs

     Ez nem jelenti azt hogy nem voltak ott megfélemlített emberek is. Azt pedig más forrásokból tudjuk hogy külföldi állampolgárok ingyen és bérmentve voltak ott. Nem is kevesen.

 • Károly Fábián

  A helyzet az, hogy nem korrekt a Parlament elötti tömegre vonatkozó becslés. A pirossal megjelölt terület csak egy kis része annak, amelyet a tömeg elfoglalt. A valóságban a tömeg hosszan elhúzódott az Alkotmány utcában a Bajcsy – Zs. út felé. Viszont a Kossuth térről a kép friss, a sarokba a Ŕákóczi szobor mögött már épül a sarokház….

  • trollolo3

   Csak a következő képig kell legörgetned, és máris láthatod, hogy mi alapján számoltáki ki (Google Maps). Érdemes a cikket elolvasnod, ha már kommentelsz :)

   • Károly Fábián

    Számold újra, ha majd kisírtad magad…

    • Károly Fábián

     trollolo3…..

     • Károly Fábián

      :)

 • tollas

  Sajnos eléggé hazugra sikeredett a cikk. Én például a II. Rákóczi Ferenc szobortól délre álltam, több ezer emberrel együtt, valamint a Nagy Imre szobor körül is még sokan voltak. Tehát nem jó az ábra.

  • http://kormanyvaltas.hu Ronald Jim Tromf

   A lényeg benne van. Nem voltak annyian, mint ahogy a k. média beharangozta. Még a fele sem. A többi sajnos nm számít. Most 70 ezer, vagy 80 ezer? Nagy része külföldi? De nem 200 ezer. És ennyi.

 • Clemens Prinz

  Ezt így a @pusztastranger már vasárnap kiszámolta.

 • http://kormanyvaltas.hu Ronald Jim Tromf

  A lényeg benne van. Nem voltak annyian, mint ahogy a k. média beharangozta.

 • Visnyei László

  Sokan voltak,de remélem nem elegen!

 • szőlősi

  Misem fontosabb annál hogy kiderüljön hogy pontosan mennyien is voltak ,ill. hányan voltak kiváncsiak Orbán beszédére.Ugyanis ha az összefogás pártokat awal hergeljük “pár ezren voltak csak” nagyobb lesz az önbizalmuk. Komolyan azt hiszi a cikk írólya hogy ewel hatással lehet ápr.8.ra

 • Mongol Janos

  ez a kép NEM 2018-as…más a szinpad…különben….1 busz= 45 fő….100 = 4500….500=22500fő…és ki látott itt 500 buszt.???…okoskák……puszi marinéni..

 • qqriq

  Te jó ég, megint egy műbalhé. Hiszen a vak is láthatta, hogy összemérhetetlen a különbség az ellenzék tábora és a békemeneten résztvevők között.

 • https://www.youtube.com/watch?v=0nVlwL9nn-A MKKP – Szavazz a győztesre !

  Az a szerencse, hogy itt csak 2-3 migrancs libsi volt, laccik is
  https://www.youtube.com/watch?v=4HiTaTCDB0w

 • Nagy György

  A választások is ilyenek. A legutóbbi választáson 61% volt a részvétel, ennek 44%-át szerezték meg. Márpedig 8 millió 61%-ának 44%-a inkább csak egyharmad körül van. Egy program nélküli, vitára ki nem álló, országot leépítő párttól ez is szép teljesítmény. Ha elhinném, hogy a nép szavazata bármit is számít, még a végén bizakodnék, hogy akár változhat is valami…

 • Hegyi Zerge

  kb ennyi idióta van MO.-n akihez ha bemegy a tolvaj és viszi az ezüsteszcájgot akkor megállítja és odaadja neki a megtakarított pénzét is ” Hé TolvajÚr ezt még itthagyta!”

 • Zoltán Cziráky

  Százalékok nem pontosak, hiszen ez könnyen ellenőrizhető. 2014 – Nemzeti Választási Iroda!

 • trollolo3

  Teljesen mindegy, a fidesz kevesebb szavazattal nyert 2014-ben, mint 2010-ben es megis ketharmadot tudtak alakitani az altaluk elcsalt valasztasi rendszer alapjan. Nem hagyjuk, hogy harmadjara is egy bolsevik fideszes kisebbseg uljon a magyarok nyakara!

 • budai

  Valóban nem pontosak: 61,24% a részvétel és ebből 43,55% szavazott a Fideszre. Az a szavazásra jogosultak 26,67%-a. Ezzel sikerült 66,83%-nyi parlamenti mandátumot szerezni.
  Egész jól ki tudták találni maguknak ezt a választási rendszert!

 • Kalocsai József

  Milyen ügyesen tudsz ferdíteni. Mi az hogy maguknak ? Ha a szavazatok aránya éppen az ellenzék javára fordult volna, s ők kapták volna a fityisz elért százalékait, akkor gondolod, hogy nem az agyhalottak kormányozhattak volna ? Bizonyos mondataidat, amit ide leírsz, szerintem jobban át kéne gondolni, hogy ne nézzenek téged is fogyatékosnak, vagy éppen uszítónak.

 • László Kerekes

  idióta! és az egyéniben ? Ott 95 %-os volt a Fidesz. A kettőt össze kell adni és kijön a kétharmad.
  fasszopó gecikém!

 • Kalocsai József

  Tudod mit ? Nem kívánom neked, hogy a mostani ellenzék nyerjen, s üljön a nyakadra, mert akkor veled együtt mi is ráb@sznánk. Utána, 4 év múlva az ilyen “gyenge felfogásúakkal” kéne nekünk összefogni ahhoz, hogy visszajöjjön a még élhető rendszer.

 • trollolo3

  A mostani ellenzék visszaépítené a demokráciatikus alapokat, így sokkal jobban járnánk velük, mint az illiberális Orbán-pasi rezsimmel

 • budai

  Gratulálok a fínom keresztény polgári stílusodhoz!
  Ez jellemző rátok. Mocskolódás (akár valótlanságokkal is), hőbörgés, randalírozás, gyújtogatás, amikor nem az történik, amit ti szeretnétek, köpködés, savazás (utóbbi még “csak” verbálisan).
  Finom úri közönség…

 • Kalocsai József

  A legtöbbet csak a sokból lehet kihozni. Ha kevés körzetben lettek volna esélyesek, akkor nincs az az átalakítás, ahol esélyük lett volna győzni.

 • Kalocsai József

  Nevezd is meg, hogy melyik párt az, mert mint tudvalevő, egymással sem tudnak megegyezni ezek az “ellenzékiek”, így nem lehet őket egy kalap alá venni. De ha elhiszed, amit mondok, akkor úgy fogtok járni esetleges kormányváltás esetén, hogy akkora káosz lesz, akkora marakodás köztük a koncért, hogy abba mi gebedünk bele (te is). Egyik ellenzéki párt sem olyan erős, hogy egyedül kormányt tudjon alakítani, koalícióban viszont semmit sem fognak érni, egymást fogják nyírni abban a nagy liberális egységben.

 • Kalocsai József

  Nem. Annyi idióta van ebben az országban, akik 2010-ig a saját bőrükön tapasztalták meg, hogy milyen az, mikor eladják a talpuk alól az országot, akik még mindig elhiszik a libsi balosok etetését. Nem veszitek észre, hogy a kedvenceitek mekkora egy baromnak néznek benneteket ? Mi észrevettük, nem hagyjuk magunkat, de ti önként dugjátok a járomba a fejeteket.