Szocio

Hajléktalanok, menekültek, mélyszegénység, társadalmi felelősségvállalás. Oknyomozás a magyar szociális szférában, minden, amit nem akartál tudni.

sajtódíj

A Szabad Európa és a 24.hu munkatársai kapták idén a Szegénységről Méltósággal Sajtódíjat

Hetedik alkalommal osztották ki a Szegénységről Méltósággal Sajtódíjat, amelyet minden évben az Esély Labor Egyesület ítéli oda olyan újságíróknak, akik a szegénységben és társadalmi kirekesztettségben élő emberek helyzetét körültekintéssel, odafigyeléssel mutatják be. Idén május 24-én rendezték meg a díjátadót, a díjazottak között volt a Szabad Európa, a 24.hu, a Credo, a Mérce, valamint a wmn.hu újságírója.

A sajtódíj médiapartnereként mi is beszámoltunk arról, hogy február 26-ig lehetett pályázni a díjra 2022. január 1. és december 31. között magyarországi sajtóorgánumokban megjelent cikkekkel, tudósításokkal, interjúkkal, riportokkal. A zsűrit idén is a szegénységet megtapasztalt emberek alkották, akik személyes érintettségük miatt hitelesen tudták értékelni az alkotásokat.

Tavaly a díjátadó előtt interjút is készítettünk az Esély Labor Egyesület egyik zsűritagjával, valamint az egyesület elnökét, Csordás-Takács Viktóriát kérdeztük arról, hogyan alakíthatják az újságírók a szegénységről szóló diskurzust, hogyan lehet nem szenzációhajhász módon bemutatni a szegénységben élők helyzetét, illetve miként járulnak hozzá a civilek a szegénység mértékének csökkentéséhez.

„Kitörni a szegénységből ma sokkal nehezebb, mint tíz éve volt” – interjú Csordás-Takács Viktóriával, az Esély Labor Egyesület elnökével – Szocio

Az Esély Labor Egyesület idén hatodik alkalommal osztja ki a Szegénységről Méltósággal Sajtódíjat.

A TV/Video kategória fődíját idén a Szabad Európa munkatársa nyerte. Benyó Rita videójában bemutatta, hogy több állami bérház lakóit fenyegeti az a veszély, hogy elveszítik otthonukat. A videó két ház nagyon hasonló történetét mutatja be, a Lovi dolgozóinak bérházát ugyanis az állam eladta a lakók feje fölül, az OPNI területére pedig elit gimnáziumot építene a külügyminisztérium.

Print/online kategóriában a fődíjat a 24.hu munkatársa, Kovács Márta kapta, aki a SzívHang társulat egyik előadásáról írt, illetve az abban szereplő nőket mutatta be. Az előadás igaz történet alapján készült, szomolyai roma nők mesélik el benne saját történeteiket a magyar egészségügyben elszenvedett tapasztalataikról, egészségügyi dolgozókkal és szülészeti aktivistákkal együtt. A történetek többsége a szülés köré épül, de nem kizárólag azzal foglalkozik.

Print/online kategóriában három különdíjas is született. Az egyiket Ittzés Szilvia nyerte el, aki a Credo nevű evangélikus folyóiratban „a szegénység az oktatásban” témakörrel foglalkozott, a kiemelt figyelmet igénylő gyerekek egyház általi támogatásának példáján keresztül.

A második különdíj a Mérce két újságíróját, Bernáth Lászlót és Csengel Karinát illette meg. Ők cikkükben az Utcáról Lakásba Egyesület munkáját kísérik végig, akik rossz állapotú fővárosi lakásokat újítanak fel, hogy aztán azokat rászorulóknak tudják bérbe adni. A felújítási munkálatok mellett a jövőbeli bérlők élettörténetét is megismerhetik az olvasók az anyagból, és a lakhatási szegénységről is képet kaphatnak.

A harmadik különdíjas cikk a wmn.hu-n jelent meg, Csepelyi Adrienn készítette, Chripkó Lili és Szöllősi Mátyás képeivel. Helyszíni riportjuk az orosz-ukrán háború kitörését követően a magyar-ukrán határ mentén kialakult menekülthelyzeről fest valós képet, nyolc település befogadóállomásainak és elosztóközpontjainak bemutatásával.

A díj együttműködő partnerei az ERSTE Stiftung, az Átlátszó és az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék.

Megosztás