Szocio

Hajléktalanok, menekültek, mélyszegénység, társadalmi felelősségvállalás. Oknyomozás a magyar szociális szférában, minden, amit nem akartál tudni.

programajánló

Charity Fest – Egy fesztivál, ahol szórakozva adakozhatunk szombaton

A Budapest Bike Maffia másodszorra rendezi meg a CHARITY FEST elnevezésű jótékony fesztivált, de ez most nem csak róluk szól. A rendezvény jegy-, étel- és italeladásaiból származó bevételeit ugyanis jótékony célokra fordítják – a BBM, a BAGázs és a Tetovált Állatmentők projektjeire. Az egynapos eseményre napközben a családokat, az estétől másnap hajnalig tartó koncertekre főként a fiatalokat várják. A CHARITY FEST 2019. május 18-án reggel 9.30 órakor nyitja meg kapuit a Dürlin Rendezvényparkban. A BBM alapítójával és a fesztivál megálmodójával, Havasi Zoltánnal beszélgettünk.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Az adományfesztivál kezdeményezője napjaink egyik legaktívabb civil szervezete, a Budapest Bike Maffia. Tevékenységük célja, hogy felhívják a figyelmet a hajléktalanság nehézségeire. Ennek érdekében ételt osztanak, szendvicseket gyűjtenek, hajléktalanszállókon palántákat ültetnek, iskolai és vállalati érzékenyítő előadásokat tartanak, és megannyi más akciót szerveznek az általuk képviselt ügy érdekében. A CHARITY FEST-en a Budapest Bike Maffia célja nem csupán az adománygyűjtés, hanem a hétköznapi emberek figyelmének ráirányítása a civil munka fontosságára.

CHARITY FEST – Az adományfesztivál — A Charity Fest egy egész napos jótékonysági rendezvény, kezdeményezője a Budapest Bike Maffia, együttműködő partnerek a BAGázs Egyesület és a Tetovált Állatmentők. A látogatók a jegy megvásárlásával, valamint az elfogyasztott ételekkel és részben az italokkal folyamatosan növelik a fesztivál adománygyűjtő kasszáját, az adományokat aztán a fenti három szervezet egy-egy projektjére fordítják. Az eseményre az Átlátszó is kitelepül, az Álhírvadász játékkal készülnek. Mikor: 2019. május 18-án reggel 9.30 órától másnap hajnalig Hol: Dürer Kert és Dürlin Rendezvénypark Részletek a honlapon: http://bbm.hu/charity-fest/ Az esemény facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/2281410212131053/

Átlátszó: A Budapest Bike Maffiát leginkább arról ismerik, hogy bringával ételt osztanak hajléktalanoknak. De az indulás óta számos más dologgal is foglalkoztok: szendvicset gyűjtötök, érzékenyítő előadásokat tartotok diákoknak, csapatépítést cégeknek. Mi köti össze ezeket a programokat?

Havasi Zoltán: Alapvetően az volt a kezdő gondolat, hogy az utcán lévő hajléktalanoknak segítsünk és ezt vonzóvá tegyük a fiataloknak. Megmutassuk, hogy hogyan lehet jól segíteni, mert sokan próbálnak segíteni, de nem mindig tudják, hogyan. Ezt mutatja meg a „plusz 1 szendvics” program is, amiben a diákok plusz egy szendvicset visznek be a suliba, és összegyűjtik a hajléktalanoknak. Ezáltal be tudjuk vonni a fiatalokat, el tudnak jönni hozzánk, aztán eljönnek az utcára, a Vitamin Kommandó elnevezésű programunkra. Ezenkívül szervezünk céges csapatépítéseket is kisebb csoportok számára.

Mit csináltok a csapatépítő tréningen?

Ez egy négy-ötórás esemény, ahol együtt főzünk, mert a meleg étel nagy kincs az utcán. Azután van egy interaktív előadás és beszélgetünk a résztvevőkkel, utána van egy kocsmakvíz, amit kitöltenek. Végül kimegyünk az utcára, hogy hajléktalanokkal találkozzanak és szétosszák a megfőzött ételt. Elképesztő, hogy az emberek mennyire tartanak ettől. Ezen is szeretnénk változtatni, ezért megyünk együtt az utcára.

Korábban szerveztetek adománygyűjtő bulit az A38 hajón, akkor a Sweet Home Projektre gyűjtöttetek. Ebben a programban rászoruló családokat segítetek: önkormányzati bérlakásokat, illetve felújításra szoruló otthonokat tesztek gazdaságosabbá szakemberek és önkéntes segítők bevonásával. Hány lakást újítottatok föl eddig, és mik a tapasztalatok? Folytatjátok?

Most éppen jegeljük ezt a projektet, mert nem találtunk megfelelő családot. A projekt során eddig két lakást újítottunk fel. De mindvégig nagyon nehezen haladtunk előre, mert az önkormányzattal borzasztóan nehéz együttműködni. Ezért most a saját ismeretségi körünkből keresünk jelölteket, és úgy néz ki, hogy lesz is egy család, akinek segíthetünk.

Min bukott el az együttműködés? Nem volt elég szociális bérlakás?

A bürokrácián bukott meg, mert nem tudtuk megvárni, mire átfut az ügy az önkormányzaton. Mi sokkal feszesebb határidőkkel dolgozunk, mint az önkormányzat, mi nem tudunk hónapokat várni egy-egy válaszra. Igazából mindegy is, hogy melyik önkormányzatról van szó, mindenhol nagyon lassan történnek a dolgok.

A hajléktalanság megítélése változott-e tapasztalatod szerint az utóbbi években? Érezhető az utóbbi évek negatív kampányának a hatása?

Számunkra ez alapvetően erkölcsi és nem politikai kérdés. Lehet, hogy én egy buborékban élek, de úgy látom, hogy határozottan javul az emberek hozzáállása. Sőt, lehet hogy pont a negatív kampány miatt segítenek egyre többen, mert úgy érzik, hogy ki kell állniuk. Ezért ez a kampány kontraproduktív, hiszen egyre többen segítenek. Mi tudatosan nem politizálunk, mert ez erkölcsi kérdés, és a Bike Maffia nem a kormányváltással kezdődött, nem amiatt jött létre.

Van-e együttműködés a BBM és az önkormányzatok között. Milyen a viszonyotok?

Az az érdekes, hogy bizonyos önkormányzatok támogatnak, mert látják, hogy milyen fontos munkát végzünk, máshol pedig nem. És ez nem azon múlik, hogy melyik párt vezeti az önkormányzatot. Egyébként mostanában indult egy pozitív együttműködés a BBM és az önkormányzat között. Egy szociális szabadidőparkot szeretnénk létrehozni hajléktalanok számára, ahol tudnak szociális életet élni, sportolni, szabadidős tevékenységet végezni, hogy ne kelljen egész nap a szálláson a TV előtt ülniük. Ezt a projektet a BMSZKI-val (a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei) együttműködésben valósítjuk meg, ami a Fővárosi Önkormányzat hajléktalanellátó szervezete. Ezt az együttműködést az önkormányzat már aláírta, és úgy gondoljuk, hogy ez nem egy rossz irány.

Mi a metszéspont a két másik civil szervezettel, a BAGázzsal és a Tetovált Állatvédőkkel? Hogyan jött létre az együttműködés?

Olyan ügyeket szerettünk volna felkarolni pluszban, ami radikálisan eltér a miénktől. Nem akartam, hogy a Charity Fest a Bike Maffiárol szóljon, és olyan szervezeteket kerestünk, akiket viszonylag jól ismernek, azért hogy az emberek miattuk is eljöjjenek. Ezenkívül még legalább 30 civil szervezet kitelepül, és az a cél, hogy ők is megismerjék egymást. Meghívtunk olyan cégeket is, ahol van CSR program, hogy ők is találjanak olyan szervezetet, amellyel szeretnének együttműködni.

Tavaly már rendeztetek hasonló adománygyűjtő eseményt. Az alapján mekkora bevételre számítotok és mire szeretnétek költeni a befolyt összeget?

Mivel két másik szervezettel csináljuk a fesztivált, ezért az adományalap egyharmadát fordíthatjuk a BBM szociális szabadidőparkjára. A másik szervezet, a BAGázs Egyesület, a Közös a Játék nevű programra gyűjt. Itt hátrányos helyzetű, cigánytelepeken élő 6-9 éves gyerekeknek tartanak foglalkozásokat, szüleikkel közösen. A harmadik, a Tetovált Állatmentők pedig egy kisebb rehabilitációs központot szeretne létrehozni, az Eb-Rehabot, amely a legelesettebb mentett kutyák ápolását, utána pedig a lelki gyógyulásukat segíti, hogy könnyebben örökbe adhatók legyenek.

Hogy mennyi lesz a bevétel, nem tudjuk előre, de eddig már 250 elővételes jegyet adtunk el. A zenekarok gázsi nélkül lépnek fel, tehát a koncertjegyek ára is adományba megy. Ezenkívül lesz még főzőverseny, ahova már 30 csapat jelentkezett. A bográcsételeket ételjegyek ellenében lehet megvásárolni, és ez az összeg szintén az adományalapba megy. Az italfogyasztás egy része is növeli az adományokat, aztán lesz még a tombola, és jönnek olyan művészek, például hennafestők, tetoválók, akik szintén felajánlották a szolgáltatásaik után befolyt pénzt. A vállalati felajánlók pedig ott helyben tudnak beleadni az alapba. Reméljük néhány százezer forintot mindegyik szervezetnek tudunk majd adni.

Mi a legfontosabb dolog, amit szeretnél elmondani a rendezvényről?

A fesztivál legfontosabb üzenete szerintem az, hogy miközben jól érzed magad, szórakozással, kikapcsolódással töltöd a napot, még adományozol is. Eljön az ember, bekajál, jól érzi magát, koncerteket hallgat, programokon vesz részt, és ezzel valami jót is tesz. Tulajdonképpen ez a Bike Maffia lényege, és a Charity Fest ennek a gondolatnak a kiteljesedése.

Ha valaki más módon is segíteni szeretne, hogyan tud bekapcsolódni a BBM önkéntes munkájába?

Az első belépő a Vitamin Kommandó, amit minden hétfőn és csütörtökön tartunk, ennek keretében az utcán élőknek és a hajléktalanellátó intézményekbe viszünk egészséges ételeket. Plusz bárki jelentkezhet háttérmunkára is, például fordításra, grafikai munkára, és akkor megnézzük, hogy tudunk-e neki feladatot adni. Most elég sok önkéntünk van, de mindig örülünk a jelentkezőknek. A honlapunkon mindig közzétesszük, ha szükség van önkéntesekre, de Facebookon is lehet minket követni.

Az adományokon túl miből finanszírozzátok a projekteket?

A legnagyobb támogatónk a Philip Morris, de több kisebb céges támogatónk is van. A céges csapatépítés pedig egy olyan szolgáltatás, aminek a bevételéből finanszírozni tudjuk a projektjeinket. Tulajdonképpen erre épül az önkéntes munkánk. Már az indulásnál tudtuk, hogy nem állami támogatásokból akarjuk működtetni a szervezetet, és nem is pályázatokból, hanem kisebb társadalmi vállalkozásokat akarunk létrehozni, amelyek fontos társadalmi ügyeket képviselnek.

Korábban említetted, hogy „zöld” területen is aktívak vagytok. Miről szól ez a program?

Az egyik zöld programunk a Seeds 4 Hope (A remény magjai), amellyel azokat az agglomerációban lévő hajléktalanszállókat célozzuk meg, ahol van lehetőség kert használatára. A programban örökbe fogadhatsz egy magot, nevelgeted, majd továbbadod annak, akinek a legnagyobb szüksége van rá. Miután elvisszük a palántákat és kiültetjük a szállókra, a szállók lakói nevelik őket tovább, hogy nyáron friss zöldséget ehessenek. Az ötletet két önkéntes hozta a szervezetbe, ma már 40 önkéntes dolgozik rajta.

Szerinted miért tudtok ennyi önkéntest bevonni a programjaitokba? Mi az ami vonzza az önkénteseket?

Úgy látom, hogy azért jönnek az önkéntesek, mert pátoszmentesen tudjuk vinni a programokat, lazán csináljuk, mert úgy érezzük, hogy kutya kötelességünk segíteni. Nemcsak beszélünk róla, hanem meg is csináljuk, és nagyon fontos, hogy folyamatos a visszacsatolás.

Kérdezett: Vitrai Barbara

Megosztás